Wednesday, July 19, 2017

CERITERA RAYA PART 4 - ROCKBUND FISHING CHALET LUMUT

Kita ke Part 4 pulak.

Awal2 lagi kitaorang dah plan nak tidur di Rockbund Fishing Chalet nih.....
Kami sewa 4 chalet di mana dalam setiap 1 chalet tu ada 2 bilik yang sangat selesa.
Kali ni abang saya tak join....dia wakilkan anak dia je...

Tujuan kami tidur di Rock Bund ni....untuk ke kenduri kawin sepupu saya....anak kepada adik mak saya....so...alang2 kitaorang nak ke sana......kita terus tidur je kat sana....sebab keadaan mak saya pun tak berapa sihat sepenuhnya.....[kitaorang discuss masa berkumpul sekeluarga masa tu mak baru je lepas buat operation....so...ambik kira dengan kesihatan mak dan abah]. Kami sebulat suara setuju je lah utk bermalam di Rock Bund nih kecuali abang saya la...sesambil tu boleh la cuti2 keluarga....



Saya tak tahu kewujudan Rock Bund ni kat Lumut ahahaaaa.....kuno sangat kann.....

Kakak saya arrange semua ni utk kami adik beradik. Kami ambik 4 chalet di mana di dalam satu chalet yang semacam cabin tu ada 2 bilik lagi yang berasingan.....satu bilik katil king dan satu lagi ada 2 single bed. Dalam tu jugak complete dengan bilik air, tv, astro semua ada lah...

Boleh check kat sini ok: Rockbund Fishing Chalet

Rupanya....chalet tu dibuat khas untuk kaki pancing. Memandangkan abang ipar saya ni memang kaki pancing......so...tempat ni menjadi pilihan utama dia lah..... memang disediakan tempat memancing. Anak2 sedara pun dah terjebak sama..... ada la jugak ikan2 yang diaorang dapat...antaranya ikan merah...ikan kerapu...dan ada la beberapa lagi ikan.....terus seronok nak pancing lagiii....

30 June 2017 (Jumaat)

Kakak2 saya yang dari KL... semuanya dah check in awal.... saya dan suami sampai agak lewat...sebab en suami saya kerja Jumaat tu....so....kitaorang sampai agak lewat jugaklah.....

Malam tu....kitaorang melepak lepak sambil makan apa yang dibawa.....tak buat bbq pun.....kitaorang makan2 ayam marry brown dengan kerepek2 dan seaneka jajan yang kitaorang bawak..... saya....haruslah bawak kek oren.....hahahaaa....[request dari semua orang....soo...malam sebelum tu jugak buat kek tuh....gigih buat sampai tgh malam.....tapiii senang je buatnya.....]


Menikmati segala jajan...sambil ditemani bunyi desiran air laut.

Seronok jugak dapat berkumpul adik beradik....tapiii macam biasalah....mesti tak cukup korum.... =)))

Dalam pukul 10.00 malam macam tu.... kitaorang keluar dinner di Restoran Ikan Bakar Teluk Muruh.


Antara hidangan simple yang menjadi pilihan kami.




Makan malam kami ditaja oleh abang ipar yang sulung......hehehe....[tq abang ipar =))]

Overall.... dulu2 pegi makan kat sini.... ok lah jugak....bersih dan banyak pilihan....laaa ni pegi..... kita tgk2 sana sini.... kebersihan tu kurang di beri perhatian...Banyak jugak Restoran2 Ikan Bakar di area Lumut.....boleh cuba ok...

Bila semuanya dah kekenyangan...... so...balik semula ke chalet....kami sambung melepak sampailah ke tengah malam sambil bersembang2 sambil menikmati keindahan bayu laut yang agak panas....berhaba kot......pasei tu lah kakak tak suka laut....Kita tgk laut pun dari jauh2 je....huhuhu.......

Air cond bilik memang kitaorang tak tutup...... walau berhaba di luar....tapiii dingin di dalam bilik....hahahaaa...... tapiii tak la panas mana pun....malam kot......best dengar bunyi desiran air laut.....sangat2 mendamaikan........Indah betul ciptaan Ilahi....[ayat sajak.....hehehe].

Jom tengok gambar yang sempat kakak ambil ya.....dan kebanyakkannya saya ambil video dan share di Insta story saya.


Gambar dari hp kakak saya yang sampai awal dari kami yang duduk senegeri nih.....hehehe...
cantik dan indah sungguh panorama ni =)))




Suasana petang


Anak2 sedara yang tak gemor bergambar...
tapiii kali ni kita dapat gambar diaaaa....


Pernah tinggal dengan saya beberapa minggu....
Kitaorang bawak ke kedai makan....orang tanya saya.....
ni anak angkat Bosnia ke......hehhhhh sangat.......


Abang adik...


Anak beranak


Anak sedara dan mak sedara yang di panggil Along...


Morning view....Subhanallah.....sangat cantik... =))















Untuk ambil gambar sambil melihat sunset...




Boat2 laju yang melalui kawasan nih...



Kalau kat PulauPangkor....penuh dengan burung enggang..... di Lumut....penuh dengan burung gagak...
Tapiiii....bila tengok dan di perhatikan dekat2...gagak ni jugak sejenis burung yang sangat2 comel......
[kalau dah pecinta binatang tu....semua benda pun comel....kecuali spesis amfibia ok....]

Esoknya... awal pagi lagi saya dan suami ronda2 di chalet tu.....kitaorang berjalan sampai ke hujung....lepas tu...terus ajak mak dan kakak ronda2 pekan lumut sementara nak tunggu breakfast pukul 9.00 - 10.30 pagi.

Mak kata nak cari ikan bilis mata biru.....kakak haram tahu ada ikan bilis mata biru....yang tahu ikan bilis je......ahahahaaaa.....[memang meminta nak kena ketuk dengan senduk kannnn....]
so..kita bawak mak mencari ikan bilis...pepagi macam tu...haruslah kedai2 kat pekan lumut tu tak bukak lagiii.....kita cari kat gerai2 yang selalu menjadi tumpuan para rombongan2 cik kiah.....alhamdulillah....kedai2 tu bukak pukul 8.30 pagi....terus kitaorang terjah....

Mak borong segala mak nenek ikan bilis mata biru dan ikan masin serta udang kering.....kami memborong keropok ikan yang melambak lambak.....

Dah puas memborong....kitaorang balik semula ke hotel untuk breakfast.







Kita boleh pilih...samaada nak duduk di dalam cafe atau di luar cafe......
So...kami memilih untuk duduk di luar cafe...breakfast sambil menikmati kaindahan laut....sambil ditemani burung2 gagak yang agak jinak dan comel.....=)))

Lepas breakfast...rehat2 sekejap lepas tu terus bersiap untuk check out terus ke kenduri kawin sepupu saya di Manjung.

Sebelum gerak....kita posing dulu kat tempat2 yang cantik kat dalam kawasan Chalet ni....










with our beloved emak....
Alhamdulillah....dah beransur pulih dan kuat semangat juga nak ke kenduri adiknya....[my bapak sedara]


OOTD kami dari Fiziwoo & Jovian Mandagie
Fiziwoo ni menjadi pilihan kakak atas saya nih....
Baju dia kebanyakkan dari designer nih.....selesa katanya....
Dan selain itu....Jovian Mandagie harus menjadi pilihan kami......=)))


My kakak dengan beg koala bear dia....ahahahaaaa.....adam oh adam....

Overall.... chalet ni memang amat sesuai untuk kaki2 pancing [udah nama pun Fishing chalet]. Dan bagi orang seperti saya nih....sesuai jugaklah untuk beristirehat. Cuma tak sesuai untuk budak2 kecik yang baru nak belajar berjalan.....kalau ada pun...kena jaga betul2 budak tu.....

Apa2 pun...untuk yang suaminya kaki pancing.....atau untuk kaki2 pancing.....tempat ni memang sangat2 sesuai untuk anda semua....selain ianya sangat2 privacy.....siap sediakan tempat untuk memancing lagiii......nak ke 7eleven pun dekat....nak ke pekan lumut pun hanya 20 minit perjalanan je....dan nak cari tempat makan pun dekat je......untuk si kaki pancing dan sesambil tu nak ber honeymoon.....kakak recomend tempat nih... =)))


Jumpa di next entry....

 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini!

4 comments: