Tuesday, February 2, 2016

RUMAHKU SYURGAKU IN PROGRESS

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Semoga hari2 kita dilimpahi dengan barakah Ilahi....Aminn...

Sebenarnya, niat di hati nak ceritakan di tahun 2015...tapiii malangnya, tak kesampaian bila rumahku syurgaku ini masih belum siap sepenuhnya.

Hujung tahun 2015 baru siap...dan kini....tinggal nak dpat kelulusan CF je lagi... dapat kunci....kita boleh golek2 dari atas sampai ke bawah.....horay horay.....ahahaha...

Alhamdulillah...dengan izinNya...hujung tahun 2014 saya dan suami ambil keputusan untuk membeli rumahku syurgaku ini. Walaupun sebenarnya agak lewat...namun..nak memilih yang terbaik dan berkualiti itu bukannya mudah...biar lambat asalkan puas hati.....hehehe...

Syukur.....Allah pertemukan dengan rumah yang free renovation ini.....

Impian hati...pada asalnya nak sgt rumah semi-D sebab mudah nak bawak anak2 berbulu saya...senang pulak mereka2 tu nak bermain di halaman...... bila semua rumah contoh yang kami masuk rasa macam ada je yang tak kena.... Jujurnya rumah 2 tingkat bukan rumah idaman saya..... tak suka...tapiii itu yang saya dapat....en suami tukar plan asal ke 360 darjah..... nak tak nak... saya akur kan saja....yang penting mengikut kemampuan kami.


Rumah teres 2 tingkat seluas 22 x 78 menjadi hak milik kami akhirnya. Allah membantu hambaNya memudahkan segala urusan..kerana segalanya di lakukan oleh syarikat pemaju dari permohonan pinjaman perumahan sampailah dah ada kelulusan semua..... segalanya disediakan oleh pemaju. Kami hanya pg ke pemaju dan tandatangan agreement sahaja.


Pada awalnya...memang rasa macam tak mampu nak memiliki sebuah rumah...namun....aturan Allah itu sangatlah perfect.... DIA mudahkan urusan pencarian kami. Nak dikatakan rezeki.... rumah yang saya beli tu adalah last lot untuk bumiputra. Istimewanya, kat belakang ada lagi kawasan seluas 8 kaki.... berkira-kira nak letakkan anak berbulu kat belakang tu......dan masa tu terfikir......bolehlah nak tanam macam2 kan..... [hahahaa..berangan dulu....takut nanti kemudian hari.......kita tanam lalang je......] Memang rezeki sangatlah....cecepat bayar deposit. Masa tu untuk kakitangan kerajaan Deposit hanya RM1,000 dan duit tu kita akan dapat balik bila pinjaman perumahan dah luluskan pinjaman kita.

Boleh dikatakan...setiap bulan mesti akan tgk progress rumah.....dan rasa sangat teruja bila tgk semuanya dah siap.... masuk rumah sambil berangan2 nak letak itu dan ini....hehehee....adoyaiii..... dah macam penyakit pulak.....setiap kali balik kerja mesti singgah tgk....hahahaa....actually..rumah saya tu...dekat je dengan rumah mak abah.... senanglah kalau apa2 jadi kan....dekat....hehee...kakak saya pun dekat je dengan rumah saya tu...cuma dia tanah lot....kiranya satu kawasan je.....boleh jerit2 hoi hoi hoi je....[tak la dekat sangat...kalau jalan kaki...memang keluar peluh sebaldi jugak.....ahahahaaa...]

So..perasaan kakak sekarang....terujaaaa nak duduk kat rumah sendiri..... Kes kami laki bini....kitaorang seolah membina hidup start dari zero...sebab...kami tinggal dengan mak dan abah saya......kebanyakkan barang nak masuk rumah baru [especially perabot]...kena beli....hehehe....so..lepas ni kena ada calculator besar...senang nak tengok angka duit yang berkurangan selepas ditolak tambah...huaaaaaa....
Pelan2 kayuh lah...janji dah ada rumahku syurgaku....moga Allah permudahkan segalanya.....


 Inilah rumahku syurgaku yang hampir siap sepenuhnya.....dah ada nombor rumah....dan dah ada nama jalan pun.....=))))

dah tanam pokok.....=)))

Semoga Allah mudahkan segala-galanya..... semoga rumah impian ini menjadi Rumahku Syurgaku buat saya dan suami untuk membina keluarga bahagia di dunia dan di akhirat.....InshaaAllah...












Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



6 comments:

  1. Alhamdulillah...dapat bayangkan perasaan kalau dah nak masuk rumah baru ni ,paling bermakna ini lah harta kita. elamat mendeco pulak ye lepas ni...cantik rumah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhmadulillah....terima kasih kak hanem....
      InshaaAllah...doakan semoga di permudahkan... =)))

      Delete
  2. jeles.... rumah2 kat ipoh cantik2.. kalau dulu, harga sama rumah akak, dan beli sama tahun kt ipoh tu, mmg dpt rumah 2 tgkt dah..
    tp skrg rumah ipoh dah mahal esp tepi nak masuk hway tu.. tumpang tgk je le.. huhu (T___T)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepi nak masuk highway tu....design dia lebih kepada konsep garden.... masuk ikut pintu dapur..manakala ruang tamu menampakkan small garden...ada town house jugak..... harga memang mahal lah....ada jugak survey area sana....tapiii tak berkenan design dia....hehehee...

      nanti kekda berubah la angin duduk kat Ipoh pulak...
      boleh kita berjiran...boleh tukar2 mangkuk tingkat....=)))

      Delete