Monday, August 3, 2015

PENGALAMAN JAGA BABY

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni nak share mengenai pengalaman saya menjaga baby Adam Ibrahim.

Start 3 Ogos 2015 hingga 7 Ogos 2015 [Isnin hingga Jumaat], saya akan menjadi baby sitter baby Adam Ibrahim.

Kebetulan anak mak saudara saya iaitu baby sitter Adam akan bersalin secara caesarian.... so...emak saudara saya perlu menjaga anaknya tu.....first cucu kot....haruslah excited kann.....tak pe....mak saudara dia ada secara sukarela dan happy nya nak jaga Adam....

So... malam tadi adalah pengalaman pertama tido dengan baby yang jaga2 tengah malam nih sejak berkahwin....

Memang sebelum nih saya pernah jaga anak2 saudara saya.... tapiii tak de lah tido sekali dengan saya.... cumanya dengan anak saudara yang sulung tu memang dari umur dia 2 bulan sampai ke 6 tahun memang tinggal dengan saya dan mak....yang tu pengalaman saya tido sekali dengan baby...tapiii mak yang bancuh susu semua.....sebab masa tu saya sekolah lagiii....dan mak pun masih sihat dan kuat....hehehe...

Memula, angkat baby dari dalam buaian jam 11.30 malam....nasiblah baby boleh je tido guna lampu tido....buatnya kena pasang lampu sepanjang malam...harus tak tido mak saudara dia nih.....kira ok lah..... lepas tu dalam pukul 12.30 tengah malam...baby Adam menangis nak susu.... ok... saya bancuhkan susu dan bagi dia sampailah habis susu tu dia hisap...lepas tu burp kan dia....tido balik.....so..bolehlah saya tido dengan lenanya...... dalam pukul 4.00 pagi.....ada dengar bunyi budak menangis......dalam hati.... "ehhh anak siapa la pulak yang menangis nih.........." [hahahahaaa.....makcik mengingau ke hapa ker terlupaaa......sabar je lahhh....] bukak mata tengok....ehhh ada baby sebelah saya.....Ya Allah....baby Adam nak susu.....hahahaa.... terus bergegas bangun buatkan susu dalam keadaan mamai macam tu kannn..... manakala...sementara saya buatkan susu....en suami bangun pujuk Adam.....[ehhhh bagusnya.....boleh jadi bapa mithali nih.....sambil senyum2 simpul....hahaa....]

Suapkan susu....kemudian baby sambung tido balik......

Dalam pukul 6.00 pagiii....saya kejutkan baby......[sebab dia pun dah macam tak lena tido kann.....] pasang lampu...dan baby bukak mata......saya bagi salam kat dia...terus dia senyum kat saya.....Ya Allah.....indahnya wajah anak kecil nih.......insan yang bersih.....senyum dia ikhlas......masyaaAllah.....

Saya siapkan baju dia, pampers dan segala bagailah perkakasan dia.....sebab nak mandikan dia..... kata kakak saya...baby biasa mandi pepagi...kena dengan air panas lah tapinyaaa kannn......gigihlah makcik nih ke hulu ke hilir dan settle dalam bilik air.....barulah ambik baby.......

Mak tak bagi saya mandikan....kesian katanya....tapiiii saya lagi kesian kan mak saya...baby dahlah hantap.....mak pun dah tak berapa larat kann....tak pe lah...sebab kakak saya selalu mandikan dia pepagi sebelum hantar ke rumah baby sitter.....

Sepanjang mandikan dia.....dia siap boleh mengagah ngagah lagiiii...senyum sokmo jelah baby Adam nih....seronok pulak rasanya....... Alhamdulillah...selesai mandikan dan siapkan dia yang dok asyik senyum je tuhh...... saya buatkan susu....

Emak ambik part...lepas solat subuh....main2 dengan Adam...ingatkan dia nak susu...rupanya dia dok main2 lagi.....manakala saya bergegas bersiap nak ke pejabat.

Masa nak keluar rumah....emak dah masukkan baby Adam dalam buaian..... dan tengok dia dah tido lena.....gamaknya belum cukup 3 jam dia nak susu.....bangun nanti mesti nak susu.....

Kat tempat kerja dok asyik teringatkan baby Adam la pulakkk...baby yang bam bam bam tu.... ok.... esok sehari lagi saya kerja......Rabu, Khamis dan Jumaat....saya jaga dia sepenuh masa.....ambik cuti semata-mata nak jaga Adam.....boleh lah kan...apa saja untuk Adam Ibrahim nih.....bukan senang nak dapat peluang macam nih kannn....alhamdulillah....syukur Allah bagi peluang macam nih kat saya......walaupun sekejap...pun dah memadai....

Dalam hati ada terdetik..... kalau ada anak....gamaknya macam nihlah kot keadaannya....atau lagi kelam kabut..... Tapiii....itulah hakikatnya pengorbanan seorang ibu.....alhamdulillah....setakat nih..baby Adam tak banyak kisah.....hope baby Adam sihat dan baik2 aja....InshaaAllah....


budak dembam.....dah 2 bulan umur dia....alhamdulillah =))



Nota kaki:

Pepagi lagi kakak saya dah call saya tanya perkembangan anak dia.....so...saya hantar report penuh pada kakak saya....ehhh anak dia kot....haruslah risau...confirm sedihhh kannn.....tak pernah tinggal terus macam tu.....baby baru 2 bulan dah kena tinggal...berhari2 la pulak...kalau saya teroyakkkk terusss....huhuhu.....tapiii untuk kes nih...saya pulak yang happy.....ehehehee....ehhh tak payah risau lahhh......makcik dia yang baik lagiiii berdedikasi nih kan ada...........[ahahaha...perasankan]
tak sabar nak balikkkk..... nak pelokkkk pelokkkk baby bam bam bam nih..... hehehe





Terima kasih kerana membaca entry ini =))

No comments:

Post a Comment