Monday, August 4, 2014

PERCUTIAN KE HONG KONG DAY 1

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Syukur alhamdulillah setelah berhempas pulas dengan kesibukkan diri..akhirnya...saya dapat meluangkan masa saya untuk menceritakan perjalanan saya selama 4 hari 3 malam di kota Hong Kong. Saya bercuti bersama-sama adik beradik saya sewaktu cuti persekolahan awal tahun iaitu pada 26/3/2014 hingga 29/03/2014 [Rabu - Sabtu].[Dah lama dah..sekarang baru ada masa nak post cerita yang dah basi nih....hehehee....]
Okey...saya akan sedaya upaya menceritakan pengalaman indah kami ketika berada di bumi Hong Kong. 

Ok memandangkan kakak saya yang sorang lagi nih..... dia...suami dia dgn anak beranak dia memang plan nak terus tidur kat Hollywood Hotel Disneyland selama 4 hari berada disana.... dan kami pun tak naik flight yang sama...jadi... kami terus berjanji akan berjumpa di hotel yang sama pada hari ketiga...dimana... kami akan masuk ke Disneyland sama-sama.... Saya juga akan sharekan tempat yang kakak saya tu pegiii yang kami tak sempat nak pergi.... hehehe... sooo...bertabahlah kalau entry2 nih banyak gambar2 yaa...

Oleh kerana keadaan cuaca di Hong Kong tidak begitu sejuk dan tidak begitu panas [ketika tarikh kami pergi tu]..maka segala persiapan semuanya biasa2 je..tapiii saya ada jugak lah bawak 2 baju sejuk..manalah tahu kalau2 tetiba sampai2 sana sejuk.... tapii kalau sejuk pun...mungkin dalam 16 - 20 je..tak sampai negatif...hehehee.....
Bekalan wajib.... maggie dihatiku dan sardin goreng resepi hubby tercinta...selain saya ada buat congo bar...soo boleh la anak2 sedara saya makan...

Ni bekalan untuk di sana selama 4 hari 3 malam

Ok..saya cuma bawak satu bag  luggage berisi baju saya dan suami ..lagi satu bag kecik berisi makanan segera untuk orang yang lidah kemelayuan nih. 

Flight kami seawal jam 8.30 pagi. Kami menggunakan penerbangan MAS MH0448 yang mana seperti biasa akan menyediakan sarapan untuk kami yang kelaparan ini.... Ok sebelum tu.... nak bgtahu...kami menggunakan perkhidmatan personal tour Guide yang akan membawa kami seramai 12 orang  meneroka ke tempat2 yang wajib dikunjungi di Hong Kong. [Tapiii sejujurnya...tidak semua tempat kami pergi..... memandangkan... percutian ini lebih kepada pergi ke Disneyland...]

Geng Bas Sekolah yang sangat rapat.... si domei domei Oyyim dah pandai buat muncung burung....dan sangat sukee dengan kasut monster dia tuh..... hehehee...
Masa ni baru je sampai ke KLIA...gedik sangatkan orang sebelah saya tu....saya ckp kat dia dah mcm maharani ngeng ngong je....dia kata saya mcm matrix burung gagak....ahahahaa... saja je kann...


Dah jumpa geng dahhhh......hehee

Jam 12.30 tengah hari [4 jam perjalanan] akhirnya kami selamat menjejakkan kaki ke bumi Hong Kong. 
Terus..kesemua penumpang dari mana-mana penerbangan sekalipun perlu menaiki bus shuttle untuk ke terminal satu lagi...Nak ambik luggage kena ke seberang sana... So..kenalah beratur sementara menunggu bas....tak lama..5 minit sekali bas tu akan datang ambik penumpang.
Jam dan waktu kita di sana sama...so...jangan nak gatai2 tukar waktu kat jam tu ye..cumanya...pukul 6.30pm je... kat sana dah agak gelap macam pukul 7.30pm kat sini.
Pengalaman menaiki bas shuttle kat sana...bas tetiba berhenti untuk memberi laluan kepada kapal2 terbang yang akan berlepas...so...terang2 nampak kapal terbang besar gedabak tu berlepas...menarik jugak kan... hehehe...

Turun je dari kapal terbang....jalan sikit....dan beratur disini untuk naik shuttle bas ke terminal satu lagii untuk ambik luggage 
 
 Sebuah kapal terbang sedang melintas. Kalau nak tahu... sebenarnya...lapangan terbang di Hong Kong ni antara yang paling sebokkk sekali.... kiranya... kalau dari Hong Kong nak ke mana-mana negara...pasti akan delay....sebab mungkin...lapangan terbanganya kecik kot.....
Masa ni bas tgh berhenti memberi laluan kepada kapal2 terbang yang nak berlepas.... soo..masa dalam bas ni rasa agak kejakunan tahap dewa dewi....saya dengan ada lagi pasangan Malaysia boleh gelak2 tgk dan jadikan perkara ni isu yang agak lawak jugaklah.... [sebenarnya baru pertama kali tgk] hehehe
 
 Nampak tu..anak2 sedara saya tergelak2 sambil berhimpit himpit dalam bas shuttle nih.....

Selesai mengambil luggage....kami disambut oleh Tour Guide kami Nicole dan sementara menunggu bas pengangkutan kami...en suami dah beli dah prepaid siap2 untuk melayari internet " One2free Power Prepaid" namanya... yang beharga HKD 88 [ dalam RM36 je duit kita.. murah okey....dan wifi nya sangat laju]. Bagi yang pergi sendiri... selalunya mereka akan membeli Octopus card yang memudahkan mereka nak kemana2 pun. Terus terang cakaplah... kat airport tu senang sangat nak cari benda2 tu... pegi je seven eleven dan ada juga kaunter2 yang memang tahu kita memerlukan benda2 tu untuk memudahkan kita kan.... so...tak perlu risau kalau ke sana... Bagi yang pergi sendiri.. jangan lupa ambiklah Hong Kong Map ye...confirm tak sesat.. hehehe..

Ok...yang rambut perang itulah tour guide kami....Nicole..
 
 Macam biasa posing dulu sebelum naik bas
Ok anak2....tengok camera ya.... ehehehee.... 

 Antara pemandangan yang sempat saya ambil dari camera cap ayam saya...

Kami sekeluarga di bawa ke hotel penginapan. Nama hotel tu Regal Oriental Hotel yang terletak jauh sikit dari pekan Kowloon..kiranya nak kemana2 kena guna bas shuttle Regal Oriental la...dia akan stop kan kita kat cawangannya yang betul2 berada di pekan Kowloon yang sibuk itu[senang jugak la kan...].

Bila masuk bilik....rasa mcm wahhhh...mmg tak sabaq nak letak kepala la kan... sempat la bersihkan diri..solat.... pukul 5.00 petang kena turun balik untuk makan kata Nicole. Sempat lah rehatkan badan sekejap.

 Hotel ni antara satu2nya hotel (kalau tak silap saya lah...) di Kowloon Hong Kong ni yang menyediakan menu makanan halal...dimana sijil pengesahan halal daripada kerajaan mereka dipaparkan di kaunter hadapan... Jadinya untuk breakfast..mmg ada halal food... tak tahu lagi mcm mana keadaannya...kita tunggu esok pagi je lahh... hehehe


Ruang lobi hotel

Alololooo..penat sangat le tuuuu....huh

 Inilah bilik hotel kami...sangat selesa...


Tepat jam 4.30 petang....Kami dibawa [dengan berjalan kaki] melintasi bangunan2 di hadapan hotel ke seberang untuk ke restoran Muslim. Cuaca pada ketika itu agak dingin...memang tak berpeluh pun kalau jalan kaki...dekat je...sambil berjalan..sambil tengok pemandangan kota kowloon....[jakun sekejappp...]hehehe....

 Melihat keunikan perhentian bas dan bas-bas di sana....

Kami disambut oleh pemilik Restoran dan seterusnya mereka menghidangkan makanan2 mereka. Mak aih...hidangan sayuran nya punya lah banyak..... hahaha... yang paling best..minuman kami bersama dengan chinese tea..memang tak minum la kan.... macam suka terlupa daratan je nak ambik mineral water dari hotel.... adoyaiiii.....

 Di celah-celah bangunan-bangunan yang padat di pekan Kowloon inilah terdapatnya sebuah kedai makanan halal dimana pemiliknya adalah beragama islam. 


 Antara hidangan yang dihidangkan kepada kami.... kebanyakkannya berkonsepkan sayur....uwaaaaaaa.... lepas tu ada sup telur dengan jagung [kiranya macam bubur jagung..tapiii dicampur dengan telur yang sangat pekat].. ada juga menunya yang sedap..seperti kari kambing... taufu goreng dengan cabai dan fillet ikan.... dan kesudahannya... sardin goreng resepi en suami juga yang habis sebekas.... ehehehee.... [dah cakap dah...saya mmg tekak melayu.....]





 ok...jangan banyak songehhh....perut pun dah menanyi lagu keroncong.... kita makan dulu.... nampak tak wajah2 kami tu....ehehee... nampak tak hidangan chinese teh tu..... mmg tak minum laa kann.... masa ni ada cerita lawak....kami diberi pinggan kecik....lepas tu anak saudara saya yg baju biru ni [uwais] tanya....pinggan makan tak de ke.... soo..abang saya ni pun tanyalah si nichole nih..... Nichole cakap..mmg makan dalam pinggan kecik tu.... itu style mereka..... owhhhhhhh.....
Sempat juga bergambar di luar restoran...kepadatan penempatan orang2 disini.

Okey... nak bgtahu sikit nih... orang2 di sana sangat2 punctual...contohnya tour guide kami ni Nicole...kalau dia kata dia datang pukul 5.00pm bermaksud pukul 5.00pm tu dah terpacak dah muka dia...okey....bas pulak...kalau dia kata pukul 6.00pm akan sampai ke hotel...bermaksud..pukul 6.00pm tu bas tu dah sedia menunggu kami..tak lewat seminit pun okeyy.... lepas tu bas dan kenderaan kat sana..bawak macam orang terkena histeria.... tak payah pg disneyland nak naik roller coaster....kita naik roller coaster bas dulu kat pekan Hong Kong okey.... rasa mcm jantung tergolek2 je kat dalam bas tuh .....[sekali ada rasa mcm nak siram dengan mineral water je kat driver bas tu...kot kot betul terkena histeria kan....muehehehehe].

Bas ni disediakan oleh pihak hotel bagi pelanggannya untuk ke tengah2 pekan Kowloon. Bas terakhir pada jam 9.30 malam. So..memandangkan mereka ini sangat punctual...so..kami decide akan berada di Hotel Regal di pekan Kowloon sebelum jam 9.30 malam.

Memandangkan lepas makan kami tak ada kemana-mana...so... kami pergi berjalan je kat tengah2 pekan Kowloon. Berpandukan kepada map yang diberi dan diambil dari Hotel...kami dengan pertolongan Nicole...di beri penjelasan bagaimana untuk pergi ke Harbour City yg terletak di Canton Road...[ikut je map] dimana kat sana banyak kedai2 yang menjual barangan yang berjenama seperti LV, Dior, Gucci, Marc Jacobs, Prada dan sebagai2 yang berjenama. 
Kami di bawa oleh bus shuttle hotel ke satu perhentian kat cawangan hotel yang sama untuk memudahkan kami sampai ke tempat yang nak dituju. Dan nak balik pun kami kena tunggu di hotel tersebut. Bas last pukul 9.30pm.
Sepanjang perjalanan ke sana.... kami sempatlah menikmati panorama indah kilauan lampu di bangunan2 di seberang laut Hong Kong..Memang tak tahu apa nama tempat tu...tapiii sangat cantik.... hehehe... just nak jamu mata je kan.... ambik gambar sana sini. 







Menikmati panorama keindahan lampu2 yang sangat cantikkk...so..kita stop sekejap untuk ambil gambar posing sana sini. Kitaorang tak seberang jalan pun...ambik gambar dari jauh jeee....tapii seriously mmg cantik..ditambah pulak dengan cuaca yang sangat dingin.

Tsim Sha Tsui Centre juga adalah shopping mall yang terkenal di Kowloon Hong... tapii kami tak masuk pun.
 


Sambil jalan kaki....sambil berposing.... kalau nak tahu..pekan kowloon ni sangatlah sibuk dengan penduduk2nya yang rata-rata menggunakan pengangkutan awam. Diaorang jalan sangat laju...nak kejar masa agaknya.... 

 Di Canton Road inilah terdapatnya butik2 yang berjenama terkenal.



 Kita posing diluar kedai je lah ekkk...memandangkan bunga ni sangat fresh dan cantikkk....apalagi jom kita bergambar......ehehehe

Bila dah masuk butik2 yang berjenama mewah itu.... rupa-rupanya harganya tak lari jauh dari disini malahan lebih mahal sedikit berbanding disini. Matawang di sana agak rendah berbanding kita...tapii harus diingatkan ye puan2 dan tuan2 sekalian...harga barangannya jauh lebih mahal dari apa yang kita jangkakan. hehehee.... Kami sempatlah menjamu mata di kedai2 sukan seperti Adidas.. Okey..ada certain2 produknya ada yang murah berbanding disini...dan ada jugak pattern yang tak ada di sini ada disana.... macam tulah timbangan nya.... ada yang mahal dan ada yang murah...tapii tak semua...


 Beginilah keadaan di pekan Kowloon..penuh dengan manusia

 Sempat ambil gambar di subway... ok..kat sana mmg banyak subway ni....
Ehhhh ada pulak gambar dua orang budak nih....ehehehe
Subway ni memudahkan pejalan2 kaki untuk ke satu2 tempat....Sebab tu saya kata kalau ada map..memang senang nak cari....



Ni butik adidas diaorang....masa ni anak2 saudara lelaki sebokkkk memilih barang2 yang diaorang suka...semua suka lahhhh......haishhhhh..... kat sini ada harga yang mahal disini...tetapi murah disana....patern yang tiada di sini tetapi ada banyak disana...sebab tu anak2 sedara lelaki saya macam meroyan sekejap nak itu dan ini..... ahahahaa

Okey..sebelum terlupa.... [ni baru first day....dah banyak bahan nak cite...kihkihkih] disepanjang jalan..kita akan ditawarkan dengan pamphlet2 promosi makanan dari makanan arab hinggalah makanan halal indian... [tapii di tgh2 pekan Kowloon tu kebanyakkannya tawaran indian halal food] dan target mereka adalah pelancong2 muslim macam kita nih. Yang promote tu orang bangla yang bijak berbahasa melayu. Di setiap pamphlet tu ada menu2 yang halal [siap ada pengesahan okeyyy] dan siap ada peta untuk ke kedai makanan mereka. 

Sooo...bila berjalan dengan budak2 nih... kerisauan pada mereka tu lebih diutamakan...takut kalau2 mereka lapar dan dahaga. Bukan budak saja... kita ni pun pasti akan rasa dahaga dan lapar balik kannn....hehehe... makanya...kami pun terpercayalah dengan satu mat bangla ni yang menawarkan kami makanan halal indian food..siap bagi salam dan jawab salam....kat brochure menu tu pun ada pengesahan halal  soo..kami dibawa ke restorannya yang agak berhampiran disitu. Bila naik je.... wahhh..tempatnya sangatlah exclusive. 
Soo..tanpa ragu dan segan..kami pun pesanlah teh tarik.... roti nan...dall dan tandori chicken.... sekali bila berpaling ke kiri...walamak.... terpampang besor dia punya tokong..siap ada asap bagai.....yennaaaa.... Tapiii yakin...yakin..inshaaAllah halal...halal....huuuuuuuuuu....

Bila sampai je teh tarik....bukan main exclusive la ada teko bagai kan... sekali rasa....haiyooooo...apakah..teh tarik dengan herbaaa.... memang tak minum laaa..... dua kali huuuuuuuu.....
tapiii roti dia sedap...penyudah kepada penyudahannya.... kami makan roti je...tu pun..sambil makan roti..sambil pandang benda tu...sambil makan sambil pandang....separuh je la kannn..... hmmmmm.....
dah habis semuanya....bila abang saya bayar...kenalah hampir HKD1200 [RM500 lebih kurang] hambik kauuuuu.... memang agak mahal laa..... just makan simple je pun... Tapiii adatlah kan..kalau berjalan di negara orang ni...memang kita tak boleh nak jangka dan kena selalu bersedia...soo...redha je lahhh...lagipun restorannya agak exclusive...mungkin berbaloi dgn harga yang sebegitu....huhuhuuu...
Sooo... saya nak bagi peringatan kepada semua la kan... kalau la anda pergi sendiri...[kitaorang nih saja gatai nak supper le kengkonon] ada lah ternampak promosi2 yang mcm tu...jangan lah terpedaya ye... keje depe nak kenakan kita dan nak ketuk kita betul2.... kat pekan kowloon tu ada masjid..soo...kat sana ada promosi makanan halal arab... jadii..pergilah ke sana dan carilah makanan halal arab yang melambak2 kat sana... lebih murah..lebih sedapp dan lebih menyelerakan....dan yang penting...ada menu yang terpampang besar sekali dgn harga... sekian.... hehehee....

Kami akhirnya balik semula ke hotel.... esok morning call pukul 6.00pagi....  Selamat malam Hong Kong....
Jumpa di entry seterusnya.... :)))


 

No comments:

Post a Comment