Thursday, April 30, 2015

MACAM MACAM =))

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.... semoga Allah limpahkan rahmatNya dan kasih sayangNya kepada kita semua.

Alhamdulillah....hari ni seawal pagi lagi dah hujan.....sejuk dan sangat sejuk..... bestlah pulak rasanya.... nyaman je....syukur dengan nikmatNya...

Setelah bertungkus lumus dengan kerja...hari ni baru lah ada kesempatan nak menulis kat blog nih..... dan menjenguk jenguk blog jiran tetangga....Alhamdulillah...cerita mereka semuanya menarik dan memberi inspirasi kepada saya.

Beberapa minggu lepas termasuk minggu ni agak sibuk dengan kerja... Sepanjang minggu lepas, sibuk dengan MS ISO.... Pengauditan MS ISO telah diadakan. Walaupun saya hanya membuat satu part sahaja...tapiiii tu pun banyak beno dokumen yang nak disediakan..... so..masa audit tu....[nak cite sikitlah kan....] memang kena pergi mengadap auditor yang dilantik dari SIRIM... dan pegawai tu akan tanya macam2 kat kita.... dah macam nak masuk interview pulak.... bagaimana....kenapa dan mengapa....ehhh semualah dia tanya...tapiii taklah garang kan.... ok ok je....janji kita sediakan je segala documentation yang dikehendaki dan based on apa yang kita buat tu....bila kita menjawab pastikan ada bukti...... tu je.... nasiblah bos ada duduk sebelah backup.....[senyum meleret jugaklah...dah selesai part saya kan....hehehe...].

Alhamdulillah..... boleh hembus nafas legaa..... semuanya selesai dalam masa 2 hari tu dan keputusannya harap tidak menghampakan.... InshaaAllah.

Macam2 kejadian jugaklah sepanjang minggu lepas. Antaranya....saya bangun lambat nak ke tempat kerja....sedar sedar dah pukul 7.30 pagi....Ya Allah...memang melompat dari katil terus ke bilik air....ahahahaa.....bila ingat balik rasa macam lawak la pulak..... careless kann.... phone saya dah habis bateri...[selalu jaranglah biar bateri habis kan....ntah kepenatan apa ntah lah.....boleh terlena sampai tak sedo diri....ahahaha...sabar jelah....lupa nak charge hp]. So..memang tak berbunyilah alarm.....dan yang lebih parahnya...en suami lupa pulak nak set....tu lah harapkan bini dia ni kan....hehehe....sedar sedar tengok dah terang...terus tgk jam...ehhh dah pukul 7.30pagi.....

Dah tu pulak....en suami ada majlis APC pulak tu dan dia ada tugasannya dalam majlis tu....ahahahaa....memang bila ingat balik rasa nak tergelak..dengan baju tak ironnya...adoiyaiii.... Bangun2 je..terus dia cakap...

"awakkk..saya ada majlis hari ni....nak kena ada kat opis sebelum pkl 8.00pagi...."

"habis tu....cepat lah....yang awak termenung lagi tu kenapa....?" 
ahahahaa... sebab dia boleh duduk sekejap kat atas katil macam blur blur..... =))))

Saya terus charge hp.... dah selesai semua macam sepantas kilat je...... janji cepat..... sempat la jugak saya hantar msg kata hari ni lambat masuk...sebab lewat bangun....boleh macam tu..... lepas tu kawan saya tu call gelakkan saya.....adoyaiii..... sabar je lah kannn.....memang tak pernah lambat sampai macam ni sekali....

Dalam pada rasa tak sempat tadi tu...sempat jugaklah en suami iron baju dia...sebab kena ikut tema katanya..merah hitam...so..dia hentam kormo je pakai baju merah petak petak..... sapa suruh tak bgtahu awal......memang saya tahu dia akan iron jugak baju dia.....apakah nak pakai baju perenyuk2..... haishhh...... ahahaa....

Alhamdulillah...hari tu pulak saya yang hantar en suami [kebetulannya pulak...sebab satu jalan je kan....].... so...dalam kete tu kitaorang boleh gelak-gelak.... yelahkan....dalam banyak2 hari...boleh pulak terkena hari yang ada majlis APC opis en suami....sabar jelah kan...hari yang Allah nak menduga hati kitaorang. Tapiii memang tak salah kan sesiapa pun...memang salah diri sendiri... tak set alarm....tak charge hp.....

En suami cuma lewat 4 minit je...dan saya sampai opis jam 8.30 pagi....hambik kauuu..tak pernah2 lambat sampai macam tu sekali.... tapi.....memang tak pernah lambat lagi tahun ni.....cuma habislah rekod saya sebelum2 ni kan....hehehehehee.... bila sampai opis..kena perli lagi.....buat apa sampai lambat bangun...... itu biasa kan.....abaikan aje....sebab memang tahu....tido awal..tapiiii entah macma mana tido sampai tak hingat dunia.....hehehee..... memang rasa nak ketawa pun ada.....kesian kat diri sendiri pun ada...tapii buat muka tak bersalah je kannn.....ehehehe... [Masa tu cakap dalam hati...mintak2 lepas nih janganlah terlambat lagi untuk majlis2 penting..] takut jugekkk kannn...

Sepanjang minggu lepas sampai semalam.... sibuk siapkan tempahan quilling bookmark dari kawan en suami utk anak dia nak kasi hadiah kat cikgu sempena hari guru..... ohhhh...masa tu baru teringat..hari guru...memang nak kena buat bebanyak....takut nanti...ada yang call kata nak 4 nak 5 nak 10 la.....memang tak dapat nak tolonglah kalau nak benda tu dan dan tu jugak kan....nak selamat kita sediakan awal2 lahh...... harap dapat siapkan sebanyak mungkin.....sebab pengalaman sebelum ni...memang tak dapat nak penuhi permintaan...soo..kali ni bolehlah prepare awal2....karang dan dan pulak anak2 sedara saya nak.......tu mungkin boleh terjadi......hmmmm...







Ohhh ada tempahan kad jugakkk..... hehehee... yang ni pun kena buat banyak jugak...sebab selalu ada je yang bertanya...ada kad extra tak..... tengah mencuba mencari masa untuk siapkan banyak2....=))

Ok... semalam 29 April 2015 [Rabu]... kena jadi MC untuk majlis perhimpunan.... dah lama tak jadi MC...cuma ingat hujung tahun lepas je ada pg kursus MC lepas tu tak jadi MC dah.... alhamdulillah majlis berjalan lancar....cumanya... Bos datang terlalu awal dari kakitangan..... saya sampai...bos pun sampai.....ruang tempat duduk pun kosong lagi.....ehhhhh...... apakah....ahahahaa.....sooo...bos tunggu staff.....atee awal beno sampainya...dalam atucara majlis start pukul 8.15 pendaftaran....bos sampai 7.50pg apakah...... tapiiii nasiblah saya tak lewat...kalau tak...memang masaklah....... ahahahaha.....syukur sangat2....jangan lewat macam hari tu memang naya lah jawapannya......[sengih2 kerang....].



Dan esok bermulalah cuti yang panjang....Kita sambut hari pekerja...lepas tu cuti hari wesak.... dan di Negeri Perak.... hari Rabu tu adalah cuti umum sempena pertabalan Sultan Perak yang ke 35.... kebanyakkannya sambung cuti hari Selasa tu..... so...jumlah bagi yang sambung cuti tu 6 hari lah mereka semua bercuti....saya...hari selasa tu kerjalah kannnn...... So...selamat bercuti cuti semua....... =)))


Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

No comments:

Post a Comment