Friday, July 25, 2014

SALAM LEBARAN

Assalammualaikum dan salam Jumuah Mubarakah...penghulu segala hari. Semoga hidup kita dilimpahi keberkatan dan redha Ilahi.

Sedar tak sedar..kita telahpun sampai ke penghujung bulan Ramadhan. Sebenarnya sedih untuk berpisah dengan Ramadhan yang mulia...adakah kita dapat bertemu dengan nya lagii...semoga Allah mengurniakan kesihatan yang baik dan melindungi perjalanan hidup kita untuk kita sampai ke ramadhan yang akan datang...InshaaAllah...

Ibnu Hajar rahimahullah berkata: Dari Jubair bin Nufair ia berkata:

كَانَ اَصْحَابُ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، اِذَا الْتَقَوْا يَوْمَ الْعِيْدِ يَقُوْلُ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ : تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكَ

“Para sahabat Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam apabila bertemu di Hari Raya, sebahagian mereka mengucapkan kepada yang lain: Semoga Allah menerima dari kami dan darimu”. (Lihat: Fathul Bari 2/446)
Allah kemudiannya memberi petunjuk dalam ayat tersebut: 
“Hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin Allah mengampunimu? Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang” (QS 24:22).
Di kesempatan ini..saya ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf sekiranya disepanjang penulisan blog ini...ada diantara kata-kata dalam penulisan ini menyinggung hati dan perasaan anda... bukan sahaja penulisan.....bagi yang mengenali saya secara dekat atau jauh...kaum keluarga...saudara mara dan sahabat handai.... dengan rasa rendah hati ampun dan maaf dipinta andai ada terkasar bahasa...tersinggung perasaan dan ter"over" acting dari segi perbuatan... [hehehe]...sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kelalaian dan kelemahan saya sendiri.

Semoga di bulan syawal yang bakal menjelma ini memberi sejuta kenangan yang indah dalam hidup kita semua.

Namun...dalam kita bergembira menyambut lebaran..jangan pula kita lupa pada mereka yang telah tiada.....hanya iringan doa yang mampu disampaikan agar mereka semua sejahtera bersama yang Maha Pencipta. Selain...ingatlah kepada saudara kita di Gaza yang sedang berdepan dengan kekejaman zionis laknatullah...semoga Allah melindungi saudara2 kita disana... dan tak lupa juga kepada kesemua keluarga mangsa MH17..semoga Allah memberi kekuatan kepada mereka dalam menerima qada' dan qadar Ar-Rahman.... sesungguhnya dari Dia kita datang kepadaNya kita kembali.... Ingatlah...disetiap kepahitan dan keperitan...sebenarnya Allah ingin mengurniakan kemanisan di penghujungnya....yakin dan tawakal..inshaaAllah..

Bagi yang ingin pulang ke kampung halaman...berhati2lah dijalan raya..mulailah perjalanan anda dengan doa dan selawat ke atas nabi.... semoga perjalanan kalian selamat sampai ke destinasi....aminn...Marilah juga kita saling berlapang dada, menghulurkan tangan sambil saling mengucapkan “minal aa’idiin wal faa’iziin”… Semoga kita dapat kembali mendapatkan jati diri kita, semoga kita bersama memperoleh ampunan,redha, dan kenikmatan syurgawi… Aamiiin…
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))
No comments:

Post a Comment