Tuesday, March 10, 2015

BERSENAM

Hye.....hari ni ada kerajinan nak berblog. Kali ni nak cerita pasal bersenam.

Lately ni saya dgn en suami rajin bersenam. Boleh dikatakan setiap minggu mesti akan pergi bersenam kat Padang Polo Ipoh. Bila seawal pagi kitaorang pergi tu....kuranglah sikit orang dan cuaca dia sangat sangat nyaman.....rasa best je bila jalan2 keliling padang tu......memang boleh buat sampai 4-5 pusingan besar.....tapii bila matahari dah muncul memancarkan sinarannya..... baru berjalan sikit memang dah berpeluh.....hurmmmm....

Selalunya mak dan kakak saya mesti akan ikut sekali join kitaorang bersenam. Berjalan je lah kan.... jogging selalu buat kat bulatan yang kecil je...dapat satu round pun makcik dah penat macam hapa je.......mungkin sebab saya dah lama tinggal senaman senaman ni.....[sabar jelah....].



Bila dah jalan di pusingan yang besar lbh kurang 1.3 hingga 1.5 kilometer la kalau satu pusingan tu..... [selalunya paling banyak saya dan en suami akan buat dalam 4-5 pusingan......] lepas tu kitaorang akan stop kat bulatan yang kecil...saya dan en suami akan jogging kat sini.... selalunya....saya akan jogging satu pusingan je.....manakala en suami akan buat 2 atau 3 pusingan....hebat naw orang tua tu..... saya..... baru satu pusingan dah penat......ahahahaa.... nampak sangat mmg jarang bersenam......hahaha...

Tapiii pepagi tgk view kat sini memang sangat cantik.....nyaman dan segar.

Punca nak bersenam sebab rasanya berat badan dah semakin meningkat......selari dengan usia yang dah nak meningkat.....lelemak pun nak meningkat jugak.... hehehe...yang paling takut bila kolesterol pun nak ikut sama naik......dah la dalam family dah ada history kan...possibility utk kena tu doktor kata tinggi.....mintak dijauhkan.....sebab tu kena buat senaman untuk elak en kolesterol naik tinggi....kita jaga pemakanan....kita buat senaman....amalkan hidup sihat ok.....

Dalam seminggu tu...kalau tak ada apa-apa hal, kitaorang akan jogging kat padang atau taman belakang rumah. Sebab nak ke Padang Polo rasanya tak sempat......nak menempuh jammed lagi [time org keluar pejabat]....masa dah habis kat situ kan..... mudahnya.....pegi jelah padang kat kawasan perumahan belakang rumah tu.... Dapat jalan dalam 7 pusingan, last sekali dapat jogging dalam 2 round tu dah kira baguslah kan...... [tapiii selalunya makcik nih buat jogging 1 round je dah pancit.......miahahahaa...] dapat keluarkan peluh tu dah rasa puas dah sebenarnya.....



Kat taman atau padang ni ada track utk jogging. Selalu ada anak2 muda main rugby kat situ..... sambil bersenam sambil tgk diaorang bersungguh2 tangkap bola rugby terus rasa kagum.....hehehe...

Yang penting...lepas je buat senaman ni...badan rasa sangat fresh dan rasa ringan je..... Ada jugak cita cita nak ajak en suami panjat gunung kledang...... cita2 je...belum tahu diri mampu realisasikan ke idak..... tapii akan ku usahakan jugak....ramai je yang daki gunung kledang tu kan.....bukan gunung kinabalu pun kan..... kita cuba ok.....

Jom bersenam... =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



2 comments: