Friday, October 2, 2015

AIDILADHA 2015 - PART 4 - MITSUI - IPOH

Alhamdulillah...ni part yang terakhir....dan hari terakhir kami berada di Bandar Entek Nilai N9.

Sepeti biasa, pepagi lagi kitaorang dah keluar utk cari breakfast manakala budak2 semuanya masih lagi tido...agaknya pukul berapa la diaorang dok main2 kat atas tu....

Abang saya sempatlah buatkan teh tarik 2 teko besar...wahhh memang terbaiklah.......

Harap kali nih dapat la breakfast nasi lemak ke....mee hun sup ke..... ronda punya ronda...kebanyakkan kedai atau gerai masih tutup lagiii.... Tak pasal2 abang saya ajak ke Mitsui lagii.....selagi tak habis jejak semua cafe kat dalam tu...selagi tu lah ke sana...ahahaha..... [saja gurau dgn abang saya....].

Awal2 lagi dah jejak kaki ke Mitsui....ehhh muka nih lagiii.....seawal pagi masih belum ramai orang....tapiii outlet kebanyakkannya dah bukak.....



hahahaaa...sempat posing lagi.....nampak tak si kembang budak demokkk tu....penat tgk dia....ahahaha...

Macam biasa...kitaorang pergi ke Coffee Beans.... tpt favorite abang saya.... nasiblah....apa yang kitaorang nak dah ada.....ehehehe....

Kebetulan pulak tu...kakak saya bawak baby adam sekali.....memang best la dapat memain dengan budak baik tu....dok asyik senyum je lah dia....



Ni menu pilihan saya, en asben dan abang saya



menu simple nih pilihan kakak saya



yang ni pilihan kakak ipar saya....



ambik set dapat sekali dgn teh atau kopi.... semua pilih kopi kecuali saya.... mintak teh...separate kan dia punya teh tu...sebab saya suka minum teh cayorrr macam tu....ahahaha....



Macam pandai je nak makan baby adam tu...... belum masa lagiii laaaa...tunggu 8 bulan baru blh makan.....geget kuat2 baru tauuu....

Saya dgn kakak saya dah habis dulu breakfast..... kitaorang sempat lah pergi meronda mana2 outlet yang nak buat clearance.... masuk outlet adidas....ternampak la pulak Elly Iskandar dan Isterinya dengan 2 orang anak perempuan. Ehhh kecik dan comelnye isteri dia.... Tapii tak tegur pun.... senyum2 macam tu je...sebab isteri dia pun sibuk dok kejar2 dgn anak dia....hehehe......... dan kitaorang pun sibuk nak cari barang.

Ronda-ronda sana sini......cari lagi barang apa yang berkenan dihati.... tapii tak beli pun...sebab kasut kebanyakkannya tak ada size.... bila nak..last pair...bila nak last pair...tak pe lah.....tak ada rezeki la tu.....

Saya dengan kakak saya sesaja suka suki masuk ke dalam outlet Noritake... katanya ada diskaun. Wahhh bestnya...dapat harga murah.....saya setakat wahhh je lahhhh.....ahahahaaa...sambil racun kakak saya suruh dia beli.... saya nak beli memang tak mampu lah kan...setakat tgk nak menjamu mata boleh la...... =)))

Katanya ada additional diskaun lagi utk hari sabtu dan ahad.... dan barang semuanya display...tak ada stok simpanan. Selalunya...bila harga yang murah macam rm3k - rm5k....set dia tak cukup....macam kalau ada 16 pcs....set yang harga murah tu tak cukup 16 pcs...mesti 4 pcs mcm pinggan ke tak ada....so..rugilah nak kena beli satu2 punya....satu pcs pun dah berapa ratus....ehhh memang gile lah...mahal....[pada sayalah....bagi yang mampu dan minat...memang tak rasa apa lah....... ehehehe....kalau saya mampu tak minat pun jadi minat......=))) ].

Tapiii setahu sayalah....set nih...kalau beli kat negara pengeluarnya macam kat Jepun...Sri Langka....memang agak murah lah jugak price dia....[ateee nak kesana nya bila...bila.....ahahahaaaaa......]

Kitaorang balik semula ke Coffee Beans...tengok abang saya dah siap beli jam hiasan rumah dia.....sabar jelah.... kakak saya terus racun abang saya suruh beli Noritake tu...... ahahaaa....dah pulak kitaorang sekali lagi pg ke outlet tu....dan memang kakak ipar minat sangat dgn pinggan tu.....

Dah katanya ada additional diskaun...maka abang saya terus sambar je lah...sebab harga dia sangat berpatutan compare dengan harga kat luar yang abang saya survey.

Tapii ambik yang corak gold punya....simple..tak ada bunga.....kalau yang ada corak berbunga tu...dia nampak sangat shining dan timbul...lagii tak akan luntur atau turun color gold tu..... rupanya noritake nih ada 2 jenis...satu yang bone china dan fine china... kalau bone china dia guna tulang...dan fine china dia guna proceline......kebiasaannya....yang berbunga.....diaorang ada taruh bahan tulang....tulang apa tak tahulah kan....takut2 kalau tulang en tutttt.....maka.... tak jadi ambik yang berbunga....ambik yang biasa punya....mungkin ada je yang corak berbunga yang tak guna tulang.....ehhh kena kaji lebih sikit....ahahahaa.....[yang nih kena check balik la...kalau saya tersilap.....ehehee.....almaklumlah.....saya tak pakai pinggan mahal2 nih....] boleh rujuk kepada blog nih ttg bone china dan fine china nih : Blog Dr Azwan

Yang pasti.....yang tak ada corak bunga....memang buat dari proceline.....tak payah susah payah nak risau.....ehehehee....

Dah confirm abang saya nak beli..... dah bayar...barulah dibenarkan utk ambik gambar....tapiii ambik gambar yang kita punya je lah......kita ekkk....ahahahaaaa...... tak pe...menumpang abang punya pun dah kira ok lah tu..... pinggannya berat...tak boleh masuk microwave...tak boleh guna plate dryer.....kena basuh tangan biasa...dan keringkan secara manual.....ok lah...janji cantik kan......dan berbaloi jugaklah membelinya.....saya sempat lah bisik kat kakak ipar dengan abang saya.....lepas nih kena beli sorang satu set noritake utk anak2 dia...... ahahahaaa.... baru adil..... lepas kawin hadiahkan pinggan noritake..... terus abang saya tersengih kerang..... bila sales assistant tu dengar....dia cakap..memang ada customer yang buat mcm tu.....anak baru 5 tahun...set noritake dah tersedia utk dia bila dia dah kawin nanti......ehhhh...... wujud jugak ekkk....terus rasa nak nyorok bawah katil..... hahahaa...



Masa ni tgh memilih2..mana satu yang berkenan dihati....ahahaha....tak sengaja ambik gambar dari luar outlet nihhh....dah masuk dalam baru tahu...tak boleh snap picture.....ahahahaa....sabar je lah...



Ok....diaorang pilih set ini.....



Lama jugaklah diaorang nak pack set tu sambil check satu per satu.... sambil2 tu saya dengan kakak saya meronda ronda lagi..... ahahaha..... bila tgk orang dah semakin ramai...dan jerebu tetiba je kuat dan tebal....masuk ke dalam mall tu.......risaukan baby Adam sebab udara tak sihat....takut kesihatan baby..... lepas je dah packing set noritake tu....terus kitaorang bergegas masuk ke kereta.

Sepanjang jalan tu memang nampak jerebu sangat tebal....tetiba je kuat....rupanya ada kebakaran berlaku di Indonesia....

Sampai je rumah abang saya.... rehat sekejap...terus bersiap nak balik Ipoh. Sebab nak balik jugak hari Sabtu tu.....emak saudara saya ada kenduri naik buai disebelah petang nya....Dan abang saya pun nak ready balik ke KL...semuanya dah siap nak balik ke sarang memasing......

Tepat pukul 1 pm.... kitaorang gerak dari Nilai ke Ipoh. Nak masuk highway tu jalan dia agak berbelit2 sikit...boleh je nak guna google map ke atau waze.... tapiii dah abang saya suruh follow kete kakak ipar dari belakang yang kebetulan nak balik KL jugak....so...memang senang jelah jumpa highway nya....alhamdulillah...Allah permudahkan segalanya....

Jalan agak lancar....tak seperti nak ke KL...trafic bergerak perlahan....nak balik ke Utara pun banyak kete jugak tapiii masih lancar lah.... kitaorang berhenti kat Sg Buluh agak lama...sebab nak solat semua dan makan tengah hari..... dalam pkl 3.00pm macam tu baru gerak dari Sg. Buluh dan terus menerus ke Ipoh....

Alhmadulillah...kami selamat sampai jam 5.30petang....terus tengok anak2 berbulus..... wahhh rindu bangat..... hehehee....

Jam 6.15 petang....terus ke kenduri mak saudara...walaupun dah ramai yang balik...tapiii masih ada lah makanan yang tinggal utk kitaorang.....selalunya yang last2 nih untung sebab sebab semuanya macam special je kan....ahahahaa.....

Alhamdulillah...memori hari raya Aidiladha yang sangat indah......






Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


No comments:

Post a Comment