Thursday, May 19, 2016

MY BAITI JANNATI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Alhamdulillah 17 Mac 2016 [Rabu], kami dah dapat kunci rumah....
Terus teruja nak buat itu dan ini...



First of all....kitaorang akan check dulu rumah tu.....memang semua step baru dapat kunci.....mesti rumah tu ada defect......harus check dengan teliti....sebab saya mengaku....saya agak cerewet sikit....so...bertabah je lah pemaju tu........



Saya dengan en suami sama-sama check keseluruhan rumah....
memang lah ada defect kan....
kitaorang akan labelkan kat tpt yang ada defect.....lepas tu akan snap gambar.....print bercolor then hantar kepada pemaju untuk diperbaiki...... bawah tu...tulis kat bahagian mana.....senanglah pemaju nak trace dan senang juga untuk rujukan kita....



hahaha.... nampak kannn.....cat tak rata pun kakak complain jugak.....harusss......

Start dari dapat kunci sampai laa nih....memang dok asyik berulang ke rumah je lah.....excited sangat nak duduk kat rumahku syurga ku tu.... Actually sebelum dapat kunci lagi....kitaorang dah start tengok2 barang...antaranya pg ke kedai lampu..... tujuan untuk tanya ttg pakej pemasangan lampu, kipas dan beberapa penambahan soket plug dan sebagainya.

Kemudian ke kedai peralatan elektrik...tengok2 barang keperluan....yang betul2 nak digunakan...contoh washing machine, peti sejuk, microwave, pengering pinggan....dan kebanyakkan barangan elektrik yang lain kitaorang dah ada.....macam periuk nasi, water purifier, blander semua tu....semuanya dah ada...masih baru dan tak digunakan.....hehehee....hasil dari memunggah balik stor....rupanya melambak2 hadiah kawin yang kitaorang dapat dan kebanyakkannya barangan elektrik....contohnya...periuk nasi ada 3 [ehhh banyak la pulak] blander ada 3 jugak....thermos air yang 4liter tuu.....rasa beruntung jugaklah.....selamat duit pakcik dan makcik.....hehehee....Lebih rasa berhuntungnya sangat.......semua set pinggan mangkuk....cawan..periuk.... sudit belanga, sudu dan seangkatan dengannya......sampailah kepada set pemotong cheese pun semuanya dah ada.....tak payah nak beli.....semuanya dari mak mertua.......[yang ni nanti saya akan buat special entry.....pemberian mak mertua yang sangat2 berharga membuatkan anak menantu tersenyum sampai ke telinga........=))))]




Ni antara yang mak mertua saya bagi.....=)))

Selain tu....jenguk2 jugak ke kedai perabot..... tapiii yang utama sekali nak beli adalah tilam.....kebetulan masa tu ada promosi....untuk pembelian tilam.....beli 1 percuma 1......so....kami decide memang master bedroom nak guna katil jenis king..... dan bilik tetamu katil queen.....dan satu lagi bilik kat bawah.... just katil bujang...but bawah tu ada lagi satu tilam lg...tgk mana yang berkenan....ni baru plan je lah....=)))

Tapiii sementara ni....tilam dah beli.......king satu.....queen satu...... best sgt...bila dapat yang berkualiti punya....dengan harga yang sangat berpatutan.....alhamdulillah.... dah settle satu bab.....

Perkara kedua...haruslah nak grill..... Sebelum nak letak barang2 tu semua...kena lah di grill rumah tu kan...... alkisahnya....rumah jiran sebelah yang sedang disambung belakangnya..... kena pecah masuk...kebetulan diaorang kunci pulak semua pintu2 bilik.....habis kena kopak dek pencuri..... rumah kitaorang pun kena masuk jugak....nasib en suami tak kunci semua pintu....siap tolong bukakkan...supaya senang si pencuri nak masuk.....bukan ada barang pun kan...... tau tau..masa datang....tengok pintu sliding door dah ternganga.....ehhh...dah kenapa.....sekali....rupanya jiran sebelah pun kena.....habis barang kontraktor yang bina belakang rumah dia tu kena curi.....kesian pulak.....kitaorang memang tak de letak barang apa-apa...... macam2 hal lah pulak......

Dah siap panggil orang grill datang rumah.....sepupu saya jugak yang buat tu.....hehehe....kira ok lah...harga sepupu katanya..... bila lagi nak tolong sedara kannn.....tak kisahlah semua tu.......janji....dah siap pasang...boleh lah di letakkan barang2 yang nak dibeli......rasa selamat lah jugak sebab dah bergrill....



Ambik pakej terus dari kedai lampu ARTUS nih....sebab rasanya yang ni je kitaorang rasa berbaloi selepas survey kat merata rata kedai lampu....kebanyakkannya....memang tak ada yang buat pakej sekali lampu dan kipas...... ada memang ada...tapiii tak berpatutan dengan harga dan kualiti lampu yang dia bagi......so....kita teruskan je lah dengan kedai lampu ni......manager dia pun dah macam kawan je dengan kitaorang....hehehe...
Yang penting sangat berpuas hati dengan service diaorang nih.....



yeah....lepas ni boleh teruskan operasi mencuci, mengecat dan meng meng lagi lah......

Buat masa nih..... lampu kipas semua dah pasang..... tq Artus kerana merealisasikan apa yang kami nak.... memang sangat berpuas hati dengan barangan yang berkualiti dan harga yang berpatutan.....kitaorang ambik pakej untuk satu rumah.....sekali kipas..... semuanya down light led.... Memalam datang ke rumahku syurgaku tu......tengok dah terang benderang.....terus rasa tak sabarnyaaa nak duduk rumah sendiri.....
Bila dah pasang grill barulah boleh nak operasi cat rumah......

Lately ni.... memang agak sibuk sikit.....kebetulan mak ada appointment di IJN....so...bulan 4 je...kitaorang dah ulang alik KL beberapa kali..... bulan ni je dah 2 kali ulang alik Ipoh-KL-PJ...

So....sambil menyelam sambil minum air orang katakan.....singgah ke Ikea....cari2 barang sikit....yang banyak beli..buat sementara ni....peralatan bilik air....macam2 lah....sebab ada 4 bilik air....so....rasa nak completekan 4 bilik air tu......dan rasa best jugaklah.....sebab apa yang kitaorang nak....memang dapat.....compare dengan harga kat luar...rasanya harga kat Ikea lagi bebaloi.....rasanyalah....

Baru2 ni...SLL kat area rumah saya ada buat jualan murah untuk ahli.....so..kitaorang ni bukan ahli....sebab tak pernah masuk pun.....memang masuk tu...niat nak cari barang..... Bestnya tgk semua peralatan yang dia jual semuanya yang berkualiti punya.....

Kebetulan en suami nak cari mangga untuk rumah.....memang banyak lah nak beli kan..... dann.....memang dapat lah apa yang kitaorang nak.....puas hati sangat.....sebab harga tu lagi murah dari kat luar.....dapat yang sangat berkualiti punya........lagi...pembelian rm100 keatas katanya bayar untuk keahlian rm10 insteed of rm20...lepas tu dapat lagi potongan setiap barang 20%....ehhh memang berbaloi lah......dapat harga murah lagi.....hehehe...

Round sekejap....sekali en suami teringat nak beli water heater untuk master bedroom.... sekali round...nampak yang jenama Joven punya..... masa tu ada diskaun 20%.....harga nya sangatlah berbaloi2 compare kalau beli kat luar.... baca review dari internet.....kebanyakkannya....memang recommend brand Joven ni..... dan memang ye pun....ada warranty 5 year.... Joven susah nak rosak katanya....bila dah semuanya mengakui brand ni ok dari brand yang lain...kita just pilih je lah.....siap sekali ada 2 shower....satu besar dan satu kecik.....rasa puas hatilah jugak....

Lepas ni...misi nak mencari sofa dengan meja makan....yang tu semua....tunggu lepas grill dengan kabinet dapur dipasang.....mana tahu pulak kan...tetiba rasa nak buat kabinet utk bilik terus....manalah tahu kan.....hehehe...kalau ada rezekinya.....dah boleh save kat situ....sekali harung dengan katil.....tengok harganya lah pulak....kalau rasa berbaloi.....boleh je teruskan......kalau tak....kita proceed jelah dengan plan asal....sebab set bilik sahaja tak termasuk tilam....dalam rm10 - 15k jugak.....[ni semua sebab kehendak naga makcik lahhh....ahahaaa.......]

Barulah tahu......rupanya...nak masuk rumah tu...memang banyak sangat nak buat dan yang paling penting....memang betul2 kena ada ringgit ka sorga tu.....hehehe...
 
Setiap malam en suami akan ke rumahku syurgaku itu....drill apa yang patut....contoh...water heater dan cermin bilik air...... dah settle yang itu....en suami akan pergi untuk cuci rumah.......pakcik tu buat sensorang dia je.......sebab isteri tak berapa sihat.....Katanya tak payah panggil tukang cuci berbayar dulu.....biar dia cuci dulu.....kalau masih berdebu....harus kena panggil syarikat yang mencuci guna mesin tu......

Nanti....kita buat entry khas untuk listing barang2 yang diperlukan untuk masuk rumah baru nih.....kalau dikira2 balik....haruslah banyak...kecuali kalau yang dah ada sebahagian daripada barang tu lah kannn...... InshaaAllah....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



4 comments:

  1. Wahh dapat rasa camne seronok dapat rumah baru ni Alia..Ok slow2 survey barang.Jangan lupa ambik gambo bila sume dah siap..Tahniah dan selamat menyolek rumah baru ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. إن شاء الله
      Terima kasih kak =)))

      Delete
  2. seronok tgk org excited masuk rumah baru ni.
    3 thn lps akk pun camni lah.. skrg ni dah berselerak balik rumah.. byk nau barang. geram btul.

    tips akak - buat konsep minimalis. jgn sumbat byk2 barang. nanti makin lama makin sempit plak dibuatnya rumah kita (eh. rumah akk mmg sempit pun..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baikkk kekda....
      Sempit ke... Luas ke... Kecik ke... Beso ke... Janji rumah kita sendiri kan kak.... =))

      Delete