Tuesday, March 31, 2015

IPOH - KL - NILAI - KUALA KLAWANG - KL - IPOH DAY 2

Assalammualaikum....

Jom sambung entry untuk hari ke 2... melampau kan.... pergi KL je pun... Tapi kali ni mmg kitaorang enjoy habis. Berkumpul adik beradik je pun.... Mak dengan abah tak boleh nak ikut sama sebab kesihatan abah tak mengizinkan.... InshaaAllah...mungkin next trip ke KL kitaorang akan bawa abah dan mak... lagipun.... kali ni ke KL tak ada plan pun.... en suami pun tak ikut..... Selalunya... yang tak plan tu la yang menjadi dan best... =))

Hari kedua ni. ingatkan nak balik ke Ipoh tengah hari....

Pepagi lagi.... abang saya dah keluar nak ke MRSM Kuala Klawang utk ambik anaknya yg kedua bawak balik...dan saya dan ican ikut kakak ipar saya untuk ambik ..anak sulung diaorang di sekolah Teknik....

Lepas ambik haikal...kitaorang pergi breakfast kat Q Bistro di Bandar Tasik Selatan.

Saya order nasi lemak...Ican kata dia selalu makan kat situ..kedai mamak tapii masakan dia best.... ok je... memang nasi lemak dia sedap pun...



Nampak macam menyelerakan....memang sedap pun....hehehe...

Dah selesai kitaorang breakfast...kitaorang gerak balik semula ke rumah abang saya. Sempat lah berbual2 dengan anak saudara saya...... sejak masuk asrama ni.... dah jadi sangat peramah... banyak perubahan yang positif... kalau dulu dia seorang yang pendiam.... kalau tanya pun macam satu dua je jawabnya....tapii kali ni...ada banyak perubahan.... cuma agak kurus sikit...dah kurus...lagi bertambah kurus..al maklumlah...baru memula nak belajar duduk berdikari..... semoga beliau menjadi insan yang berjaya di dunia dan di akhirat....

Masa sampai je rumah abang saya.... memang kitaorang dah nak balik Ipoh la... tapiii... tunggu abang saya sampai dulu...nak jumpa uwais pulak.... masa kakak ipar saya call abang saya.......diaorang baru sampai Ulu Langat...so dah dekat dah la..... tunggu sekejap dan lepas tu terus nak gerak balik Ipoh.

Dalam 5 minit macam tu.... abang saya call suruh kitaorang semua siap sebab nak keluar lunch. Kebetulan kakak yang kat atas saya.....[kak lita], suami dan anak-anaknya baru je sampai sebab nak jumpa kitaorang sebelum kitaorang gerak balik.

Tak lama tu...abang saya sampai dengan uwais.... terus abang saya suruh semuanya siap dan ikut sekali.

So..kitaorang naik 2 kereta. Abang saya suruh ikut je belakang kete dia... saya naik sekali dengan abang saya dan kakak ipar sekali dengan bebudak perempuan.

Lebih kurang dalam setengah jam perjalanan campur tolak dengan jammed lagi....kitaorang sampai lah ke Restoran Adam Lai di Wangsa Melawati.

Restoran Adam Lai, Wangsa Melawati
No.1, Jalan Dataran Wangsa 1, Dataran Wangsa Melawati, 53300 Kuala Lumpur.

HP: 019-388 3903 / 017-280 0718

Waktu beroperasi:

Isnin-Khamis 11:00 pagi-11:00 malam

Jumaat 2:30 petang-11:00 malam

Sabtu-Ahad 11:00 pagi- 11:00 malam

E-mail : restoranadamlai@gmail.com









Ni antara menu yang kami order...simple je.... tapii yang sayur tu memang sangat sedap....ehhh...tak tahu la apa namanya......ahahaha....



Kami makan berhidang.

Pada saya..makanan dan hidangannya sedap la jugak.... cuma masakannya lebih kepada masakan ala chinese....kalau nak merasa boleh la ke Restoran nih dan cuba sendiri.... =))

Lepas lunch...lokasi seterusnya ialah pergi melihat rumah contoh di Infiniti Residences. Motip tetiba je jejauh tgk rumah contoh......yang sebenarnya....abang saya dah beli rumah tu....so..dia nak tunjuk la kat kitaorang ni [adik beradik] rumah baru dia.....memang cantik sangat. Katanya fully furnish [utk certain barang..contoh mcm cabinet dan banyak lagi lah...].... kalau tgk rumah contoh...bentuk dan design dia memang sangat cantik...tempat yang strategic....nak balik Ipoh senang....nak ke PJ pun senang nak ke bandaraya pun senang.....sekarang dalam pembinaan....InshaaAllah tahun 2017 nanti siap sepenuhnya...... saya pulak rasa tak sabar dan teruja.....hehehe...













sambil tengok sambil mencari inspirasi...macam mana nak susun atur rumah kan...
paling suka tang rak nih...menarik sangat.... rumah saya penuh dengan buku2 en suami...berkotak2...so..boleh susun kat rak mcm ni.... ehh macam best je idea nih....

Kitaorang balik dulu ke rumah abang saya semula sebab abang ipar saya pulak nak berehat sekejap sebelum gerak ke Ipoh....... tgh dok sembang sembang dan sembang....dah ada plan pulak sebelum gerak balik ke Ipoh.... nak singgah dulu makan pulut mangga dekat dengan rumah kak lita. So.. semua decide sebelum balik ke Ipoh nak singgah makan dulu then baru gerak.... saya ikut je lah kan.... hehehehe..

Dalam pukul 4.00 petang macam tu...abang saya dah siap nak hantar anak dia ke MRSM... dan kebetulan abang ipar saya ikut sekali...[suami kak lita] katanya nak rasa macam mana adventure nye jalan tu..... kalau suruh saya...rasanya tobat tak nak pegi dah.... kirim doa je dari jauh utk anak sedara saya tu....tapiiiii kalau nak merasa tgk diaorang punya konvokesyen [kalau umur panjang lah kan...dan kalau ada rezeki] rasanya saya gagah kan jugak pegi...... =))

Haikal dihantar oleh ibunya.... tepat pkl 5.00 ptg...so..kitaorang pun gerak sama..... kak lita dgn anak2nya ikut kitaorang sekali satu kete....sebab nak bawak pg makan pulut mangga yang betul2 dekat dengan rumah dia.



nama restoran ni Mayana



Betul2 bertentangan dengan restoran nih



dan nama jalan ni Jalan Pandan Pertama
Boleh tunjuk gambar mcm ni je lah kan...sebabnya saya tak arif dengan jalan kat KL...

Sampai2 je restoran tu baru bukak....pulut mangga tak ada lagi...pkl 6.00ptg nanti baru ada katanya...so..kitaorang order nasi berhidang sekali dengan lauk pauk nya.

Yang ni saya tak sempat nak ambik gambar...sebab dah ngap dulu.
antara hidangan yang kitaorang order.

Nasi putih
Tom yam
ayam goreng bawang putih
daging masak belacan
kailan ikan masin
sambal belacan dan timun

dan harus cuba rojak buah nya jugak.

Kedai makan ni biasa je..kat tepi jalan...orang Thailand Islam yang masak....memang sangat2 sedap...recommended.... rasa dan harga nya sangat2 berpatutan.

Tak lama lepas tu dah nak rezeki kan.... orang yang buat pulut mangga tu sampai. Dan diaorang dah kenal sangat dengan kak lita ni sebab selalu je makan kat situ.... so... kakak tu sediakan untuk kitaorang. Order sampai 4 pinggan...dan portion nya sangat lah besar.... memang share lah.... dan sangat2 sedap.... tak tipu.... masa pegi Hatyai dulu... saya tak suka makan pulut...tapii bila dah rasa pulut mangga dia... [pulut durian saya tak suka...] terus tersuka.... dan yang ni rasanya sama...tetapi portion nya banyak..memang puas hati. Harganya rm6 sahaja sepinggan.





sangat sangat sedap.... harus dan wajib cuba dan rasa... =))

Memang sangat2 kekenyangan....

Lebih kurang pkl 6.30 petang macam tu..kitaorang gerak balik ke Ipoh.

Dah sampai ke perhentian Tapah.... buat pertama kalinya.... kitaorang tak singgah makan...hanya singgah untuk solat dan rehat sahaja.

Memang perut sangat2 kekenyangan...sampai ke Ipoh masih terasa kenyang....

Di pertengah jalan tu...abang saya call tanya kitaorang apa menu yang best yang kitaorang makan tadi...so kitaorang pun suggest lah kat dia.... dan yang lawaknya....abang saya dan family dia serta ican pun order benda yang sama dan pulut mangga sorang satu.... sabar je lah... bila dah pulut mangga sampai dulu ke meja...memang habis lah kan..sebab diaorang semua peminat pulut.... lepas tu bila makanan [hidangan nasi semua tu] sampai..dah tak lalu nak makan...terpaksa tapau bawak balik...sabar je lah...

Dan yang pasti..abang saya pun kata sedap...dan restoran ni saya recommended.... sesiapa yang duduk di area Cempaka sana boleh la singgah ke Restoran ni.

Kami sampai ke Ipoh lebih kurang pukul 10.00 mlm macam tu. En suami dah setia menunggu....

Alhamdulillah...catatan perjalanan cuti tanpa perancangan ini berakhir dengan kegembiraan kami adik beradik....alhamdulillah.




Terima kasih kerana membaca entry ini =))
 
 
 

2 comments: