Thursday, July 28, 2016

CERITERA RAYA 2016 PART 2

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Kita pegi ke part 2 sambungan ceritera raya saya.

Seawal pagi lagi dah bangun main dengan batman coklat nih......





Kemain sangat dia lentok sana sini.....ni namanya comel...betina tapiiii perangai dia macam jantan......masa kitaorang ada kat sana...selalu je nampak muka dia yang mmg comel nih.....so....memang mendapat lah kan......kena kacau habis habisan dengan kitaorang...hehehe....

Lepas sarapan, memang suami decide nak balik terus ke Ipoh. Kebetulan my biras nak balik ke rumah mama raya ke 2 tu.....tapiii tak tau sampai pukul berapa...katanya sampai rumah mama mungkin petang.....rasa lega sikit sebab ada yang teman mama....



Sebelum balik...mama bagi buaian nih..... boleh bukak tutup benda nih....katanya kalau nak santai2 pegi berkelah boleh la bawak benda nih.....ahahaha....benda nih mama dah beli lama dulu...tapiii tak pernah guna......mak mertua saya nih memang suka membeli.....

Terus en suami testing pasang kat laman rumah mama.....elok je bersantai kat bawah pokok2 mama....best jugak kannn.....mama bagi kitaorang.....katanya...kalau tak bersantai kat tepi pantai....nak bersantai kat belakang rumah sambil tgk kucing2 kesayangan pun ok jugak.....adoiyaiii....sabar je lah....hehehe....

Dalam pukul 11.30pagi macam tu...kitaorang gerak dari PJ ke Ipoh.



Keadaan highway yang jammed. Jalan sikit je jammed.....lepas tu lancar balik.....tak jauh lepas tu jammed balik....memang tak pernah lalui situasi macam tu....ni kali pertama....so..ni pengalaman bagi kitaorang.... ni barulah raya....hehehe...

Mungkin sebab cuti sambung menyambung....so..ramai yang plan nak bercuti...atau ada yang nak balik ke rumah mertua atau keluarga mak ayah sendiri atau pun....kebanyakkannya nak pergi beraya di rumah sedara mara.....lebih kuranglah kan....kalau kita ada macam2 plan...orang lain pun mesti ada plan jugak......kau ingat jalan tu kau punya sorang kahhh.....hehehee....ok jugak...merasai situasi macam tu...

Kitaorang sampai ke Ipoh lebih kurang pukul 3.00 petang macam tu lah....
Sampai2 rumah tgk2 kakak saya ada yang dah balik...tinggal lagi kakak yang sulung je tak balik lagi...

Sempat rehat sekejap...tak lama lepas tu....dengar orang bagi salam...... dengar2 suara.....macam sedara mara belah abah...datang dari Kuala....terus sarung tudung semua....keluar dan sambut tetamu.....

Ramaiiiii sangatlah yang datang...lebih kurang 4 buah kereta katanya.....

Saya dan 2 lagi kakak2 saya sibuk kat dapur sebab masa tu mak dan abang saya beraya di kampung. Abah yang layan tetamu manakala kami sambil2 buat itu ini...sambil2 sembang......yang terlebih suka sembang......saya la tu kan....nak ngelat kerja.....ahahahaaa.....

Raya ke dua...kitaorang order nasi lemak sambal udang. Memang selalu pun order banyak untuk tetamu yang datang. Nasi lemak ni boleh katakan every year kitaorang order....sebab.....sedapppp dan sambal udang dia sangat marbeles.....[maaf...tak de gambar.....memang tak sempat nak ambik gambar hidangan.....saya dan geng sekeluarga sibuk layan tetamu yang datang...hehehe]. Nak suruh anak2 sedara ambik gambar pun...diaorang sibuk jugak layan tetamu2 kecil....so..masing2 sibuk lah kannn...=)))

Tak lama lepas tu serombongan sedara saya sampai satu keluarga....maka dah macam kendurilah rumah saya.....hehehe...meriah sangat lah....seronok pulak rasanya.

Elok abang dengan mak sampai ke rumah.....ada 3 kumpulan sedara mara saya sampai serentak. Maka riuh rendahlah lagi dengan gelak ketawa saudara mara.....Ya Allah...seronok sangat rasanya....dapat berkumpul dengan semua sedara mara..... boleh katakan semua adik beradik mak saya [kecuali 2 adik lelaki mak.....mungkin diaorang pun sibuk layan tetamu yang datang ke rumah mereka] berkumpul kat rumah kami petang raya ke dua tu......yang jauh pun datang jugak....... dan yang paling best...... sedara mara belah abah pun datang sekali.

Maka....kami adik beradik memang akan ambik tugas masing2....saya ambik part basuh pinggan.....[memang tu yang paling senang kannnn.....], bibik pulak ambik part lap pinggan mangkuk dan isi kuih muih yang habis kat dalam balang kuih lepas tu kumpulkan pinggan yang dah digunakan.... kakak saya yang sorang tu [kak ida] ambik part hidangan.....dan sorang lagi [kak ita] ambik part buat air......yang sulung tgh orang ramai2 datang tu...dia pun baru sampai dari Negeri 9....so..tugas dia..layan je lah tetamu macam kitaorang ni...sambil2 tu kan.....hehehe....

Walaupun tak de pakai baju raya ...tak sempat nak bergambar bagai pun.....masing2 dah macam bibik yang tak bergaji kan.....ahahahaa...... namun..tetap maintain melayan tetamu dengan ramah tamahnya...siap bergelak ketawa bagai......memang happening sgt tuhan je yang tahu....memang tak sangka...semuanya boleh berkumpul serentak petang tu.....sampai la ke lewat malam pun....masih ada adik2 mak yang datang ke rumah......

Maaflah...atas kesibukkan yang melampau....memang tak sempat nak ambik gambar pun....sempat ambik video je......tapiii video pun tak reti nak upload kat dalam blog nih.......hehehe....=)))





Ni je gambar yang sempat kami posing dengan family makcik saya yang datang dari Teluk Intan. Masa ni sedara mara ada yang dah balik....jadi ada la sikit masa nak bergambar...hehehe...

Lewat malam....barulah kami ni semua berehat....barulah masing2 makan nasi lemak sambal udang yang tetiba kakak saya olah jadi sambal petai.....sedap ya amat......barulah kami ni berkumpul adik beradik ipar duai semua dan beraya sambil sembang macam2 perkara.......sambil pakai baju rumah je......ahahahahaa....yang penting kami ada berkumpul sekeluarga.......hilang semua penat basuh pinggan....sediakan hidangan dan bancuh air......yang ada..kenangan yang best....

Itulah ceritera raya kedua keluarga saya....
Kenangan yang sangat mempesonakan....








Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

2 comments:

  1. kegembiraan berjumpa ibu bapa adik beradik dan saudara mara dihari raya ni sangat seronok dan tak terucap keseronokannya kan.Sebelum raya sibuk order kuih namun bila raya juadah lain yang jadi kemuncak untuk dinikmati...sama jugak ngn keluarga akak ni,,perancangan untuk jamuan memang penting bila dah ramai yang datang .

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya akn fikir pasal menu2 yg menarik utk perut sendiri dan jugak tetamu hihihi
      Betul kak... Seronok setiap kali dpt gathering bersama2 nih..... =)))

      Delete