Tuesday, April 19, 2016

RENEWAL SERVICE WATER PURIFIER COWAY PETIT CHP-06 D

Assalamualaikum dan salam kasih sayang.
Semoga hari2 kita disinari barakah Ilahi....

Hari ni nak cerita mengenai renew service mesin water purifier Coway.




Ehsan dari: Google image

Dah lama jugak saya pakai water purifier Coway nih....Since tahun 2009 masa tu baru je keluar brand nih....tak silap masa tu saingan dia Elken....tapiii rasanya Elken lagi lama dari tu..... ke sama2 dah lama...ntah la....ahahaa...

Yang nyata...masa tu....memang Coway ni menjadi pilihan...
Siap pegi dia punya sales office tgk demo dan dengar dia punya penjelasan....memang ok lah pada penilaian saya dan en suami masa tu....

Sebab nak ambik jugak.....senang mak dan abah tak payah nak masak2 air lagiii....lepas tu....bila adik beradik balik....ada anak kecik...tak payah nak kelam kabut simpan air panas kan...tau tau dah ada je....just tekan....keluar lah air..nak panas....nak suam...nak sejuk semuanya ada...

Cara pembayaran....ada 2 cara iaitu sewa beli dan beli terus.
Kalau sewa beli tu.... monthly installment....potong dari credit card atau debit card rm110 sebulan [harga masa tu] sampailah 5 tahun....mesin ni akan jadi kita punya.....selepas 5 tahun.... kalau kita nak tukar yang lain boleh je....konsep yang sama....5 tahun lagiii...tapii harga dia kurang sikit daripada pembayaran sebelum [seolah kita trade inn mesin lama dan tukar baru]..... macam tu lah lebih kurang konsepnya..... huntungnyaa..... dalam tempoh 5 tahun dan pembayaran installment tu.....segala service cost semuanya include.... so... kalau tetiba mesin ni rosak ke apa ke....memang service nya free..... selama 5 tahun tu......huntung sangat....

Tapiii kitaorang beli terus.... Rasanya harga mesin masa tu dalam rm3.5k jugaklah [ehh ntahlah..... range harga tu jugak kot.....ni tak termasuk service year by year selama 5 tahun tu] kalau di calculate dengan harga installment sewa beli selama 5 tahun termasuk service semua tu....[memang installment akan jadi lebih sikit dari pembelian terus nih.....] cumanya.....mesin tu hak milik kita sepenuhnya....kalau nak pindah ke sana ke mari pun tak jadi hal lah pada dia dan kita.....rasanyalah....[tak tahulah...kot kot yang installment pun boleh mcm tu kan.....tak pasti....ke..sama je konsepnya....entahlah....] sebab setiap kali nak renew service....diaorang akan tanya...mesin tu masih di alamat yang sama atau dah berpindah ke tempat lain......harus lah tempat yang sama kan...sapa pulak yang pandai beno nak pasang benda2 tu semua....sekali angkut sana ke mari...rosak.....bukan seratus dua kos baiknya....
Masa tu beli terus dan dapat 2 tahun service percuma....technician nya akan datang ke rumah 2 bulan sekali.. After 2 years service percuma...tahun ke 3, kitaorang kena bayo utk service tu...harga masa tu rm550 untuk setahun.....[tak silap saya] masih harga murah lagi....sekarang....harga nya naik sekali ganda....

Dah beberapa tahun tak service rasanya.....hehehe...lupa daratan sekejap..... baru2 ni mak ingatkan saya kata mesin tu dah lama tak service.....takut nanti minum jadi virus pulak kan....betul jugak kan....sebab lately ni saya agak sibuk....so..tertangguh tangguh....makan tahun..... tapii tak la bertahun tahun....gap setahun setengah je rasanya.....ahahaa....

Last 2 weeks dah call service centre dan dapatkan no person incharge kat Ipoh.... just dalam whatsapp je.... Miss VinC bagi quotation semua pun dalam whatsapp.....dah confirm hari yang tak sibuk.....semalam [Isnin, 18.04.2016] set masa yang sesuai untuk Miss VinC datang ke rumah saya....

Kebetulan semalam ambik AL...so..ada masa nak jumpa...tapiii petang jugaklah Miss VinC tu nak datang.
Dalam pkl 6.15pm dia datang dan discuss semua bagai..semua resit dia dah ready print siap2 kat office dia....dan selesai lah satu hal.... tak payah fikir lagi pasal service mesin Coway nih.... just nak monitor je jadual untuk technician dia datang. Katanya start by next month [Mei] So...sampai Mei tahun depanlah kiranya.....katanya 2 bulan sekali akan datang buat service.... kali ni saya nak control betul2...sebab...pernah jadi.... last saya ambik service tu.....3 kali je depa datang service...memang mendatangkan kemarahan....sebab kelalaian sendiri jugaklah...tak monitor...main lepas tangan macam tu je..... dah rugi bayo..... nak complain pun tak guna...sebab dah tersedar lamaaa......memang mak nenek betoiii....nenek pun tak lupa macam saya kannn....hehehe....
[skrg tgh monitor Rentokill punya jadual datang ke rumah untuk pest control.....yang ni pun satu hal jugak....selalu ingatkan mak....bulan ni ada dtg tak.....ahahaaa.....sebab bab call suruh datang ni mak saya.....apa2 kes nak datang buat service ni..kena ikut jadual mak...tapii utk mesin water filter nih untuk tahun nih kena ikut jadual saya....senang saya nak control......]

So..pada sesiapa pengguna dan ada yang nak beli ke mesin nih....untuk service ke apa2 pertanyaan mengenai mesin nih....boleh je refer disini : www.coway.com
Memang feedback dari diaorang sangat pantas......


Harga terkini tahun 2016
Kredit to : www.coway.com.my

Selama guna mesin water purifier coway nih...memang tak pernah lagi rosak lah.....smooth je walaupun bertahun tak service...hehehe....Dia ada banyak keluaran...so..terpulanglah nak keluaran macam mana....dan bukan sahaja water purifier.....air purifier....dan sekarang dah ada outdoor filter.



Kredit to: Google image

Ni untuk outdoor.....ada 2 size...untuk apartment/condo dan satu lagi untuk rumah banglow lot / rumah teres macam saya =))

Bila diaorang dah datang rumah...memang kebiasaannya setiap kali nak renew dia punya service...mesti akan promote keluaran baru diaorang. Terminat pulak kat outdoor filter untuk satu rumah punya..... yang tu akan dipertimbangkan setelah selesai semua barangan2 rumahku syurgaku dipenuhi nanti..... tapiii idaklah nak bawak mesin ni ke rumah baru....mungkin saya akan guna yang lain..... dah ada dah pun....cuma tunggu nak pasang je lagi kat rumahku syurgaku tu nanti....ehehee.... Yang coway ni....utk seisi keluarga yang nak berkumpul kat rumah mak abah nanti....lagipun saya berdua je dengan suami kalau kat rumah baru nanti kannn.....

Selesai satu hal..... alhamdulillah... =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

4 comments:

  1. akk amik yg sewa beli tu. sbb malas nak pikir2 pasal servis tu lah. bila sewa beli mmg derang dtg every 2 mth without failed. akk baru je pakai 3 tahun. okay lah nampak nya servis dia. cuma kerap tukar orang. tapi org servis skrg ni dah siap jd member dah ngan asben akak. huhu.
    sewa beli pun sng - dia trus potong dari akaun kita ja. takyah cc apa semua.

    kami ada jugak air filter coway. ni pun sewa beli. dan sama lah dia servis setiap 2 bln sekali.

    kalau takde camni, mmg tak displin lah nak servis secara berkala ni. akak nyer induction cooker hood pun dah 3 tahun tak servis. malas nak call. entah apa rupa agaknya. kena call gak ni..org tu dah SMS dah tu ari. Hihi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah....rasa rugi pulak tak ambik yang sewa beli punya....ehehe...masa tu fikir tak nak ada commitment nak bayo setiap bulan..... bayo terus senang....tapiii tu lah pulak...nak kena monitor service dia....=)))

      Delete
  2. Saya juga pemilik coway sudah 2 tahun lebih, servis bagus tapi selalu tukar orang. Masalah sekarang coway saya menitis air sudah dua bulan dan skarang ni air sejuk tidak 100%, warna biru hanya setakat 50% sahaja. sudah dua kali makanik datang tapi tak dapat baiki ....... apa perlu saya buat

    ReplyDelete