Tuesday, April 7, 2015

GIRLS DAY OUT 3 [FIRST TIME BAYAR GST]

Assalammualaikum dan salam kasih sayang sahabat2 kesayangan Ilahi...

Ni cerita Jumaat baru ni 3/4/2015
Seperti biasa....saya...Eryn dan Putri akan keluar.....apa lagi kalau tak ke Aeon Seksyen 18.
Selalunya kitaorang ke Secret Recipe...tapi kali ni semuanya nak mengubah selera...kitaorang ke Kenny Rogers pulak...

Tengok menu....masing2 macam...."ehhhh....dah banyak menu baru lah...." [nampak beno dah lama tak ke sana kan.......kesian uncle Kenny's tau....heheee...]
 
So memasing pun membuat order mengikut selera memasinglah kan...


Ice lemon tea dan Orange Juice

Vanilla muffins

Yang ni Putri punya...
Kenny's chicken & pasta meal.... kemain mokcik nih....owh...lupe..
dia makan berdua....mummy and baby....hehehe....habis tauuu....

Yang ni saya punya....
Teppanyaki chicken & soup.... Yang ni kalau nak order....kena mintak ayam tu well-done... kalau tak dia buat half-cook je.....rasa sos teppanyaki dia sedap..... dan soup tu pun sangat2 sedap.....

Dan yang ni pulak makcik eryn punya.... House Favourite meal......

Dah ambik diff meal...so..boleh rasa rasa sana sini....hehehehe....

Sebelum nyum nyum....kita ambik gambar dulu....


Muka 3 orang menyengih sebab tak sabar nak bayar GST...ahahahaa...kemain kan.....

Sebenarnya..memang tak teringat langsung pasal GST tu..... tahu dikuatkuasakan pada 1 April 2015......tapiii bila ke kedai macam lupa ingatan ttg GST nih....sabar je lah......[tu saya....yang lagi 2 org makcik ni alert la jugak.....] so.....4 April mmg 3 orang makcik ni berniat sahaja aku bayar GST bla..bla bla.... ahahaha...

Dah makan sambil bersembang.....dah rasa...dia punya sedap...saya punya sedap...dan semuanya kiranya sedap lah kan...... so..dah tiba masanya untuk kitaorang bayar.....hehehe...

Total untuk semua menu yang kitaorang order....

Bila dah sampai office....kemain makcik calculate....[ehhh opkos nak tahu kan berapa cukai2 yang dikenakan kepada kita sebagai pengguna terakhir nih....] hamboih hayat tu....ahahaa.... tapi memang hak kita untuk tahu kan....

Kalau ikutkan...harga yang diletakkan di dalam menu yang dia first bagi kita tengok sebelum order tu memang lain.... contohnya...harga ice lemon tea tu kalau dalam menu harganya rm6.50 segelas.... tapi dalam bil dia jadi rm7.58 segelas.... total kesemuanya [keseluruhan termasuk makanan semua]....dikenakan GST lagiii......Kita ni mcm tak jelas dengan harga yang dalam menu dengan harga di bil.... Selalunya kalau kat Secret Recipe tu..dia dah include cukai semua dengan harga makanan dalam menu [actually benda2 mcm gitu dia nak mengaburi mata kita je kan.....so..tak la terasa sgt masa nak membayo tu]...so..bila bayar tu...dia just appear berapa GST yang dikenakan...... kan senang macam gitu....Walaupun kenaikkan tu secara senyap kan [mcm tak perasan kan.....disebabkan kitaorang ni pelanggan tetap SR opkos perasan perbezaan harga tu]....tapii tak de lah nampak sangat mcm ni perbezaannya....sama jugaklah dengan makanan2 lain yang kitaorang order tu.....


pengiraannya macam ni lah kot lebih kurang utk dapatkan harga segelas ice lemon tea tu.... tapii ni calculate antara kitaorang je.... yang cukai2 tu pepandai sendiri je taruh.....mungkin macam gini pengiraannya.....[ikut otak sendiri....sebab tak profesional dalam pengiraannya..... nak tahu lanjut....sila ke laman web kastam.....] Sebab GST ni masih baru untuk kita semua kan....mestilah excited nak tahu walaupun memang duit pun dah dikeluarkan untuk GST ni....... hehehe...

So..lepas habis makan semua.... isu kitaorang kat opis ialah bayaran GST...baru permulaan kot....sebab tu agak keliru....nanti lelama dah biasalah dengan kadar2 yang dikenakan......

Apa-apa pun.......happy sgt dapat keluar dengan makcik2 semua....

Terima kasih kerana membaca entry ini =))

2 comments: