Wednesday, September 30, 2015

AIDILADHA 2015 - PART 2 - MITSUI PREMIUM OUTLET & KLIA2

Hye.... hari ni entry kedua tentang hari raya aidiladha di Enstek Nilai N9.

Pepagi lagi abang saya dah ajak saya, suami dan kakak saya keluar untuk cari sarapan. Niat dihati nak lah cari sarapan di kampung2 berhampiran. Katanya makanan kat sana semuanya sedap2...especially gulai lemak daging atau ayam salai nya....wahhh...memang tak sabar nak rasa.... tahu sedapp..sebab dulu makcik abang ipar saya [orang nogori] pernah teman saya masa mak dan abah pg haji...dan makcik tu masak sedap2 utk saya.....wahhh...dah lama tak rasa.....

Pergi lah ke tempat berkenaan yang abang dengan kakak ipar saya cakap sedap..........malangnya semua kedai tutup.....maklumlah kan.... masih lagii mood raya....termasuklah kitaorang nih....so..kiranya tak dapat la nak rasa....

At last.... pergi ke Mitsui Premium Outlet....cari breakfast kat sana.... wahhh..lepas breakfast...boleh la cuci2 mata kat outlet yang berkenaan.....

First...cari dulu kat kedai mana nak breakfast....as usual...abang saya adalah pelanggan tetap Coffee Beans...so...kitaorang masuk ke Coffee Beans...tgk2... makanan yang nak tu tak sampai lagiiii...loading lambat sikit...sebab mungkin jauh dari KL...heheheee..... terpaksa cari kedai lain.... kitaorang pergi ke MAD cafe dan breakfast kat sana.... sekali order dah rasa mcm makan tengah hari....ahahaha...ok la...yang penting sedap dan menyelerakan.





Ni selera abang saya



Nasi goreng kampung special selera en asben dan kakak ipar saya



spaghetti bolognese pilihan saya



Fish & chip pilihan kakak saya



ice lemon tea pilihan kitaorang



chocolate latte pilihan en asben



Ok...muka happy sebab perut dah kenyang.... hehehe

Lepas makan....macam biasa....tak kan nak terus balik kot... haruslah nak ronda2 dulu kat dalam Mitsui... menjejaki outlet yang ada kat dalam tu....dah jalan sana sini....... masuk macam2 outlet.... dan semua outlet dah dibuka....Dulu masa first time datang...byk outlet yang tak bukak lagi.....



Misi mencari barang2 pun bermula....hehehe
 


Pelbagai outlet ada....selalunya, hari kerja [mcm hari kitaorang pg nih hari Jumaat] memang tak ramai orang. Kebiasaannya kalau ada additional discount semua tu...diaorang buat hari sabtu dan ahad. Masa tu...memang beraturlah kalau nak masuk outlet dia..... kena bersabar je lah menunggu ya....
 




Harus masuk ke outlet favorite.... clarks.... memang ada sales.... sekali nampak kasut ada harga rm100...memang murah...tapii tak ada size la pulak.... kebanyakkan harga kasut....start dari rm180 mcm tu...paling murah utk yg clearance stock punya RM100 mcm tu...kakak saya beli utk kasut kanak2 price start dari RM50....ehh..boleh sangat lah....

Nak kata best macam kat Hong Kong semua tu...tak lah kot....[bila dah explore la...] tapiii boleh dikatakan semua brand yang memang dia jual murah..... ok ok je lah..... selalunya....kita as customer...akan pergi ke brand yang kita suke....then...baru boleh compare harga.... yang penting...harga dia murah lah dari butik..... ada hari2 tertentu....akan ada additional discount 10-30% macam tu...ok lah kan...kalau kita berkehendak barang tu.....haruslah seronok....hehehe...

Bila dah masuk kedai akemi...kebetulan memang diaorang tgh sales....tak pasal2 memborong bantal tilam semua kat situ....ayoyoyooo.....



murah2 semuanya..... ehhh tetiba memborong segala bantal semua ni.... tinggal dulu kat rumah abang saya....=))



Gaya tu harus ada...... ahahahaa...sabar je lah en asben nih....

Lepas tu terus abang saya ajak balik..... sebab nak kejar masa solat jumaat.

Sempat jugaklah abang saya beli gulai lemak daging salai kat kedai mana ntah lah kan....dan merasa jugak lah saya gulai lomak orang nogori.....wahhhh sedapnya.....kitaorang lunch dengan berseleranya.....en suami tegur....ehhh...bukan tadi dah makan banyak ke.....upppssss...[sambil tutup mulut.....ahahahaaaa..... sebab dia tak ambik lunch..... dah kenyang katanya.....manakala isteri sibuk nak menternak lemak....hehehe]

Petang tu... kebetulan kakak saya nak celebrate birthday anak dia Errissa.... nak cari kek...dan kebetulan abang saya nak bawak kitaorang ni meronda ke KLIA 2.... saja cuci2 mata.... sambil menyelam..sambil minum air....kebetulan kat sana ada kiosk baskin robbin...so...cari terus kat sana lah...



Ramai orang nak naik kapal terbang.... dan ramai yang baru lepas turun dari kapal terbang. Yang kitaorang ni tolong meramaikan lagi.....eheheee....





Singgah kiosk coklat.....macam2 jenis coklat ada....tak beli pun....just jamu mata.....kat Mitsui ada satu outlet jual pakaian kanak2....tak ingat apa nama outlet tu.... tapiii....kat dalam tu jugak ada jual macam2 jenis coklat.....hmmm....harga dia jauh lebih murah dari di sini...... tapiii saya bukan penggemar coklat..... so...tak payah nak fikir banyak..... tgk2 je lahh....

Sempat la masuk ke toy r us untuk cari hadiah Errissa... abang dgn kakak ipar saya pun cari hadiah sekali utk Errissa... dah pusing2 KLIA2 yang besar tu.....tak la pusing habis....sebab dah tuju ke Baskin Robins...dah pilih dah kek yang berkenan di hati.....abang saya beli satu kek utk Oyyim dan kakak saya beli satu kek utk Errissa....kebetulan nak sambut sekali....dan kebetulannya...dua orang ni sangat karib.....hehehe....

Dah penat berjalan.....kitaorang hi tea kat Coffee Beans..... sambil sembang2.... katanya malam ni nak buat bbq lagi...tapii kali ni nak buat burger ramli....kata abang saya....dan habiskan balance daging2 yang ada.....

Sambil bbq sambil celebrate birthday anak sedara.. ok la tu...



hi-tea di sini dengan mak



sambil makan muffin



ni hidangan baru......Orange Cranberry Scone.... memang sedap rasa dia....blh try....

Balik tu...saya, en suami dan anak2 sedara perempuan pun salin baju dan ambik gambar raya.... ahahahaa...mood raya masih tebal lagiii..... ambik gambar sana sini.....dan yang penting semuanya sporting.... anak2 sedara lelaki....dah pergi memancing kat Awani ikut asben kakak saya....ahahaha....nasiblah....bila depe balik.....memang semuanya bengang je kannn.......nak suruh sarung balik baju...memang tak lahhhh......=))))



ala-ala je......ahahahaa...







dengan budak bam bam.....



















Abang saya dok sebokkk prepare utk bbq malam nih.... semuanya dia buat sendiri....adik dia dok sebok posing sana sini.....ampun....ampun.....ahahahaaa......

Lepas maghrib...semua dah ready utk bbq dan birthday party [yang tak berapa nak party sangat lah kan......ahahahaaa....]



Kita sambung esok k.....




Terima kasih kerana membaca entry ini =))
 
 

No comments:

Post a Comment