Friday, January 16, 2015

AR RIDZUAN OH AR RIDZUAN

Assalammualaikum dan salam kasih sayang, salam jumu'ah mubarakah.

Pepagi dah bersemangat nak bercerita kat dalam blog nih tentang kejadian seawal 2.00 pagi tadi.

Bila teringat balik...rasa nak ketawa pun ada...sedih pun ada....kesian pun ada...tak tahu mana satu nak masukkan perasaan tu....sudah2....akak redha je lahhhh......

Entah tak tahu kenapa.... saya baru je menikmati kesihatan yang baik setelah batuk2 dah mula pergi meninggalkan saya.... tetiba....dah batuk tu pergi....dia panggil pulak kawan dia yang lain iaitu allergic untuk singgah kat kulit2 saya nih..... adoyaiii...menderita rasanya.

Sebenarnya dah 2 hari dah rasa gatai2 selepas saya, suami dan kakak saya dengan bersemangatnya pergi ke Buntong mencari kacang putih....nanti saya ceritakan kat entry lagi satu ok...Sebelum ni makan kacang putih mmg ok jer.....tapiii mungkin ada satu nih....dia pedas2 sikit.....mungkin tak tahan makan yang itu........[anggapan dokter tak bertauliah nih...hmmmm]

Mungkin....ni andaian saya sebagai dokter [saya bukan DOKTOR ok....saya doktor chap hayam jeee.....ahahahaaaa] gamaknya....ntah apa bahan dalam kacang putih tu yang saya tak tahan. Makan je terus naik gatal2 satu badan....tapiii pada sesetengah tempat sahaja... bukan seluruh badan [pada ketika itu...hari sebelum]. So...saya yang kononnya bertahan bagaikan kulit saya tu mcm kulit buaya..... saya tak pergi la klinik.....rasa macam ok lagiii.... boleh je pg kerja macam biasa....sesekali ke toilet menggaru...lepas tu cakap sensorang....ehhh bestnya dapat garu kat tempat yang gatai2 tu kannnn...... sabar je lah tauuu.....sekali habis berbintik bintat mokcik punya kaki.....lepas tu luka2....sakit dan pedih okeh......huhuhuu....

Semalam...balik je keje...memang habis merah2....naik bintik2 macam ruam....ingat nak ke pharmacy je...tapiii rasa macam...ehhh tak teruk laaa..... tahan lah esok balik keje baru pegi....[konon kuat macam kulit buaya tu tadi kannnn....] sebab ada plan dgn en somi nak ke satu tempat nih nak sttlekan beberapa perkara dgn dia sambil nak berdating dating....

Sebelum tido... saya makan jugak kacang putih tu sambil2 tengok tv sebab mmg masa tu tak tahu pun puncanya disebabkan kacang tu.... ahahaa....minum air....lepas tu tidoq..... [memang suka makan kudapan....ntah kenapa kali ni tersalah kudapan.....hehehe]

Pukul 2.00 pagi..... tetiba rasa semacam satu badan bergerutu memang macam kulit buaya.....[ahahahaaa...] dah penuh tompokan2 merah.....bengkak2 sampai ke muka, telinga semua bagaiiii..........uwaaaaaa....menangis sensorang garu sana sini dah macam berokkk.....huhuhuu....tak tahan sangat....saya kejutkan suami......terus suruh dia tengok belakang badan saya......habis semuanya bertompok dan bengkak2...lepas tu gatal ya amat.... dah tu kat tempat tompok tu panas......aiyooooo...memang dah tak boleh tahan dah.....rasa nak fengsan mokcik......

En suami terus ke dapur.... ambik air segelas..lepas tu dia buat solat sunat...[alhamdulillah....cakap dalam hati....baik betul la laki haku nih...sementara bini dia ni dok garu2 mcm berokkk tadi dgn sabarnya menunggu]... rupanya...lepas solat sunat...en suami terus ambik air segelas tadi dan baca ayat2 dari surah2 yang dia tahu...lepas tu hembus dalam air...suruh saya minum.....saya menurut tanpa bantahan......

Lepas tu en somi terus bawak saya ke Pusat Rawatan Ar-Ridzuan. Memang tak tahu nak kemana arahnya kalau dah lalu kat sana sini semua klinik tutup dan tak ada yang bukak 24 jam.....kerrr ada klinik yang bukak tapii kitaorang yang tak tahu....ntah lah...apa-apa pun.... kitaorang selalu ke pusat perubatan ni kalau demam ke....sakit pening ke....apa2 lah..semuanya nak ke sini....sebab selain membuat rawatan untuk jadik bidan bersalin......pusat perubatan ni ada sediakan klinik untuk pesakit luar....so...klinik tu je yang bukak....makanya kami ke situ.... lagi yang saya suka ke sini sebab islamic....

Dah sampai dan buat pendaftaran....[kitaorang je satu-satunya pesakit yang ada kat situ]...dengar kakak2 tu call doktor kat dalam bilik dia.

Dalam 10 minit tunggu sambil meneruskan acara menggaru...akhirnya doktor itu keluar dari biliknya [doktor perempuan] sambil buat muka macam marah..bengang.....kerrr atau mmg muka dia sebegitu ntahlah kan..... lalu depan kitaorang...bila saya dan suami senyum kat dia...dia buat muka stone dia....[agaknya mmg muka dia mcm tu kot.....abaikanlah].

Lepas tu saya nampak dia pergi kat nurse dia dan tanya....

"haaa mana patient nye...." 
dalam hati masa tu dah rasa lain macam.... ehhh doktor tu tak nampak ke dua makhluk yang senyum kat dia tadi....agak2 dia ingat kitaorang ni sapa la gamaknye kan......ahahaha...[gelak sensorang dalam hati.....sambil garu2 dan garu....]

Tak lama lepas tu nurse panggil nama saya dan suruh masuk dalam bilik kecemasan.

Doktor perempuan tu tanya... 
"haaa...sapa yang sakit" 
[dalam nada yang macam bengang kitaorang ni datang memalam mcm tu seolah mengganggu tido dia yang lena....gamaknye.....]

"saya...." 
saya jawab la kan...dah dia tanya....dah mcm kat dalam kelas la pulak...situasi anak murid dengan cikgu.

"haaa...baring la....." 
doktor tu cakap sambil pandang muka saya masih dengan wajahnya yang stone tu.

Dah suruh baring....so..saya pun baringlah.... dia suruh nurse tu check BP saya....lepas tu tak cakap apa pun...naik ke turun ke.....diam je...masa tengah check BP doktor tanya saya...

"sakit apa....?"

"gatal2 doktor....allergic kot...."
saya jawab sambil tunjuklah bengkak2 kat tangan. Beria mokcik selak lengan baju sejuk mokcik okkk.....doktor just tengok je....tak sentuh pun....tak rasa...[mungkin untuk sakit2 mcm tu tak payah nak sentuh bagai..... diaorang doktor...soo diaorang lebih arifff...mokcik je saja nak ngengada kan.....hehehe]....come on lah doktor..muka saya pun dah naik merah2 tak kan doktor tak nampak...oh...saya lupa...doktor baru bangun tido kot....dia tak perasan...ok.... [pujuk diri sendiri]

"allergic makan apa?"

"ntahlah....semalam makan kacang putih....mungkin ada bahan dalam kacang putih tu yang saya tak tahan....." [ni mmg jawapan dokter pakar chap hayam dari saya....mana pulak saya tahu saya ni allergic apa doktor.......haiyoooo....]

Lepas tu nampak doktor tu buat muka pelik sambil henyot2 mulutnya.....[haishhhh dah kenapa.....]

"nak cucuk ke nak makan ubat?" 
sambil buat suara tegas dan kuat dan lantang jugak.

"ikut doktor lah..... doktor rasa mana yang ok......saya ikut je..."

"ehhh ikut awak lahhh...nak cucuk saya cucuk...nak makan ubat saya bagi ubat...." 
sambil pergi ke tempat ubat2 dan ambik jarum dan masukkan ubat dalam jarum tu dengan intonasi yang tegas.

Lepas tu nurse pulak tanya.... 
"nak cucuk ke nak makan ubat ye puan?"

"saya rasa makan ubat jelah..... tak pelah...kalau lambat baik pun saya tahan je lah....." 
benonya....saya takut jugak nak kena cucuk tu....saja je buat muka cool...dalam hati tuhan je yg tahu....tgk muka en somi mcm tak ada perasaan jee.....ahhhh lantaklah...janji gatal2 tu hilang.... kata dah bg pilihan pada saya tadi kan....haruslah pilih nak makan ubat......

Nurse pegi kat doktor cakap sesuatu ttg BP saya..mcm naik sikit kot...ntahlah...ker tak ada naik tak ada turun..normal....kalau naik sampai melepasi mesin tu..harus dia terus bagi saya bantuan pernafasan kot.....[saja buat lawak bodoh kan.....hehehe....]....tapii doktor ignore je...normal kot.....[anggap positif sudehhhh.....] atau dia cakap benda lain saya je terperasan cakpa pasal BP.... lepas tu nurse terus cakap.....
"patient nak ubat je doc.... tak payah cucuk...." 
[then diaorang ada bisik2 apa ntah.....]

"cucuk laaaa....dah datang emergency kannn....kalau tak nak cucuk.....datang siang....yang tu boleh makan ubat jeee......." 
jawab doktor sambil dia tekan tekan kan suara dia...macam geram....lepas tu berbisik bisik dengan nurse sambil nurse pun gelak gelak macam funny sangat kan.....

[ok saya anggap mereka tak mengata saya..... sebab kalau saya tak sakit....saya tak gila untuk pergi ke klinik tu dalam waktu2 sebegitu ok.... tapiii kalau diaorang mengata2 saya.....alhamdulillah...Allah kan ada.....setiap perbuatan ada balasan....mokcik redhoooo je...]tapiii tak nak fikir negatif....anggapan buruk pada orang kan....dosa ok....hehehe

"kenapa nurse....gelakkkk....lawak sangat ke cerita saya tuuuuu........jom kita cucuk patient tu...."
 tetiba doktor tu bersuara...

Ok....saya dah kena satu cucuk....tanpa kata apa-apa...doktor terus pergi ke sinki basuh2..tak pandang saya pun......

"ok puan boleh tunggu kat luar..nanti kami bagi ubat...."kata nurse

Dan sampai ke sudah...tiada satu senyuman dari puan DOKTOR tu atau dia ada senyum tapii saya tak perasan atau betul...mmg wajahnya diciptakan begitu.........ok...mungkin juga saya yang kurang arif ttg prosedur doktor.... mungkin mereka perlu bersikap begitu walau dalam keadaan ramai patient dan kurang patient.....hehehee....ya ampun.....sabaq je lah..... terus cuba positifkan diri..... mungkin doktor baru je menyambut kelahiran baby baru....penat kot......huhuhuuu...dan alhamdulillah...dia baru sahaja merawat saya..... tq doktor....bagi saya baring atas katil empuk kat dalam bilik kecemasan tu.....bukan nak sangat dapat layanan 5 star....tahu tu Pusat Rawatan je kot....tapii dah byk berjasa pada saya....

Saya dan suami terus tunggu kat luar....Bila selesai bagi ubat semua...ok..dah boleh balik la kan.....

Ok..alhamdulillah....pagi ni saya rasa fresh walaupun memang semalaman saya tak tido.... dan sekarang memang terasa tempat cucuk tu menyucuk2 dan sakit kat bahagian yang dicucuk tu sampai kaki saya sebelah kiri ni memang dah lenguh..... ok tak pe....tahan jelah..... sikit je pun......

Saya bukan orang gile yang akan ke klinik doktor semata-mata nak tgk muka doktor yang sebegitu serius..... memang doktor nampak sangat alim...bertudung labuh sampai ke perut [saya suke dengan penampilan itu dan menanam dalam diri untuk berpenampilan sebegitu suatu hari nanti...inshaaAllah..doa-doakan....sebab dipandangan mata saya...mereka yang berpenampilan begitu nampak sangat cantik....].....saya ingat...peribadi doktor jugak harus selari dengan penampilan doktor yang muslimah itu.....tingkah laku doktor....pertuturan doktor dan kecerdikan seorang doktor yang berkhidmat untuk menyelamatkan pesakit. Saya ke sana dengan bintik bintat dan gatal yang amat sangat...memang dah tak tertahan...... dan saya perlukan rawatan dan ubat..... jadiii......betul..... doktor memberi rawatan kepada saya dengan cara yang betul....mengikut prosedur seorang doktor...tetapi ada sedikit mengikut perasaan geram dan marah kerana mungkin tak suka diganggu pada masa sebegitu.......kalau tak mahu diganggu....better tak payah buat klinik on call 24 hours. Boleh hebahkan..hanya kecemasan untuk ibu2 yang sakit nak bersalin sahaja.... ok jugak kan....so..kita as a patient...boleh faham..... dan cari klinik ceruk mana yang bukak..... saya tahu kes saya ni kes ringan ibarat seringan sehelai kertas jer...tak serius sangat....so...doktor beranggapan budak ni saja ngada2 je...sakit sikit macam ni pun nak ke klinik.....hmmmm....mungkin...[anggapan saya jerrr......tapii rasanya mentality seorang doktor tak mcm tu kannn....]

Saya mintak maaflah sebab mengganggu tidur dan masa rehat doktor tu kannn...at least.... jangan buat mcm merawat saya itu satu keterpaksaan utk masa itu..... mungkin ada orang gile yang datang klinik tu sebab tak sakit apa2 pun dan dtg pada waktu2 begitu menyebabkan doktor beranggapan semua yang dtg tu pun mcm org gile yang sorang tu.....hehehe...

Ok...lepas ni en suami kata...no more Pusat Perubatan Islam Ar-Ridzuan... dah terdesak sangat kita ke Pantai terus..... terus menjeling dia.... tak mo lah...sakit allergic je pun kan..... ehhh boleh ke atau reaksi doktor pun sama macam tu.....[kan saya pun dah phobia dan berpersepsi mcm tu disebabkan oleh seorang doktor bernama [tak payah sebutlahkan....] yang cantik rupa parasnya tetapi bekerja mengikut emosi].

Tq doktor....gatal2 saya pun dah hilang....hope tak jumpa dah doktor untuk masa2 akan datang sampai bila-bila.....saya maafkan doktor dunia dan akhirat.

Seumur hidup.... ni first time jumpa doktor yang bekerja mengikut emosi seperti itu....nasib gatal2..kalau saya sakit nak bersalin doktor buat mcm tu....tgh2 sakit tu saya rela suruh en suami hantar ke hospital lain tak kisah mcm mana keadaan pun.....kalau tak nak brtanggungjawab pun tak per....sampai macam tulah perasaannya apabila seorang patient yang dtg perlukan perkhidmatan kita....tapii dibuat mcm sekupang...berbisik2...gelak ketawa...menyindir....menekan nekan suara....dan seolah menjadi bahan cerita pagi utk mereka pada seorang patient yang dtg pada masa2 mcm tu......

Sebelum ni saya pernah kena allergic yang lebih teruk lagi dari ni...semalaman saya tak tidur....elok je pg kerja....balik dari kerja terus ke klinik [dekat dengan rumah saya]....lama jumpa doktor tu sambil doktor bagi banyak advise....suruh cari punca...kalau2 saya ada pakai barang kosmetic yang baru tetapi kulit dan darah saya tak tahan....makanan.... habuk...hama...sabun....dan one thing doktor tu bagitahu saya..... allergic yang berlarutan sehingga mengganggu tidur kita berhari2 boleh membawa kepada keadaan yang sangat kritikal. Macam2 penjelasan doktor tu bg pada saya. Dan bila saya ikut advise doktor...rupanya saya tak tahan dengan sabun yang baru saya beli dan pakai pada hari kejadian tu.

Tapiii hari ni saya pergi...doktor hanya diam dan tak bgtahu apa2. Cucuk...makan ubat....confirm elok...dan anggap sendiri....mungkin salah makan.....

Saya faham...waktu tu mmg semua org tak ada mood...nak bersembang ke..nak memberi penerangan ke.... tapii ketawa dan mengata itu boleh pulak kan....... atas rasa tanggungjawab dimanakah professionalnya seorang yang bernama doktor???

Ok...sekali lagi terima kasih....

Semua ni pengalaman dan pengajaran..... mungkin ada silap saya...saya mohon maaf...sejujurnya tak ada manusia yang sempurna....namun...bila berhadapan dengan sesiapa sahaja dan siapa pun kita, jawatan kita........kita kena berhemah....walau pada ketika itu kita dalam keadaan terpaksa...marah dan sebagainya. Saya rasa...saya ni lebih rendah dari status seorang doktor dan rasanya tak layak untuk menasihatkan seorang DOKTOR yang mana ilmunya lebih tinggi dari saya...namun...dalam diri manusia...PASTI akan ada kelemahan...dan saya ambik pengalaman itu untuk mendidik diri saya agar tak buat perkara yang sama pada orang lain.... mungkin semua yang ditunjukkan pada saya sebagai pendidikan kepada saya...selalu dengar orang complain pasal nurse yang kasar....dan semuanya ditujukan pada nurse2 hospital kerajaan..... hakikatnya....nurse kerajaan pun jauh lebih baik dan berhemah berbanding nurse di swasta......ini kenyataan..... sebab saya ada pengalaman berurusan dengan nurse kerajaan juga dan apa yang saya terima lebih baik dari tanggapan orang......lebih menyakitkan...bila nurse swasta juga ada diantaranya yang memberi perkhidmatan yg ala kadar.....kenapa menyakitkan? sebab di swasta kita kena bayar lebih lagii....
Kesimpulannya, dimana2 kita pergi....semua orang ada emosi mereka tersendiri........mungkin saya juga pernah buat silap pada orang lain macam tu...soo..bila dah ditunjukkan di depan mata saya.... saya muhasabah diri saya...supaya jangan buat orang macam tu....[thank you Allah sebab bagi pengajaran pada saya seperti itu...]

Itu persepsi dan pandangan saya kerana sifat manusia penuh dengan kelemahan....

wallahualam...





Ehsan dari en google




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Bagi nama doktor tu Puan.Puan perlu perlu buat laporan.Orang begini perlu diberi pengajaran untuk menjaga mana-mana organisasi atau institusi pun atas nama Islam

    ReplyDelete