Tuesday, August 5, 2014

PERCUTIAN KE HONG KONG DAY 2

Sebelum saya teruskan penulisan...nak bgtahu...dalam entry hari kedua nih...ada 2 cerita...satu cerita tempat2 yang saya serta 11 yang lain pergi..manakala satu lagi cerita kakak saya yang lagi sorang tu pergi..... bertabahlah....[terlebih rajin pulak nak cerita dalam ni.....ehehehe...]...motip sebab gigih sangat nih... untuk memberi sedikit informasi mengenai tempat2 yang menarik di Hong Kong nih.... kalau tak sempat nak pergi semua tempat...at least boleh lah plan nak ke tempat yang menarik hati yang ada di Kota Hong Kong nih....

Selamat pagi Hong Kong... morning call pukul 6.00pagi dan 6.30pagi... Nicole akan datang pukul 8.10 pagi katanya. So..apa2 pun kita pergi breakfast dulu ye... Pukul 7.00 pagi saya dan suami dah turun ke bawah untuk bersarapan pagi di hotel. Okey..untuk pengetahuan semua... hotel yang kami duduk nih adalah satu2nya hotel di Kowloon Hong Kong [kalau tak silap saya...tapiii rasanya ye....] yang mendapat pengesahan sijil halal yang disahkan oleh kerajaan Hong Kong dimana menyediakan makanan halal di cafe nya...

Soo..dengan penuh yakinnya...saya dan en suami pun turunlah ke cafenya untuk menikmati sarapan pagi... round keliling...lihat2 makanan apa yang ada..sekali... tgk ada daging salai dan macam2 buah2an dan salad... okey..masa ni dah plan dah nak makan apa... tapii hati masih ada ragu2.... sekali saya terpandang ada satu corner yang tertulis "HALAL FOOD FOR MUSLIM"....huargggggg...nasib baik saya tak ambik makanan kat luar tuuuu.....syukur sesangat.... cepat2 pergi ke corner tu.... dan ambik makanan halal yang dihidangkan...potongan buahnya berbeza dari yang satu corner lagii... dan saya yakin..penyediaan makanannya di buat berasingan sebab trail untuk halal dan tidak halal adalah berbeza.Soo..kita yakin okeh...

Masa nih anak2 saudara yang lain belum turun lagi... 
Okey bas dah sedia menanti tepat pukul 8.10 pagi. Semuanya nampak sangat fresh dan bersemangat nak ronda2 Hong Kong. 

 Nicole sedang menjelaskan tentang bangunan2 di Hong Kong. Menceritakan ttg kehidupan warga Hong Kong.
Disepanjang perjalanan...terdapat banyak bangunan2 yang tinggi ada yang berbentuk condominium dan ada yang seperti apartment... Nicole menjelaskan dikiri kanan jalan..bangunan2 yang tinggi ada kebanyakkannya kepunyaan atau dimiliki oleh kakitangan awam dan swasta yang membeli dan menyewa.... katanya lagiii...rumahnya sangatlah kecik..tak ada bilik... yang ada hanya dapur dan bilik air yang kecil sahaja... satu tingkap mewakili satu rumah.... sebab tu diaorang tak beranak banyak..paling2 kalau nak beranak pun hanya seorang sahaja...selebihnya....depe tak nak beranak langsung....depe akan bela anjing. Anjing tulah yang akan menjadi peneman diaorang..... kemana2 bawak anjing...kira mcm anak jugaklah kannn [sebab tu saya baru terperasan..semasa kami berjalan menyusuri lorong nak ke Canton Road...saya ada ternampak tempat2 yang dibuat khas dengan pasir untuk buangan kuih muih para2 anjing nih....oooooo...(sambil ternganga mulut)] .... katanya lagiii...gaji disana sangat rendah manakala harga barangan sangat mahal..jadi sebab itulah mereka tidak mampu untuk menampung perbelanjaan keluarga kalau ada banyak anak.  Kalau dah orang yg duduk disana pun kata barangan depe mahal kannnn........ Tapiii katanya...ada juga yang berpendapatan tinggi.... kebanyakkannya berpendapatan rendah...lagii..mereka tiada hasil keluaran mereka sendiri.... mungkin kerana itu ekonomi negara mereka tidak begitu memberangsangkan...katanyalah...


Harga minyak mereka agak mahal berbanding kita disini. 

Dirata-rata disepanjang jalan..kalau ada bangunan baru atau bangunan yang nak di renovation... mereka akan menggunakan buluh2 ni sebagai penahan.....terasa keunikkan. Mula-mula saya ingkatkan kerangka besi... tapii bila pergi dekat [masa kat pekan Kowloon] rupa-rupanya buloh.... sangat unik pada saya yang jakun nih.....ehehehe

Ok..akhirnya kami sampai ke Golden Bauhinia Square.
Bunga Bauhinia adalah lambang Hong Kong. Tempat ini menjadi tumpuan para pelancong dan tempat wajib untuk dikunjungi kerana ianya melambangkan negara Hong Kong.   

Disebabkan masa ni tak ramai orang lagi yang berkunjung..soo....ambik kesempatan untuk posing sensorang dulu okeh....
Walaupun bergambar dengan bendera China.....Malaysia tetap dihatiku... ehehehee...

Okey...jalan je depan sikit...kita akan dihidangkan dengan panorama alam yang sangat indah. Diseberang lautan..kita dihidangkan dengan pemandangan bangunan2 pencakar langit yang sangat cantik. So...sempatlah kami ni merakamkan gambar kenangan bersama. 

Merakamkan gambar bersama-sama.
 Kami dengan Nicole.


Untuk pengetahuan...Nicole membawa jurugambar bagi mengambil gambar2 kami dan akan di letakkan di atas piring seramik...keychain dan FM. So..pilihlah mana2 yang kita nak... harganya cuma HKD100 untuk piring seramik dan HKD50 utk keychain dan FM. Katanya... kalau kita simply je pegi mana2 jurufoto yang melambak2 di kawasan tu... takut nanti mereka akan mengenakan harga yang tidak munasabah... sesungguhnya mana2 pun kita pergi pasti ada orang2 yang suka dan kuat menipu nih kan..... hmmmm....

My sister...amoiii...
Pemandangannya yang sangat indah...di tambah pula dengan kedinginan cuacanya.
 One happy family
Dua orang mak enon ni asyik berkepit jeee....lepas tu suka pot pet pot pet...ayoyoyoo... hehehe..nasib comel...

Bangunan2 yang terdapat di sekitar tempat nih
dengan teman segedik....ehehehe
yang dua lagi nih mmg suka menyebokkkk tauu kalau saya nak bergambar berdua dgn teman segedik saya tuh....ahahahaa...

pasangan romantik...anak dah 4 tapiii masih maintain mcm orang baru kawin.....ehehehe.... 

Posing jap dengan kete di Hong Kong.... koleksi gambar yg suka posing kat kete2 negara orang nih.... [kenan kot.....]
saja sukasuki ambik gambar menampakkan bangunan pencakar langit kat belakang tu.... hehehe...


Seterusnya kami dibawa untuk menikmati panorama Hong Kong di Stubbs Road Lookout. Bas membawa kami menaiki bukit  dan memberhentikan kami di situ untuk menikmati pemandangan Hong Kong yang penuh dengan bangunan pencakar langit. Terasa kedinginan cuaca pada hari tu... memang tak nampak matahari... nak kata sejuk sangat tak...tapiii cuacanya sangat best.... hehehe...

 ok..bergambar dulu satu keluarga okeh....
Pemandangan dari atas.
Tiga orang anak teruna yang sebokkk berselfie mengalahkan budak2 pompuan....mmg dari kecik sampai ke besoooo rapat....
 Macam biasa...mak sedara dgn pak sedara harus nak menggedik jugak kan.... ahahaha... sabar je lah...

ehhh apasal pulak la muka haku mcm tu....ahahaha...hokalohhhh....mungkin sebab kakak saya ni menyebokk tanya itu ini kat saya...manakala en suami sedang seronok memilih barang souvenir.....haishhhh....

Okey kat atas nih ada la jual souvenir.. saya rasa...ianya sangat berbaloi kalau anda beli di situ FM dan keychain.... harganya murah... so..sempat jugaklah..en suami membelanjakan HKD nya. Saya buat muka kesian mintak suami belanja.... tapii dia mcm buat selamba badak je....tak pe...nak ambik jugak....akhirnya en suami bayar dgn rela hati...hehehee.... [pedulik apakannnnn....]

Okey lokasi ketiga kami adalah... Arbedeen Fisherman Village. Disini kami dihidangkan dengan panorama lautan yang memisahkan antara Hong Kong lama dan Hong Kong baru. Okey nak naik boat tu kena HKD60 setiap seorang. Tapii kami tak naik.... sebab dah plan dengan adik beradik semua nak naik cristal cable car.... heheehee... So..kita tengok pemandangan je la ekkk... cantik dan nyaman... Nicole bgtahu kami semua..disebelah sananya [Hong Kong lama] ada perkampungan nelayan...so..kita dapat melihat perbezaan aliran penduduk di Hong Kong lama dan Hong Kong baru. Kiranya yang baru tu penuh dengan bangunan pencakar langit...yang Hong Kong lama...rumah2 nelayan... hmmmm....
 ok..kita tengok2 pemandangan je la yee.... 

motip taruh gambar ni.... sebab jakun tgk cara depe tutup motor depe... tujuan.... kalau air laut terpercik...tak la berkarat motor depe tu... motor2 ni adalah milik pekerja2 disini... 
sempat ambik gambar ni.... beginilah keadaan bangunan2 di sana.... di setiap lorong mcm nilah keadaannya..padat.... 

Dah puas menikmati pemandangan alam yang indah.... kami dibawa pula ke Tse Sui Luen Jewellery Hong Kong. Tempat membuat dan menjual emas. Ini adalah temat yang wajib dikunjungi kalau kita ikut travel la...untuk meningkatkan ekonomi negara mereka...untung2 ada orang nak beli... Kami diberi penjelasan mengenai cara membuat emas...kiranya macam kilang emas...satu design satu orang yang buat...kadang2 ambik masa berbulan untuk siapkan...memang sangat teliti....hanya orang yang penuh kesabaran je yang boleh buat seteliti itu...bukan orang mcm saya nih...hahahaa.... 
 Sempat lagi berposing...
 Dalam kedai ni tak boleh ambil gambar sebenarnya.... tapiii masa ni mmg tak tahu.... [nasiblah kannn....ehehehee]

Dah puas bagi penjelasan pasal cara memproses dan membuat...kami akhirnya dibawa ke galeri menjual barangan kemas nih...bersilau2 mata tengok design yang sangat exclusive. Tapiii bila tengok harga....memang la..kalau tak atas dari RM3k tu jangan haraplah kan....pendant yang kecik pun RM1k okeyyy.... soo..jamu mata je la ekk...lagipun saya tak minat emas nih.....kalau batu permata tu....akan dipertimbangkan laaa....heheheee...[ayattttt tu sebab tak ada kannnn...phuiiiii] tapii ni tak de batu permata...yang ada..batu diamond jee...hehehe....
motipppp taruh gambar nih...nak tunjuklahh....ni la dianya University Hong Kong

Kemudian..kami dibawa ke The New Sangeet Restaurant [yang menyediakan menu halal...siap ada sijil penyembelihan dan kesemua menunya berasaskan ikan dan daging yang diluluskan oleh kerajaan Hong Kong]. Okey...masih belum menepati selera kemelayuan kami nih...soo..makan ala kadar je la...hehehe.... minum pun saya gunakan mineral water yang dibawa dari hotel...


Sijil halal yang dikeluarkan oleh kerajaan Hong Kong tentang penyembelihan dan sebagainya.
 

 kita makan bunga dulu...ehhhhh....

 Inilah makanan yang kami pilih.....Restoran ni menyediakan buffet..so..ikut suka hatilah nak pilih apa...yang pasti semuanya halal...samosa tu pun samosa vegetarian....

Untuk makan malam...abang saya minta untuk memilih makan sendiri. Kali ni kami bertekad nak cari makanan yang betul2 menyelerakan hati kami sekeluarga. Baiknya Nicole nih..dia pulangkan balik duit untuk bahagian makan malam. 

Akhirnya kami dibawa ke Masjid Kowloon dimana itulah destinasi terakhir kami bersama Nicole untuk hari itu.... Di masjid ni terdapat banyak promosi makanan2 halal arab. Tiada indian food okey...semuanya arab..kebab...beriani... dan macam2 lagi.... okey...untuk dinner kita wajib ke sini untuk cari restoran2 arab nih. 


Selesai solat..kami bergerak ke hentian MRT untuk ke destinasi seterusnya. Oleh kerana itenery kami disana sangatlah limited...akhirnya kami ambik keputusan untuk jalan sendiri...di sana pengangkutan MRT tu memudahkan kami untuk kemana2 saja..janji tahu baca map... soo...dalam keluarga kami ada 2 orang yang sangat hebat membaca map... iaitu suami saya dan kakak ipar saya... hehehe... [yang lain ikut je...] Dengan bantuan penjelasan daripada Nicole..dengan lukisan plan dia...bgtahu nama2 tempat dan sebagai2nya... kami akhirnya berjaya sampai ke destinasi yang hendak ditujui. Kami menaiki MRT dan berhenti di Tung Chung [tapii sebelum tu kena tukar train dulu...tak pasti kat hentian mana....huhuhu]...ambik exit B dan terus ke  Ngong Ping 360. Di situ terdapatnya City Gate Outlet dan Crystal Cabin. So..jalan kaki sikit...kita akan melalui City Gate Outlet dulu..kemudian baru cable car..tak jauh...10 minit je...so..dah sampai ke Ngong Ping 360...  Tempat tu berhampiran dengan airport dan hanya tinggal lagii satu station je untuk ke Lantau Island [Disneyland]. Orang kata kalau ke Hong Kong ni kalau tak merasa naik crystal cable car dia memang tak sah kan.... soo..jom kita cuba....

 Ni dalam MRT.. sebab tu kena pandai baca map... memang dia akan tunjuk laluan dan perhentian2 untuk ke Ngong Ping..
Si kecik nih..suruh duduk tak nakkk.... nak berdiri jugak.... sebenarnya dia excited dapat naik train.... suka sangat dengan train....
ototototoooo...budak domei yg suka tgk cartoon... sebelum cartoon tu cakap..dia dah tahu dialog cartoon tu..dia cakap dulu....mmg sesuai la bawak dia pg Disneyland nanti nihhhh.....
macam tak biasa berdiri kannnn..... disebabkan kat negara orang......tu yang nak jugak2 posing ambik gambar....agagagaaaa....
ikut tanda arah okeh....
teropong apa tu en abe oiiiii..... macam2 lah...
 semua tgh excited nak naik cable car.... ehehehehe...
Ambik gambar dulu depan ekskulator...

 Jom kita beratur utk ambik tiket


Ada dua cabin..satu crystal cabin dan satu lagi cabin biasa. Beza harga tu mmg sangat2 ketara. So..kami mmg nak naik crystal kan...kitaorang ambik pakej yang masa one way naik crystal cabin dan one way cabin biasa.



Masa ni semua teruja nak naik crytal cabin ni...kita boleh nampak pemandangan di bawah kaki kita je dengan ketinggian 150 kaki....Perjalanan dengan cable car tu untuk ke puncak mengambil masa selama 30 minit....sambil ditiupi oleh angin yang dingin dan nyaman melalui celahan2 yang sengaja dibuat....rasa sgt best.... hmmm..mmg menyeramkan pada awalnya..tapiii dah hampir 15 minit kat dalam tu....akhirnya saya boleh la bergerak ke sana kemari tak duduk diam okey.... hehehe... 
Kita akan dihidangkan dengan pemandangan alam yang sangat indah....kita dapat tengok Tung Chung Bay...lautan China Selatan dan Hong Kong International Airport.

dah hampir 10 minit kat dalam cabin nih.... saya mula bergerak ke sana dan kemari.... lepas tu tanya en hubby..."hebat tak saya"....dia jawab..."biasa je".... haishhhh orang tua ni mmg tak ada perasaan tauuu!!... hmmmm.....sabar je lah.... ehehehe...
 muka cuak anak sedara saya...dia gayat yang terlampau tapii cuba jugak utk senyum.... memang duduk je kat tempat dia tak gerak kemana-mana.... lama-lama dia rasa selesa dan boleh mengatasi rasa gayat dia tu....
Motip ambik gambar mcm ni.... sebab nak tunjuk...pemandangan kat bawah tu....bukan nak tayang kasut okeh......Beginilah keadaannya crystal cabin nih....sambil dia bergerak sambil tgk segala makhluk ciptaan Ilahi di bawah tu..... interesting kannn.... harus cuba...sebab ni salah satu tarikan di sini....
sambil kete cabin tu bergerak..sambil kita blh tgk kat bawah... mmg la gayat memula tu..tapiii dah dekat setengah jam dalam tu..... hilang gayat.... hehehehe...
Menarik juga untuk mencuba....bukan selalu dapat merasai kelainan sebegini....

Kat Hong Kong ni ada 2 cable car [berlainan tempat]..satu untuk pergi ke Ocean Park dan satu lagi kat Ngong Ping 360 nih... yang kat Ocean Park tu...dia akan melalui dalam Ocena Park tu sendiri...manakala yang kitaorang naik ni...dia akan terus pergi ke big Buddha diaorg.. tapii kitaorang naik bukan niat nak ke sana pun... nak merasa naik crystal cabin tu je sambil melihat panorama alam yang indah.
 Kat atas tu ada Big Buddha ni..[tapii tak pergi pun ke sana...dan maaf saya tak kepilkan gambar sekali....]..ada Ngong Ping Village dan ada kedai souvenir...sempat la saya tangkap satu sebagai kenangan...hehehe.. sambil ambil angin yang nyaman dan mempersonakan kat atas tuh....tak sampai setengah jam kami turun semula ke bawah. Setengah jam pergi dan setengah jam turun ke bawah.. Lepas tu jalan kaki terus ke City Gate Outlet. Mak aihhhhh....bila tgk macam2 brand ada...mmg meroyan sekejap mak mak enon nih... kebetulan yang ada sale untuk hari kitaorang pergi tu brand Timberland, Adidas, Ralp Lauren dan ada lagi beberapa brand lain. 

 Ni la dianya Citygate outlets..macam2 jenama mak nenek barang ada jual kat sini.
Ni semua original okeh... dan harganya sangat murah dan berbaloi-baloi...
 kat sini anak2 sedara macam2 permintaan...dan dan nak beli kasut sukan....haishhhh...macam2...

betapa luasnya mall nih...memang jenuh jugak berjalan nak jejak semua kedai..... letih okeh.....


Apalagi... kami masuk la ke butik Timberland... hmm...shopping mcm orang tak hingat dunia.... beli satu product dapat diskaun 50% kalau beli 3 dapat extra lagi 20% setiap satu barang.... gile murah nak mam....
Dah habis shopping kat Timberland...saya dengan kakak saya pg pulak ke butik Ralp lauren... memang seronok la memilih....adoyaiii.... masa nak bayar tu gile kentang betul..ada satu customer nih siap bawak 3 luggage okeyy....masukkan baju2 yang dia beli....hamboiii ko nyonya ..bukan main shopping...tapii rasa2nya dia jual online kot... atau betul dia shopping untuk adik beradik sedara mara ipar duai dia kot kot nya.... hmmmm..... kebanyakkan yang datang ke situ semuanya bawak luggage...boleh mcm tu... sampai sakit2 kaki la jalan dalam mall yang beso gedabak tu....semua jenis brand ada.... 
Ada orang kata city gate outlet tu bukan original....sorry naik lorry hokey.... dia brand original laa.... cumanya dia stock lama....tapii ada jugak yg latest...kalau stock lama tu...harga dia jauh lebih murah..malahan lebih murah....hmmmm....

 hasil tangkapan.....ehehehee....

Dah berletihan di situ..kami akhirnya balik semula ke Kowloon dengan menaiki MRT... kami sekali lagi pergi ke masjid..solat dan terus mencari makanan arab yang dah tentu2 dan sah sah halal....senang je la..kalau nak cari makanan..pergi je area masjid..mmg berlambak2 makanan halal arab kat situ...
Akhirnya kami pergi ke Medina Restoran..makanan arab yang sangatlah yummy..memang kena dengan selera..bak kata abang saya... "ni baru betul2 rasa puas makan..." 
Macam2 menu yang kitaorang order....kebab la..nasi briyani lah...teh tarik... jus buah dan macam2...memang sangat puas hati.  Siap tapau lagi bawak balik hotel....
Pada sesiapa yang akan berkunjung ke Hong Kong nih...memang saya recommend kedai nih...di jamin halal dan sedap... harga yang kitaorang kena...sama dengan harga ketika makan di Halal Indian food semalam.... HKD1200 [RM500] tapiii berbaloi baloi la kannn....hehehehe...

Hidangan ni saya yg punya....nampak sangat simple..tapiiii bila dah rasa....MasyaaAllah...sedapppp okeh...harus cuba.....

Bila perut sudah kenyang... kami pun plan nak beli souvenir pulak.... katanya kat Ladies Market [yang ala-ala Petaling Street] tu murah kalau pandai barging... On the way jalan kaki nak ke Ladies Market dari Restoran Medina  tu...kami singgah di satu kedai yang satu2nya kedai tu jual souvenir kat deretan itu. memang sangat murah....en suami dah siap ambil bakul la nak pilih FM..sebab murah sangat...ada beg duit yang pernah saya beli di Korea pun ada jual disitu.... memang niat di hati nak beli je benda tu bebanyak...tengah pilih2... tiba2....
"jom try tengok kat ladies market tu...mungkin lebih murah...." 
hadoiyaiiiiii.... terpaksa letak balik semua benda yang pilih tadi dan semua ikut langkah big bos tuh... huh...

Bila sampai je ke Ladies Market...mak aiii..punyalah ramai manusia.... dan untuk pesanan semua yang tak pernah sampai dan akan ke sana.... berhati2 dengan diaorang nih...peniaga di sana sangat2 macam samseng... dengan budak kecik yang tak tahu apa pun nak marah..sekali baling dengan taik lembu baru ko tau...sombong sangat2....[nasib laaa masih ingat...tu kat tempat orang kannnnn.... berhangin betul dengan depa nih....sabar..sabar...hehehee]

memang ramai manusia yang datang ke sini.... hmmmmm.....

Kitaorang tak jalan melarat2 pun..pergi je mana2 gerai tertentu..beli apa yang patut...barging ala2 kadar je... terus balik hotel dengan perasaan....[kalau ada pilihan lain..memang tak akan ke situ lorrr....-ni statement orang yg tengah bengang ...abaikan saja....]. 
Tapi kalau anda semua nak ke sana... kalau boleh barging se maximum yang boleh...kalau depe tak bagi..tinggalkan je....cakap...boleh jalan je kat depe tu....hikhikhikk.... Tapiii..harus saya akui...ada jugak yang baikk...macam amoi amoi yang muda2 sebaya saya tu...diaorang ok je.... yang tua2 dan lelaki pulak yang mcm al samseng.... ekekekeke... macam-macam kann... lain negara lain pulak peel nye.... kalau tak jalan..kita tak tahu kan....soo...ni sebagai pengalaman dan pengajaran...

Suasananya lebih kurang mcm kat Petaling Street KL tu ha.... ke situ pun saya jarang2 sekali pergi...hmmm... terus rasa mcm nak hentak kaki banyak2 kali...protes marahkan abang saya tu haaa..... orang nak beli kat kedai souvenir betul2... dah ke situ pulak.....hmmmm....redha je la kann...
Sebenarnya..selain Ladies Market..ada tempat lain yang jauh lebih murah harganya... tapiii kitaorang tak cukup masa nak explore merata-rata tempat...masa sangat2 limited.


Kami akhirnya balik semula ke hotel dengan menaiki teksi. Pemandu teksi kat sana ada yang tak tahu berbahasa Inggeris...so..kami dibekalkan dengan kad yang diberikan oleh Nicole dari pihak hotel untuk tunjukkan kepada driver teksi kalau nak balik semula ke hotel tu. Tambang yang dikenakan sekali perjalanan dari Ladies Market ke Hotel penginapan kami.... HKD40 [RM16]. Kira okeylah kan... sebab dia pakai meter.

Sampai je ke bilik...dan selesai bersihkan diri...kena kemaskan beg... esok kita akan berpindah hotel... so..kena kemaskan apa yang patut... bila tengok barang...terus cakap dalam hati..."tadii sikit punya bengang dengan peniaga2 kat ladies market tu.... bila tgk barang macam tak percaya je..." sambil gelak2 dalam hati...hehehe...

Ok..yang panjang berjela saya ceritakan diatas tadi tu...perjalanan saya dengan kakak dan abang saya.... Utk hari yang sama...kakak dan abang ipar saya sekeluarga yang pergi berasingan dengan kami....diaorang pun pergi ke tempat2 yang kami tak pergi....

Memandangkan kakak saya nih duduk terus di Hollywood Hotel Lantau Island... jadinya..dia merasa lah naik train yang ada banyak kepala mickey mouse tu...huhuhuu...[kami...tengok je la dalam gambar2 yang dia tunjuk....hehehe...]

Selama diaorang duduk di sana [Hollywood Hotel Disneyland]..nak ke pekan kowloon atau kemana2 pun...diaorang akan naik MRT mickey mouse ni..... huhuhuu...sangat jeles....


 Macam manalah budak2 tak sukee...mak mak budak pun sukeee....

 dari badan tranin sampai le ke tempat pemegang...semuanya penuh dengan kepala mickey..... sangat2 comel.... 

Perjalanan kakak saya sekeluarga diteruskan ke Avenue Of Stars. Ia adalah salah satu tempat tarikan pelancong jika anda melancong ke sana... disebabkan masa kami terlalu limited..maka kami 12 orang yang tak pergi ni...hanya tengok gambar kakak saya ni je la.....hehehee... 
Sedikit info tentang Avenue of Stars ni...ia dibuat bagi meghargai industri perfileman di Hong Kong. Avenue of Stars ni terletak di sepanjang jalan Victoria Harbour di Tsim Sha Tsui, Hongkong. Sambil tengok pemandangan ssambil bergambar dengan patung2 karaktor yang terdapat disana. Jom tengok gambar.... 

 ni pemandangan dari jauh




Berhampiran dengan Avenue Of Stars ni....ada Madame Tussauds Hong Kong. Keistimewaan Madame Tussauds ni...adanya patung2 lilin yang diukir sebijik diri menyerupai icon2 terkenal seperti Barac Obama...artis2 tempatan dan antarabangsa serta seangkatan dengannya.. So..pada sesiapa yang berminat tu... boleh la masuk dan tengok sendiri serta bergambar dengan patung2 lilin nih...


Seperti kami jugak..diaorang pun ambik kesempatan utk terjah pekan kowloon. Dibawah ni saya sharekan gambar2 yang sempat mereka rakamkan... 
 beginilah keadaan sebenar laluan untuk ke MRT....sibukkk dan sesak...
Kalau kemana2 harus ambik gambar signboard...hehehe....
gamaknya mmg trend kot....harus ambik gambar kat signboard kalau masuk je subway nih...ahahahaa.....adoyaiii.... kalau dah sedarah sedaging tu kannnn....
Sempat jugaklah diaorang ni masuk Harbour City nih... 

Dan yang paling best...diaorang sempat jugaklah pergi ke Hard Rock Cafe Hong Kong nih. Apalagi...masa kakak saya nak pergi dia siap call kitaorang kata dia dah ada kat HRC nih...seperti biasalah.... pesan memesanlah jawabnya..sebab masa kitaorang sangat limited.... hmmmmm....kengkonon nak pegi sendiri lepas je masuk Disneyland.... nampak gayanya...memang tak sempat kan..... dapat jugaklah barang yg dipesan tu kannnn....hehehe...
 Nak ke Hard Rock ni kena naik peak tram......sebab HRC ni terletak di atas bukit yang agak tinggi jugaklah.... sebab tu kena naik tram ni...

terima kasih abang ipar....eheheheee.... 
Dah puas diaorang shopping kat dalam HRC tu...sesi menenangkan fikiran pulak....muehehee..tengok pemandangan dari atas bukit yang tinggi tu.... dengan udara yang sangat nyaman dan mempesonakan sambil tgk2 pemadangan....
3 beranak...kawan shopping...kawan melaram..kawan gaduh..kawan bergurau dan segala2 kawanlah....ehehehe...


Dah puas ke sana ke mari..diaorang singgah makan di Ebenezer's Kebabs and Pizzeria yang terletak di Ashley Road, Iglesia Ni Cristo, Kowloon Hong Kong [tahu nama jalan ni sebab kakak saya ada check in].
Salah satu restoran halal yang menghidangkan makanan arab. Kakak saya kata harganya sangat berpatutan dengan hidangannya yang agak banyak selain rasanya juga sangat lazat.... so...bagi sesiapa yang pergi sendiri... bolehlah mencuba di restoran ni selain dari restoran yang saya recommend di atas tadi... 

Selesai menjamu selera... seperti kami..diaorang juga pergi ke Ladies Market. 
Boleh tengok suasana di Ladies Market di waktu siang. kitaorang pergi waktu malam....



Ok..memandangkan diaorang 3 malam tido kat hotel Hollywood nih..maka dengan rasa bangganya...kakak saya nih whatsappkan pada kami gambar dia dgn anak2nya sedang berposing di depan Hotel dan depan Disneyland nih.... saje je tauuu.....huh...

Okey... rasanya cukup takat ni dulu mak enon ni nak membebel kan....jari jemari nak pergi exercise dulu untuk manaip cerita selanjutny.....hehehe....

Esok morning call mcm biasa pukul 6.00pagi... Kitaorang akan bergerak ke Disneyland tepat pukul 10.10 minit pagi.... Pelik jugak..kenapa tak pukul 10.00am je...kenapa mesti nak ada 10 minit tu...[tak payah nak fikir....ikut suka hati la si Nicole tu...]....hehehee....

Okey jumpa di next entry.... ;))))





 



1 comment:

  1. KAMI SEKELUARGA TAK LUPA MENGUCAPKAN PUJI SYUKUR KEPADA ALLAH S,W,T
    dan terima kasih banyak kepada AKI atas nomor yang AKI
    beri 4 angka [9116] alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus AKI.
    dan alhamdulillah sekarang saya bisa melunasi semua utan2 saya yang
    ada sama tetangga.dan juga BANK BRI dan bukan hanya itu AKI. insya
    allah saya akan coba untuk membuka usaha sendiri demi mencukupi
    kebutuhan keluarga saya sehari-hari itu semua berkat bantuan AKI..
    sekali lagi makasih banyak ya AKI… bagi saudara yang suka PASANG NOMOR
    yang ingin merubah nasib seperti saya silahkan hubungi KI SUBALA JATI,,di no (((085-342-064-735)))
    insya allah anda bisa seperti saya…menang NOMOR 670 JUTA , wassalam.

    ReplyDelete