Tuesday, December 26, 2017

KERANA KITA SEMUA MANUSIA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang sahabat kecintaan Ilahi =))

Saya terbaca satu post nii...dan terpanggil untuk menulis di blog kesayangan ni...=))

Ini cuma my 2 cents sajalah.....sesaja nak bagi pendapat sendiri mengikut kepala otak saya sendiri.

Ini kisah tegur menegur.....cumanya perbezaan cara menegur tu ada yang secara direct...ada secara berbisik pada kita..... namun...apa cara sekalipun ikutlah cara nabi ketika menegur para sahabat dan umatnya dengan cara yang sangat berhemah....

Kadang2 orang menegur kita sebab dia sayang....sebab di concern.... tapiii tak tahulah kalau ada yang menegur tu sebab ada niat lain...dengki khianat sakit hati dan seumpamanya...tapiii mana mungkin orang yang dengki akan menegur kita melainkan dia akan membiarkan kita hanyut dengan apa yang kita lakukan..... kalau setuju seppp sikit.....hehehee...

Bila ada yang menegur....jangan pula kita mudah melenting....sebaliknya....
muhasabahlah diri kita....mungkin itu satu peringatan untuk diri kita bahawa sebenarnya....dalam ramai2 sahabat mahupun saudara mara kita....tak semua suka melihat kejayaan/kebahagiaan/kegembiraan kita.... jadinya..... berpada2lah dalam berkongsi apa jua yang kita miliki....mungkin juga.....dia menegur dalam pandangan mata kasar dia terhadap apa kita lakukan itu terlalu berlebihan dan keterlaluan. Makanya....dalam apa jua yang yang ingin kita kongsikan......bersederhanalah......

Orang2 sekeliling kita [kecuali keluarga kita], mereka tidak tahu bagaimana jatuh bangun kita sebelum kita mencapai apa yang kita miliki hari ini.... siapa kita untuk mereka kisah dari mana asal jatuh bangun kita......ada jugaklah yang kisah........tapii...cuma segelintir.....

Bila kita susah....mana sahabat....mana saudara mara.....tapiii bila kita senang..... ramai yang datang kepada kita....seperti semut mengurung gula.....namun....tak semua manusia itu suka dengan kejayaan kita.....mereka lebih suka melihat sisi kekurangan kita berbanding kelebihan.....ramai sebenarnya manusia seperti ini....ini bukan sahaja dari kalangan sahabat handai kita.....malahan saudara mara sendiri pun ada yang bersikap begini. Sedangkan adik beradik sendiri pun ada sifat cemburu.....inikan orang lain....[umpamanyalah.....kita ni manusia....harus ada kekurangan itu....] - saya berkata secara general kerana setiap manusia memang ada satu sisi kekurangan yang pasti dan wajib diperolehi....sebab Allah menjadikan manusia itu penuh dengan kekurangan......

Cubalah muhasabah diri...
ambil dari sudut positif....mungkin dia menegur kerana dia sayangkan kita.....dia tak nak tengok kita terus lalai dengan perasaan kita walau kita tak ada sekelumit niat pun ke arah nak riak ke apa.....

Ada sesetengah orang memang ada yang share sebab nak menunjuk.....ada juga yang share sebagai panduan dan pengajaran.... namun...apa pun niat kita.....harus betul dengan apa yang cuba kita sampaikan....janganlah sekecil2 apa yang kita lakukan dalam kehidupan ini....apa yang kita miliki......kita nak share dengan semua orang.....mungkin ada yang suka....dan kebanyakkan harus tak suka.....

Manusia ni ada bermacam jenis sisi pandangan mereka tersendiri dan saya salah sorang daripadanya. Kadang2 saya suka melihat perkongsian yang bermanfaat..... kadang2 saya suka melihat sesuatu yang sweet....lucu.....dan ada ketika saya suka menjamu mata untuk sesuatu yang kita impikan. Ada ketika...kita post sebab nak appreciate pemberian orang pada kita.....dan kebanyakkannya share untuk berkongsi happiness....... tetapi....apa pun tujuan kita....bersederhanalah.....ada juga menggunakan medium ini untuk meluahkan apa yang dirasa.....rasa marah...rasa ketidakpuasan hati dan bermacam2 rasa......=)))... sekali lagi bersederhanalah.....

Saya menulis melalui pengalaman..... jika terlalu nak menceritakan.....kadang2 tak ramai yang sudi nak mengetahuinya...... maka dari situ...akan hadir sifat dengki khianat.....sakit hati dan semua yang negatif....

Pertimbangan itu perlu....dari semua sudut.....

Kadang2 kita share...kita nak luahkan rasa sedih kita....tapiii kita tak tahu.....di kalangan mereka ada yang sedang memandang sinis pada kita...... kadang2 kita nak share happiness kita....tapiii kita tak tahu ada yang sedang mencebik bibir pada kita......

Kalau kita ambil langkah untuk meneruskan dengan apa yang kita lakukan sebelum ini tanpa menghiraukan teguran tersebut.....jangan pula cuba membangkitkan hashtag yang menyindir....... itu tandanya.....kita seorang yang tidak boleh menerima teguran.... kita seorang yang ego.....itu pendapat saya lahh.....

Macam2 perangai manusia sekarang ni....makin moden...makin banyak pula fitnah disana sini..... tak ada apa yang patut kita banggakan untuk zaman sebegini....melainkan....selalu bermuhasabah diri dan berdoa agar kita dijauhkan dari fitnah dunia dan fitnah akhirat........jika ada yang menegur....kita terimalah dengan hati yang terbuka.....mungkin ada hikmahNya disitu....Ada buruk dan baiknya sebenarnya.... mungkin selama ini kita tak sedar dan leka....selepas ditegur...kita boleh slow down sikit.....

So...kepada si penerima teguran....dengan cara bagaimana dia menegur..... muhasabah diri..... kadang2 orang yang paling rapat dengan kita pun tidak mampu nak menegur kita....tetapi....Allah datangkan seorang hambaNya untuk menegur kita [mungkin dengan cara yang kita tak suka]....pasti ada sebabnya.....untuk perbetulkan diri kita kah.....untuk menjadikan kita lebih baik kah.....mesti ada banyak sebab...... so...fikirkanlah....mungkin masa menerima teguran........kita ada rasa marah....geram....namun.....cuba ambil satu masa dan berfikir semula......=))

Kepada yang memeberi teguran....tak tahu apa niat dia yang sebenarnya..... mungkin itu pendapat dan pandangan dia terhadap orang tersebut.....mungkin juga dia memang berniat baik....mungkin dia ada dengar orang mengata kita dan dengan cara menegur kita begitu.....kita boleh berubah sedikit.....tak banyak sikit pun jadilah.....=))) Harap niatnya juga selaras dengan apa yang cuba dia sampaikan.....namun....penggunaan bahasa juga kena dengan bahasa yang lemah lembut....menegur tapi jangan sampai menghina....

Saya doakan...agar kita semua terhindar dari segala fitnah dunia dan fitnah akhirat...... dunia dah semakin sampai ke penghujung......jadi apa lagi yang mampu kita lakukan melainkan terus berusaha mencari kebaikkan....bukan sibukkan diri mencari kesalahan orang lain.....dan hanyut dengan permainan dunia yang sementera.....wallahulam....

Semoga Allah selalu masukkan dalam jiwa dan naluri kita.....mengingatkan pada kita.....bahawa dunia ini hanya sementara....=)))


tq google =))



Terima kasih kerana membaca entry ini!

No comments:

Post a Comment