Tuesday, January 27, 2015

RESEPI CHEESEKUT

Assalammualaikum dan selamat hari selasa.

Hari ni nak share resepi lagi....

Entah meroyan apakah beberapa hari ni asyik nak share resepi je =))
Biarkan...tengah rajin nak update blog kan....

Nanti dah sibuk kemain susah nak jenguk blog pun....tau tau dah berhabuk..... ok... bertabah je lah ekkk....tapiii kalau saja suka suka nak buat....boleh la guna resepi ni...

Sebenarnya terniat nak buat cheesekut ni pun atas permintaan anak sedara.

Dia kata selalu dengar kawan2 dia kata makan cheesekut...sedappp....cheesekut senang buat....siap kawan dia ada up video buat cheesekut dengan mak dia dalam insta.....hahahaa....memang nak tergelak kalau layan cerita bebudak nih....tapiii tak pe lahhhhh kan....kita dengar kan aje.....bezanya budak sekarang dengan budak dedulu..... budak sekarang layan insta...budak dulu main masak-masak kat luar rumah...kutip segala mak nenek daun...macam2....tapiii dedulu jugak best.....

Masa dengar dia cerita terus saya cakap......ehhh....tak ada topik lain ke nak sembang....sembang pasal makan pulakkk....sabar jelah tauuu.....

Rupanya emak kawan dia pembuat kek yang terhandal....so... mmg selalu bercerita mak dia masak itu dan ini..... hahahaa....ok...ok... terus rasa gigih nak buatkan untuk si anak sedara nih..... nasib mintak cheesekut...kalau mintak cheese cake....harus suruh tempah je..tak pun ajak dia ke kedai kek je lah ekkk......hahaha

Jom tengok resepi dan cara penyediaannya.

Bahan-bahannya:

1 paket biskut Deluxe Crackers [saya guna biskut cream cracker biasa je]
Sedikit fresh milk [saya guna goodday]
1/2 tin susu pekat manis [ikut suka..kalau suka manis, boleh taruh 1 tin terus]
250gm cream cheese



sengaja beli fresh milk gooddday tu sampai dua...tamak haloba kan...penyudahnya guna sikit je pun....selebihnya masuk ke mulut anok sedara....miahahahaa....

Ok..ni je bahan2nya....memang sangat simple.... sekejapan je dah siap.....

Cara penyediaannya:

Pukul creamcheese sehingga kembang [creamcheese tu akan jadi lembut dan color cream cheese tu bertukar jadi cerah sikit]

Masukkan 1/2 tin susu pekat manis. Tuang sedikit demi sedikit. Kalau rasa kurang manis baru tambah lagi susu tu.....ikut pada selera memasing ok....macam saya...saya tak suka manis2 sangat....just nice je lah 1/2 tin tu.... Pukul lagi.

Tambah sedikit fresh milk anggaran 1-2 sudu. Tengok kepekatan bancuhan tu. Jangan cair sangat dan jangan pekat sangat. Kalau cair sangat nanti adunan jadik lembik susah nak potong dan kalau pekat sangat nanti bancuhan jadi sikit . So ikut memasing punya pendirian lah ok...[ehhh nak buat nih pun kena ada pendirian jugak tauuu.....ahahahaa....].

Bancuhan tu dah siap.... soo..sekarang kita pegi ke part susun menyusun pulak...

Sediakan bekas... terpulanglah nak letak dalam bekas apa.... ikut senang koranglah nak makan macam mana. Kalau kebiasaan orang letak baking paper dalam tupperware atau tipuware kannn then baru susun biskut tu..... saya.... susun terus je dalam bekas yang senang saya nak potong dan makan...ehehehe...
 
Step seterusnya, ambik biskut dan celup dalam fresh milk. Celup dalam sesaat je sudeh. Jangan pegi rendam lelama pulak biskut tu....Dah celup tu terus susun dalam mulut bekas....nak masuk ke mulut pun bolehhh....seketul dua je.....macam saya yg kureng dgn susu susu nih...harus terus susun je kan dengan gigih nya.... tu pun memang suruh anok sedara tolong sekali sebab dia yang nak kan....pun ada ngelat masuk ke mulut dia....ehehehe...

Then lapiskan dengan bancuhan creamcheese tadi. Selapis demi selapis. Maksudnya....susun biskut satu layer....then lapiskan dengan adunan cheese tadi.... lepas tu buat layer seterusnya sampailah biskut dan cream cheese tu habis....

Time lapis biskut tu tekan2 bagi dia mampat sket.

Atas sekali mesti lapisan creamcheese.

Dah habis...masukkan ke dalam peti sejuk.

Biarkan semalaman....

Dan sedia untuk nyum nyum nyum.....





Inilah hasil cheesekutnya....

Anak sedara bukan main suke lagiii....sebab dia peminat cheese...mak sedara hanya tengok je lahhh...janji dia makan...kalau tak makan langsung nanti membazir pulak kan.... nasiblah habis.....

Dia kata sedap.... ok lah.... nanti teringin lagii boleh mokcik buat lagiii...

Selamat mencuba resepi simple nih.... =))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Monday, January 26, 2015

RESEPI KEK PISANG FRESH MILK

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Haihihoiiiiii.... selamat berhari Isnin.

Jom ceria2kan diri di hari Isnin yang indah ni...

Hari minggu yang lepas nih....kakak atas saya balik ke teratak bonda saya berserta keluarganya.

Sementelah mereka semua ada kat rumah....so...saya decide nak try buat kek pisang...... tapiii nak taruh fresh milk.

Ok...kenapakah kek pisang???.....ni semua gara-gara teringin melihat sahabat bloger ni buat kek pisang....hehehee...Tapi beliau menggunakan cara kukus. Manakala saya guna cara bakar.... tapiii sama je cara membuatnya....bezanya bakar dan kukus..... saya buat penambahan dengan meletakkan fresh milk dan kurangkan penggunakan telur. ehehee....

Disebabkan hari sabtu tu kami semuanya banyak hal yang nak diuruskan... maka saya buatlah pada hari ahad dan menjadikan ia sebagai penambah untuk hidangan minum petang kami sekeluarga.

Gigihlah saya mencari pisang....at last...tengah2 malam pg ke tesco dan beli pisang beberapa biji je.....murah ya amat.....seronok dapat pisang kan....macam monkey je..... ehehehe...

Jom tengok resepi dan cara membuatnya.

Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum [saya guna tepung naik sendiri]
3 biji telur
1 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak masak/butter yang dicairkan [saya guna butter yang dicairkan]
1/2 cawan susu segar [saya guna fresh milk goodday]
4 biji pisang yang ranum [kalau guna pisang emas, 5-6 biji]
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
secubit garam
sedikit esen vanila/ esen pisang [baunya lebih wangi]


Cara penyediaannya:

Sapukan loyang dengan butter atau alaskan loyang dengan kertas minyak masak / baking paper dan ketepikan.

Panaskan oven terlebih sahulu. Dan jom kita mulakan bancuhan kek.....

Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat. Oleh kerana saya guna tepung naik sendiri, makanya tak perlulah nak taruh baking powder....just ayak dengan bikarbonat sahaja.

Dalam bekas yang lain, lenyek pisang dan campur sedikit dengan garam, kemudian ketepikan.

Dalam bekas yang lain lagiii.....[ehhh berapa banyak bekas daaa.... hahaha...tak pe tak pe.... janji hasilnya sangat membanggakan ok...], pukul telur bersama gula hingga kembang.

Bila dah adunan telur dan gula tu dah kembang semangkuk, masukkan pisang yang telah dilenyek tadi bersama minyak masak/ butter yang telah dicairkan tadi dan kacau sebati.

Selepas itu masukan tepung sedikit demi sedikit dan masukkan pula susu segar dan esen vanila/esen pisang tadi. Kacau sebati. Part ni kacau guna spatula atau apa2 senduk yang ada ok...

Masukkan adunan yang dah sebati ke dalam acuan berukuran 8 inc atau sewaktu dengannya.

Bakar kek pada suhu 170 darjah celcius selama 60 minit [sejam]

Jom tengok hasilnya....



Inilah hasilnya.... Bila keluarkan dari oven....memang sangat puas hati......mokcik kalau bakar kek kalau tak merekah sana sini mmg tak sah je kan..... ehehee....



gebu gebas





Alhamdulillah... semua yang rasa kata sangat sedap... sangat lembut.

Hmmm...anak sedara sampai bawak balik ke kl.... hehehe...comel betul bila dia bgtahu dia nak bawak balik kl... ambik la arrissa sayang oii...kat sini acu boleh buat banyak2 kali...

Tu la yang menjadikan mokcik diaorang ni suka memasak...sebab semua anak2 sedara tgh suka nak makan.....kalau balik ramai2...harus kena buat dua bancuhan. Itupun ada request lagiiii suruh buat agar2 atau puding.....

Selamat mencuba... ;)))



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Wednesday, January 21, 2015

PUDING JAGUNG COCKTAIL

Ok...saya nak share satu lagi resepi dessert yang sangat sangat dan sangat simple....

Kali ni saya nak share Resepi Puding Cocktail

Sebenarnya resepi ni saya dapat daripada sahabat saya... sebab dia rajin sangat bawak
puding cocktail ni ke pejabat bila ada jamuan...
bila rasa tu memang membuka selera lah...

Alhamdulillah...sahabat saya tu share lah resepi pada saya.

Senang je...meh sini nak share jugak bahan-bahannya

PUDING COCKTAIL

Bahan-bahan

1 cawan tepung kastard
1 cawan susu pekat manis
4 cawan air masak
1 cawan jagung dalam tin [yang dah siap dikisar]

Semua bahan-bahan ni di campurkan dan dimasak diatas api yang sederhana. Kacau dan kacau dan kacau sampailah bancuhan tadi menjadi pekat dan menggelegak...[ada bunyi pluppp...pluppp..pluppp....ehehehee..] lepas tu boleh padamkan api dapur dan masukkan ke dalam acuan.... bila dah sejuk...masukkan terus ke dalam peti ais....kalau tak nak masukkan pun tak pe....bagi sejuk je okeh...

Bahan kuah

1 tin susu sejat [saya guna susu ideal]
1 tin fruit cocktail
Boleh je kalau nak satukan susu dan fruit cocktail ni dalam satu bekas..


Bila time nak nyum nyum.... Pastikan puding dah betul2 sejuk... bila potong dia lembut je kan
campurkan susu dan fruit cocktail tu ke dalam puding tadi...dan sedia untuk di makan.....



Taraaaaaaa.....ni memang hasil kerja tangan saya....tetiba terjumpa acuan turun temurun dari mak saya ni dari dalam laci...apalagi....basuh kasik bersih sebersihnya.....lepas tu masukkan adunan puding yang dah dimasak tadi ke dalam acuan ni..... memang sangat cantik.....[senyum sampai ke telinga.....]


 
 susu sejat ni sengaja saya letak dalam jug nih...sebab saya tak campurkan sekali..nak makan baru campurkan dalam puding....tak la cepat lasu atau basiii...



Fruit cocktail

Kalau dihidangkan sejuk.....dalam cuaca yang panas lagii terik....memang berselera jugaklah makan.....sekali hidang je dah habis.... anak2 sedara saya suka sangat makan nih.....saya kurang sikit sebab tak berapa nak minat tang susu tu.....[tak berapa suka minum susu....tak suka makan susu susu semua.....sabar jelah kan...hehehe...] tapiii saya suka nak masakk sebab ada yang tukang habiskan.......lebih2 lagiii bila diaorang kata....ehhh sedap lah........ok...lagi mokcik suka nak masak lagi dan lagi......

Selamat mencuba resepi simple lagi mudah ni..... ;))))



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Wednesday, January 14, 2015

KEK CHIFFON PANDAN

Nak share resepi kek chiffon pandan simple dari saya.
Ada setengah buat kek chiffon guna santan. Tapiii saya tak pernah cuba pun.
Disebabkan saya suka mencuba sesuatu yang mudah....makanya...kita ambil yang mudah sahaja....hehehe...
senang buat dan rasanya pun sedap.

Mana-mana resepi yang saya share...semuanya simple dan mudah dibuat...bahan2 yang mudah dicari.... dan yang penting semuanya menjadi dan orang2 sekeliling puji.....[saya....senyum senyum kambing.....ahahahaa...sabaq je lah kan....]

Jom kita tengok cara nak buat kek chiffon nih....

Bahan bahannya:

120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A
130g tepung kek ]
1 sudu teh serbuk penaik ] diayak
40g air
60g minyak masak/mentega cair [saya guna mentega]
1 sudu teh esen vanila
3 sudu kecil perasa pandan atau emulco pandan [saya guna emulco pandan]


Cara cara membuat:

Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dgn kertas serap minyak.
Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.

Satukan gula kastor.ovalette,telur dan bahan yang diayak iaitu tepung dan baking powder tadi ke dalam mangkuk pengadun. Pukul dgn kelajuan perlahan untuk sebatikannya.
[kenapa kena pukul dengan kelajuan perlahan.....sebab ada tepung dalam adunan tuuuu...kalau nak jadik hantu tepung domookkk....sila la try terus dengan kelajuan maximum.........hehehehe...]

Kemudian tukar kelajuan tinggi dan pukul lagi hingga kembang
selama 5 minit.

Kemudian perlahankan kelajuan dan tuangkan air dan esen vanila.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi
selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.

Masukkan minyak atau mentega yang dicairkan tadi dan dikacau sebati. Kemudian masukkan emulco pandan.
Kali ni tak payah guna mixer...guna spatula sahaja okeyy.... kaup balikkan adunan sehingga sebati...

Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar selama 45 minit.

Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.

Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek.

Biarkan ia sejuk.







Ini percubaan pertama yang saya buat. Lepas tu dah banyak kali jugak saya buat.....hasilnya memang membanggakan diri sendiri laa..... ahahaa...[sila tepuk tangan......haishhhh mengarut jelah....hehe]



Ok...yang ni saya buat 4 color.... selang seli....maka jadilah color2 yang cantik nih......
upppsss terhangus sikit....terlebih masak...nasib isi dalam okeyy...hihihi





Ni percubaan kali kedua....sengaja buat color2...

Motip buat color2 ni....sebab saya try buat apam susu...memang sangat cantik okeyyy......tapiii apam tu rasa sangat plain.....terus jadi tak seronok...nak makan pun macam...ehhh...kenapa ko rasa mcm nih ha apam susu......kerr saya yang salah bancuhan......huhuhuu [meroyan sensorang...].

Bila masuk keje...orang opis bawak apam susu jugak.....bila rasa...ehhh sama je macam yang saya buat...... aaaaaaaaaa....[jerit kuat2....tak nak buat dahhhh.....] ahahahahaaa.....sabar je lahh... Bagi yang suka apam susu tu....saya mohon maaf yea.....lidah saya ni yg ngada2 tak nakkk...huhuhuu... tapiii nak cuba tak salah kannn....


ni gambar saya post kat instagram.....hahaha...kemain yang kat bawah tu.....tengah2 malam dah siap masak...sambil tgk tv...sambil makan kek.....menghayati betoiii laki saya nih....sabar je lahhh

Kalau nak rasa kena cuba buat ok.....

Selamat mencuba.... ;)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



AGAR AGAR CENDOL GULA MELAKA

Salam ceria.... ok...hari ni ada banyak masa sikit nak up entry tentang resepi.

Dah lama jugak tak share resepi.

Bila datang mood kerajinan....maka macam2 benda yang nak dibuat... semuanya teringinlah kan..... tapiii bila dah masak...saya tak makan banyak pun...suka tengok orang makan je... Bila tgk diaorang makan....berkali-kali....saya tahu...ohhh sedappppp.....ehehehe....lepas tu happy.....terus nak buat banyak2 kali...boleh macam tu....yang best...orang yang suka makanlah kan.....

Ok...hari ni saya nak share resepi Agar-Agar Gula Melaka. Sebenarnya banyak je orang yang share resepi nih...sooo..saya...mmg saja2 gatai nak share jugak.....hehehe... [tgh rajin nih]

Bahan-bahan untuk lapisan cendol

500 ml air
170 gm gula halus
[tapiii saya tambahkan ke 190gm sebab cobaan pertama, agar2 agak tawar sebab dah kena serap dgn cendol...terpulanglah pada masing2 okey]
250 ml air
1 peket agar-agar serbuk [10gm]
250 ml santan
[saya guna santan KARA, HARMONI pun boleh...ikut suka hatilah...]
secubit garam
500 gm cendol
[selalu jual kat tesco atau mydin dalam bungkusan kecil....dan pastikan HALAL dan buatan bumiputera okeyyy....]

*ada setengahnya taruh tepung jagung...tapiii saya tak taruh pun sebab nanti akan jadi puding.....soo yang ni lebih kepada agar-agar....

Cara penyediaannya:

Masukkan air dan gula ke dalam periuk belanga [hehehe] panaskan sehingga gula benar2 larut. Gunakan api yang sederhana.

Sementara tu....campurkan sekali 250ml air dengan serbuk agar-agar..kacau hingga larut kemudian masukkan ke dalam larutan gula tadi dan kacau sehingga agar2 tadi benar2 larut.

Bila dah mengelegak..... kecilkan api....masukkan santan dan secubit garam.... Gunakan api yang perlahan.... kacau dan kacau biar sampai mengelegak sedikit...jangan sampai santai pecah....kalau dah pecah...memang tak cantik laaa.......kemudian masukkan pula cendol dan kacau lagi.

Bila dah mengelegak sikit....tutup api dan kacau bagi adunan tu suam sikit.... lepas tu bolehlah dimasukkan ke dalam acuan.

Sejukkan dan bagi adunan benar2 keras.


Bahan bahan untuk lapisan gula melaka

200 gm gula Melaka [saya guna gula merah biasa je....ehehe..]
500 ml air
2 helai daun pandan di simpul
250 ml air
1 peket agar-agar serbuk [10 gm]
250 ml santan pekat [masih gunakan santan KARA]
secubit garam

Cara penyediaannya:

Masukkan air dan gula ke dalam periuk dan panaskan sehingga gula benar2 larut. Masukkan daun pandan supaya adunan berbau harum semerbak....

Seperti biasa....campurkan agar2 serbuk ke dalam 250ml air..kacau dan masukkan ke dalam adunan gula yang larut. Gunakan api yang kecil dan kacau sehingga adunan benar2 larut.

Bila dah benar2 larut dan dah mengelegak..masukkan santan dan secubit garam.

Masih menggunakan api yang kecil...kacau sehingga adunan mengelegak....kemudian tutup api.

Sebelum tu....lapisan cendol yang dah keras tadi.... garis2kan kat atas permukaan. Motip untuk garis2kan...untuk bagi lapisan gula melaka ni melekat dan serap ke dalam adunan yang keras tadi.... so...cantiklahkan...bila adunan tu dah melekat....

Tapiiiii pastikan lapisan cendol tu dah betul2 keras....kalau masih cair lagiii...memang tak menjadilah dua lapisan...dia akan jadi lapisan campur2....memang tak cantik....ehehehe....

Bila dah garis2 atas lapisan cendol tadi....masukkan campuran adunan gula melaka tadi.

Biarkan sejuk....dan bolehlah dinikmati seisi keluarga...

Ok...macam mana nak keluarkan agar2 ni dari acuan2 bunga nih...Selalu org kata terbalikkan....agar2 terus boleh jatuh atau keluar kan.... saya buat tak mahu punnn...... sabaq jelah kan....

Disebabkan berlekok2.... mak saya ajar... potong kat mana2 bucu pun boleh...sampai ke bawah....di dua tempat lain2...atau satu tempat je.... kemudian..lapik pinggan sebesar acuan...dan terbalikkan...kurang 2 saat adunan dah boleh terkeluar dah.... [yang ni utk acuan besi tu....] Tapiiii ada setengah tu......bila terbalik je terus keluar.....antara cara lain....sebelum masukkan bancuhan.....basahkan acuan dengan air...... ikutlah mana2 pun....janji boleh makan......hewhewhew.....





Ini percubaan pertama saya. Gigih mokcik pg mencari acuan nih..... ingat nak cari yang plastik...sekali dapat yang besi.......hehehe...kira okeylah kan....boleh guna 2 in 1..kek pun boleh...agar2 pun boleh....

Nasiblah cantik.....hehehe...

Masa ni mak saya kata sedap.... mmg terperasan2 saya kannn....dan yang bestnya habis..... ok... nampak gayanya boleh buat lagiiii....





Oleh kerana termakan pujian dan terperasan sangat sedap kan.....
Saya buat utk kali ke dua....menggunakan acuan yang lain...pun cantik jugak... tapi yang ni acuannya plastik.
Kat mana nak dapat acuan ni.... sila pergi ke kedai jual barangan kuih muih....pasti ada...murah je harganya...kurang dari rm5...hehehee....

So..ini percubaan ke dua saya...atas permintaan anak sedara saya.... Alhamdulillah...rasanya masih sama. Sesuai untuk hidangan pencuci mulut selepas makan....



Selamat mencuba.... ;)))





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Tuesday, January 6, 2015

NASI VANGGEY IPOH

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Okey selama saya bercuti 5 hari...memang asyik nak menggemokkan badan jelah kan....
Macam-macam teringin nak makan.

Antaranya ialah nasi vanggey...

Tapiii....bukan sembarangan nasi vanggey yang boleh masuk ke perut saya..... disebabkan saya ni agak cerewet sikit kalau nak makan kat mana-mana cafe atau restoran pun.... [memilih dari segi halal..... orang yang menyediakan makanan tu........ kebersihan.....dan kesedapan makan tersebut....]

Memang Ipoh terkenal dengan nasi vanggeynya..... tapiiii yang satu ini tetap menjadi pilihan hati saya.... dan honestly....saya tak pernah cuba nasi vanggey yang lain2 yang famous di Ipoh nih.....kecuali yang satu ini.....iaitu nasi vanggey di Gerai Makanan dan Minuman Rahamath [yang ni pun famous jugak kannn...]



Bila dah rasa sekali...terus jatuh cinta mokcik kat kedai nih..... eheheheee....

Dah lama sesangat tak makan nasi vanggey pokcik Rahamath....so...kali ni alang-alang dah cuti2 santai di rumah.....apakata kita cuba. Memula pergi hari Jumaat 2/1/2015...dah tutup pulak..... mungkin pokcik Rahamath nak berehat gamaknya.....so...kita pegi hari isnin..... alhamdulillah.....kedainya bukak dan tetiba cacing2 di dalam perut melompat2 gembira.....ehehehee....

Okey...yang saya tahu.... Gerai Makanan dan Minuman Rahamath ni buka hari Isnin hingga Jumaat. Sabtu dan Ahad dia tutup....

Selalu pergi pukul 12.30 tgh hari...orang dah beratur panjang....ada satu hari saya pegi agak lewat dalam jam 3.00 petang pun masih ramai jugak orang yang datang....laku jugak kedai pokcik Rahamath.....

Selalunya...kalau pegi time pukul 12.30pm hingga pukul 1.30pm macam tu....memang penuh la orang.... kena bertabahlah untuk beratur panjang....ehehehe....dan yang pasti....bulan puasa....pokcik Rahamath ni tutup kedai dia nih...... no drive thru okeyyy.....

Lokasinya terletak betul2 bersebelahan dengan Masjid Sultan Idris Shah II [Masjid Negeri Perak].

Berhadapan dengan Hotel Bajet One Stop dan berhadapan dengan Ibrahim Corner. Kalau dulu orang Ipoh mesti tahu....dekat dengan Medan Selera Dato Sagor....tapiii sekarang....medan selera tu dah dirobohkan....



Kenapa saya macam confident je nak makan kat nasi vanggey tu..... sebab dari dulu dulu lagi....memang saya dah rasa nasi vanggey diaorang..... siap ada sijil pengesahan penyembelihan lagii. Selain kedainya terjaga kebersihannya. Dan honestly..... dah bertahun saya tak makan vanggey nih..... tiba tang hari Isnin lepas tu memang teringin sangatkan..... sebab dah lama tak pekena vanggey nih....so.... en suami bawak saya ke kedai ni..... [tapiii saya tunggu dalam kete je lah...malas nak beratur panjang....] beli bungkus je pun....makan fefeling kat rumah dengan kicap...memang terbaik.....rasanya... tetap sama..... memang layan betul lah....

Saya order......nasi penuh+ayam [masak kari pekat] dan sayur....simple...tapiiiii itulah yang terbaikkkk..... rasa sangat puas hati....

Ada kuah kari kambing [kari kambing dia memang terbaik lah.....ramai yang suke kari kambing pokcik Rahamath nih...], ada ayam goreng, ayam masak kari pekat dan kuah, telur goreng, telur rebus dan ada sayur campur jugak atau acar timun nenas.



Yang ni saya punya.....ayam drumstick.... makan dengan kicap...memang sangat membuka selera..... jemput tengok okeyyy...



Sesaja gataiiii je ambik gambar orang tua nihhh......heheheee....memang terbaik.... harus cuba...

Pernah satu hari tu en suami baru lepas balik dari solat jumaat..... pegi singgah ke kedai nih....dalam pukul 3.30 petang macam tulah kan..... nampak penuh orang2 gelandangan menunggu dengan sabar di luar kedai pokcik nih...... rupanya....pokcik nih bersedekah kepada orang2 gelandangan ni....bagi sorang sebungkus.... seronok tengok.... kalau lah ada ramai pegusaha kedai yang seperti ini..... kan bagus....

Okey....jomlah cuba nasi vanggey di Gerai Makan dan Minuman Rahamath nih.... InshaaAllah pasti nak datang lagi......ehehee...




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

D'SUDUGARFU CAFE

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari minggu yang lepas....memang aktiviti saya dan keluarga asyik makan dan makan.

Kebetulan abang saya balik pulak minggu ni tapii yang anak2 sedara lelaki semuanya tak ikut.....dan kakak2 yang dua orang kat KL tu tak balik pulak.... so... memang lunch makan diluar...hi-tea di luar dan dinner pun di luar.... so 2 hari tu semua pinggan dan mangkuk...periuk belanga...sudit dan kuali semuanya off day....ehehehe....

Tapiii yang ni saya nak cerita pasal dinner.

Oleh kerana dah beberapa kali saya dan en suami serta kakak saya ke cafe sudugarfu nih...celebrate secara kecil-kecilan birthday makabah pun kat cafe nih...yang saya ceritakan DISINI makanya...abang saya pun teringin jugak nak rasa masakan di cafe itu.

Kamipun pergilah untuk dinner bersama-sama. Tapi kali ni diaorang nak makan masakan berhidang. Makanya bermacam-macam menulah yang menjadi pilihan diaorang.

Tapi saya pilih untuk makan nasi goreng sudugarfu [specialty kat cafe nih....].

Ni antara gambar2 yang sempat saya ambil.



Mini pavlova, antara dessert yang ada kat cafe ni.

Kalau dah namanya pavlova....haruslah manis kan....tapiii yang ni macam terlebih krim..kat atas krim..kat tgh2 pun krim.....pada yang tak berapa nak suka makan cream macam saya nih.....kira boleh jelah kan....sebab dah order...saya makan sikit...selebihnya anak sedara saya yang habiskan.....



Lagi dessert yang ada kat cafe ni ialah banoffee pie.... tapiii yang ni dia letak dalam jar.
Okey jugak rasanya. Abang saya suka.... dibuat dari biskut yang dihancurkan...cream dan pisang.....


 
 Antara air minuman yang kami order...



Chicken chop.



Ini specialty menu kat cafe nih.... nasi goreng sudugarfu.... dihidang sekali dengan sup tomyam.

Rasanya memang kenalah dengan lidah saya.... tapiii seperti biasa....saya mmg tak kan habislah kalau makan sepinggan mcm nih...harus share dengan kakak saya.....ehehehe...



disebabkan...saya yang paling halus dan paling kecik diantara mereka yang dah dewasa itu...maka saya kena duduk kat tempat paling hujung.....so...nak ambik gambar berdiri bagai memang tak lah kan....so..ini je gambar yang dapat dari hujung meja saya.....ehehehe.... mak abah dan abang saya.....



3 orang budak kecil ni ditempatkan di ruang special kat belakang tpt duduk kitaorang.....



Inilah mereka2 yang paling rapat dengan saya.... yang paling depan...teman segedik saya.....ehehehee...
Gambar kakak ipar tak dapat nak ambik..... huhuhuu....

Okey antara menu yang kitaorang order....

Nasi goreng sudugarfu [specialty cafe nih]
Nasi goreng thai
kueytiaw goreng
Chicken chop 

antara lauk yang berhidang yang kitaorang order
 
Ikan siakap 3 rasa
sotong goreng tepung
tom yam [tomyam color dia putih...saya recommend poktek....[yang color kuah dia merah tu....]
kailan goreng ikan masin
ayam dan daging masak halia

Dan semua masakannya kena dengan selera kami sekeluarga dan harganya juga berpatutan.

So....kalau nak rasa.... jomlah try ke cafe nih...... InshaaAllah tak akan kecewa...abang saya yang agak cerewet dalam memilih makanan pun berpuas hati.... [Setakat hari yang kitaorang pegi tulah kan......tak tahulah nanti-nanti...]




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))