Wednesday, July 27, 2016

CERITERA AIDILFITRI 2016 PART 1

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni baru nak update pasal raya.....

Alhamdulillah....Allah masih bagi peluang kepada kita semua untuk menyambut hari raya bersama2 dengan orang2 yang tersayang..... sambil kita meraikan hari kemenangan tersebut....sambil kita ingat saudara2 kita yang kurang bernasib baik...baik yang hampir dengan kita mahupun yang jauh beribu batu dari kita..... Semoga Allah melimpahi rahmatNya dan barakahNya kepada kita semua....Allahumma aminnn...

Berbalik pada ceritera raya saya dan keluarga....

Tahun ni abang saya dan keluarga berhari raya di Ipoh [meriahlah sikit] dan macam biasa [setiap tahun] dua orang kakak saya beraya di rumah mertua....so...raya kedua baru semua se family berkumpul. Oleh kerana kami ni adik beradik sangat rapat......kalau tak cukup korum tu macam tak kena je kan.....hehehe

First raya....lepas sembahyang raya....saya dan suami gerak balik ke PJ. Kebetulan mak mertua tak balik ke Pahang [kampung sebelah bapa mertua] jadi...kami kena teman mama beraya untuk tahun ni......



Pepagi sebelum gerak balik ke PJ... sempat jugaklah bergambar raya dengan kakak & abang saya sekeluarga...... kami dengan anak2 sedara mmg sangat rapat...dah macam kawan...so..kita bergambar dululah......



Mesti ada adik bongsu baju hijau ni kan.....hehehe



Sebahagian adik beradik saya yang ada pada pagi raya pertama....dengan mak saya......sikit ni pun dah meriah.....kita tunggu lagi 2 orang tu balik.....harus terlebih meriah....=)))

Kebetulan pulak tu..... ada sepupu kitaorang yang nak bertunang first raya tu...... tak silap nak pergi meminang si bunga nya di Tanjung Karang.....[Ni sepupu kitaorang belah mak lah kiranya].
Boleh dikatakan...semua bapa dan mak sedara kitaorang ikut sekali rombongan meminang tu sambil beraya lah sekali....hehehe.......

Lebih kurang pukul 11.00 pagi....kitaorang gerak balik ke PJ dan rombongan saudara mara saya bergerak ke Tanjung Karang.

Highway plus dari utara ke selatan memang sangat2 lengang......tetapi....dari arah selatan ke utara...agak sibuk....mungkin ada yang macam kami......pagi raya baru nak balik ke kampung halaman.....cumanya kami ni kampung nya di bandar lah tapiii.....hehehe.....masa tu cakap kat diri sendiri....huntungnyaaa....kawin dengan orang bandar nih........huahuahuaaa......

Disebabkan jalan sangat2 lengang.....makanya en suami bawak pun santai2 je...

Kami sampai ke PJ lebih kurang dalam pukul 1.30 macam tu ...mama dah siap sedia menunggu anak menantu sampai.....menantu cuma bawakkan mama rendang ayam yang mak masak dan biskut raya yang menantu buat sendiri dengan penuh kasih sayang.....hehehee....

Kitaorang duduk rehat sekejap sambil mama jamu kitaorang hidangan raya.....kuih muih dan harussss ada nescafe sedapppp dari mama..... tengah santai2 dengan en suami....tetiba mama keluar dari bilik dia dan bawakan saya sepasang baju yang sama dengan mama tetapi lain color..... kain sari silk yang mama saja beli untuk menantu....katanya pakai je pelasah untuk ke tpt kerja ke mana2 suka lah kan.....

Menantu terus senyum simpul....masuk bilik tetamu dan terus iron baju yang mama bagi tu.....lepas tu terus salin dan pakai....siap bagi sekali dengan tudung yang sama color dengan baju.....

Lepas tu kitaorang bergambar raya sama-sama....sambil gelak2...hehehe...nasiblah dapat mak mertua sporting macam tu....boleh je ikut rentak anak menantu....







Macam-macam gaya en somi dengan mama dia....ahaha....mama elok maintain je macam tu.....pakcik sebelah yang overrr sangat tauuu......ahahaa....



Pose ayuuu le konon.....ahaha...







Sporting tak mak mertua saya....ehehee.... sedondon dengan menantu....cuma lain2 color.....
Saya sukeee.....[sambil kenyit kenyit mata......dengan tujuan nak bagi en suami jeles......ahahaha....]

Mama suruh kitaorang rehat2 dulu sebelum nak keluar makan katanya.....ateee...namapun beraya di bandar...semua orang bandar balik ke kampung.......apa lagi aktiviti kitaorang......pg shopping mall je lah......hehehe..... mama ada adik yang duduk di KL dan Putrajaya, tapiii mereka semua pulang ke kampung....so..tinggal mama dengan kitaorang je lah......masa tu terus cakap kat suami...bosannya raya kat bandar.......adoiyaiii......lepas ni....kena kidnap mama bawak balik beraya ke Ipoh lahhhhh......



Dalam jam 4.00 petang macam tu, kitaorang keluar pegi ke Pavillion. Ehh...jalan idaklah sunyi sangat....ramai je orang yang keluar ke shopping mall ni......kitaorang pilih makan laksa di salah sebuah restoran di dalam Pavillion tu.



Lepas makan...ronda2 sekejap...lepas tu...lewat petang, balik ke PJ semula....

Lewat pukul 10 malam, kitaorang ronda2 mencari lemang..... tetiba mama teringin nak makan lemang.....sempat jugak singgah ke Sentul.... tengok rumah mama yang dah siap di renovate sambil ambil comforter yang mama beli untuk kami......terus macam...ehhh...banyaknyaaa........huhuhu...

Dapat jugaklah jumpa lemang.....ikutkan mama...malam tu jugak nak makan lemang...tapiii kebetulan en suami kurang sihat.....maka....terus postpone [hahahaaa] makan esok paginyaa.....malam tu...sebelum tidur, sekali lagi mama buatkan nescafe untuk kitaorang...... terasa macam dimanjakan sangat......haihhh.....naik lemak banyak dah nih.......

Sebelum masuk bilik....mama bagi saya sepasang kain sutera lukis dan sepasang baju kurung yang dah siap di tempah [batik cotton]. Memula macam terkejut sangat..... katanya....sesaja jalan...nampak macam cantik terus beli.......katanya...mama suruh ambik sebagai hadiah birthday.....menantu terus tersenyum sukeee......[terus rasa nak pelokkk mamaaa.......] anak lelaki dia terus macam jeling2 isteri.....jeles le tuuuuu....... =))))





Ni batik sutera lukis katanya.



Ni batik cotton yang dah siap di jahit....saiz saya dan mama kan sama.....
Color tu color favorite mak mertua saya kot......sebab dua2 nya sama.....=)))

Sooo....malam tuuu.....menantu tidur sambil tersenyum.....ahahahaaa....
[sabar jelah.......]





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

2 comments:

  1. amboi kemain sakan mak mertua ngn menantu berposing raya...terbaik la alia...moga kebahagian tu kekal selamanya hingga akhir hayat.Selamat hari raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn... Terima kasih kak hanem... Selamat hari raya.. Maaf zahir & batin =))

      Delete