Thursday, December 31, 2015

MACAM2 PERANGAI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Alhamdulillah... esok kita akan melangkah masuk ke tahun Masihi 2016 jika diizinkanNya. Kalau ikut kalendar islam...kita mmg dah lama masuk ke tahun baru kann....

Makanya.... apa-apa sahaja yang tak best tahun ni...kita tinggalkan siap2...jangan nak di bawa ke tahun hadapan...hehehe...

Ada pelbagai jenis perangai manusia yang semakin kita mengenalinya atau kita dah kenalinya....semakin berubah pulak perangainya....yelah..sedangkan pantai pun berubah....inikan pulak perangai manusia...[ehh betul ke pun ungkapan nih....ahahaa...]

Zaman kini......kebanyakkan manusia berbicara melalui laman-laman sosial.
Saya setuju dengan kata-kata ni:

"nama pun media sosial... yang disindir 1, yang terasa 3,4,5,10 orang" [hahahaaa]

Untuk mengelakkan perkara seperti itu berlaku.... janganlah menyindir.... berfikir dahulu sebelum melakukannya... tak ada orang yang saja2 suka kongsi tanpa ada sebab.... maka... nak yang terbaik....berbuat baiklah.....kalau nak mencari masalah..... memang kita akan dapat masalah itu....
Rugi kalau kita menyemakkan page kita dengan perkongsian yang asyik nak sakitkan hati orang je kann..... =))) [just my 20 cents]

Tapiii lantak lah....itu page dia.... salah kita lah yang pergi buka dia punya page tu buat apa?
Habis tu...dah terpampang besar kat screen komputer kita......
haruslah nak tahu..apakebenda yang dia kongsikan ni....
rupanya maklumat yang tak berguna dan tak berasas....
secara tak langsung..... terus dengan kita2 terjebak sama nak terasa hati....
ehhh apakah.......hahahaaa.......
fikir2lah dulu sebelum nak kongsi kan apa2 pun maklumat.....
udah kalau info tu dah macam sampah.....nak menyindir orang......
tak payahlah share...walaupun dengan niatnya tadi katanya suka-suka je....[boleh macam tu ehh....]
melainkan....awak yang share tu memang ada niat yang sama nak sakitkan hati orang...
kalau semua benda pun nak sakit hati...tak payahlah berdunia sosial....
mungkin kita boleh cakap..... sapa suruh awak terasa...bukan tuju kat awak pun....tak ada niat pun.....
habis tu dah awak share mcm tu....seolah macam mengata semua kawan2 awak kat dalam tu lah..... hahaha...tak terasa...cuma terkejut.....itukah awak....well...perangai manusia ni macam2kan.....kita buka minda dan ambik positif je lah kann....

Bahaya betul lah dunia sosial nih..... nak je tinggalkan terus....tapiii saya sayang dengan kawan2 saya yang semuanya best dan sporting....ada saudara mara saya dalam tu untuk share happiness.... ada kawan2 sekolah saya yang sangat best dan awesome.....ada kawan2 sekerja saya yang banyak bg info berguna....... dan kalau nak tahuu.....ada sahabat sepermainan saya masa kecik pun dalam tu.....dan tak sangka2 pulak....ada kawan masa di tadika....bersusah payah dia cari saya....takkan saya nak tinggalkan mereka hanya kerana sorang dua ni....memang tak lahhh......mungkin ada banyak cara lain untuk kita bersosial....dan ada banyak juga manusia yang tak tahu bagaimana nak menggunakan media sosial.

Sekarang ni pun dah macam2 group whatsapp dah.....memang tak terlayan..... tapiii kadang2 best jugak...sebab kita dapat byk informasi yang berguna......paling best dengan family sendiri dan saudara mara...sebab kita bebas nak cakap apa sahaja.... sebab dah kenal dari lahir.... [tapiii tak tahulah dalam sedara sendiri ada yang terasa ke apa ke....mintak sorry jelah ekk....hehehe] yang memang main langgar je...group whatsapp kawan sekolah saya....hahaha...paling best...kalau ada masa je saya menyibuk kat situ..kalau tak...baca kawan2 punya perbualan pun ketawa2.... memang best....

Haa.... bila dah ada kemudahan2 macam tu.... rasanya ianya boleh mengeratkan lagi jalinan silaturrahim antara kita yang dekat dan yang jauh..... tapiiii masih ada masalah jugak. Ada yang nak terasa hati...berdengki dan sakit hati....aduhaiii...pelik betul lahh.... macam mana kita nak bersatu utk menentang musuh Allah...kalau dalam komuniti yang kecil pun kita nak bersengketa pada perkara2 yang kecil....

Kalau ada yang merepek meraban tu.....just ignore jelah.....dalam dunia ni bukan kita sorang sahaja penghuninya......ada macam2 jenis manusia....jadi.....ignorekan sahaja.....mungkin kekurangannya begitu....tapiii dari segi perkara lain....dia sangat ok dan bertimbang rasa...begitulah sebaliknya.....fikir dan berpandangan jauhlah sebelum kita nak ambik apa2 tindakan yang boleh membuatkan org lain melabel anda..... tiada "sense of humor" hehehe... dalam diri manusia harus ada sikap baik dan buruk....maka...yang baik itu kita ambik sebagai panduan dan yang buruk kita cuba perbaikinya...mana tahu dia boleh berubah..... niat dan doa yang baik2 sahaja untuk dia....kita pun ada juga buruknya kann....[cakp kat diri sendiri....hahahaa]

Jadi berhati-hatilah sebelum mengambil apa-apa tindakan...... mengeluarkan sesuatu isu....bila ia ditimbulkan oleh orang sekeliling kita.......kita harus bersedia dengan jawapan yang meyakinkan....bukan jawapan yang hanya dianggap tin kosong sahaja. Tak ada orang yang saja2 suka nak share tanpa ada apa2 intention....pasti ada sebab dan musababnya....saya sendiri...boleh ambik dari sudut yang positif....orang lain....mungkin akan salah anggap dengan kita.... so..berhati2.... semakin zaman dipenuhi kemudahan....semakin susah untuk kita menjaga dan mengawal diri kita dan org sekeliling.

Bila ada insan yang datang menegur...itu tandanya dia sayangkan kita....bukan sebab dia tersentap atau terasa hati...kalau dia terasa hati...dia tidak akan menegur sebaliknya...membiarkan kita begitu saja dan terus meminggirkan kita.... jangan memperlekehkan orang yang menegur....kerana Allah menggerakkan hatinya untuk memperbetulkan kita....menyedarkan kita....bukan juga kerana dia sempurna...kerana tiada manusia yang sempurna melainkan Allah...begitulah halnya....bila kita nampak orang lain melakukan kesilapan.....kita tegur...bukan menjadi bahan untuk kita mengata dan mengutuk dia.... Tapiiii menegurlah dengan cara yang berhemah.......dengan perkataan yang tidak menyakiti hatinya. Kadang2 kita selalu nampak silap orang....kita tak nampak kesilapan sendiri..... ibaratnya....satu jari tunjuk kepada orang...yang empat jari lagiii terus kepada kita sendiri.....

Pelik...ada sesetengahnya....bila ditegur....dia mempertikai perkara tu.... lepas tu dia sendiri yang meminggirkan dirinya.... tak tahu kenapa.....kalau dia cakap diri dia boleh je terima teguran..open minded....kenapa pulak nak menjauhkan diri... nak memilih bulu pulak....hitam dan putih.....hehehee..... ehhh peliklah.....

Muhasabah diri sendiri.....lapangkan dada dan minda untuk menerima teguran....jaga lisan kita..... jaga jemari kita dari segala perkara yang sia-sia....

Semoga Allah senantiasa perlihara hati2 dan lisan kita.....

Wallahualam...

Ni cuma pendapat saya....kadang2...saya pun ada kesilapan dalam pendapat dan penulisan.... maka..tegurlah saya...InshaaAllah...akan cuba memperbaikinya....

Dahh...jom kita tinggalkan semua perkara2 buruk dan tak best kat tahun 2015 ni...jangan dibawa ke tahun hadapan...... bawa yang best2 je ok..... =))))



Last but not least....

Selamat Tahun Baru 2016!!

InshaaAllah...dengan izinNya...kita jumpa di tahun hadapan.




















Terima kasih kerana membaca entry ini =)))










1 comment: