Friday, July 10, 2015

IFTAR AND CELEBRATE BIRTHDAY IN LAWS

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Kita sambung lagi kejadian hari minggu baru2 ni ya....hehehe....

Ahad 5 Julai 2015, selepas kakak saya gerak balik ke Ipoh [balik awal sebab nak hantar anak sedara ke Tg Malim] dan abang saya gerak hantar anaknya ke Kuala Klawang, saya dan suami baru gerak ke rumah mak mertua.

Tapiii tak terus pg rumah mak mertua...kitaorang pergi ke Pavillion. Punya la pusing2 cari parking.....memang tak ada rezeki....tak dapat parking then terus ke PJ.

Masa tu pulak terus nak cari Bazar Ramadhan..... sebab time tu dah pukul 4.00pm.... pusing punya pusing....ehhh jalan kat PJ dah banyak yang sehala......nampak sangat dah lama tak balik.....hehehe....

Sempat menjenguk ke Amcorp Mall....ingat nak cari kek je lah....sebab memang plan nak celebrate birthday uncle dan mama sekali..... pusing2 tengok tak ada...so..kita cari kat kedai kek yang lain.

At last jumpa kedai bakery and cakes.... so...pilih punya pilih....last sekali decide nak beli kek ice cream utk mama dan uncle.



Sampai rumah mak mertua dalam pukul 5.45 petang macam tu. Tengok my biras pun ada sekali.... kak Sharon....Bila dah jarang jumpa....memang banyak lah benda yang nak di sembangkan.... lepak kat dapur..sambil sembang dengan mama..... mama bagitahulah apa menu kitaorang hari nih.....ada ketam rebus....ada ketam masak lemak...ada sambal udang...ayam kampung goreng dengan broccoli steam...semuanya mama masak sendiri....

Ohhh lupa.... disebabkan kitaorang pilih nak beli kek ice cream....so...keterpaksaanlah masukkan kek tu ke dalam peti ais....haruslah mama nak bukak dan tengok kan.....
adoyaiii....nasib mama suka....dan dan tu jugak tunjuk kat uncle....dua2 senyum simpul....=))

Sambil tunggu waktu berbuka sambil bersembang..... masa tu la mama tunjuk baju raya dan kasut raya yang baru dibelinya....dan....hmmm macam biasa...mama mesti belikan utk saya dan anaknya tu...sepasang dan sedondon..... terharu sangat...tak pasal2 dapat sepasang baju sama dgn en suami....hehehe....

Alhamdulillah...malam tu dapat iftar bersama-sama dengan mertua saya. Lepas berbuka dan makan dessert semua.... mama keluarkan kek yang kitaorang beli tu.....ajak semua anak2 sedara en suami dan kak sharon celebrate sekali..... yang paling best si kecik Rafiq tu lah..... dia yang nyanyi lagu happy birthday untuk atok dan neneknya tu....hehehe....





Makan kek sambil bersembang.... lepas tu dah kemas meja semua....duduk sembang dengan uncle... mama bawak kan coffee untuk kitaorang semua....[mak mertua saya mmg selalu pun mcm tu....kalau tido sana...harus tgh2 malam pun nak masak something......supper katanya......gemokkk pulak kang menantu dia nih......ahahaha....]

Tak lama lepas tu dalam pukul 9.30 pm, en suami ajak balik...katanya nak balik ke Ipoh malam tu jugak.... ok lah...puan isteri hanya menurut perintah walaupun rasa macam kejap sangat duduk sembang sembang dengan mama dan uncle...

InshaaAllah raya ke dua kalau tak ada apa-apa hal, kitaorang jumpa di rumah bapa saudara en suami sebab pak ngah nya buat open house katanya.....

Sampai rumah abang saya dah lewat sikit sebab jalan jammed.... dah tu pulak mak dan abah pun dah tido....so...abang saya cakap..balik je lah esok pagi....[hari Isnin]. Ok je lah...saya ikut je....dan en suami pun macam ok je....dah pulak sembang dengan abang saya sampai lewat malam sambil supper kuih muih....ada je lah benda yang nak diceritakan.....

Esok pepagi lepas solat subuh kitaorang dah gerak dah balik ke Ipoh....

Alhamdulillah.... segalanya berjalan dengan lancar....InshaaAllah...kita jumpa dan berkumpul lagi time raya pulak....



Terima kasih kerana membaca entry ini =))

No comments:

Post a Comment