Thursday, April 21, 2016

IPOH - PJ - KL - IPOH

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Ni cerita hari minggu lepas [Sabtu & Ahad - 16 & 17 April 2016 -Untuk rekod saya....=)))]

Minggu lepas, mak mertua saya terkena food poisoning... teruk la jugak..... dah 3 hari kena, baru call anak bongsu dia bgtahu tak sihat. Bila dapat tahu je mama tak sihat, terus en suami ambik tiket ke KL... Dapat tahu hari Selasa, Rabu pagi dah pegi PJ... Ambik tiket bas je sebab senang saya nak hantar pepagi sebelum ke tempat kerja. Dah lama benooo tak naik bas katanya.....memang betul pun...... Kebiasaannya...kalau hari biasa memang sentiasa ada je lah kan.... naik lah bas Plusliner jam 7.30 pagi. En suami balik sorang je pun...Saya tak ikut sekali sebab hari sabtu tu memang dah plan nak balik KL sebab en suami nak pegi ke program Dr Zakir Naik tu...... so sekali harung nak ke PJ katanya....tapiii perancangan Allah itu perfect kan....

Alhamdulillah....en suami dapatlah tengok mama.....dan alhamdulillah jugak mama pun masa tu dah lalu makan dan boleh la bangun.....

Ok...hari Sabtu tu...pepagi lagi dah gerak ke PJ. Kali ni memang berduaan je....kebetulan kakak saya yg sulung dr kl nak balik pulak hari tu.....so..tak de lah bawak mak dengan abah.

Jadinya, kami terus ke PJ... sampai pun awal lah jugak.... mama tunggu kitaorang sampai..... Tengok mama dah ok.... dah boleh masak porridge lagi....dan sempat jugak goreng itu dan ini...haishhhh..... baru je sihat dah buat itu dan ini....tak nak layan sangat katanya......hehehehe...

Sembang2 dengan mama dan pakcik.... Pakcik pun masa tu baru je baik dari demam haba....
Semoga Allah melindungi orang2 yang saya sayang dan memberi kesihatan yang baik kepada mereka semua....Aminn....

Dah rehat dekat sejam macam tu....macam biasa...... kitaorang keluar ke Jaya Store...nak cari2 makan. Kalau ikutkan...perut dah kenyang...sebab dah makan masa kat RnR Tapah masa on the way tadi.....tapiii tak pe lah...kita layankan ajelah.....rasa itu dan ini....sambil2 tu dapat la jugak berborak dengan mama....

Singgah kat Restoran apa ntah namanya kat dalam Jaya Store tu.....pekena rojak buah, popiah basah, nasi ayam dan tauhu bakar..... berselera tengok mama makan......alhamdulillah...mama dah sembuh dan selera makan dah datang balik katanya....hehehe...

Lama jugak kami kat Restoran tu sambil bersembang sembang.

Lepas tu ronda2 sekejap mencari barang...kengkonon nak survey barang rumah..... memang banyak pilihan..... tak sabar pulak nak masuk rumah baru....rumahku syurgaku itu.......tapiii bukanlah barang2 besar....masa tu kat situ ada promosi jualan barangan Tefal....ehhh...memurah.....

Singgah ke Ace, beli kontena...katanya nak isi barang......ok...lepas tu mencari buah2an kat Jaya tu...kemain banyaknyaaa.....nak buat juice katanya.....hehehe...

Gedebak gedebuk tengok itu dan ini.....penyudahnya....kitaorang tak jadi nak pg tengok ceramah Dr Zakir Naik kat Stadium..... niat dah berubah....kalau sebelum ni...nak ke KL untuk attend ceramah Dr tu.... lepas dapat tahu mama tak sihat....niat terus berubah nak tengok mama....gamaknya....sebab tu...masa tu memang hanya utk mama je....tak pe...InshaaAllah ada rezeki lenkali kita attend ceramah...mana tau ada buat kat Ipoh pulakkk......tgk mama lebih afdhal katanya....ehehehe...

Balik semula ke rumah mama.....

Ok..kat sini ada cerita.... rupanya tujuan mama beli kontena tuu....nak taruh barang2 nak bagi kat kitaorang. Apa barangan tuuu....nanti saya akan ceritakan di entry akan datang......[special entry la konon kannn.....]. Tapi....seriously.....memang sangat sangat sangat happy dapat barang pemberian mama tu.......tersenyum sampai ke telinga kakak........sambil lepaskan nafas legaaaaaa...... beberapa item dah boleh pangkah dah kat dalam list....eheheheee.....yang penting......kakak sukaaaaa.....barang masih baruuu dan tak pernah guna langsung......

Kitaorang balik ke Ampang, rumah abang saya...sepanjang jalan tu...memang hujan lebat....ehhh bestnya....syukur sangat....kat KL masa tu hujan selebat lebatnya..... sampai ke rumah abang saya pun hujan masih lebat.

Masa sampai tu...hanya kakak ipar je yang ada kat rumah....janganlah sebab kitaorang nak datang kakak ipar tak ikut abang saya dan anak2 nya keluar....harap tak lah hendaknya.....rasa menyusahkan pulak......

Masa tu baby Umar tengah tido lenaa.....rindu betul dengan budak dembam tu......

Sambil sembang2 dengan kakak ipar...sambil tunjuk barang2 pemberian mama...... tengah2 dok sembang itu dan ini...sekali Umar jaga.....bestnyaaaa dapat main dengan budak dembam nihhhh....dah kenal orang......terus nangis bila tgk orang lain kat depan mata dia....hehehee....tapiii lepas dah pujuk semua.....baby ok.....terus boleh dukung dan main2 dengan dia....

Rupanya....anak2 sedara [anak abang saya] yang duduk hostel ada balik.....meriah dapat jumpa dengan mereka......dapat jumpa geng....yang kat UPSI tak datang...ni kalau tahu saya ke KL...harus nak join jugak.....dah katanya geng tadiiii....



Umar yang dembammm....

Malam tu...abang ajak dinner di Manhattan Fish Market Ampang Point.
Yang ni pun nanti saya cerita di entry lain.
Tak pernah makan pun kat sini....so...ada kejakunan sikit lah....ahahaha..... tak pe lah...just be yourself kannn.....[sambil gelak gelak...]ahahahaa...





Next day [17 April 2016 - Ahad]
Sebelum bergerak ke PJ, abang ajak breakfast dulu di Harrods Cafe KLCC.
Ni pun saya akan ceritakan di entry lain.....
Ada moment indah terukir di sini..... [senyummmm lagiii kakak......]hehehe...



Nampak takkk kopiiii lagiiii....
tapiii tapiii dan tapiii...kopi ni ok je pada saya....tak mcm whitecoffee yang pekat dan likat....yang tu saya tobat tak mo minum dah....ehehehe

Lepas breakfast, terus ke PJ... sembang2 sekejap dengan pakcik.... lepas tu terus bawa mama ke Sentul....rumah lagi satu....katanya nak ambik kipas....dah tersalah beli kipas..... tak boleh nak taruh kat rumah tu....so...solution nya....mama bagi kat kitaorang....suruh letak kat rumah baru....baikklah.....hehehe...

Dah lepas ambik kipas semua tu..... teman mama beli barang dapur.... lepas tu kitaorang balik semula ke PJ pekena rojak dengan cendol....memang terbaikkkk..... sambil2 sembang2 dengan mama...macam biasa....banyak lah pesanan2 mama pada kitaorang.....kiranya mcm bagi amanat lah.....InshaaAllah....pesanan mu itu akan diingati sampai akhir hayat...

Satu hari suntuk kesana kemari....cuaca kat KL tak la panas...mendung sepanjang hari.....best je rasa....walaupun ada bahang nya jugak...tapiiii tak lah sepanas di Ipoh.

Tengah on the way nak balik PJ....kakak atas saya...kak Ita...w/sapp suruh singgah rumah dia...katanya nak belanja di Menate..... Kalau sempat kitaorang singgah lah kan....sebab memang ada niat jugak nak tengok adammmmm......rindu budak demokkkk...... dapat tgk kejap pun jadilah....rindu mak enon dengan si guni beras tu.....

Alhamdulillah....dapat selesaikan urusan2 mama.... dan sempatlah kitaorang singgah ke rumah kakak saya tu.....dah solat semua.....kitaorang keluar...masa tu hujan lebat sepanjang jalan....alhamdulillah.



Budak demokkkk yang dah banyak akaiiii....sebulan lagi dah nak setahun....oyoyoyooo....

Dapat jumpa budak demokkk si guni beras tu....memang happy sangat.....dah banyak akaiiii.....geram betul....Abang ipar belanja kitaorang di Menate....
Yang ni saya akan buat entry lain.....

Sementara nak tunggu makanan sampai.... memang sasaran saya adalah si guni beras....puas dapat main dengan dia.... dah semakin berisi....huhuhu.....



yang ni sangat sangat yummy......ehhh...dah teringin.....adoiyaiii.....


Selesai makan2..kiranya...tu dinner kitaoranglah....hehehe....
Kitaorang gerak ke rumah abang saya...lepas je maghrib...terus balik ke Ipoh.....

Dalam pukul 12.30 pagi..kitaorang sampai..tengok2 semuanya dah terlenaaa....

Memang sangat kepenatan setelah sehari suntuk non stop kitaorang ke sana dan kemari....dan nasiblah Isnin tu ambik AL....bolehlah rehat....tapiii dapat rehat ke.....hehehe...

Tak jugakkk...sebab Isnin tu pulak...kitaorang sibuk uruskan hal mak dan abah...ambik ubat abah....bawak mak pg tempah baju....tengah hari sibuk cari barang sana sini....petang ada appoinment dgn Miss VinC coway....malam dok sibuk iron baju semua.....pkl 10.00 mlm, awal2 dah tidooo...penat sangat katanya....ahahaha...





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

2 comments:

  1. ngape akk lak yg cam penat baca citer ni. Huhu.
    faktor usia agaknya, baca citer org pun rasa penat.. apatah kalau diri sendiri ke hulu ke hilir.. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekdaa....memang penat.....kalau ke KL [selalunya]...memang habis masa kat jalan je lahh...ke sana ke mariii....nasib sorang lagi kakak dah balik Ipoh....kalau tak..harus call suruh ke rumah dia jugak....ehehehe....sabar je lah....

      Delete