Thursday, May 19, 2016

RUMAHKU SYURGAKU - PART 1

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Alhamdulillah 17 Mac 2016 [Rabu], kami dah dapat kunci rumah....
Terus teruja nak buat itu dan ini...



First step selepas dapat kunci.
Pemaju akan bagi kita satu borang untuk kita tick samaada rumah berkenaan berada dalam keadaan ok atau ada defect. Step ni kebiasaan pada semua pemilik rumah yang baru sahaja dapat kunci kerana rumah tersebut masih di bawah warranty pemaju. So..kalau ada defect...pemaju akan perbaiki dengan percuma selama 2 tahun. Manakala untuk keretakkan....5 tahun.





Saya dengan en suami sama-sama check keseluruhan rumah....
memang lah ada defect kan....
kitaorang akan labelkan kat tpt yang ada defect dengan selotip putih ....lepas tu akan snap gambar.....print bercolor then hantar kepada pemaju untuk diperbaiki...... bawah gambar tu...tulis kat bahagian mana yang defect.....senanglah pemaju nak trace dan senang juga untuk rujukan kita....

Selepas pemaju dah baik pulih segala defect....saya akan tick kan kat salinan borang yang dihantar pada pemaju dan kontractor tu sendiri yang akan buka selotip tu....senang keje kami...senang juga keje dia......beres.

Benda ni berlaku berbulan2 jugaklah....sehingga kami berpuas hati dengan kerja2 baik pulih tersebut. Selain benda2 kecil yang defect...saluran air yang bocor juga termasuk dalam senarai jugak....memang kena check betul2....sebab takut di kemudian hari menyusahkan kita pulak....=)))

Pada sesiapa yang baru je dapat kunci rumah baru korang....memang boleh ikut step ini.... mudah lagi memudahkan.....=)))

 
Step kedua.

Selepas segala defect dibaikpulih dan kita pun berpuas hati.

Kami mula mencari pakej pemasangan lampu dan wiring. Banyak jugak kedai yang kami pergi di area Ipoh ni. Dan akhirnya, kami memilih pakej yang disediakan di Artus Lighting.

Pakej termasuk kipas dan lampu hiasan tangga serta pemasangan beberapa wiring baru dan penambahan plug dan soket. Kami amat berpuas hati dengan pakej dan harga yang ditawarkan.....sesuailah dengan bajet kami.....=)))


Tq Artus kerana merealisasikan kehendak kami....





Alhamdulillah....selesai pemasangan lampu dan kipas di keseluruhan mybaiti jannati nih.

Saya sejenis suka pada yang simple....so...memang tak ada chandelier bagai....tak tahulah pulak kemudian hari kot kot en suami teringin pulak......yang tu kita pasang kemudian...yang penting yang basic tu dah ada....=)))


Step 3





Tiba masa untuk cuci cuci mybaiti jannati.
Step nih...memang sangat2 memenatkan.
4 kali kitaorang cuci [4 kali means...4 hari] dan pastikan my baiti jannati ni benar2 bersih.
Yelah..bukan selalu boleh banjirkan rumah tu dengan air dan kemudian berus berkali2 sampailah betul2 berpuas hati.

Penat okeh...nak cuci atas bawah.....memula kitaorang buat kat bahagian atas....dah betul2 berpuas hati akan kebersihannya....barulah buat kat bahagian bawah......keluar peluh jantan kakak hehehee.....

Untuk lantai...kami just guna sabun biasa je....berus berus dan berus [guna berus yang lembut ya] sampai segala kekotoran tu keluar. Dah kering....barulah mop lantai tu..... 3 kali mop ok.... yang last mop baru guna cecair mop lantai jenama cosway.... memang best guna liquid floor cleaner [guna di bilik air] and floor shine [untuk keseluruhan lantai] ....tak caya boleh guna ok...berkesan sangat....bila pijak...memang tak rasa kesat.

Untuk cermin sliding door dan tingkap..... dah cuci dengan air...kami lap dengan newspaper yang dicelup dengan bancuhan sabun pencuci pinggan jenama sunlight. Memang puas hati sesangat sebab cermin nampak bersih dan berkilat......menjadi jugaklah petua mak nenek rekaan saya...hehehe...... beria2 encik suami beli glass clearner spray tu.....tak jadi guna benda tu....penyudahnya...saya selamba je ikut kepala saya......sekali....encik suami pun puji....senang...tak payah keluar modal banyak pun.......boleh lah cuba....=)))


Step 4

Selesai dah cuci2 rumah..... barulah kami cari orang nak buat grill. Part nih.... kami memilih di kalangan sedara mara untuk buat grill. Kami pilih jenis rock iron untuk grill mybaiti jannati.
Part nih yang melambatkan proses kemasukkan kami ke mybaiti jannati....

Memang lambat...dan ketika ni.....bertabah jelah.....mungkin Allah nak duga kami......
Tapiiii berkat kesabaran......akhirnya siap juga......=)))
[sooo tutup cerita & kunci mulut...janji siap.....]

Lately ni.... memang agak sibuk sikit.....kebetulan mak ada appointment di IJN....so...bulan 4 je...kitaorang dah ulang alik KL beberapa kali..... bulan ni je dah 2 kali ulang alik Ipoh-KL-PJ...

So....sambil menyelam sambil minum air orang katakan.....singgah ke Ikea....cari2 barang sikit....dan rasa best jugaklah.....sebab apa yang kitaorang nak....memang dapat.....compare dengan harga kat luar...rasanya harga kat Ikea lagi bebaloi.....rasanyalah....

So...jumpa di next entry rumahku syurgaku....








Terima kasih kerana membaca entry ini!



4 comments:

  1. Wahh dapat rasa camne seronok dapat rumah baru ni Alia..Ok slow2 survey barang.Jangan lupa ambik gambo bila sume dah siap..Tahniah dan selamat menyolek rumah baru ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. إن شاء الله
      Terima kasih kak =)))

      Delete
  2. seronok tgk org excited masuk rumah baru ni.
    3 thn lps akk pun camni lah.. skrg ni dah berselerak balik rumah.. byk nau barang. geram btul.

    tips akak - buat konsep minimalis. jgn sumbat byk2 barang. nanti makin lama makin sempit plak dibuatnya rumah kita (eh. rumah akk mmg sempit pun..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baikkk kekda....
      Sempit ke... Luas ke... Kecik ke... Beso ke... Janji rumah kita sendiri kan kak.... =))

      Delete