Friday, April 15, 2016

PENANGAN WHITECOFFEE

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni nak cerita pasal minum kopi.

Semalam saya berpuasa dengan en suami.... macam biasa lah...kalau dah petang tu.... macam2 benda teringin.... semua tu nafsuuuu jaaa.......aiyooookkk..... nampak ayam goreng nak...nampak goreng pisang nak....nampak keropok lekor nak.....macam2 lah nak......al maklumlah tengah lapar kan....ahahaha....

Sekali nampak la gerai jual kopi..... cakap kat en suami....boleh berenti tak...... nak beli kopi....tetiba teringin......[memang semua pun teringin......] sekali terlepas daaa..... suruh en suami jalan ke depan sikit....... kat kawasan rumah saya nih...memang banyak la gerai2 jual kopi yang tgh trending sekarang nih....macam2 nama ada..... ada tu..siap bukak gerai sebelah menyebelah lagiii...... memang pesaingan hebat tu......

So..jalan depan sikit..... kitaorang singgah lah ke satu gerai nih..... actually...kopi dia memang sedap...tak kiralah apa nama gerai pun....mana2 gerai pun...kopinya rasanya sama....cuma manis dengan tak manis je...pekat dengan tak pekat je...dan kawww dengan tak kaww je....[ehhh kemain kauuu ya....].

Sekali saya order la ais kopi biasa...... suami yang turun order....lepas tu siap ketuk tingkap kete.....tanya... nak black coffee or white coffee....ewahhh.......ntah mcmana...dengar whitecoffe......macam sedap je kan.....terus nakkkkk....... [saya memang jarangggg sangat minum whitecoffee nih......setahun 1 kali rasanya.....ni tahun ni....baru nak rasa.....sebab lupa daratan.....hehehee...]

Kebetulan kitaorang berbuka makan buah dengan minum coffee tu je lah kann...sebab lepas solat nak terus keluar makan kat luar. Kemain legaaa....dapat minum whitecoffee...... terus rasa nyaman dan legaaa......ahahaha....[gelak dulu siap siap....]

Masa balik kerja...kemain mengantuk la..penat la...macam2 lah.....kalau boleh nak tido dulu lah......hmmm.... sekali....dah tiba waktu tido.....mata tak mengantuk2.... en suami...sibuk dengan notebook dia.....study chess dia. Dah dalam pkl 1 am....mata masih lagi tgk sana sini......tak mengantuk ok...... dengan panas nya...... hangat pijor dibuatnya......kejap2 paling ke kiri...kejap2 paling ke kanan...... tgk en suami....elok je layan dia punya chess....... saya kemain mintak en suami pasang kan air cond.....dah sejuk..... mintak dia tutup..... at last en suami keluar sekejap tgk tv.... dalam pkl 3.00am mcm tu dia masuk....terkejut tgk isteri sibuk main phone lagiii.... terus tanya.....ngapa tak tido lagi....... dah memang tak boleh nak tido dan tak rasa nak tido pun......dengan jantung saya rasa berdebar debar nya......adoiyai......takut jugak rasanya [takut peristiwa jantung laju menjelma kembali.......aaaaaaaa tak nak kena dahhh....]. Try jugak pejam mata.....saya basuh muka saya......jeram kepala semua......alih alihkan bantal...... dalam pkl 4.30 pagi macam tu baru terlena.......6.00 pagi suami dah kejut saya.....rasa macam...baru je nak bermimpi.....dah kena kejut..........terus cakap kat suami........mimpi saya baru je nak start dah awak kejut........tergelak suami saya cakap macam tu.........tension makcik..........huhuhuuu....

Pagi nih tak rasa mengantuk pun........cuma rasa sedikit lemau....

Actually.....bukan salah orang yang menjual kopi.....tapiii salah saya sendiri yang sebokkkk nak juga rasa whitecoffee....selalu kalau minum kopi ais biasa tu....memang ok je.....cumanya sekarang....saya dah jarang sekali ambik 3 in 1..... sebab dah stop nak minum kafein.... tapiiii kadang2 tu....ada jugaklah teringin......sekali sekala.....bukan selalu.......macam baru2 ni mak dgn kakak2 saya baru balik dari Vietnam....diaorang beli kopi 3 in 1 dari sana.....saya rasa satu peket je......tak pulak lah sampai tak boleh tido bagai kan....sebab kopi biasa memang ngam jugak lah dengan badan saya.........mungkin white coffee tak sesuai dengan saya....... sendiri yang request.....sendiri yang tanggung lah kan.......tak salahkan penjual pun........jangan salah anggap pulak.....hehehee.....

Tapiii seriously...... serikkkkk dah.......siap cakap kat en suami.....lepas ni...kalau saya teringin nak kopi2 mcm tu lagiii......jgn tanya nak white coffee ke black coffee....... beli je lah yang macam biasa..........sebab kalau tanya yang lain dari kebiasaan....harus keinginan menguasai normal kannn.......[merepek apa nih ntah.......hehehee....]



Ehsan dari en google


Ok...sedikit info tentang kafein

Di Sebalik Nikmatnya Kopi dan Kesan Kafein

Kesimpulannya...... lepas ni tobat tak minum white coffee dah......dan akan kurangkan pengambilan kafein nih...... mungkin faktor umur yang dah semakin meningkat.....[dah rasa mcm tua sangat statement ni........ahahahahaaa....] dan dah jarang bersenam rasanya.....

Tapiiiiii.....sebenonya..... peniaga2 yang menjual kopi itu tak salah......ehhhh sedap apa kopi2 yang diaorang jual tu......[pasai tulah makcik teringin berkali2......macam tak serikkkk....] cumaaa......badan saya je yang tak tahan........fefeeling makcik sangat........ahahahaaa.....

Last but not least..... last info ttg pengambilan kafein nih untuk wanita seperti saya.....

Kesan Kafein Kepada Kesuburan Wanita - Blog Dr Zubaidi


Harap memberi manfaat pada kita semua....ehhh...hari ni hari Jumaat kann....jangan lupa baca surah al-kahfi ya..... salam jumuah untuk semuaaa....... =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


No comments:

Post a Comment