Tuesday, July 14, 2015

BERTAMBAHNYA UMUR

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Ini cerita dua minggu lepas yang tak sempat saya nak update.

Alhamdulillah pada 2 Julai 2015 [Khamis] maka bertambahlah umur saya ke satu lagi angka.
Seperti biasa, en suami akan menjadi orang yang pertama sekali wish birthday kat saya....

Lepas tu wish banyak banyak kali....ntah berapa puluh kali nak wish ntah lah kan......layan kan aje lah.....

Seperti biasa, en suami nak hantar dan ambik saya....walaupun saya dah cakap tak payah kan....nak jugak...so puan isteri ikut je lahh.

Kebetulan entah kenapa...hari tu memang sibuk tahap ikan dugong..... memang muka dah tak boleh nak senyum dah rasanya.

Tetiba dapat call dari dalam...tengok nombor sambungan dah rasa nak tersenyum2 simpul dah.....

Bye dan Faten: satu...dua...tiga...[ehhh ada kira kira pulakkk....ahahaha...] HAPPY BIRTHDAY TO YOU....
[diaorang nyanyi sampai habis....]

Saya terus ketawa...adoyai adik2 aku nih la.......terus kakak ni tergelak sampai sakit2 pipi.....sabar jelah.....gigih betul nyanyi utk saya nih.....

Lepas tu baru datang mood nak jenguk2 fb...tersenyum sorang2 tgk wish dari kawan fb.....tapiii masih tak berkesempatan nak membalas masa tu....just baca je lah.....

On je phone...satu per satu whatsapp masuk....
tersengih2 kerang lagiii....

Ya Allah.... hilang stress terus hari tu....

Whatsapp tu saya try jugaklah balas.....kebetulan sahabat baik saya wish kat whatsapp dan kami sempat lah sembang2 sekejap.....

Ok...dalam pada saya tgh seronok berwhatsapp dengan sahabat saya tu, tetiba pintu bilik di ketuk....

Faten & Bye: HAPPY BIRTHDAY TO YOU.....
sambil bagi teddy bear dekat saya....salam dan peluk cium saya.....sambil tangan saya peluk teddy bear yang comel tu......tak lepas2 ok....

Ya Allah...terus makcik nih rasa sebak..... teruja..... happy sangat2...
pertama sebab kak lia tak mampu buat surprise kat korang seperti mana korang buat kat kak lia......
kedua.....sedihhhh sangat....sebab bye dah nak tukar ke tempat lain.....lepas nih sapa nak kacau kak lia lagi......huhuhu....
ketiga.....kak lia sukeeee teddy bear tu.....lepas nih tengok je teddy bear....terus teringat wajah korang......kalau stress nak hempuk teddy bear tu kuat2 boleh tak......ehhh....ehhh takkk....ehehehe....



Tengok teddy bear...teringat muka korang berdua....
ehhhh....tgk teddy bear...terus terbayang semua benda yang kak lia buat dgn korang.......
suweet sangat.....

Terima kasih Faten dan Bye.....
surprise korang memang menjadi....kakak terharu ok.....

Untuk Faten dan Bye;
Terima kasih banyak2.....seriously kakak terkejut, teruja dan terharu
[ehhh apasal ayat skema dan berulang ulang je nih.......lantak lah....nak terus kan jugak.....sebab tahu korang akan baca.......=))]

Kadang kala orang tak boleh nak terima cara kita yang agak kasar... bak kata Bye....kak lia nampak lembut tapiii sebenonya kasar.....[hahahaa....you know me kannnn....tapiiii kakak tak kasar sgt tauuu......sopan santun tu harus ada...... =)))], cakap main sedap mulut je [between kekita jeee....], gile2 dan suka gelak2....hehehe....

Tapiii hakikatnya.....kita tak berniat dan bermaksud nak sakiti hati sesiapa pun....
bergelumang dengan kerja memang ada ketikanya membuatkan kita stress.... so...itulah gunanya kawan2 seangkatan untuk kita luahkan rasa geram....stress dan sebagai bagainya.....mungkin selepas kita meluahkan....kita jadi release sangat2.... so..tak semua orang akan faham benda tu....

Sebenarnya saya kagum dengan mereka berdua....
Kuatnya ikatan persahabatan mereka.....kemana saja je bersama...
pernah satu hari tu.....saya tengok diaorang mcm berselisih pendapat la....ahahaha....tang tu pun mmg rasa nak tergelak....sebab apa tau....diakhirnya...diaorang balik macam biasa....dah puas ko maki aku...aku maki ko....last sekali....kita kita balik.....hahaha....suweettt sangat tauuu......

Macam tu lah kalau diaorang dgn saya dan eryn......dah sesuka hati cakap itu ini...lepas tu gelak gelak balik.....hahaha....sabar je lah....

Satu sikap Baizura......dia menyembunyikan kesedihan dia di dalam tawanya......
[ehhh ayat ni macam mengundang phuiiiii dari makcik tu....ahahaha... ok ok...serius k...]

Sebenarnya dah lama nak buat special entry utk Bye...tapiii tak ada kesempatan...kita buat kat sini terus ya.....=))

Ujian dan cobaan yang hadir dalam hidup bye sebenarnya adalah ujian yang Maha Hebat yang orang lain tak sanggup nak memikulnya...tetapi Allah memilih Bye...keran DIA tahu Bye kuat untuk hadapinya..... Bye insan yang istimewa terpilih untuk mengambil ujianNya ini....

Pada mata kasar.... ye....Bye rasa Bye tak mampu...tapiiii hakikat sebenar....Allah tahu Bye mampu untuk hadapai semua ni......
Yakinilah....setiap ujian itu akan hadir bersama dengan kebaikkan demi kebaikkan yang Bye akan nikmatinya kelak.....
Tulusnya cinta Bye terhadap si dia yang telah kembali kepada penciptaNya....
Indahnya kasih sayang Bye terhadap si dia....
Mohonlah pada Allah agar DIA menyampaikan rasa kasih sayang rindu dan dendam itu kepada si dia.....
Indahnya apabila Yang Maha Pencipta yang sampaikan salam doa kepada si Dia....
Cinta dan kasih sayang bye dengan si dia sangat indah.....terlalu indah dan sangat istimewa.....
[okey.....kakak mengaku....kakak sedih.....rasa macam nak peluk Bye....nak suruh bye luahkan segalanya....tapiii kakak tak mampu nak dengar.....kakak takut...nanti Bye yang pujuk kakak balik....ehhh dah terbalik kot.....ehehehe....]

[Okey kesat air mata...]

Apa-apa pun ...korang tetap akan jadi hadik yang terpaling nakal sekali dalam carta hadik2 yang kak lia ada.....
suka mengusik...suka kacau.....suka ambik video senyap2 dengan muka yang ntah hapa2......haishhhh....... suka dan suka macam2 lah nak bagi orang geram dengan korang......hehehe....

Alhamdulillah atas ucapan dari adik beradik, anak saudara, sauadara mara dan sahabat handai.... terima kasih di atas doa yang indah dari kalian semua..... semoga Allah datangkan kebaikkan demi kebaikkan untuk kita semua....Aminnn....



sempat lagi bergambar bertiga orang.... =))



nampak tak..pelokkk je teddy bear tu
tak nak lepas..... dah lama tak dapat teddy bear mcm gini hehehe... tq hadik2



Sayang korang2 semua sampai ke syurga..... =))

Oh ok...en suami tak ada buat surprise apa2 pun untuk birthday saya kali nih......dia dah siap cakap dah awal2 kat saya...no surprise.....ehhhh tak payah cakap lah kan.....ehehehe....
ker dia dah tak ada idea.....sabar je lah......
Yang penting kita sihat....ceria dan bahagia sampai ke syurga...
Tak kisah lah semua tu.....semakin bertambah umur ni semakin jadi tak kisah....
Yang saya ingat....semakin bertambah umur....semakin dekat kita dengan kematian...
Cuba nak jadi yang terbaik...supaya mati nanti dalam redha Allah dan redha suami InshaaAllah....
Nak bersihkan hati agar tidak ada rasa dendam....marah....dengki dan iri hati dan segala sifat mazmumah.....semoga Allah membantu hambaNya ini dalam menjaga hati.....

Terima kasih Allah atas anugerah ini..... semoga umur ini dapat dimanfaat dengan keimanan yang mekar
terhadapNya.... InshaaAllah...



Terima kasih kerana membaca entry ini =))

2 comments: