Tuesday, December 27, 2016

MITSUI PREMIUM OUTLET DAN KLIA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Ni minggu lepas punya cerita..... 

Pejam celik pejam celik dah tiba masanya untuk ambik anak sedara sulung dan abang saya sekeluarga balik dari umrah. Rasa macam sekejap je..... ehhh memang sekarang ni waktu tu terasa semacam singkat sangat kannn.....keee saya je yang rasa macam tu....huhuhu...

Malas nak buat part by part....kita buat satu entry ni je la ekkk......hehehee....

Sabtu 17.12.2016

en suami decide nak gerak dari rumah agak lewat. Lewat tak lewat la jugak...dalam pkl 3.00 pm kitaorang gerak dari Ipoh. Ehhhh....sebelum gerak tu..... rupanya....kakak saya baru sampai dari Europe.......disebabkan saya tidur kat my baiti jannati...so...haram tahu cerita kata kakak saya dah sampai Ipoh....kemain....penat sangat katanya.... tapiii sebelum kitaorang gerak tu....kakak saya ada bg kat saya souvenir......nak tahu apa diaa....nanti kita buat special entry ok....[hahahaa....kemain nak ada special entry.....hashtag....ehhhhsukahatilah...... ahahahahhaa...sabar je lah...best tauuu...kita dapat apa yang kita nakkk.....]


Ni antara souvenir yang kakak2 saya bagi....ada lagiiii tauuu....nanti kita buat special entry untuk souvenir nih......[kemain sangat] tapiiii sebenarnya....saya appreciate sangat setiap pemberian orang pada saya sebab apa tauuu....sebab dia berjalan serata dunia mana pun.....masa membeli tu....mesti dia akan ingat....ehhh...yang ni nak bagi kat lia laaa.....nampak takkkk nama kita di sebut atau terlintas kat fikiran dia......ehehehee..... [bodek sangat....hehehee]

Kebetulan mak nak ikut sekali..... lepas tu saya angkut anak2 kakak saya sekali....harus lah diaorang nak jumpa ibu ayah diaorang...... ye lah....ibu melancong ke Europe...ayah pulak attend meeting kat Philippine.... pasai tu kena tinggal kat rumah opah.....heheheee......ehhh duduk rumah opah pun seronok dua ronok jugak.....mak sedara bawak pergi tgk wayang yang cite cartoon moana.....ehhh ntah apa2 ku hadap kan jugak lahhh.....lagii tgk star wars.....kemain korang eaaa..........ahahaha...


Dalam kete semasa nak gerak ke KL....Kemain senyummmm sampai ke telinga....

Cut-cuti sekolah nih....jalan dilebuh raya dari utara ke selatan....selatan ke utara....dua2nya sibuk macam hapa je.... traffic agak slow....nasiblah kitaorang tak kejar masa.....so...boleh la en suami drive dengan cara yang sangat relax....hehehe....

Sesampai ke Kl...terus hantar mak ke rumah kakak sulung saya di Ukay perdana.... singgah solat sekejap...terus gerak ke Chempaka Cheras....rumah kakak atas saya pulak.... hantar anak2 dia ke situ.....ehhh...kalau baca2 dan di fikir2kan balik...dah macam kenderaan pengangkut la pulak kitaorang nih.... hahahaha...adoiyai.....sabar je lah...=))))

Tapiii bestnyaa...dapat jumpa dengan en adam ibrahim yang domok domok tuuu...... sempat lah main2 dengan dia sekejap...lepas tu kitaorang teruskan perjalanan ke KLCC.... ingatkan nak cari hadiah anak sedara....[sekali lagi.....] sekaliii...bila en suami tgk punyalah ramai manusiaaa......terus dia tarik tangan saya ke tempat lain......ke kinukuniya [sabar je lah]......tu pun sekejap je...... buku yang dia nak tu tak de...terus decide nak balik......memalam pun masih ramai orang.....tapiii tapiiii....sempat bodek en suami makan ice cream godiva.....ehhh nikmatnya dapat makan godiva memalam hari tu......hehehe....


Muka teruja......sedap okeh....memula en suami ajak dinner disini....tapiii cakap kat dia....perut kenyang lagi.....hehehee......just teringin nak makan ice cream je....=)))


Singgah sekejap ke Mark & Spencer....ingat nak cari kasut kat situ....tapiii saiz saya tak ada.......bila kita minat satu design....cari2 tgk2 saiz tak ada...... lupakan saja......huhuhuuu....

Kitaorang teruskan perjalanan ke PJ.....sebelum tu...singgah ke McDonald....tapau siap2...sebab perut pulak terasa lapar.....terpaksalah en suami hadap dengan perangai isteri yang semacam itu.....semenjak terkena gastric nih..... jadual makan pun semua dah tak sama....ikut suka hati perut dia je nak lapar ke tak lapar ke....sabar je lah......hehehehehe....

On the way ke PJ....tetiba anak sedara sulung bgtahu through wasap kata flight diaorang delay lagiii....sepatutnya tiba esok pkl 11.00pagi...terus berganjak ke 4.00 - 5.00 petang.....ok...boleh kita plan ke lainnn....hehehe

Tiba je kat PJ...Terus makan.....kemain lapar macam hapa je.....mak mertua layan kan aje perangai kitaorang...... siap buatkan nescafe lagi walaupun dah ckp byk2 kali x payah buat.........dia tahu menantu dia sukaaa...so....wajib buat katanya......sweet tak mak mertua saya......harus la sweet......[ko ingat ko diva sangat ke...semua mak mertua nak buatkan.........(sambil cakap dalam hati jeee.....)] hehehe....siap nak bakar jagung lagi tauuu...kemain....sebab jagung tu saya bawak dari Ipoh....fresh from ladang........tapiiii tgh2 malam....tak kot....nak makan jagung bakar bagai.....terlebih rajin ke apa mak mertua saya nih........[sambil gelak tutup mulut].

Malam tu kita sembang dengan mak mertua saya lamaa sikit...memacam cerita lahhh......

*********

18.12.2016 - Ahad

Hari ni abang saya sekeluarga dijangka sampai dari Madinah. Katanya sampai dalam pukul 4.00 - 5.00 petang.

Lepas breakfast dengan mama.....kitaorang plan nak jejalan ke Mitsui....sesambil tunggu flight abang saya sampai...sesambil tu boleh la jenguk2 barang yang ada kat Mitsui tu....tujuannya....hanya nak mencari jam dinding rumah......jauh takkkkk kitaorang beli jam......ahahahaa....memang kalau dilayan...kemain sangat kannn.....ahahahaa...ni plan last minit jugak nih....ahahahaaa....tapiii tu tujuan asal laaa kalau ikutkan plan mlm tadi...lepas dapat tahu kata flight abang saya tu delay lagiii....

Tengah hari tu....kitaorang dah ada kat Mitsui....semangat betul lahhh.....

Jejalan dari satu outlet ke satu outlet.....semuanya ada sales......naik rambang mata dibuatnya....bila dah banyak2 macam tu...dah rasa macam tak tahu nak memilih......adoiyaiii.....lepas tu keluar...cari ilham sekejap...nak beli apa sebenarnya....boleh macam tu....lawak betul....bila en suami kata saya dah macam ter blur blur.....ehhh...apasal jadi macam tu haa....saya pun macam confuse....sawankah....ahahaa...[gelak kuat2...].

Lepass tu...kita balik pada tujuan asal kita....nak beli jam....so..terus ke kedai jam rhythm.... masa tu mencari2 jam dinding yang sesuai dengan konsep mybaiti jannati...... pilih punya pilih...akhirnya jumpa jugak apa yang kami idamkan dengan harga yang sangat2 berpatutan......sekali nak beli 4 biji jam...terus en suami geleng kepala........dia kata 2 dah cukup.... membebel2 jugak dengan dia.....penyudahnya...dia letak 2...dan kami beli dua je.....[1 besar dan satu yang saiz sederhana......cuma 1 jam je yang kami sependapat......yang lain tu semua nya ada tak kena kat mata dedua...bila saya suka..dia tak suka....sama je lah.....] dia kata....nak bukak kedai jam ke kat rumah...beli bebanyak.........ahahahahaa.......murah ok....kalau kat sini....memang tak dapat harga2 macam tu......berbaloi rasanya beli...

Dah selesai kedai jam...kita round lagiii....ingat nak cari hadiah lagiii....tapiiii tak ada yang berkenan...sebab kat sana outlet....so....kebanyakkannya memang murah....tapiiii macam paper bag dan nak wrap semua tu tak ada.....macam tak menarik ...kita cari barang kita je lah..... terus lah menuju ke butik dockers..... tengok dari luar macam sendu je....macam tak ada sales....tapiii belasah je masuk kan....sekali......bila tgk harga....ehh macam tak percaya....so...en suami borong pulak seluar dengan baju kat situ....kata cashier tu....beli 3 helai mana2 item....dapat 1 percuma......kemain sangat tauuu........tapiiii isteri pun tolong pilih sama.....ahahahaa......dua kali lima.....sama je....

Singgah pulak ke Butik Sketchers.... tujuannya memang nak cari kasut sukan....kebanyakkan kasut sukan yang ada...tak kena dengan kaki saya....lepas bersukan...harus kaki cramp.....kemain sakit tuhan je yang tahu.....so..kita jumpa dengan dia punya staff......staff dia recommend satu kasut nih....sesuai dengan kaki saya yang pernah terseliuh...... memang kasut dia selesa bangat....dan harga nya juga berpatutan......jauh berpatutan dari harga yang kita tgk kat klcc tu....kalau lah saya beli kat klcc malam tu....harus menyesal tak hingat dunia rasanyaaa...menangis tak berlagu lah jawabnya..........nasib tak beli.........hehehe...seronok betul dapat apa yang kita nak.....mood terus jadi ceriaaa.......=)))

Sementara nak tunggu masa flight sampai.....kita tinjau2 lagii....memang banyak outlet yang buat sales.....kita masuk ke outlet clark......haa...memang best....tak bestnya....bila tang saiz saya je....semuanya tak ada....harga kemain murah......huhuhu...sedih sangat lahhh.....

Ada lah beberapa barangan rumah yang sempat kitaorang beli......


candid dari en suami....saje je....dia kata...kemain tgk2 dan belek2 barang......ahahaha....
haah kannn.......sapa la tu......[sambil gelak ttup mulut]
Tak banyak pun membeli.........sebab sebelum2 ni dah borong bantal semua bagai kannn.....ini kali kita tgk2 je dan beli apa yang patut....=)))


Dah pukul 4 petang macam tu terus ke KLIA.... siap tukar kasut lagiii.....kemain beria2 pakai kasut sukan......[gelak lagiii....].Ehhh....memang sangat2 selesa hihihi............kitaorang tanya dulu kat information counter flight dari Madinah...katanya delay....mungkin sampai dalam pkl 5.15 ptg......sempat la solat dan terus pg makan.....sebab perut saya dah berkeroncong.....nak makan kat Mitsui...takut tak sempat...penyudahnya...makan kat Burger King jer lah.....kat klia je pun........apa-apa hal..kitaorang dah ada kat situ kann...

Dalam pkl 5.15 ptg....flight dah selamat landing.....so..kitaorang beria2 tunggu kat balai ketibaan tu.....en suami siap tulis nama anak sedara lagii...kengkonon nak nampak excited sangat.....[biasalah dia...suka mengusik.....hahahaaa...]

Tunggu punya tunggu dah dekat pkl 7.00 malam..tak keluar2 lagiii...adoiyaiii....call anak sedara...kata stuck kat bag sebab kebetulan banyak kapal terbang yang landing pd masa tu.....tak pe lah....sabar je lah menanti.....sesambil tengok gelagat orang yang memacam.....

Dalam pkl 7.30 malam macam tu...barulah nampak muka diaorang......terus lambai2.....ehhh..kemain sgt...dah macam bertahun tak jumpa.....[gelak lagiii....]

salam2 dengan kakak ipar dan anak2 sedara....

Punyalah ramai manusia....yelah..gamaknya....banyak pulak flight yang landing hari tu.....memang jammed teruk KLIA.... Abang saya uruskan untuk taxi van sebab nak angkut bag2 depe....manakala....bapa saudara saya dah get ready tunggu abang saya dengan kete abang saya..... lepas dah selesai semua... kitaorang gerak ke KL....lepas tu singgah ke Chempaka....ambik mak saya kat rumah kakak....bawak terus ke rumah abang....

Dekat pkl 9.00 malam macam tu baru sampai rumah.....ehhh kemain lamaanyaaa.....sempat jugaklah sembang2 dengan abang dan kakak ipar saya.... memacam cerita......nak tergelak pun ada...kagum pun ada......macam2 lahhh.....hehehee.....alhamdulillah...semuanya ok....kecuali abang saya je...dia demam dan batukk....

Lepas dinner.... saya dan suami terus balik ke rumah mak mertua...tidur kat sana.... sebab tak nak ganggu abang dan kakak ipar saya nak berehat. Mak je tido kat rumah abang.....

Bestnyaaa.....anak sedara saya bawak balik air zam zam dalam botol mineral dari masjid Nabawi.....terus minum....rasa dia tak payau sangat.....masih terasa sedap macam rasa kat sana......nikmatnyaaa......alhamdulillah.....tqvm anak sedara.... =))))

*******

19.12.2016 - Isnin

Sepatutnya...malam tadi dah gerak balik Ipoh....sekali flight diaorang delay.....terus kitaorang balik hari nih....nasib ambik cuti sampai hari nih.....

Dan nasib malangnyaaa....perut tak berapa sedap...... pepagi lagi kat rumah mama dah keluar masuk toilet....terkena cherry berry......adoiyaiiii......pasti ada yang tersalah makan nih....sabar je lah....

Sempat singgah ke pharmacy beli ubat.....pun tak jalan jugak.....

Lastnyaa.....on the way nak balik tuuu.....habis muntahkan semua yang saya minum.....tak makan pun......saya banyak minum....so...semua yang minum...habis terkeluar.......dugaan betul.....sabar banyak2....

Sampai rumah dah dekat pkl 6.00 pm..... terus demam.....malam tu demam panas....en suami belikan saya porridge dan buatkan teh o panas.....rasa lega sikit....tapiiii masih demam panas......terus mintak EL....memang tak larat nak ke tempat kerja....malas pulak nak ke klinik....sebab dah ada ubat pharmacy......so..kita makan je ubat pharmacy...

Kisahnya untuk minggu2 yang sangat memenatkan......minggu ni tak ada plan apa-apa....kita nak rehat......nak duduk dediam kat mybaiti jannati je.....walaupun cuti panjang....tak la panjang sangat....tapi 3 hari jugak lah kannn......sempena christmas tu.....

Dan.....abang saya dan kakak ipar saya meneruskan trip honeymoon diaorang ke London sesambil shopping untuk boxing day kat sana....kemain bersemangat......so..kitaorang adik beradik berpesan pesan dalam wasap je lahhh.....katanya sesudah subuh nak beratur kat outlet2 kat sana......dia tahu tak...orang sana....siap tidur lagi kat outlet tuuuuu [eh ye keee......]......hahahahaa.....
 


Terima kasih kerana membaca entry ini =))))

2 comments: