Monday, May 16, 2016

HENTIAN TBS [TERMINAL BERSEPADU SELATAN] - PJ - IPOH

Hari ni nak cite kisah jakun saya dan suami ketika kami sampai ke Hentian Bersepadu Selatan

26 April 2016 [Selasa] - Saya dan suami ke PJ & KL.

Selepas en suami kemalangan, Isnin & Selasa tu saya dan suami ambik cuti untuk settle kan urusan kereta yang xcident tu.

Selasa tu kitaorang ke PJ ambik kete mak mertua yang baru je mama beli setahun lebih ke dah 2 tahun tak pastilah......[beli cash sebab murah katanya.....hehehe...] tetapi tak pakai. So...mama bagi kitaorang pakai keta tu dulu sementara kereta saya masuk bengkel. Kadang2, en suami saya kena ke Daerah2...dan en suami kadang2 bawak kete sendiri....jadinya....saya perlukan kenderaan untuk ke tempat kerja yang jauh jaraknya dari tpt kerja suami. Sebab tu kami perlukan keta satu lagi untuk memudahkan urusan kami...InshaaAllah. Sebab tu lah kena ke KL naik bas nih....hehehe..

Dah bas yang kami nak naik tak jalan pulak time2 macam tu........at last, kitaorang naiklah bas konsortium yang memang senantiasa ada.... ada je orang.... bas akan jalan....kira oklah jugak bas dia...besar dan selesa tempat duduk dia.... adalah dalam 6 orang je penumpangnya.....bas gerak tepat pkl 9.30 pagi....

Tengah dok teruja macam apa je kannn..... sekali sampai je kat Kampar....dia keluar highway dan ikut jalan lama.....Ya ampunnnn........ ada lagi ke bas yang ikut jalan lama.......hahahaa....

Sekali bila tiba je kat pekan Kampar.... jalan jammed sebab ada kematian.....siap bergendang bagai...elok je bas tu ikut belakang rombongan tu......hmmmm....
Bas tu ikut jalan lama sampai ke Bidor..... baru naik highway balik.....adoyaiiii.....nasib bas tu selesa.... nasib jugak ada bas yang jalan time tu...kalau tak... sapa pulak nak bawak kami ke kl ye dakk....syukur je lah...

Sampai KL dalam pkl 1.15 pm macam tu... Bas berhenti kat Terminal Bersepadu Selatan...turunkan orang atau ambik orang kat situ...kemudian terus ke Johor katanya.... ok lah...asalkan selamat sampai sudahhh..... alhamdulillah...



First time jugak saya dan suami turun kat TBS tu..... rupanya ni perhentian baru.... rasanya baru je beroperasi [tak silap saya lah....malas pulak nak google kan...hehehe...].

So..masa naik ekskulator tu macam jakun sangat tengok sana sini....
Siap ambik gambo sana sini....
Dah macam mini airport...ada balai berlepas....dan kaunternya tersusun cantik....



Bas berhentikan penumpang di terminal nih.....terus naik ekskulator ke atas....





Nak ke KLIA transit / nak naik LRT atau Komuter....semuanya kat seberang sana....kena jalan sikit lah.....sikit tak sikitlah.....hehehe....



Macam airport kan....ada waktu bas bertolak.....memudahkan pelanggan



Kaunter2 tiket yang tersusun dan teratur
oh yaaa....kaunter PTPTN pun....=)))



Kat dalam ni....ada banyak jugak kedai2 yang jual pelbagai barangan....kiranya macam airport lah....tapiii idaklah banyak macam kat airport tu.....



Tempat menunggu sebelum naik bas.



Tunjuk arah yang sangat membantu kita yang tercari2 arah



Nampak takkkk.....ada lobi perlepasan....di kawal oleh anggota2 Polis Bantuan [tak silap saya lah...]

Dari TBS nak ke KL Central kitaorang naik komuter...kena berjalan sikit lah kalau nak ke train.....tak lah jauh sangat untuk kita yang masih muda nih.....agak jauh untuk orang yang dah berusia......ni kalau saya sensorang...harus terkial2 nak cari sana sini......hehee....

Kat TBS ni sangat2 mudah dot com lah....sebab... kita boleh pilih...nak naik komuter, train LRT tu ke atau nak naik yang transit terus ke KLIA.....senang sangat2..... Kitaorang pilih untuk naik komuter sebab kalau naik LRT..nak kena tukar2 train lain pulak kat Masjid Jamek......Dari KL Central, kitaorang naik train ke Taman Jaya.... Mama ambik kitaorang kat perhentian Taman Jaya...dekat je dengan rumah mama...

Sembang2 dengan mama dan pakcik sambil2 lunch.... lepas tu rehat sekejap...macam biasa..mama mesti buatkan kitaorang nescafe tarik....[kesukaan saya...sebab mak mertua saya pandai buat nescafe.....memang sangat marbelesss....]

Dalam pkl 4.15pm macam tu kitaorang mintak diri....maka...startlah en suami bawak kete baru mama....walaupun dah lebih dari setahun mama beli kete tu...mama memang jarang guna...siap plastik pun tak bukak lagi...adoyaiiii mama oh mama.....baru guna 2000 km ok...memang baru sangat....bau kedai pun tak hilang lagi.....hehehee....

Kitorang singgah KL...niat nak tengok Umar..... rindu kat budak demokkkk comel tu....abang saya bgtahu Umar demam..... pegi tengok sat lahhh....hehehe.... Dan hari tu jugak baru saya bgtahu abang saya yang suami saya xcident....kitaorang ke KL sebab mama suruh guna kete dia sementara kete masuk bengkel......nak guna salah satu kete abang saya....kete yg tu pun masuk bengkel jugak.....tak pe....ada jalan yang Allah bagi kan.....yakin je padaNya....nasib ada mama....lebiuuu mama.......Masa ke rumah abang saya.....kitaorang tak jumpa abang saya pun....sebab dia sibuk meeting katanya....jumpa dengan kakak ipar je.....Sempat jugak main dengan domei domei Umar..... budak baik yang nak je kat orang.......eiiiii rindu pulak kat si domok domeiii tuuu......

Lepas solat semua...dalam pkl 5.30pm macam tu...kitaorang gerak terus balik ke Ipoh.

Kebetulan sepanjang jalan tu hujan.....suami agak cuak sikitlah nak drive selepas xcident tu.....takut la jugak kan...sebab jalan pun licin masa tu...

Alhamdulillah...dalam pkl 9.30 malam macam tu kitaorang selamat sampai.... berhenti lama kat hentian Sg. Buloh....kemain ramainya orang yang berhenti utk solat maghrib....... lepas tu kitaorang berhenti sekali lagi kat Tapah..... pekena lemang dan ketupat daun palas dengan rendang tok yang sangat sedap....harus cuba.... kedua2 belah hentian Tapah pergi dan balik ada rendang tu.......[try lah...] sejuk2 ni pekena dengan teh tarik memang sangat heaven ok..... =)))


 
 
 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



4 comments:

  1. Walau akak selalu lalu lalang depan ni,,tak pernah pulak nak guna,anak2 jer yang selalu sebut sini,,akak just ambik diorang je. bagus ye kemudahan awam kini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih mudah dan selesa.....nanti kak hanem try masuk TBS nih....macam2 jugaklah ada dalam tu....sementara nak tunggu anak tu....boleh la minum2 dulu kat dalam tu....=)))

      Delete
  2. lama dah TBS ne beroperasi. memula dulu utk ke selatan saja. lps tu masuk yg utara punya n last yg ke pantai timur.
    akk salu gak pergi amik anak2 buah yg sampai KL. tp naik bas ke sini tak pernah lagi la. Huhu.

    ReplyDelete
  3. Tu laa.... Ketinggalan ketapi sgt lia nih.... Hihihi.... Thanks kekda for the info =)))

    ReplyDelete