Friday, April 28, 2017

CERITA HUJUNG MINGGU SUKASUKI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Last week cuti 3 hari dan minggu ni pun akan ada cuti 3 hari lagii.....bestnyaa....
Boleh rehat2 dan manjakan diri kat rumah.....

Memang tak ada plan nak kemana2 pun....tambahan cuti 3 hari ni....
Kita duduk rumah sesambil bawa mak abah jejalan makan2 dekat2 je lah....

Sebenarnya ada plan nak gathering keluarga....tapiii dah kakak saya pulak tak boleh nak join...so... kita plan lain lah.....tak complete semua.... rasa macam tak best pulak kan......kalau tak ada semua.....bukan family gathering lah namanya......=)))
Tapi kan....ada je sejenis yang tak suka jalan reramai ni......suka dengan family dia je......[sekali sekala tu boleh lah kan......] tapiii untuk saya dan kakak2 saya....kitaorang suka jalan reramai.....tak best kalau asyik dengan anak beranak sendiri je.....macam saya.....asyik berduaan je.....sesekali nak la jugak dengan family.......baru meriah......ehh...dah melalut ke lain pulak......

So...cuti 3 hari ni...banyak benda saya boleh buat.....

Sabtu 22/4/2017

Bawa mak saya appoinment Dr di Pantai Putri Hospital.
Ceriteranya.........Hari Khamis minggu tu tetiba kaki mak saya bengkak......

Pagi tu jugak terus mak ajak saya ke Klinik Kesihatan.....bila saya ajak terus ke Hospital Pantai....mak kata nak ke klinik kesihatan jugak...so ikutkan aja.... lepas tu Dr kata mak kena Gout....pulakkkk dahh.....
Dr Klinik kesihatan bagi ubat tahan sakit dengan ubat sapu....

Dah balik tu.....kat rumah.....kemain sakit katanya..... terus ajak ke Pantai Putri pulak....
Gamaknya tak tahan sangat le tu....
So... petang tu terus ke Pantai jumpa sendiri dengan pakar tulang dan sendi.....terus ke klinik dia....

Memula Dr suspect gout......then ambil darah...dapat ubat dari Dr...baru ok katanya.....

Sabtu tu keluar result darah mak...alhamdulillah..... semuanya ok.... jadinya....Dr just monitor uric asid dalam darah mak sahaja.....sebab mak saya tak kena gout pun.....cuma Dr takut terkena....harap2 tak kena......aminnn.....Bengkak dan sakit tu disebabkan oleh radang otot dan sendi....

Lepas settlekan urusan mak....... saya dan suami settlekan urusan kucing2 kesayangan.

Pergi pet shop dan cari shampoo untuk fungus.... dapat yang recommended by the Dr punya...kemain mahal...tapiiii nak beli jugak...sebab rimas tengok bulu2 depe banyak yang gugur.......rasa macam nak botakkan aje....ahahahaa....

Dalam pukul 3.00 pm......Dapat mandikan 4 daripada 5 ekor kucing2 kesayangan dengan jayanya.....[sambil kesat peluh]

Kemain mandikan sekali 4 ekor....tinggal seekor je lagi tak mandi sebab kitty kurang sihat....so...makcik tu akan dimandikan minggu ni pulak....hehehe...

Dah dimandikan....macam2 peel pulak......Si Hideo tak nak jilat bulu dia....dia redha je bulu dia basah sampai kering sendiri...dah la hari tetiba mendung pulak.......terjerit jerit makcik suruh dia jilat...nak di hair dryer..... dia lari habis bergegar kandang tu......[sekeh sekor2 baru tau....]. Lantak......demam bawak klinik.......tu je yang saya cakap kat depe...macam paham takut nak ke klinik....baru gigih menjilat bulu [tu pun macam nak tak nak je...]......Hoshi pulak terlebih rajin mejilat bulu.....sampai termuntah2 bulu tu balik....ahahahaa.....

Bila dah kering memasing tunjuk muka bangga.....[Tampooo sekali baru tauuu......masa mandi dah macam nak kena hukum bunuh pulak gayanya.....terjerit jerit......ahahaha...].... bestnya...bau depe harum semerbak....dan fungus tu mati........memang tekad lepas ni mandi 2 bulan sekali......si Tabby pulak...air mandiannya keruh kemain macam basuh kain buruk.......adoiyaiii...nak kata main selut bagaiii...elok je duduk dalam kandang....makcik dan pakcik pun pening.....ahahahaa.....lantaklah..janji semuanya dah mandi dan harum semerbak.....


Makcik baru suruh jadi model shampoo tu sekejap...
Tabby dah buat muka cemas macam tu....hahahaaa....
[dia takut kena mandi lagiiii....dok cium2 bau shampoo yang menyebabkan dia kena mandi tuu.....hahahaaaa]

Kami guna shampoo Zap nih...
Baru pertama kali guna...
Sebelum2 ni guna yang biasa2 punya....
Fungus dia tak hilang.....harapkan bau je wangi.......
Tapiii try guna yang ni.....
Semua fungus dia mati.......Bila sikat bulu2 depe....habis jatuh semua fungus yang dah mati tu.....terus makcik pakcik jadi lega....
Boleh la try.....bau dia pun wangiii.....dan bulu jadi lembut dan berkilat....

Ahad 23/4/2017

Bawa mak dan abah keluar makan2 sesambil jalan2 mencari barang.
Pepagi mak dah call.....katanya nak gantung periuk semua....nak makan keluar....
Ikutkan aje lah....
Lepas makan....bawa mak abah ronda2.....
Hari ahad tu...kemain panas litlit....
Lepas hantar mak dan abah balik....kitaorang terus balik ke my baiti jannati....lepak2 sekejap.....

Petang tu balik rumah mak hi tea kat sana sambil sembang2 dengan kakak saya yang kebetulan balik juga.....

Sesambil tu reward kan kucing2 kesayangan...bagi depe lepas sambil main2 dan makan rumput [dah macam kambing hehehee....]

Sebelum maghrib balik ke rumah kitaorang......saya tolong en suami cuci kereta saya......kerajinan datang tetiba......


Isnin 24/4/2017

Hari ni hari kemalasan melampau....
Pepagi bangun dok mengadap TV...
Breakfast pun...en suami yang buatkan...kemain mengada ngada.....kalau boleh nak en suami bawa makanan sampai ke katil.....[takut nanti kena siku pulakkk......melampau lampau pulak.......hehehe......]
Lepas zohor baru keluar katanya.....

Nak lunch kat tempat biasa......rasanya lauk pauk pun dah habis....nak makan nasi ayam pun restoran tu penuh kemain.....kitaorang round kat Meru tu.....sekali nampak ada kedai makan baru dibuka....berkonsepkan rumah kampung....[memang ada lalu disitu dan tertanya2 purposely rumah2 kampung tu dibina untuk apa sebenarnya....rupanya nak buat restoran...] Terus en suami ajak cuba....pusing roundabout yang besarrrr tu untuk cari parking....jalan kaki sikit untuk ke restoran tu....



Elok je sampai...hujan pun turun.....terus rasa best.....terasa macam duduk di rumah kampung. Kitaorang tak naik atas pun....ambik tempat kat bawah je....

Kelihatan pondok2 yang diperbuat dari buluh dan beratapkan daun nipah..... nak duduk kat dalam pondok buluh tu......hujanlah pulak....suami takut tempias....

saya ceritakan disini:
Restoran Berkonsepkan Melayu Klasik Di Bulatan Amanjaya Meru, Perak

Isnin....sepanjang petang sampai ke malam hujan tak berhenti...memang sejuk ya amat.....mybaiti jannati ni memang kalau tak hujan pun sejuk.....apatah lagi hujan.......alhamdulillah...... so...sepanjang hari lah melepak kat mybaiti jannati.....bestnyaaaaa......

Itulah kisah nya cuti rehat2 3 hari..... minggu ni kita repeat balik rehat2 kita....sebab memang tak plan nak kemana mana pun.......1hb Mei tu...en suami sekali lagi ada tournament.......[harus tahu....sebab saya kan PA dia.....ahahahaaa...] =))))


Terima kasih kerana membaca entry ini!!

2 comments:

  1. Gud infor , Restoran Melayu klasik tu,,Insyallah jika da rezeki satu hari nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaaAllah....kalau MAPS buka nanti...akak datang la Ipoh dan boleh cuba di Restoran nih....=)))

      Delete