Monday, June 3, 2013

TRIP TO HATYAI, THAILAND DAY 1

Assalammualaikum...salam ceria...salam kasih sayang...
Syukur alhamdulillah kerana anugerah yang tidak terhingga dariNYA...memberi kita hari-hari yang sangat indah untuk kita nikmati disetiap saat dan masa =))

Ok..entry kali ni saya nak share cerita dan pengalaman saya dan adik beradik  bercuti ke Hatyai, Thailand 
3 hari 2 malam pada hari wesak yang lepas.. [24.05.2013 - 26.05.2013].

Segala-galanya diuruskan oleh kakak dan abang ipar saya. Dari pengangkutan...sampailah ke hotel. Apa yang menarik dan istimewanya.....kami naik vip private van sekali dengan driver okeh.... memang sangat selesa untuk 10 orang perjalanan yang jauh tu tak terasa langsung... boleh tido dengan lena....tak hingat dunia....sedar2 dah sampai emigration dah...

Saya gelarkan..percutian kali ni..percutian adik beradik..malangnya...abang saya sekeluarga tak dapat nak join sebab dah tempah hotel di Tanjong Jara Hotel Terengganu...[kopok lekor losong weiiiii]... kakak yang sulung pulak tgh sarat menunggu hari...manakala mak dan abah tak nak ikut... katanya tak sesuai utk mereka... Jadinya... kami 3 beradik perempuan dengan pasagan dan keluarga masing2 la yang join percutian yang tak dirancang nih... apa-apa pun memang sangat terbaikkk...

Kami diambil oleh en driver dari Danok ke Ipoh... sampai di Ipoh jam 1.30 pagii... ambil kami semua...terus bergerak lebih kurang pukul 2.00 pagii...dari ipoh...terus ke Danok. Kami tiba lebih kurang pukul 5.45 pagi di Sempadan Thailand - Kedah. Masa tu pintu pagar emigration pun tak bukak lagi... kena tunggu sampai ke pukul 6.00 pagii...

Kelihatan beratus2 kereta dan bas beratur utk masuk ke Thailand yang dengan sabar menanti pintu pagar itu di buka. Special nya... kami diberi special entrance oleh pihak Emigration [mungkin sebab abang ipar saya kot....hihihiii] dan...utk hari itu...di pintu masuk utama Thailand...kamilah orang yang pertama masuk ke sana... hahahaa...

Inilah vip private van yang membawa kami... lepas ni kalau nak kemana-mana boleh la sewa van ni sekali dengan en drivernya...sangat selesa...
Seawal pagi lagi dah ramai pelancong yang nak memasuki negara Thailand dan kebanyakkannya dari negara Malaysia la kan... hihihi
 Mula beroperasi jam 6.00 pagi
 Terlalu banyak bas dan kereta menunggu giliran untuk pemeriksaan emigration..ayoyoyoo...
 KAMI tengah bertabah menunggu..walaupun hanya 15 minit saja pun... tapii tetap syukur kerana mendapat special entrance.... tak perlu nak menunggu dan beratur lama..
Menghilangkan kebosanan.....hihihii

 Ok...sekarang dah lepas dan berjaya masuk ke Thailand...yeay.... =D

Selesai urusan passport di kedua2 pintu masuk utama... kami akhirnya dibawa ke masjid berdekatan di Danok untuk solat subuh..lepas tu sarapan pagi di gerai orang islam di pekan Danok. Menu yang disediakan sangatlah membuka selera dan lazat. Mula2 sampai dah makan... dah rasa sedap....ni mmg lain macam okeh... hahahaha...

tengah memilih menu dan kuih muih yang nampak sangat sedap dan menyelerakan..
Kuih muih ni sangat sedap... tak percaya..kalau ke sana harus cuba dan rasa sendiri... 

Kami berehat seketika di pekan Danok sambil menanti en driver membersihkan diri [di rumahnya yang ada di situ]. Melihat sendiri suasana di pekan Danok yang agak sibuk. Sebelum itu... waktu mereka lewat 1 jam dari waktu kita di Malaysia. Kalau waktu kita pukul 8 pagi... waktu mereka pukul 7.00 pagi.... 

hilangkan kebosanan sementara menunggu en driver...kita ambik gambar dulu kat belakang van...hahaha....di pekan Danok.

Kami meneruskan perjalanan kami terus ke Hatyai, Thailand. Lebih kurang 40 minit perjalanan, kami tiba di bandaraya Hatyai dan boleh terus check in hotel... Kami menginap di Siam Center Hotel betul2 di tengah2 pekan Hatyai yang sibuk itu.  
  Kami berehat seketika..mandi bagi fresh kan diri dan turun semula ke lobby hotel berkumpul untuk menikmati makan tengahari. 



Ni gambar2 dalam bilik kami di Siam Center Hotel.

Pemandangan pekan Hatyai dari dalam bilik kami di tingkat 14 


  En driver membawa kami ke sebuah restoran makanan islam tak jauh dari hotel kami RESTORAN AYAM GORENG DECA [memang highly recommended]. Macam-macam makanan yang di order. Semuanya teringin. Kami order.. 

ayan goreng [WAJIB ORDER]
tom yam
pok tek
ketam masak kicap berlada
som tam @ kerabu mangga
nasi goreng tom yam [sebab nak rasa]
udang goreng tepung
nasi putih

 Tiba-tiba ada gambar ni....hihihi...saja ambik semasa on the way nak ke Restoran Ayam Goreng Deca... wayar ini semuanya berselirat... kalau la terjadinya renjatan...mak aiiii.... sempoi kan....
 Ayam goreng ni sangatlah yummy okeh.... wajib order
 Ini nasi goreng Tom Yam... sedap jugakkk....
 Tom Yam...kalau ke sini memang wajib rasa tom yamnya kan... rugiii kalau tak rasa...
Ketam masak kicap berlada ini pun sangat sedap...dan murah sangat harganya... yang lain tak sempat nak ambik sebab perut dah berbunyi...so... kita makan dulu... 

wahhhh...sangat berselera makan di sini...dan yang penting sangatlah lazat...dan lebih seronok sangat murah dan berbaloi baloi.

Selepas menjamu selera... kami terus ke pekan hatyai..depan Lee Garden Hotel untuk menikmati pulut durian dan pulut mangga serta jelly kelapa yang sangatlah sedap okeh.

Pada mulanya saya tak suka makan pulut... bila dah rasa sikit dari kakak saya... terus terminat tak hingat dunia...[ambik kawww].. terus beli pulut dan jelly kelapa tuh.... adoyaiii... makan...makan... dan makan lagiii...

 Ni la dia Pulut Mangga yang sangat yummy
Pulut Durian kegemaran adik beradik saya...
 Jelly kelapa ni sangat murah 40batt =Rm4 sahaja...



Situasi dan suasa di depan hotel Lee Garden..semuanya menjual pelbagai jenis makanan... 

Habis sesi makan makan dan makan... kami jalan2 menyusuri deretan kedai2 yang memang banyak di setiap sudut pekan hatyai yang sibuk itu. Kebanyakkannya menjual baju [kualiti nya sendiri fikir la okeh... tapii kalau setakat nak pakai sekali sekala..boleh jugak beli kan... sebab murah...]. Akhirnya kesemua para2 suami semuanya terpaksa mengalah... diaorang balik semula ke hotel [dekat sangat kan...jalan kaki dah sampai]... tinggal kami para2 jelitawan [jelita lah sangat kan.... hihihiii] yang kuat shopping niii... jalan jalan dan jalan dari satu kedai ke satu kedai...dari satu lorong ke satu lorong... macam2 jualan di sana dimana harga semuanya boleh di runding. Dari kedai baju ke kedai buah...dari kedai buah ke kedai jualan borong keropok dan beraneka souvenir lepas tu masuk pulak ke kedai kain...konon-konon nak mencari thai silk la kan....yang originally high quality punya..kata kat sana pengeluar kan... soo.. kami ni pun singgahlah ke kedai2 kain yang ada di situ... tertutup okeh.... lepas tu belek punya belek...sama je la qualitynya dengan yang ada di jual di shopping mall Ampang Point tu..... soo... kita jangan beratkan beg..kita beli kat sini je la... [tapiii tak tahu la kan.... sebab dia ada banyak gred...tapii yang saya pasti gred yang kami tengok tu sama dengan kat Ampang Point...memang khas jual thai silk tu....]
Dan seperti biasa...KAMI adik beradik ni... kalau kemana2 mesti la nak cari cincin batu permata kan....[macam dah jadi perkara wajib dalam hidup... pergi je negara orang..mesti nak beli benda yang bernilai.... suka nak habiskan duit suami kannnn.... hahahaa]... sooo berjam jam lah kat kedai tu... pilih punya pilih...akhirnya...dapatlah apa yang dihajati....

Dah penat berjalan... kaki pun dah naik lenguh... kami singgah ke seven eleven..beli air... Ya Allah...tersangatlah murah okeh... sebotol air fanta...10bat = rm1.. murah kan..kat sini tak dapat harga mcm tu... hihihiii... apalagi...borong banyak2 la... beli banyak2 pelbagai jenis air pun..baru habis 150bat = rm15... sangat berbaloi baloi kan..

 Sempat jugaklah singgah kat McD ni...hanya untuk bergambar dengan Mr Ronald McD ni bersama anak2 saudara saya..

Lepas minum air dah dapat tenaga...apalagi berjalan lagi la...tengok kasut pulak... hahaha... so.. memang best la..sebab harganya semuanya murah berbanding di sini. Rupanya kasut Jelly bunny pun melambak2 jual di sana dan original okeh..... kat sini siap jual kat KLCC lagi... hahahaa..dan saya antara peminat kasut jelly bunny tu.... apa lagi... belek membelek la kan....

Dah puas berjalan ke sana kemari sampai penat tak hingat donia... kami ambik satu tuk tuk untuk ke hotel... tu dah tahap kepenatan yang maximum la tu... lagii kesian kat budak2 yang ikut kan... tapii budak2 tu pun bersabar je dengan kami.... hihihihii..
So...dengan rasminya... merasalah kami2 ni naik tuk tuk yang laju tu.... sampai nak terbang2 la tudung.... tapii masih sempat berposing...sangatlah kan..... hahahaa.. cakap je kat driver tu nak pg ke siam center hotel...laju je dia bawak kitaorang... yang paling best anak2 saudara saya la kan... gelak2 naik tuk tuk tu.... hantar sampai ke depan pintu hotel.... hihihii...

Kami dalam tuk tuk... =D

Elok je sampai...kami terus je la naik ke bilik... kebetulan..en suami dah ada sedia menunggu kat luar bilik...eh eh... macam ada sensor la pulak... hahaha... rupanya..dia risau bini dia ni balik lambat takut apa2 terjadi kat sana... hadoyaiii..laki haku niiiihhh....

Lepas solat maghrib... kami semua sekali lagi keluar menjelajah pekan Hatyai nak cari makan malam. Kami pergi ke Restoran Hamid yang letaknya betul2 di tengah2 pekan Hatyai tu... senang je nak cari... dan satu keistimewaan...restoran ini menerima Ringgit Malaysia. So..senang la kan... tapii saya tak recommend la restoran ni..sebab servis nya tersangat la lembab dari siput dan kura2. Jenuh menunggu..sampai kena minta dua tiga kali... dah tu...kurang faham dengan bahasa kita... nak cakap bahasa inggeris pun depe tak faham.... main tunjuk2 menu je la.... tapiii fikir positif je la... mungkin musim cuti sekolah kan...ramai orang...huhuhuu...
Masakan dia ok la... tak sesedap restoran ayam goreng deca tu... 

Masa tengah menunggu makanan tu...sempat lagi la... pegi membeli pulut mangga dan pulut durian.... hahaha..makan dalam hotel..memang terbaik kan...

Saya ralit melihat peniaga ni yang menjual roti bakar betul-betul di hadapan Restoran Hamid. Bukan peniaga Islam..tetapi beginilah keadaan peniaga di yang meniaga betul2 di tepi2 jalan di bandaraya Hatyai. Tolonglah ye... sebelum memilih gerai..pastikan peniaga itu betul2 beragama  islam dari segi pakaian...dan pastikan kebersihannya terjamin okeh.... peniaga ni siap makan ayam...jilat2 tangan dan lap di apron..dan kemudian... ada pembeli nak membeli rotinya... tangannya tak basuh pun....aiyoookkkk..... gulp...gulp...[telan beberapa kali air liur...] hahahaa

Lepas je makan..kami masuk ke shopping mall dia... setiap sorang kena scan badan dan beg... tengok2 kasut... jeans segala bagai la... tapii harga tetap sama....dalam sama-sama harga tu...sempat jugaklah kakak2 saya sambar kasut untuk anak2 mereka... hehehe...

Dah habis meneroka shopping compleks mereka... kami lepak2 kat depan pasar malam di salah satu lorong melihat gelagat manusia yang ramai dengan pelbagai macam ragam. Sempat jugak memborong buah potong... makan lagi kan.... hahaha... beli buah nanas nya yang sangat lah manis...[wajib cuba] dan buah mempelam potong... sambil tgk orang sambil makan buah... dah bosan...saya dan suami beriringan balik semula ke hotel..tengah jalan2 tu..ternampak la pulak seorang seniman ni melukis gambar potret. Satu potret cuma beharga 190bat = rm19...alamakk..tersangatlah murah kan... tapiii dalam pada tengah menunggu dia habis melukis.... terlalu ramai la pulak yang singgah dan nak suruh dia lukiskan.... adoyaiii... terlepas peluang... tak pe la...kena cuba lain kali.....tak ada rezeki....huhuhuuu...

Kesesakan di malam hari di Bandaraya Hatyai... memang ramai pelancong yang datang kemari..
Dan...jangan lupa beli buah nanas....sangat lah manis....

Bila dah semua balik ke bilik... kami melepak pulak dalam bilik kakak saya..sambil makan pulut durian... dan makan buah-buahan yang kami beli tadi....makan lagiii kan.... hahaha... sambil makan...sambil bersembang...itulah aktiviti kami pada hari pertama di kota Hatyai... kita jumpa esok ok....


 


11 comments:

  1. bole x bagi no tel transport tu.....thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf KIMI SHOP.. segala urusan transportation diuruskan oleh abang ipar saya... :))

      Delete
  2. Replies
    1. u r most welcome nur aisyah... tq juga kerana sudi membaca entry akak ni...
      nak melancong ke Hatyai ke... ;))))

      Delete
  3. awesome!! besok saya akan ke sana...cant wait!!! :) tq for sharing ur experience

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq azeera zahari... selamat bercuti.. :))

      Delete
  4. boleh tanyakan abang ipar no kontek transport?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sgt2.... Sy dah tanya abg ipar sy... Tp owner tu dah tak buat sewa transport ni... Dpt tander lain katanya.... Sorry sorry sorry....

      Delete
  5. boleh tanyakan abang ipar no kontek transport?

    ReplyDelete
  6. akak saya nk tanya yang kedai kain thai silk tu kat mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak silap akak kat tgh2 pekan hatyai tu... dia ada byk lorong... cr lorong yg jual kain / baju & bag... kedai kain thai silk dia tertutup dan nampak exclusive... ada byk pilihan... 😉

      Delete