Tuesday, March 29, 2016

KENDURI AQIQAH ANAK SEDARA PART 1 - PERSEDIAAN DAN MENU PILIHAN DARI D SAJI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Cuaca masih panas terik......semoga Allah turunkan hujan rahmatNya untuk sekalian makhluk di muka bumiNya ini.

Ni cerita 2 minggu yang lepas.
Baru ada kesempatan nak update.

12 Mac 2016 hari Sabtu, abang saya buat kenduri aqiqah anaknya yang no 5, Muhammad Umar.
 

Kali ni haruslah abang saya nak buat kat rumah baru dia di Bandar Enstek Nilai.....sekali nak buat kenduri masuk rumah baru. Asalnya nak buat housewarming awal....tau tau kakak ipar dah pregnant....so...diaorang decide sekali harung jelah buat sekali dengan kenduri aqiqah.

Kebetulan en suami saya tak dapat nak join utk kenduri kali ni sebab kena ke sukan MAKSAK di Shah Alam. Kitaorang plan lebih awal.......sebab tak nak nanti kelam kabut.....so...saya decide nak ambik cuti Jumaat tu utk uruskan anak2 berbulu saya sebelum ke kl. Tau tau abang saya call, suruh datang lebih awal sebab ada benda yang nak di selesaikan last minit. Penyudahnya...saya dengan anak sedara sulung dengan mak sekali.....malam jumaat tu dah naik train ETS terus ke KL.... lebih kurang pkl 12.30 tgh malam kitaorang sampai ke rumah abang saya. Kalau bagitahu lebih awal..... harus en suami nak hantar dan ambik kitaorang....boleh saya ambik cuti hari khamis tu sbb en suami ke Shah Alam hari Khamis pagi....tak pe lah.... tak ada rezeki kat situ dan miscommunication masa tu.....[abang saya pun bgtahu dah lambat].



Gigihlahh jugak menyandang beg depan belakang.... Abg ipar ckp... udah nampak beg lg besar dari saya... Ok fine.... Hahahahahaha

Esoknya [Jumaat]....dapat main dengan Umar.....ehhh dah pandai mengagah dah budak comel tu...... dapat peluang jaga baby Umar sementara kakak ipar dan abang saya settlekan urusan2 diaorang. Kebetulan pulak bibik baru...baru je sampai....so...kakak ipar tak ajar lagi dia cara2 jaga baby Umar ni.
 
Dalam pkl 3.30 ptg mcm tu....saya, kakak Ipar, mak dan bibik serta baby Umar.....kitaorang pg dulu ke Nilai.... manakala abang saya dengan anak2nya sampai kemudian...Lagipun ada orang nak datang pasang pelamin baby.....

Sementara baby Umar tidur, kami kemas2 apa yang patut. Mostly kat dalam rumah lah...sebab dah lama tak balik Enstek katanya.....so...nak cuci2 habuk je pun...tapi idaklah berkepok kepok habuk....abang saya ni jaga rumah dia nih betul2 ooooo....hehehee.... kat luar rumah..... semuanya terjaga...sebab abang saya ada 2 orang gardener yang tolong jaga dan maintain keliling rumah dia. Kemain......ahahahaha....tapiiii kalau tak de....memang naya......ahahahaa....

Dalam pkl 5.00 petang macam tu....orang yang nak pasang pelamin pun sampai.....dan terus nak start pasang pelamin baby.

Sementara tunggu diaorang pasang pelamin tu......saya mainlah dengan baby yang domei domei tuuu...... duduk terperuk jelah dalam bilik....sebab cuaca kat luar sangat sangat panas dan berkuap......baby tidur....mak sedara pun tertidur sama....ahahahaa..... boleh macam tu......

Tau tau abang saya dengan anak2 sedara yang lain dah sampai......lama jugaklah nak tunggu pelamin tu siap..... sementara nak tunggu siap tu.....saya dengan anak sedara saya Izzah masukkan cenderahati nak bagi kat tetamu dalam goodies bag....



Untuk tetamu wanita.... ibu dan ayah baby Umar decide nak bagi Surah Yassin dan sehelai kain batik.
Surah Yassin tu tempahan last minit katanya....sekali dgn goodies bag....


 
 Manakala untuk tetamu lelaki, kain pelikat dan senaskah surah Yassin.

Lewat jam 11.00 malam.... barulah siap sepenuhnya pelamin anak sedara saya.....Ya ampun.....lama sangat nak siap.......tapiiiii......memang hasilnya sangat sangat terbaik...... masa memula tengok...... tergamam sekejap....cantiknyaaaaa.........



Pelamin ni guna fresh flower. 
Permintaan daripada ibu dan ayah baby Umar....hehehe...



Ada 3 teddy bear..... 


Ok..pelamin ni abang dan kakak ipar saya ambik pakej dengan EeeBridal.

Boleh like page dia kat sini ek....

FB: EEEBridal

Instagram: eeebridal

Memang puas hati dengan hasil kerja nya....
sangat2 terbaik.... =)))

[Next entry.....saya akan tunjukkan gambar penuh pelamin]

Sambil menunggu kakak2 saya dengan abah sampai....kami duduk sembang2 kat ruang santai kat luar rumah abang saya tu.......Kakak saya singgah ke KL dulu baru terus ke Nilai.

Nak hampir pukul 1.00 pagi...baru kakak2 saya ni sampai.... so...kitaorang sembang2 dulu kat ruang santai sambil menikmati suasana malam yang damai....hehehe....

Kitaorang masuk tido dah dekat pukul 3.30 pagi.....sabar je lah....

Ni antara gambar2 persiapan dan menu2 yang di pilih oleh ibu dan ayah Umar untuk kenduri aqiqah tu untuk para tetamu. 







Fresh flower menjadi pilihan ibu dan ayah Umar untuk hiasan meja yang disediakan oleh pihak catering.



Kipas yg byk berjasa menyejukkan kami dan para tetamu yg dtg ketika musim panas yg terlampau nii.... Rasa nak letak satu kat kandang kucing......muehehehee



antara menu yang menjadi pilihan untuk makanan utama

Nasi Minyak Basmathi
Nasi Putih

Ayam masak merah
Daging masak hitam
Tenggiri Goreng berlada
Dalca sayuran
Acar jelatah
Papedom



Stall 1- Laksa asam complete dengan set lengkap



stall 2 - Cendol Maju







Stall 3

Kuih muih

karipap inti kentang
kuih koci
Puding caramel dengan hiasan buah peach



Buah buahan yang menjadi pilihan ibu dan ayah Umar...
Nampak tak......buah kegemaran saya ada di situuuu.....dragon fruit.....sangat2 nyaman bila di makan di waktu cuaca yang sangat terik......







Stall 4

Roasted whole lamb - 2 ekor
potato wedges
coleslaw
black paper sauce
Mushroom sauce
Mint sauce

Ni antara menu yang paling cepat habis......



Air pilihan

Ais sirap
teh tarik

Terima kasih Felda D' Saji
alhamdulillah...makanan yang disediakan mencukupi untuk para tetamu....
yang penting enak dan menyelerakan....

Bolehlah hubungi no yang tertera di dalam gambar untuk info selanjutnya.



Sajian yang enak dan perkhidmatan yang memuaskan


Kita jumpa di next entry untuk ceritera kenduri pula....





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))
 
 
 

No comments:

Post a Comment