Tuesday, May 22, 2012

FAMILY TRIP TO KOREA DAY 3

Ok..kita sambung cerita.. wahhh..dah masuk hari ke 3..rasa cepat betul masa berlalu.. Sebenarnya..rasa tak puas lagi menikmati kenyamanan udara di bumi Korea...

Seawal pagi yang nyaman itu...saya dan suami sudah bersiap sedia..barang-barang perlu diangkat untuk berpindah ke hotel yang lain pula. Kami akan bermalam di Seoul, menurut kata Mr. Vincent. Hari ini hari untuk shopping dan bergembira.. katanya lah... [memang kalau ikut travel..kena berpindah pindah hotel..sebab utk ke satu2 tempat tu agak jauh...]



 Inilah antara breakfast kami di hotel... ingat nak ambil telur separuh masak..sekali bila di ketuk dgn sudu rupanya telur rebus... terus la tak makan...ambik roti je lahhhh sebagai mengalas perut.
 kopi dan teh di Korea
Zara makan bijirin je la....
anak saudara saya yang kemengantukkan...hehehe

Selepas breakfast... di luar bangunan hotel Phoenix Park... salji turun dengan lebatnya. MasyaAllah.... seronok yang tidak terkata, penantian kami akhirnya terbalas dengan hujanan salji yang sangat lebat. Allahuakhbar... Syukur padaMu Ya Allah kerana tidak menghampakan harapan kami. Kereta-kereta yang parking bewarna putih diselaputi salji tebal. Apalagi.. dengan rasa jakun nya..kami semua berlari keluar dan sempat merakamkan gambar sebagai tanda kenangan yang sangat indah di bumi korea pada musim salji...
Nampak tu..salji turun dengan lebatnya.... best betul masa nih




 keluar asap.... hahahaa...



Dengan selambanya...menconteng kereta orang.... confirm tuan kereta ni akan terkejut bila tgk keretanya kena conteng mcm nih....hahahaaa....
 






Hampir sejam kami menikmati panorama yang sangat indah itu, akhirnya kami terpaksa meninggalkan Phoenix Park dengan sejuta kenangan yang manis...

Destinasi seterusnya.. kami akan dibawa untuk membuat KIMCHI dan mengenakan pakaian tradisional Korea yang dipanggil HANBOOK. Wahhh... tak sabarnya... ;)))

 
Kami disambut oleh pemilik kedai yang menjual kimchi.. "anyionghasaeyo"...[sangat sopan santun dan lembut serta berbudi bahasa... ] kami di bawa ke satu bilik dimana telah tersedia segala kelengkapan untuk kami membuat kimchi. Apa yang lebih kelakarnya, abang ipar saya dari luar lagi dah berkali-kali bersin dan tidak tahan dengan bau kimchi. Terus la abang ipar saya tak mahu masuk untuk membuat kimchi.. kami meninggalkan abang ipar saya tu dengan gelak tawa.... hehehee...

Kimchi merupakan sejenis jeruk sayur yang diperam selama beberapa bulan. Istimewanya pada bahan jeruknya..kalau macam kita ni...sambal belacan la...[umpamanya]... bermacam-macam jenis bahan dicampurkan didalam sambal jeruk itu tadi..satu persatu dijelaskan kepada kami... dan akhirnya... tibalah masa untuk kami menjerukkan kobis panjang untuk dijadikan kimchi... yeay...



Ni la bahan2 untuk membuat sambal kimchi tu

 
Kami di beri kubis ni dengan sambal kimchi hanya untuk sapukan di keseluruhan kubis tersebut dan membalutnya untuk dijadikan jeruk.
Nampak tak...secawan kecil susu dihujung bekas tu... kami diberi minum susu segar sebelum memulakan tugasan kami... tapiii memang tak minum lah kannn.... 

 yang perempuan tu lah guru pengajar kami..beliau langsung tak reti nak berbahasa english... Mr Vincent yang tolong transletkan kepada kami supaya lebih faham...


Kami bersungguh2 menyalutkan kubis itu [kena guna teknik yang betul] dengan sambal yang nak dibuat jeruk itu tadi. Sempat juga kami semua bergurau senda... ala-ala master chef la konon... bergelak sakan..ada yang tak menjadi sewaktu nak mengikat kobis tu dengan daunnya... [saya la tu... hehehe] ada yang menjadi cantik dan kemas... [ermmm... en suami saya la tu.... hebat jugak orang tua tu yeee....].


 Okey...kami dah ready nak buat kimchi....
 Budak kecik ni pun nak buat jugak..siap dapat bangku kecik..sebab tak cukup tinggi....








 Ini hasil en. suami yang punya....macam kemas jeee....macam ok jee...
 Ni hasil saya yang punya.... macam comot je...macam cincai je.... hahahaaa
 dengan muka bangga tunjuk hasilnya yang sangat kemas..... hmmmmmm....jeles nih....jeles nih...

Dah selesai... keluarkan plastik dari pinggan dan balutkan kimchi tu... dan sedia di peramkan untuk dibuat jeruk... sapa yang nak bawak balik... kena bayar RM12 lebih kurang la......

Selesai membuat kimchi..kami dibawa naik ke atas kedai berkenaan dan di beri peluang untuk mengenakan Korean Hanbook. Masing-masing dipakaikan dan dipilihkan oleh pemilik kedai itu sendiri mengikut saiz badan masing-masing. Macam-macam gaya yang ada..ada yang jadi maharaja...maharani..berpedang [ala-ala pahlawan la konon], anak raja dan macam-macam dialog la yang keluar.... 

"heyyy hang jebat..." [ehh...jauh betul nama hang jebat di bawa sampai ke korea.... hahaha.... lagi pulak...pandainya hang jebat berpakain korea....lawak betul la diaorang ni...] 
selepas itu..masing-masing sibuk mengambil gambar dengan bermacam-macam aksi.... ;))))

kakak dan abang ipar saya
one happy family 
 Ni pakaian untuk anak raja kalau tak silap laa... hehehe
kelakar pulak tgk picture nih...








 Di tepat ni ada sediakan banyak background yang menarik untuk kita ambil gambar... konon2 macam dalam studio la kan... hehehe....semuanya perasan cantikkkk.....

ambil gambar beramai2 bersama ahli keluarga baru..memula tak kenal..lepas tu boleh jadi mesra dah macam keluarga...semuanya sporting sangat kan.... best betul...
 
Selesai mengukir memori di sana... kami dibawa ke destinasi seterusnya...iaitu EVERLAND... Satu jam perjalanan, akhirnya kami sampai ke Everland. Dengan cuaca yang dingin ditambah pula dengan hujan yang renyai-renyai menambahkan lagi kesejukan kami semua. Pertama sekali..kali perlu menaiki bas shuttle yang disediakan untuk masuk ke Everland... [kesemua pengunjung yang ingin berkunjung ke Everland...perlu menaiki bas shuttle yang disediakan...] tak pasti samada kena bayar atau pun tidak...sampai je..kami terus je naik bas nih......



 harap maklum...memang tak ada tempat duduk ye...berdirilah sesabarnya ya...alaaa...tak lama pun..beberapa minit jee...

Ok..dah turun bas..kena jalan kaki sikit je nak pg ke main entrance Everland..



 Mr Vincent memberi penjelasan dan memberi pamphlet sorang satu kemudahan bagi kami untuk memasuki mana2 sahaja tempat permainan di dalam taman tema ini. Okey disebabkan masa kami datang ni hari hujan lagiii dingin..kami dibekalkan setiap seorang dgn rain coat oleh Mr Vincent.



ambik haba....heater ni ada je di dalam kawasan ni...digunakan ketika musim sejuk....dan memang sangat2 rasa bersyukur bila jumpa menatang nih....hehehe

Ok..Everland ni kalau ikutkan..nak round semua tempat... 5 jam memang la tak cukup kan...sebab tempatnya tersangatlah besar... tetapi... disebabkan musim sejuk...mungkin ada ketikanya salji turun..kebanyakkan tempat2nya ditutup. Jadi..kami round tempat2 yang tertentu sajalah...





Jom tengok gambar2 yang sempat saya snap... hehehe... Sebelum tu...sama seperti taman tema yang lain...untuk masuk ke satu tempat dan melihat apa2 persembahan...perlu melihat pada jadual yang diberikan.... [maaf ye...saya tak sempat nak snap gambar jadual yang diberikan kepada kami]











Lepas tu naik benda nih utk ke tempat yang lebih menarik....
kami kat belakang tergelak-gelak okeh...senget sebelah.... hahahaaaa




 Kartun-kartun ni boleh berkata-kata. Ada jalan penceritaannya...tapii dalam bahasa Korea lah kan.... faham-faham sendiri la ye....tak faham pun buat-buat faham je la kan.... hahaha


 Bila masuk je kat sini [maaflah..saya lupa nama tempat ni dalam everland nih...main redah je....] kita boleh tengok bangunan-bangunan yang cantik...dah rasa macam dalam mimpi je.... terpegun sekejap..
 Kami naik boat nih dan dapat tgk pelbagai jenis anak2 patung dari pelbagai negara...termasuklah negara kita Malaysia.... seronok...rasa mcm nak jadi bebudak balik....


Sempat jugaklah en suami dan anak2 saudara saya naik menatang nih...saya nak naik memang tak laa..... duduk tunggu kat bawah sambil dalam hati berkata-kata...."selamat ke benda nih...." ayoyoyoyooo

Ok..oleh kerana kami ni muslim pakej kan...sepastinya...tempat solat disediakan... soo..tak payah risau tentang solat semua tu..kerana tempatnya sangatlah selesa... Disini..disediakan satu bilik khas untuk kita bersolat...tapii unisex lah.... kena tunggu satu couple dgn satu couple habis solat..baru kita boleh masuk...ikut turn lah kan....

 Selain itu, kami dibawa masuk ke dalam taman safari everland [special entrance] utk melihat binatang-binatang seperti liger [kacukan tiger dan lion], beruang sorak [kotlah..sebab ada tanda v di tengkuk beruang tu..pepandai je...hehehe], singa, harimau...Apa yang istimewanya, kami di bawa menaiki bas [hanya group kami sahaja di dalam bas itu..] untuk melihat sendiri kehidupan haiwan2 yang bebas bergerak ke sana kemari. Seronoknya, kami berpeluang melihat sendiri kecerdikan beruang mengambil makanan daripada pemandu bas yang membawa kami.. terasa begitu dekat dengan haiwan ini...[ sekali lagii...semuanya semacam jakun je tengok binatang2 tu..padahal kat M'sia pun ada.... hehehe... mungkin situasi dan cara melihat tu berbeza....sebab tu jakun.... ;)))) ]


Nak masuk ke safari..kena melalui shops ni dulu.... maka kegilaan melihat barang2 souvenir yang dijual sangat2lah menguji jiwa..... saya pun rasa teruja..apatah lagii si kecik tu kan.... hahaha....pening kepala dibuatnya... sempat jugaklah saya sambar beberapa benda yang dah terminatkan...en suami pulak tampar kepala..... ahahaa...


 Dah habis membedek barang...kami satu kumpulan beratur di sini sementara menunggu bas yang akan membawa kami round ke taman safari tersebut
 tu dia senyumannya sambil tayang hairband yang baru je dia beli tadi....hahahaaa....dapat apa yang dia nak....dapat tgk binatang2 yang comel...yang melilau2 ikut suka tok nenek depe dalam taman tu....kita ni dalam bas sambil jakun tgk mereka2 diluar sana....




Selepas solat, kami dibawa melihat persembahan 3 ekor anjing laut... Ya Allah... cerdiknya mereka itu... rasa sangat terhibur melihat persembahan anjing laut... 
 


memang sangat terhibur melihat telatah haiwan yang cerdik nih...

Kakak2 saya berpeluang melihat persembahan binatang-binatang kecil seperti tikus, ayam, burung, hamster dan tupai yang boleh memahami arahan2 dari manusia [tenaga pengajar]... manakala saya dan en suami saya sangat sibuk melihat binatang2 lain yang terdapat di mini zoo di dalam everland.

Dari tikus..ayam..itik...semuanya mendengar kata.... kakak saya kata tersangat best...tapiiii tak faham la apa yang diaorang sembangkan...sebab semuanya guna bahasa Korea...


Kalau nak jalan mmg tak cukup 1 hari... tempat tu terlalu lah luasnya... tetapi..terus terang saya katakan Everland memang best!!! Yang membuatkan saya kagum adalah.. tahap kebersihan mereka yang sangat membanggakan..secebis sampah pun susah nak nampak...toilet yang sangat bersih walaupun beribu pengunjung yang mengunjungi taman tema itu..namun kualiti masih ditahap yang membanggakan... kata orang..."jauh perjalanan...luas pandangan..." jadikan yang baik itu satu pengajaran berguna untuk diterapkan di negara sendiri...




senantiasa ada dimana2 untuk menyapu sampah...kebersihan tetap diutamakan....tempat ini sangat bersih dan kemas...nak nampak secebis plastik gula2 pun tak ada okeh...


Lupa nak bgtahu... ok kat dalam Everland nih...ada sediakan satu tempat khas utk yang ada anak kecil ke..nak makan mee segera ke...tempat utk mengambil air panas..siap ada tempat duduk lagi.... kakak saya siap makan maggie cup lagiii dan minum nescafe panas...memang terbaik... Dalam Everland ni memang ada restoran menjual makanan...tapi... pork free... so... masih tak halal... kalau ke sini...bawak la sekali maggie cup dan nescafe atau milo instant.... masa kami pergi cuaca sejuk... jadii..kurang la rasa lapar kan.... kalau yang pergi cuaca panas tu.... memang la akan cepat terasa lapar...soo..lebih selamat bawak bekalan perut yaaa.... hehehee

Selepas puas mengelilingi Everland yang luas itu... kami dibawa untuk makan malam di salah sebuah restoran halal Pakistan-Korea di Seoul... Restoran itu menyediakan hidangan istimewa berupa sup daging ginseng dan herba... wow..sangat sedap ok... hidangan wajib kimchi pastinya ada kerana Pakistan-korea kan... Semuanya berselera dan siap boleh tambah lagii sup daging ginseng tersebut... Pemiliknya sememangnya beragama islam..dimana suaminya orang Pakistan dan isterinya orang Korea yang memeluk agama islam. Hidangan yang sangat menarik membangkitkan selera kami semua... 
Ok...setiap kali kami singgah di mana-mana restoran..kami pasti akan mintak air panas... lepas tu bancuh la milo atau nescafe instant ya.... cerdik...cerdik.... tapiii semua pemilik restoran tu tak marah pun.... jangan risau tauuu.... hehehe
ni lah daging sup ginseng yang sangat sedap....wajib cuba ya....ni kami tambah sampai 2 kali...

kimchi...

Mr Vincent memastikan makanan kami semua mencukupi....


Selesai menjamu selera, kami dibawa untuk shopping.... membeli souvenir dan bermacam barangan lagii di DONGDAEMON MARKET. Ianya seperti Pavillion dan di dalam shopping complex yang mewah itu terdapat kedai yang menjual bermacam-macam jenis souvenir dimana kesemuanya meletakkan harga yang sangat berpatutan...[ kalau di tukar dengan duit kita... beratus jugaklah habisannya... hehehe ], Terdapat juga baju2 yang berjenama seperti ZARA, DKNY dan bermacam2 lagii yang boleh dibeli dengan harga yang murah [ jika dibandingkan dengan harga di Malaysia la...]. Tetapi kebanyakkannya menjual barangan winter. Ermm.. disebabkan mereka juga menyambut perayaan, kalau di M'sia kita sambut Chinese New Year... tetapi di sana [ mereka agak pantang jika kita sebut chinese new year...sebab mereka bukan cina...] mereka menamakan perayaan mereka sebagai Oriental Celebration... Maksudnya, kesemua shopping complex disana mengadakan jualan murah. Apa yang lebih membanggakan... penjual disana kebanyakkan pandai berbahasa melayu ok...... mungkin ramai pelancong dari Malaysia dan Indonesia melancong ke sana.. mereka lebih rela belajar bahasa lain dari mempelajari bahasa inggeris...





hehehe...buat perangai.... lepas dah habis duit kat dalam shopping complex tu...kami melepak kat luar ni sambil menikmati suasana yang sangatlah dingin.... sejukkk tapii best sangat...

Di sebalik kisah di Dongdaemon Market, selepas kami puas membeli belah... kami duduk menikmati panorama malam di hadapan shopping complex, sambil menikmati udara segar di Seoul, sedang saya dan en suami asyik berbual, tiba-tiba datang seorang pemuda berbangsa Korea [mungkin lah] datang bertanya kepada kami dengan bahasa korea arah tempat.... ha ha ha... [eeee...rasanya tak ada langsung mcm orang korea....tapii agak terperasan la sikit...mungkin dia ingat kami ni student di sana...mungkin kan....ewahhh....]

Lebih kurang jam 10 malam...[selepas semuanya puas bershopping] kami dibawa balik ke hotel. Ni saya nak cerita sedikit tentang jalan raya di Seoul, Korea. Subhanallah... terlalulah sesaknya...kalah la KL tu... terlalu sibuk ok... jalannya jem di sana sini...

At last kami sampai juga ke hotel kami... The Holic Hotel, Seoul. Hotel kami terletak di tengah-tengah bandaraya Seoul. Mr. Vincent memberitahu, hotel yang akan kami duduki itu bertaraf 4 bintang.

Apabila melangkah masuk ke dalam bilik hotel... semuanya menggunakan sensor...sangat cantik dan exclusive.. Siap ada jacuzzi lagiii.. Apalagii... berjacuzzi la saya dan en suami saya bagi merelease kepenatan berjalan dari pagi tadiii... terasa nyaman dan mendamaikan.... kami akan tidur di hotel ini 2 malam... wahhh...bestnye....[harus share gambar bilik....sangatlah kan.....hehehe]


  








 








 Jom kita ber jacuzzi utk hilangkan kepenatan....

ok...kita jumpa di trip hari ke 4 yaa.... selamat malam korea... ;))

No comments:

Post a Comment