Thursday, July 9, 2015

FAMILY GATHERING - IFTAR DI ISTANA HOTEL

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni sekali lagi nak cerita pasal makan.... =))

Kejadian 4 Julai 2015 [Sabtu]
As usual seperti tahun2 sebelum, kitaorang selalu buat family gathering setiap kali Ramadhan.
Harus ada satu hari dalam bulan Ramadhan kita berkumpul sekeluarga untuk berbuka bersama-sama.
Selalunya kalau bukan berkumpul kat KL... mesti kat rumah Ipoh....atau kedua2nya sekali ikut mana yang sempat.

Tahun ni.... anak2 sedara lelaki yang dah besar tu...semuanya dah duduk hostel...

Alhamdulillah Ican anak saudara yang sulung dah masuk UPSI... so...dalam bulan ramadhan ni...buat pertama kalinya berpuasa berjauhan dari keluarga....sama jugak dengan anak saudara yang no 2, haikal dan no 3, uwais.....tinggal giliran anak2 sedara perempuan pulak...... harap mereka juga mengikut jejak langkah abang2 mereka tu...InshaaAllah...

Awal2 lagi kitaorang semua dah berpakat, dan abang saya memilih sekali lagi utk berbuka di Istana Hotel. Tahun lepas en suami demam....so...badan dia je berada kat Istana Hotel tu..... makan semua tu memang tak rasa....tak ada selera masa tu...hehehe...

Alhamdulillah...mungkin kali ni dah nak rezeki....kitaorang pilih tempat yang sama......ok jugak lah kan...

Hari Sabtu selepas settle kan hal budak2 berbulu tu....terus ke KL pepagi...sebab kalau boleh nak sampai cepat. Dalam pukul 11.00 pagi kitaorang dah sampai....en suami pun bawak santai je...sebab memang tak ada plan nak ke mana-mana masa tu.....

Sampai rumah abang saya.....tengok abang saya pun dok sibuk ke sana ke mari..memang tak jumpa dia pun... kakak dan emak abah dah sampai malam tadi.....

Kitaorang duduk sekejap....rehat..lepas tu kakak saya ajak pg ke Jovian Mandagie Butik kat Bangsar.

Ehh memang tak tahu lah jalan nak ke sana dari Ampang.....kakak saya kata guna waze je lah....so..en suami yang bawakkan kitaorang ke Butik Jovian tu....

Alhamdulillah...jalan pun okey je.....tak ada lah sesat larat....memang mudah sangat guna waze tu....tau2 dah sampai......senang je...hehehe...

Sampai Jovian, kitaorang pilih pilih la keluaran baju terkini dia....

Harga tu standard la..... lagi mahal dari tahun lepas.....nak yang ada sales katanya kat Shah Alam....ehh...tak delah satu kerja nak ke sana pulak...belek belek je lah kat butik.... ramai jugak yang cakap.... keluaran baru tak ada sales sekarang.....bila....tak tahu la lagi....nak dekat dekat raya kot........so..tak payah lah nak ke sana....banyak jugak baju yang di try....







antara pilihan baju2 yang terkini



Menggedik dengan en suami

Dah puas tengok sana sini.... kitaorang terus ke rumah kakak saya...nak tengok baby Adam bam bam bam....

Sembang2 dengan kak lita.....main2 dengan Adam demokkkk.... lepas tu balik ke rumah abang saya..... sampai2 tgk abang saya dah keluar.....tak jumpa lagiiii.....mak kata abang saya tunggu kat Istana.... sebab nak settle kan urusan anak2 dia....

Tepat pkl 6.00 ptg kitaorang dah siap....so...gerak dari rumah abang saya awal... takut jalan jammed.... memang nya jammed....nasib baiklah keluar awal....

Dalam hati tu ada jugak terdetik.....ehhh macam manalah orang yg duduk kl ni berdepan dgn jammed yg sebegitu rupa..... kena banyak banyak dan banyak bersabar la rasanya....





layan dulu gambar dengan baby Adam yang dah bam bam bam
dah naik lenguh dukung budak domok nih.....

Sampai je Istana Hotel...abang saya dgn kakak ipar satu family dah tunggu kitaorang.....sembang2 sekejap..lepas tu terus round2 keliling tgk menu apa yang ada....





ambik gambar dulu ya....=))

Memang banyak lah......dah naik confused nak makan yang mana satu....terlalu banyak.....
haruslah saya akan ambik buah buahan dulu...sebab buah favorite ada...iaitu dragon fruit.....hehehe....



Dragon Fruit..ciku jambu air....jambu batu...buah buahan tempatan..memang terbaik dan kegemaran nih...

Kali ni, mungkin sebab orang cuti Nuzul Quran...so..agak ramai jugaklah orang....tapii kurang sikit dari tahun lepas.... makanan dia semuanya best....yang tak best...bila asap semua tu masuk dalam bilik yang ber aircond...habis semua baju tudung berbau asap..... terus abang saya cakap kat kitaorang....

InshaaAllah tahun depan cuba kat tempat lain la......dimana....tunggu je lah tahun depan......kalau ada rezeki....

Jom layan gambar2 sekitar iftar kitaorang sekeluarga....









Seaneka kuih muih tradisional, moden dan macam-macam lagi



















Seaneka buah buahan tempatan.....pilih je lah nak apa...durian je tak ada...
kalo ada...harus semua nya pening kat dalam tu kannn.....hehehe...



Nasi claypot ni sangat sangat sedap.



tauhu bakar ni pun sangat sedap....



kambing bakar kegemaran en suami dan saya.....



yang ni pilihan saya....disebabkan tak makan nasi atau yang heavy.....
memang saya habiskan apa yang saya ambik.....tak baik membazir okeh.....



pilihan yang sangat sedap....

Ada banyak lagi menu yang disediakan.....memang tak termakan lah.....mustahil dapat makan semuanya..... ambik yang mana teringin je.... =))
wajik dan dodol..lemang dan rendang pun adoooo.....pilih2 je lah....
Yang ni bila dah habis makan.....sempat bergambar lagi



harus ada gambar berdua







menggedik lagii...



mak dan bapa saudara yang celebrate anniversary ke 35 tahun.....
birthday saya 2 Julai...anniversary mereka 5 Julai.....=))



lagi gambar dua orang yang mengada ngada ni.....hehehe



geng gile gile dengan anak2 sedara.







anak muda remaja trang tang tang nih dah besar dan handsome....=))





Sebelum balik ambik gambar KAMI sekeluarga....

Alhamdulillah.... semoga dapat kekalkan seperti ini sampai hujung nyawa....
Ini satu memory yang sangat indah.....

Tq Allah.... =))




Terima kasih kerana membaca entry ini =))


2 comments: