Friday, July 22, 2016

CERITERA RAMADHAN : NAIK BAS DARI TBS

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak cerita pengalaman naik bas dari TBS... First time naik dari sini....kalau dulu...first time turun bas kat sini....ni kali kita naik dari TBS terus ke Ipoh.

1 Julai 2016 - Kitaorang gerak dari Ipoh dengan kete mama....dengan tujuan nak hantar kereta mama semula ke pangkuan mama.....hehehee....sebab boipren saya [kete yang xcident] dah pulih sepenuhnya dan semakin handsome.... lagiii sayangggg sangat kat dia....

Hari tu memang tak sempat pun nak singgah ke rumah mama sebab sampai KL pun dah petang....dapat rehat sekejap...terus abang saya ajak berbuka diluar....saya ceritakan di entry
Iftar 2016 - Double Tree By Hilton

Esoknya 2 Julai 2016 - Dalam pukul 10 pagi....saya dan suami dah gerak ke PJ, kata nak hantar kereta kan....sempat jugak jumpa dengan pakcik [bapa mertua]...sebelum pakcik balik beraya ke Pahang.....paling best.....bila emak mertua nyanyikan lagu happy birthday untuk saya.....sweet sangat tauuuu....dan pak mertua pun wish happy birthday kat saya......[sambil menantu tersenyum simpul.....hehehee]

Sempat jugaklah beli baju raya en suami di salah satu butik di PJ....nak jubah jugak kan pak lebai tu....hehehee....nasib lah ada size dan color yang en suami nak......orang tua tu agak memilih dan cerewet sikit......sooo...ikutkan aje kehendak dia....nak kain yang elok je untuk jubah raya dia......dua kali ulang....nasib lah ada size dia......=)))

So...kami terpaksa ucap selamat tinggal kepada kereta mak mertua yang byk berjasa dengan kami..... mak mertua hantar ke train......dan kami terus naik lrt ke hentian TBS.... naik bas Plusliner 2 tingkat terus ke Ipoh.....memang ramai sangat manusia.....dan first time naik bas dari TBS....mini airport [panggilan saya lah....] jadi jakun sekejap.....kalau sensorang memang tak reti [ngengada sangat kannn]......nasib ada en suami......hehehe.....naik bas balik ke Ipoh join sekaki dengan mereka yang nak balik beraya....terus fefeeling "balik kampung....oooo balik kampung....." ahahahaa.....ehhh merasa jugak perasaan itu kan........selalu balik ke bandar balik........[rumah mak mertua kan kat PJ.....haruslah bandar sangat.....]

Memula kena sahkan tiket di kaunter khas......kiranya...kita bagi tiket original kat kaunter tu.....lepas tu dia akan tanya nama kita..... lepas tu dia akan print satu tiket lain beserta dengan nama, tempat duduk, destinasi dan yang penting....bas kita tu akan mengambil kita dia gate berapa....semuanya ada tercatat kat dalam tiket yang di print lain.

Sebelum turun ke terminal....kita akan memalui pemeriksaan polis bantuan..... scan dulu kita punya tiket tu ok....barulah pergi ke mana2 gate yang tercatat dalam tiket tu dan samaada kita tunggu bas atau bas dah sedia ada kat situ.....

Kitaorang turun2 je ke terminal...tengok2 bas kitaorang dah ada dah kat situ....so..berbarislah untuk dapatkan pengesahan ke dua....dan staff kat situ akan bagitahu di mana bas kita berada......wahhh...kemain sistematik sangat dah sekarang nih....



Tetiba...bila tengok bas....alamak...naik bas 2 tingkat lah......dapat pulak tempat kat atas......ya ampun.....redha je lah...sebab tahu...time macam tu.... memang akan ramai yang akan pulang ke kampung....tu pun kira nasiblah ada tiket kannn...kalau tak ada...memang naya sangat lahh.....hehehee...



Sukasuki kacau en suami yang tengah lena terlentok lentok sana sini....ahahahaa.....sabar je lah....mentang2 puasa....travel pulak tu.....memang syiokk sangat tido kannn......=)))


Alhamdulillah....kitaorang ingatkan jalan jammed tapiii sebenarnya tak...sampai awal dari jangkaan kitaorang.....

Turun kat terminal Aman Jaya....dan balik naik boipren saya tu...yang ditinggalkan semalaman di parking lot terminal tu.....mujurlah masih handsome kan.......heheheee....

Yang pasti.... ni lah pertama kali saya merasa naik bas dari terminal TBS tu....plus pulak tuuu...naik bas 2 tingkat dari KL ke Ipoh.......[nasib sangat tak rasa pening ke apa ke.....kalau tak naya lagiiii......heheheee...] dan merasa perasaan pulang ke desa untuk beraya...[yang ni memang ngengada.....hehehee].

Alhamdulillah....Allah mudahkan urusan kami untuk 2 hari tu.....syukur sangat2....





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

2 comments: