Tuesday, July 12, 2016

CERITERA LAMA BERCUTI RAYA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Setelah 6 hari saya bercuti raya...hari ni kembali bertugas seperti biasa.
Dia punya tahap kemalasan...ya ampun....tak tau nak habaq.....ahahaa...
Semua benda tertinggal.... cermin mata pun tertinggal......[rasa nak menangis....] tapiii sendiri punya salah kan.....sampaikan nak iron baju pun malasnya......tuhan je yang tahu....[kita pakai baju dan tudung yg tak payah iron je lah........hehehe...]

Pagi ni saya pasang reminder ok.....untuk task malam nih.....kemaskan bag tangan dengan mengisi balik semua benda2 penting.......vitamin dan air masak especially dan benda2 penting yang kena buat dan settle kan secepat mungkin......huhuhuu.....

Ni kita cerita yang simple je lah dulu.....

Sepanjang bulan Ramadhan....rasa macam tak cukup masa..... sebab tu saya memag tak update blog..... gunakan kesempatan yang Allah hadiahkan pada kita [bulan Ramadhan] dengan sebaik baiknya.....InshaaAllah.

Cumanya....di penghujung ramadhan...banyak event keluarga...... alhamdulillah...semuanya berjalan mengikut perancangan kami....

Saya mula cuti pada first raya.... selalu akan cuti pada hari memasak....tapiii tahun ni....mak tak masak pun....[kecuali rendang ayam je.....tu pun sebab mak berkehendak sangat nak masak.....ikutkan je lah......tak banyak pun....] yang selebihnya.....semuanya di tempah khas.....sebab tak nak menyusahkan mak....

First raya..... saya dan suami beraya di PJ bersama dengan emak mertua [pagi tu di Ipoh......lepas solat sunat aidilfitri...baru gerak ke kl].... kebetulan pakcik [ayah tiri suami] balik ke Pahang untuk settle kan segala urusan business partner nya di beberapa buah negeri....katanya....so...pakcik akan balik ke Pahang agak lama jugak.....sebab tu mama tak nak ikut sama....jadi.....kami balik lah ke PJ untuk teman dan menceriakan hati mama......hehehe.....

Raya ke 2 baru balik ke Ipoh semula....tu pun berat hati nak tinggalkan mama.....tapiii disebabkan ada yang akan menemani mama.....so...tak lah risau sangat......=))).... sampai je Ipoh....sempatlah berehat sekejap......petang tu....semua sedara mara datang serentak.....sekali dengan saudara mara belah abah.......dah macam kenduri la pulak.......alhamdulillah......seronok sangat rasanya...walaupun.....memang tak pakai baju raya pun.....semuanya celemoih dengan peluh....semuanya ambik part memasing, basuh pinggan, buat air....dan macam2 lagiiiii......walaupun semuanya penatt tahap lari 100 kilometer.....tapiii kita happy sangat..........

Raya ke 3, barulah keluar beraya ke rumah sedara mara...tapiiii belah abah lah.....tu pun kitaorang keluar lepas asar...... tak sempat pun nak beraya ke rumah sedara mara belah mak. Punya lah happening.....dan makanan yang dihidangkan tu sangat tradisional.....sukeee pulakkk saya......nanti kita cerita ok....hehehe..
 
Malam tu....abang dengan kakak sulung dah balik ke KL...rumah dah terasa sunyi secara pelan2.....yang seronoknyaaa.....kami adik beradik dapat duit raya dari abang......yeayyyy....dah berusia macam nih....dapat duit raya...rasa macam dapat emas seketoiii besarrr.....ahahaha......biasanya....en suami je yang bagi kann.....tapiiii tu pun sukee jugakkk.......hehehe...

Raya ke 4, masak simple simple je.......sebab sedara mara dah habis datang masa second raya........ so...ni masak2 untuk yang masih ada kat rumah je....petang....kitaorang buat aktiviti sendiri je......kakak saya ada yang tak balik ke KL lagi.....sooo....boleh la main main dengan en Adam Ibrahim [anak sedara]....si demok dempolll....hehehe...

Raya ke 5, pepagi lagi kakak saya sekeluarga dah balik ke KL. Jalan memang sentiasa jammed di sepanjang raya nih....mungkin sebab cuti sambung menyambung dan semuanya dapat cuti lamaaa kan.....so.... ramai yang travel sana sini....dan ambik kesempatan untuk balik beraya ke dua2 belah rumah...... pihak mertua dan rumah mak ayah sendiri.......even saya balik ke Ipoh raya ke 2 tu pun highway memang jammed..... sabar je lah kan......[ni first time rasa jammed di hari raya....hehehe....selalu tak pun......pergi balik jalan clear je....].
Pagi tu....lepas kemas2 rumah yang dah macam kapal nak karam.......sempat bawa mak beraya ke rumah adiknya [mak sedara saya] kat kampung.

Raya ke 6, masih bercuti raya.....[kemain sakan sangat sambung cuti kannn....hehehee....nak rehat katanya....] kebetulan abah ada appointment Dr.....so....kakak saya hantar mak dan abah ke hospital....balik tu turn en suami yang ambik.....saya...duduk rumah dan masak benda yang paling senang....iaitu..... spaghetti.....kemain terlebih rajin lah pulak....... kebetulan anak sedara sulung masih bercuti...dan abang ipar pun masih bercuti.....suami pun ikut sama cuti.......so...kita main masak2 kat dapur.......kengkonon nak jadi suri rumah tangga yang mithali.......sangat kan.....hehehee...

Dan hari ni baru start keje......masa taip nih....memang agak kepayahannya....sebab semuanya nampak dua.... gagahkan mata untuk jangan terlalu manja nak kan sangat spec mata tu ye....hehehe.....sebab tak tahan silau......pasai tu semuanya nampak double trouble kat screen komputer nih....

Banyak memory indah yang nak diceritakan....especially sebelum raya.....masa bulan puasa.....nikmat Allah itu luas......semuanya tidak disangka......nanti saya akan ceritakan satu per satu....InshaaAllah....

Selamat hari raya...maaf zahir dan batin.....

Jujurnya....masih merindui ramadhan yang mulia.....semoga kita ditemukan lagi dengan bulan kemuliaan ini di tahun hadapan....Aminn.....






Terima kasih kerana membaca entry ini =)))






No comments:

Post a Comment