Saturday, August 9, 2014

PERCUTIAN KE HONG KONG DAY 3

Hari ni dah masuk hari ke 3 kami berada di Hong Kong dan hari ni tepat je pukul 10.10am..kami akan dibawa terus ke Lantau Island untuk ber disney pulak.... Cuaca pagi tu sangatlah kedinginan.....sejukkkkk dan besttt...hehehehe...

Okey pagi nih tak turun untuk breakfast pun... makan maggie dihatiku di dalam bilik jee... dengan nescafe panas dan yg penting..maggie dan nescafee sangat membuka selera saya. Yang paling best..bila en suami yg tolong bancuhkan.... [hmmm mmg mengada2 tahap ikan dugong saya nih....mmg selalu dimanjakan....saya sukeeeee........ehehehe]

Kami semua dah ready nak ke Lantau Island..lebih kurang 45 minit perjalanan...akhirnya kami sampai ke Hollywood Hotel. Kitaorang tak terus check in bilik [kebiasaannya..sesiapa saja yang sampai sebelum pukul 3.00 petang...memang kena check in luggage je....hehehe]...disebabkan di hotel tu ada perkhidmatan menyimpan luggage...kita just check in luggage...dan kemudian terus naik bas shuttle yang disediakan untuk terus ke Disneyland. Bas shuttle tu akan ada setiap 5 minit...kiranya tak perlu tunggu lama...memang sentiasa ada.

Sesampai sahaja di sana..kakak saya yang sorang lagi dah tunggu kami disana sebab dia pergi berasingan dari kami. Dan yang bestnya...sepanjang 4 hari dia kat sana..dia tidoq kat Hollywood Hotel tu...memang sangat jeles.....

baru2 sampai terus berposing dulu depan pintu masuk hotel.... ala-ala maskot gituu..

Ni lah rupanya bas shuttle dari hotel ke Disneyland. Kalau dari Disneyland nak ke hotel pun...kena naik bas yang color biru ni ok...jangan salah ambik bas pulak....

Sebelum sampai ke pintu masuk tu...dah berapa banyak kami ambik gambar.... kalau boleh kat semua sudut nak bergambar.... hahahaa... memang meroyan mak enon dan pak enon semuanya...macam tak hingat dunia...
 

with my teman sebantal....ehehehe...

setiap satu tiang ada lain2 gambar karaktor nya.....

Bila dah masuk dalam....jalan je sikit ambik gambar...memang banyak pit stop.... en suami dah garu2 kepala banyak2 kali sebab kena jadi cameraman... anak2 saudara lelaki sebok dengan monopod...selfie sana sini.... memang sangat2 lah kannn....

Okeyyyy...jom kita masuk dan berdisneyyyy!!!

Disebabkan di sana musim bunga...jadi kepala mickey ni berbunga-bunga mekar....antara tempat wajib utk bergambar kalau ke disneyland nih



haruslah nak bergambar kann...ehehehe...

jalan je sikit...ada je orang yang bawak benda ni..so..ikut suka hati kita la nak bergambar mcm mana kannn....merata-rata dia jalan...

Kami jalan sekali... nak kemana2 berkumpulan la kan... hehehe..lawak takkk... dalam Disneyland sebesar itu jalan sekumpulan..memang agak melambatkan...tapiii yang penting kitaorang sangat happy...

Masuk2 je ke dalam Disneyland tu dah ada persembahan dari 3 orang anak muda..memainkan muzik dengan menggunakan tong2 baldi dan sebagainya..memang sangat menghiburkan dan kagum... kemudian kami meneruskan penerokaan kami.. tetiba abang saya kata nak makan....

["lapar le pulak orang tua tuu...."] hmmmmm kalau jalan dengan dia..memang la suka nak makan...makan...makan.....sabar je la....



persembahan yang sangat2 best!!

sempat lagi posing kannn mereka2 nih...

Kat Adventure land memang ada kedai makanan halal..so kami ke sana dulu. Sebelum singgah kedai makan tu... kami sempat la naik boat pusing2 [Jungle River Cruise] sambil tengok sekeliling dan dengar apa yang amoi tu cakap....hahahaa.... best la jugak kan.... Kakak dan anak2 diaorg pergi ke Tarzan's Treehouse.

Dah habis pusing dan menikmati pengalaman kat atas air tu... kami terus tengok persembahan Festival Of The Lion King. Memula tu agak bosan..tapii bila dah nak habis tu best la jugak kan..... ada api bagai...tapiii kebanyakkannya menyanyi menyanyi dan menyanyi....siap import orang Africa untuk buat persembahan...dan suaranya sangat mantop.... hehehe

Jom kita tengok apa yang menarik di sepanjang Jungle River Cruise nih...

bertabahlah beratur menunggu okeh...dia ada dua barisan...satu barisan bagi pelancong yang ingin mendengar jalan cerita yang disampaikan oleh amoi2 Hong Kong di dalam bahasa Inggeris dan satu lagi barisan bagi mereka yang nak dengar dalam Chinese language.



nampak macam betul je...



sekumpulan gorilla sedang berhibur...






hello mr elephan and Zebras



seronoknya naik river cruise nih.....disetiap tempat amoi tu akan bercerita mengikut intonasinya....disambut dengan bunyi-bunyian binatang2 buatan yang kena dengan jalan ceritanya...
 
kakak dan anak2 sedara yang lain naik rakit ni utk ke Tarzan Tree House...saya tak naik pun...







Inilah dianya Tarzan treehouse...so..silakanlah menjelajah...

Selesai naik satu permainan...jom kita tgk show Festival of The Lion King

Persembahan yang sangat menarik di penghujungnya.

Lepas tu barulah kami mengisi perut...nama kedai kat Adventureland..... Tahitian Terrace at Adventureland. Saya pilih untuk makan nasi lemak dengan chicken leg [tu drumstick] dan en suami pilih untuk makan menu Tandoori Chicken and Lamb Kebab... harga makanannya standard lah kan...kalau kat USS pun harganya begitu... satu hidangan beharga HKD93 dan ke atas..set sekali dengan air..rasanya agak berbaloi la untuk mengisi perut.

sebelum nyum nyum...kita bergambar dulu kat depan adventureland nih beramai-ramai

maskot toilet di adventure land....ekekekekee...[hamboi...jahat betul la jari jemari saya nih.....]

terserempak pulak dengan si lanun nih.... tapii dia sangat sporting....
Ni hidangan kami suami isteri..tandoori chicken and lamb kebab dan nasi lemak dengan chicken leg...



saja gatai-gatai ambik gambar tisu nih....[cashier tu bagi banyak sgt2 tisu kat saya...tak tahu la kenapa kan...dia ingat saya ni hantu tisu kot.....ahahaha...tak pe..kita simpan tisu tu......dan...sampai sekarang tisu tu masih ada dalam beg tisu saya utk simpanan..... sssyyyyhhh...jgn bgtahu adik beradik dan anak2 sedara saya.... nanti depe nakkkkk....ahahahaaa....]

Dah menjamu selera... kami kemudian ke Grizzly Gulch. Naik dia punya Runaway Mine Ear [roler coaster]....semua anak2 sedara saya naik menatang tu kecuali yang kecik sekali sebab tak cukup tinggi.... Memula tu agak takut jugak nak naik...almaklumlah kan..saya nih bukan berani sangat orangnye.... hikhikhik...jenuh merayu dengan en suami...tak nak naik..kang terkena sakit jantung...tapiii bila 2 orang mak enon ni [kakak2 saya] tetiba pulak nak naik..... memang kena paksa la dengan en suami......dengan keterpaksaan saya pun beratur la.... bila naik....siap boleh sembang2 lagii dengan en suami sambil gelak2....kiranya tak berapa nak adventure sangatlah kan kalau orang mcm saya nih pun boleh naikkk.....bukan saya je..anak2 sedara saya pun berani naikkk....depe siap gelak2 pandang belakang tgk makcik depe yang pengecut nih...cisssss...... hahahaaa....

sebelum naik yang real punya roller coaster.... bg depe2 nih bergambar dulu kat sini....



hahaha...betapa excited nye kakak saya tu kannn..... jangan risau...tak menakutkan pun.....[saja je pujuk hati sebenarnya....tapiiii ok je....ehhhhh]
 
Lepas dah naik menatang tu....boleh ambik gambar kat Photo fun....dan Geyser Gulch....pemandangan dia cantikk sangat2

4 orang mak enon yang terlebih excited...

kakak saya ni pun tak lepaskan peluang jugak kannnn





yang ni terlebih excited namanya..sangat la over okehhh....ahahahaa...



ada macam "kid" takkkkk.......ehehehee...
harus ada gambar kami sekeluarga....yang dua orang lagi tu dok sebokkk berselfie....

jalan sikit ke depan....jumpa castle ni.....cantikkkkkk sangat....

view dia cantikkk...

hehehe...harus nak posing kann....

Dah habis ke situ..kami terus ke Toy Story Land. Kat situ kami ni terus melulu je beratur nak naik Slinky Dog Spin.... pusing pusing dan pusing kat situ je..... hahahaa...[kalau tahu dia dok pusing2 mcm tu..mmg sumpah saya tak naik.... hahahaaaa]





okey...kita berposing dulu...

sementara menunggu giliran kita posing dulu dengan card bentuk tulang tu....semua yang bersabar beratur menunggu giliran di beri card bentuk tulang tu.... dah nama pun slinky dog spin kan...





begini le rupanya..dia akan pusing...pusing dan pusing...budak2 suke lah.......yang dah dewasa dan berumur nih tak payah la teringin nak naik kecuali kalau nak teman anak2 kita kan .... sangatlah kannn.....

Anak2 sedara lelaki dan en suami sibuk beratur nak main Toy Soldier Parachute Drop dan lepas tu beratur pulak nak main RC Racer..... memang kena beratur panjang...tapiii 2 benda tu saya tak naik...yang naik anak2 sedara lelaki dan en suami je...

anak-anak sedara dan en suami kata...tak mencabar sangat... mungkin tu tahap tak mencabar bagi mereka...tapiiii mungkin mencabar bagi saya..... haruslah tak naik.... ehehehe

Kemudian kami bawak bebudak pompuan pg ke Toy Soldier Booth Camp... diaorang gelak2 dan gelak je sepanjang orang2 hijau tu bagi arahan...yang paling best tgk si kecik Oyyim pun masuk sekali.... heheheee...





orang hijau ni sebijik mcm permainan askar saya masa kecik2 dulu[ehhhhhh].... tersenyum simpul saya tgk mereka2 nih....ahahaha....

masih sempat kakak saya nih posing kat menatang nih....

sama mcm kat USS..dimana-mana Disneyland pun sama...ada karaktor yang akan keluar berjumpa dengan pengunjung especially kanak2 la...[sebenarnya orang dewasa pun sama.....hehehe].....kenalah beratur...kalau ada yang dah penat beratur..lepas tu dia kata dah cukup masa....tu kira nasib la kannn..... layankan aje perasaan geram tu ok....ehehehee...

Dah nak hampir pukul 3.00pm kami bergegas pegi ke Main Street USA untuk tgk Flight Of Fantasy Parade... semua character akan naik kete berhias dan lalu disitu...punyalah ramai manusia yang sedia menunggu di situ..... sehari sekali je persembahannya...so....dapat la jugak tengok dalam kesesakkan tu.... semua princess ada time tu...dan bebudak semua teruja tgk kecantikan princes tu semua termasuklah saya..... hehehee....

lihatlah betapa ramainya manusia yang menunggu utk tgk Flight of Fantasy nih..











Lilo and Stitch....comel







pooh!!!



tiger!!!!



Toy Story!!!











snow white!!! sangat cantik.....memang teruja sangat tgk mereka2 nih





cantik kan princess nih.... semua budak2 teruja bila tgk diaorang nih!!! sebijik mcm dalam cartoon tuu..... bukan kata budak2...saya pun teruja sama..... [sama naik lah excitednye....ehehehee...]






Mickey mouse!!!!





Goofy!!!

Okey...cukup gambar2 tu je ekkk....yang pasti memang sangat menarik dan best.... sambil diiringi dengan muzik dan orang menari2 kat depan kita...meriah sangat2...



lepas habis tgk Flight Of Fantasy...sempat la posing menampakkan castle kat belakang tu....

ni gambar penuh castle tu...[gambar ni diambil olh kakak saya nih masa dia masuk ke Disneyland utk hari yg kedua]

Dah habis tgk tu semua..kami pergi ke Mystic Point. Kitaorang naik Mystic Minor...memang best dan cantik sesangat kat dalam tu..... Oyyim cakap..."naik banyak2 kali pun tak pe..." hehehe...comel betul budak nih...rasa nak gigit....



sebelum masuk

kita akan dibawak menjelajah ke dalam ni dengan menaiki kereta nih..... klasik sangat kann...



harus masuk dan menerokai jalan ceritanya yang sangat sangat dan sangat menarik.....

Lepas tu pergi ke Garden of wonder... untuk ambik gambar...kalau ambik melalui lubang yang disediakan..gambar tu..blok blok tu semuanya nampak bercantum.



nampak kan perbezannya....

Stop yang seterusnya..kami pergi pula ke Fantasy land. Kat sana anak2 saudara lelaki sempat la masuk ke "it's a small world" [benda ni mana2 pergi mesti ada...dulu dah pernah masuk kat Everland]. Kami tak masuk pun untuk persembahan The Golden Mickey...tapii anak saudara lelaki saya masukk...best katanya.... heheheee.... tapi kami sempat masuk 3D Mickeys Philharmagic... yang ni memang best..macam kita berada di dunia dia....last2 ada Donald Duck terlekat kat dinding...hihihihi...





ni kumpulan gediksss namanya....ehehehe...tak sabar nak masuk tgk persembahan 3D.....wajib masuk dan lihat sendiri...terbaikkk dan tidak mengecewakan

Lepas tu naik The Mini Adventure Winnie The Pooh... memang best....hehehe...rasa mcm kembali ke alam budak budak.... Kat situ ada Sleeping Beauty Castle...tgk dari kejauhan je....ada Cincerella Corousel dan Dumbo The Flying Elephant. Kedua2 ni punyalah penuh orang berbaris....memang tak naik la kan....

berbaris panjang utk masuk keThe Mini Adventure Winnie The Pooh







jalan cerita yang sangat best.....

keluar2..ada gift shop kat sini...tetiba teman segedik saya nih buat perangai...sangat tak senonoh...

posing kat pintu dia pun okey kannn....ehehehee

Cincerella Corousel... ramai sangat yang beratur

Okey dah hampir pukul 6.00 petang.... en suami terus nak cari tempat solat. Kat City hall ada tempat solat. tempat yang disediakan lengkap dan bersih..cumanya kita perlu bawa sejadah untuk sujud. So..untuk tunaikan tanggungjawab sebagai seorang muslim... kemudahan itu disediakan.... sila pergi ke CityHall yang terletak di Main Street USA.

kalau nak solat..boleh masuk dalam City Hall ni okeyyy.....

Main Street USA....nampak...ramai tak oranggg.....

Last stop kitaorang pada hari tu ialah... di Fantasy Land. So..kat situ semua berkumpul. Anak2 sedara lelaki sebok main ke sana kemari..akhirnya kitaorang jumpa kat Fantasy Land. Sebabnya... abang saya sekali lagi cakap.... "Jom pg makan dulu sebelum tgk firework"

[okeyyy makan lagii kannn orang tua niiiiii......hmmmmmm]

Satu tempat je lagi yang kitaorang tak masuk iaitu Tomorrow land.

Sebenarnya bukan kesuntukkan masa...rasanya satu hari tu mmg boleh habis masuk semua tempat...tapiii orang tua tu..[abang saya] asyikkk nak makan...makan...makan dan makan.... hahahaaa...soo...kita ikutkan je la ekk... kalau kata tak nak..nanti dia marah kannn...kang dia kata lapar...kat situ [area hotel] tak ada kedai makan dah....bila jawab boleh mkn maggie dihatiku...dia diammm lps tu tak puas hati...suruh en2 suami semua ikut dia....mmg pandai taktik dia nih..... mmg agak cerewet sikit abang saya tuh....

Kat Tomorrow land tu ada Space Mountain....[macam roller coaster jugak]... nasiblah anak2 sedara saya sempat naik semua.... rugi betul tak ikut depe....huh..



Tomorrow land

Selain tu ada Buzz Lighyear Astro Blusters [game tembak2..lepas tu kita akan tahu berapa jumlah point yang kita kumpul....okey....anak saudara saya Uwais dapat point yang tertingi okey.... cerita diaorang la kat saya dan en suami] Dan ada lagi beberapa permainan menarik di sana yang saya dan en suami semua tak sempat nak masuk.







Apabila anak2 sedara perempuan saya berposing....nampak tak kegedikkan mereka.... ehehehe...comelll!!!

Kitaorang pergi semula ke Adventure land untuk menjamu selera....[menu di sana yang agak membuka selera]...
Selepas menjamu selera..[kiranya itu dinner kitaorang la pada hari tu]...sempat jugaklah singgah di kedai2 yang menjual souvenir...Di setiap Park...pasti ada souvenir shops tapiii shops yang paling besar ada di Main Street USA. Tapii kebanyakkan harga dan barang dia sama je okey.... kebetulan masa tu ada promosi...beli t-shirt Hong Kong Disneyland yang ada macam2 gambar karekter Disney... beli 2 ada potongan 50% beli 4 helai tambah lagi 20% [maksudnya 70% setiap t-shirt]...mmg sekali lagiii mak2 enon ni memilih baju...tapiii limited la kannn.... saiz saya yang kecik nih...memang sold out...penyudahnya..saya kena beli yang siap elokk tergantung dengan harga HKD285[RM116] hmmmmm....mmg jeles tahap ikan masin.... bila nak je tak de...bila nak je tak de.... namapun limited kan..kalau tak... dia tak buat sales.... penyudahnya...semuanya terpaksa beli yang tergantung elok...hahahaa..... sebab tak ada saiz okeyyyy...tapiii kakak saya ada la beli banyak untuk anak2 dia.... dan katanya ada setengah tu nak bg kat anak2 kakak yang sulung....









Posing2 dalam gift shops....

kalau dengan anak sedara saya...kalau boleh semua benda depa nak...sikat la...mug la....mmg sakit kepala jugak la kakak2 dan abang saya melayan kerenah anak2 mereka...sekali sekala kannn...ehehehe .... dan paling best...en suami kata...dia pun mcm bawak budak sorang....bila saya tanya siapa...dia kata saya la budak tu..... ahahahaa....sabar je lah kannn.....

Lupa nak bgtahu.... setiap kali kita beli souvenir..kita boleh mintak plastik bag extra....sebab boleh la bg kat kawan ke..sedara mara ke dalam plastik bag disneyland tuuu..... mmg diaorang akan bagi kalau kita mintak..soo..jgn segan dan silu utk mintak ekkk....

Dah hampir pukul 8.00 malam...kitaorang cepat2 pergi semula ke Main Street USA untuk melihat persembahan firework.... namanya Disney In The Stars Fireworks... memang ramai sangat orang...ye lah kan...persembahan firework tu memang kemuncak dia... so..semua tertumpu ke situ.... soo..ramailah para2 pengunjung yang nak ambik gambar nak rakam....termasuklah saya kannnn...hehehe.... persembahan tu....memang sangat menarik dan cantikkk.... memula dia keluar lampu muka2 character disney...lepas tu bunga2 api yang berkilauan cantik....terpegun la kejap makcik nih....hahahaa... apa-apa pun persembahan firework dia mmg terbaikkk... best sangat!!!! sambil diiringi dengan lagu tema Disney Film.... memang sangat menarik... persembahan tu selama lebih kurang setengah jam la jugak...memang berbaloi...



sorry lah...gambar dari camera cap ayam saya ni kurang jelas [tapiii nak tunjuk jugakkk]...tapii kalau tgk real....memang sangat sangat dan sangat cantik......firework tu mmg ikut rentak irama muzik yg dimainkan.....[sambil tengok...sambil ternganga mulut saya okeh.....ahahahaa....]

betapa ramainya manusia2 yang merakam..mengambil gambar....huhuhu....

Hari2 ada persembahan firework nih...soo..kalau ke Disneyland..wajib tunggu sampai habis..... memang tak menghampakan....

Dah habis persembahan...maka berpusu2 la manusia2 ni nak balik...



bye Disneyland....

Disebabkan kitaorang tido kat Hotel Hollywood...soo..kena lah beratur di terminal A. Ada staff yang jaga kat situ yang akan tanya kita nak kemana...kebanyakkannnye beratur kat situ nak balik hotel la kan.... hehee... soo..dalam ramai2 beratur mcm tu pun tak la lama...cepat je..sebab bas mmg disediakan banyak....

Dan akhirnya kami balik ke hotel dalam keadaan kepenatan....dah ambik luggage semua..kami check in la hotel...so..bilik yang dapat semuanya sebelah menyebelah je... Sementara menunggu naik ke bilik.... anak2 sedara saya ternampak la pulak Donald Duck ni melilau lilau kat lobby tu...so...berlari2 la anak2 sedara saya nih ikut Donald Duck tuh.... apalagi...diaorang semua ambik la gambar...termasuklah dengan saya sekali...hahahahaa...sangat2lah kann....





si domei domei oyyim....
Masa masuk lift...gile kentang...ada dengar suara Chipmunk....memang comel tahap tak nak turun lift... tgk kunci bilik pun comel...tempat tekan lift...lampu...cermin..semuanya kepala mickey.... sabar je la.... semuanya comel nak mam.....

Masuk je bilik.... wahhhh....comel sangat.... soo..saya bgtahu kat en suami dan anak sedara [yang sangat2 menyibuk nak kacau daun...nak tido sebilik dgn saya.....uwaaaaaa...(menangis sekejappp...)] jangan usik apa2... sementara saya dok sibuk ambik gambar sana sini.....hehehee... sila tgk gambar ye..



ada 2 katil....kepala mickey mouse

wajib masuk dalam bag...ehehehe....kecomelan yang melampau....

yang ini mmg untuk bawak balik...ehehehe...haruslah kannn.... yang paling best..kakak saya dapat banyak2 pasang paseiii dia 3 malam kat hotel nih.....







poscard!!!

kunci hotel!!

Tak hilang penat lagiii...en suami tetiba ajak saya jalan2 kat lobby hotel.... saja nak tgk pemandangan katanya..... so..apalagii...kami turun berduaan...[sambil tinggalkan anak2 sedara lelaki saya tu]...kitaorang shopping lagii kat souvenir shops kat bawah tuu.... lepas tu ambik2 gambar kat telinga mickey mouse...hehehee....lepas tu lepak sekejap kat lobby sambil tengok pengunjung yang masih nak check in bilik...memang ramai orang okeyyy.... tapiii best...

Gift shop kat hotel..kalau masih ada tertinggal barang nak dibeli...boleh je beli kat gift shop nih...tapii tak la sebanyak di dalam Disneyland.... harga tetap sama...

ahahahaa...saja je kannnn....

hello Mickey!!!

Bila balik semula ke bilik...dah bersihkan diri... saya lepak pulak kat bilik kakak saya yang bersebelahan dengan bilik saya....sambil bukak2 semua kotak2 kasut dan bag2 yang shopping sakan semalam dan hari nih.... biasalah kan...geng gosippp.... hehehe...

Bila balik semula ke bilik...tgk2 anak2 saudara saya syok je makan maggie...dengan nescafe panas.... sambil sembang-sembang dah macam geng je....

kebetulan remote aircond pulak ada masalah.... en suami call room service...tak sampai 10 minit maintenance depe sampai...terus lah saya menyorok dalam selimut kan [sebab malas nak ambik tudung].... lepas tu saya dengar...maintenance tu cakap dgn bahasa depe...sambil en suami mcm faham sangat lah... cakap...."ooooooo ok ok...." yang anak2 sedara lain siap cakap..."oooooo...memang lah faham apa ko cakapppp....." ahahahaaa.....[saya gelak2 dalam selimut tuuu..... mmg tak senonoh perangai kami...jangan ikut okehhh....

Lepas tu saya mula sebok kemaskan beg..tengok balik barangan yang saya dah beli....cukup ke tak cukup...[kali ni banyak belikan untuk orang2 yang tertentu je....nasib la kannnn.....yang paling banyak haruslah saya yang punya....mmg agak tamak haloba disitu....hehehe....]

Sambil mengemas sambil bersembang sambil gelak2....saya pun pelik..mcm mana saya boleh terjebak dengan mereka...hahahaa...lagii siap tanya...ehh...ni beli kat mana...apasal tak nampak pun tadi..... [ehhhh boleh pulak soal jawab dengan anak2 sedara lelaki.....cerita kat sini ada..kat situ tak ada.....memang mak enon betull bila bercerita bab shopping dengan mereka....hehehehe]

Lama jugak kitaorang sembang..ntah mcm mana..saya terus terlelap....hmmm...soo malam ni tido sambil ditemani oleh mickey dan minnie mouse..... ok..kita jumpa di next entry....








No comments:

Post a Comment