Monday, June 3, 2013

TRIP TO HATYAI, THAILAND DAY 3

Selamat pagi Hatyai... Hari ni hari ke 3 kami berada di kota syurga makanan ini. 
Perkara pertama.... saya dan suami keluar meronda mencari makan pagi di kota Hatyai ni. Saya dan suami diikuti dengan anak saudara saya Ican memilih untuk bersarapan di Restoran Kelantan..manakala kakak2 dan abag2 ipar saya sekeluarga memilih untuk bersarapan di Restoran Hamid.

 Nasi lemak
Minuman wajib disini...teh ais....slruuupppp.... hihihiii


Selepas bersarapan... sekali lagi...saya mencari barang yang masih tak dibeli lagi. Untuk pengetahuan semua... benda yang wajib di beli kalau kita mengunjungi kota Hatyai ni adalah beg yang diperbuat dari kain cotton [yang datangnya dengan pelbagai bentuk dan corak... beg kain..beg komputer...sarung kotak tisu... dompet kecil... beg make up dan macam2 lagii yang unik...naikk rambang mata la dibuatnya]. Saya dan kaka saya beli macakan nak memborong je rupanya.... hahaha...  harganya sangatlah berpatutan....saya beli untuk diri sendiri lah jawapannyakan dan ada juga untuk kakak yang sulung... anak2 saudara dan kakak2 ipar saya...sebagai kenangan dan souvenir...[boleh pulak tu habiskan masa lelama memilih barang...hihihii...sorry en suami yeee...


Inilah antara contoh keistimewaan yang ada kat kota hatyai ni yang saya beli... contoh je ekk... ada saiz besar dan macam2 lagii...[tak boleh la tunjuk semua okeh.... hihihiii]

Last day di kota Hatyai
Menggedik dulu sementara menunggu en driver datang...


Jam 12.00 tghari..kami check out dari hotel dan terus ke Hatyai Market. Kat sini memang terlalu banyak jualan dan lebih tersusun dan teratur... kiranya kalau nak membeli belah tu..memang sesuai beli disini. Last barang yang kami cari adalah barangan makanan kering. Wajib beli buah mata kucing kering...boleh buat air mata kucing yang yummy... kat sini famous benda tu... satu paket ada yang harga 100batt...ada yang harga 300 batt... murah dan sangat berbaloi.. so..macam2 barangan kering yang kami beli..sambil tu menjeling la jugak ke arah butik2 baju yang ada di sana... penyudahnya..bukan masuk butik baju..tapii masuk ke kedai yang menjual barangan jenama ZEBRA.. haaa.... [semuanya jual barangan periuk belanga..bekas makanan dan sebagai bagainya yang berjenama zebra okeh...] 

Rupanya en suami nak tukar batt yang dah kehabisan....[hahahaa....sampai habis okeh...]. Penyudahnya..en suami belikan saya mug zebra yang sangat comel... beli sepasang..saya dan en suami...sama patern.... suka...suka dan suka...
Bila bayar dengan RM.. balancenya dapat balik dalam bentuk batt... tapii kena charge lebih la sebab matawang mereka lebih tinggi sikit daripada kita....

Dah puas meneroka Hatyai Market... kami akhirnya pergi ke kedai yang sama untuk menjamu selera buat kali terakhirnya di restoran ayam goreng deca dan di kota Hatyai.

Masih order makanan yang sama...iaitu nasi kuning ayam goreng... manakala seperti biasa abang ipar saya dan en driver makan makanan berhidang...

Selepas menjamu selera..kami bergerak untuk ke pekan Danok pulak untuk membeli beras dan pulut.
Jalan di Danok untuk sampai ke sempadan sangat lah sesak.. ramai yang nak keluar dari Thailand dan ramai juga yang nak masuk...mungkin sebab musim cuti persekolahan. So..sementara nak menunggu kesesakkan itu reda..kami meronda pekan Danok. Masih sempat la saya membeli beberapa jenis barangan kan... hihihii...

dah letih berjalan..kami duduk di satu tempat untuk meredakan keletihan. Sempat melihat keadaan di Danok ni membuatkan en suami tak lepas memegang tangan saya. hahahaa...katanya... kat sini mcm kawasan bahaya.... banyak pengunjung yang berkunjung di sini dengan tujuan yang lain...dan mmg kami nampak satu persatu pengunjung lelaki bersama wanita2 Thailand yang cantik dan seksi...[soo faham sendiri lah ye...] hihihiii... 

Kami akhirnya berjaya keluar dari pekan Danok di dalam kesesakan yang berganda tu.... Di Emigration Thailand..kami dikenakan bayaran rm1 untuk setiap passport yang disemak...[maksudnya apa.... ayoyoyooo...] kalau ada beribu2 pengunjung... berganda2 la keuntungan mereka... kenapakah begitu... sangatlah kan.... tapii kita berada di negara orang...soo..ikutkan aje lah....

Selepas melepasi Emigration Thailand...kami sekali lagii...perlu ke Emigration Malaysia.. Syukur..segalanya berjalan dengan lancar... Kami terpaksa melalui sekatan jalan raya yang banyak...[demi keselamatan negara kita kan...supaya penceroboh tidak sesuka hati masuk ke negara kita...]... 

Keadaaan jalan raya sangatlah sesak... kat higway pun jammed bagai nak gila...alamatnya...kami akan sampai lewat lah kannn....adoyaiii...

Kami singgah di perhentian RnR Gurun...[tak silap saya lah...] untuk solat dan mengisi perut.... Punyalah ramai manusia...sampaikan nak beli makanan pun kena beratur panjang..dan paling best...bila kita dah beratur panjang... nak beli benda yang kita tgk org beli dan menyelerakan...peniaga tu kata dah habis..... sob sob sob... nak beli minuman pun kena beratur...owhh tidak... 

Dan akhirnya...kami selamat sampai lewat jam 1.00 pagi... legaa rasanya....setelah mengahrungi jemmed di sepanjang panjang jalan lebuh raya utara selatan itu. 

Syukur alhamdulillah... kami berterima kasih banyak2 kepada en driver yang mungkin lebih penat dari kami kerana perjalanannya masih jauh.....Ajak masuk dan berehat..dia tak mau kan..so..kami semua berpakat utk kumpulkan duit dan bagi pada en driver sebagai belanja beliau dalam perjalanan nanti...

So...perkara pertama sekali yang en suami buat... ambik tabby...kitty dan anak2 kucing yang bucuk2 tu masuk ke bilik...ya Allah...rindu betul la dengan budak2 bucuk tengit niii.... seolah memahami kerinduan kami...kesemuanya mencium2 kami menandakan yang mereka juga merindui kami.... alahai....terus cair hati saya melihat mereka semua....

Selamat malam..kerana tugasan esok..kena bagun seawal pagi untuk berkhidmat demi negaraku tercinta.... huhuhuuu... selamat malam dunia... sesungguhnya kenangan dan keindahan itu akan tersimpan rapi di sanubari..kalau ada rezeki..mungkin kami akan ke sana lagiii.....InsyaAllah...

Terima kasih kerana sudi membaca entry ini... ;)))


No comments:

Post a Comment