Wednesday, March 2, 2016

KURSUS 3 HARI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni nak share cerita 3 hari bekursus minggu lepas start dari 23/2 hingga 25/2.
Nama kursus ni ialah Kursus komunikasi.
Pentingnya komunkasi kita dalam perkhidmatan atau kerjaya kita. Bagaimana kita nak berinteraksi dengan orang ramai atau dengan kawan sekerja... ada cara2 dia.



Bestnya kursus ni....bila kita diajar bagaimana untuk mengenal diri kita sendiri dan orang lain...melalui mimik wajahnya dan pergerakkan matanya. Walaupun saya pernah pergi ke course sebegini ketika bekerja di syarikat swasta..... benda2 ni macam bagi ingatan balik pada saya untuk praktikkannya semula....dulu...saya guna untuk meng interview staff baru......tapiii skrg....just guna utk tgk2 orang yg saya kenal je..... tu pun macam ehhh...lupalah.....dia ni betul ke tipu ke.....hehehee....... walaupun dalam kursus ni tak se detail yang saya belajar dulu....hehehe.... tapiii boleh lah..... dah refresh balik...... sebab tu kadang2.... bila kita tgk je wajah orang tu.....kita dah tahu dia nih macam mana..... adakah dia ni burung hantu...helang...merak....atau merpati.....hehehe.... betul la kata penceramah..... bila kita dah belajar benda nih..... sekali imbas kita tgk wajah orang tu....kita bercakap dengan dia... terus tahu...dia ni jenis macam mana.....ewahhh....macam hebat sangat kan.... tapiii sy tak la pandai sangat.....kadang2 tersalah jugak =))).... skrg...tgh nak belajar body language.....ohh....ni mmg susah..... tambahan belajar pulak dengan en suami..... hehehe....memang asyik gelak je......belajar sendiri lah penyudahnya....

Banyak ilmu yang saya dapat....yang pasti...kursus ni memang tak membosankan....dari hari pertama....sampailah ke hari last....memang asyik gelak je....part paling best......bila penceramah minta kawan kita untuk menilai karaktor kita nih mengikut artis2 yang ada kat Malaysia nih.....jangan kata artis...pak menteri pun ada ok.....hahahaa....... rakan sebelah nilai saya dengan artis....ermmm.....biarlah rahsia.....hehehee....[terperasan sgt2 lah masa tu kan......]. Lepas tu gelaran nama kita pun akan di gelar nama artis tu....adoiyaiii.....Aktiviti yang best jugak.... bila kita di beri sekeping kertas....dan bawa kertas tu pada kawan2 kita....bagi kat kawan2 kita tu untuk tulis notes kat kertas tu....macam2 yang ditulis yang bagi hidung setiap orang terkembang kuncup.....hehehee....

Memang recommended kat kawan2 yang lain untuk apply kursus nih..... sebab sangat menarik...tak semua orang tahu bagaimana menggunakan komunikasi yang betul...even pada ahli keluarga kita....... so...sesekali belajar bagaimana nak public relation dengan orang....mungkin kita boleh perbetulkan cara kita......



kawan2 dari group 3...kitaorang bagi nama group ceria



Tgh buat kerja kumpulan.

Bestnya....semuanya sporting..... tapiiii tak banyak buat presentation pun..... just simple dan kebanyakkannya....buat kat kumpulan masing2 je.... ok lah mcm tu kan.... =)))



Last slot.....sebelum bersurai...semua yang terlibat dengan kursus ni di beri kertas panjang...yang ditulis nama dan jawatan....kemudian dikumpulkan semua untuk dianyam...... ianya di panggil anyaman kasih.... walau siapa pun kita.... betapa besarnya pangkat kita....bila kita bersatu atau bekerjasama...semuanya itu dah tak penting lagi....yang penting kemuafakatan...sepakat dan kerjasama.......



Si jejaka yang berbaju hitam itulah penceramahnya..... memang best dan sporting.

Ok....dah dapat kursus 3 hari utk tahun nih.....yeay.....dapat ilmu yang bermanfaat jugak....saya suka kursus nih..... =)))





Terima kasih kerana membaca entry ini =))))




1 comment: