Thursday, February 8, 2018

HELLO FEBRUARY 2018

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hello February!

Lately ni kakak agak sibuk untuk menyiapkan tempahan2 quilling....alhamdulillah....
Kita curi2 masa sikit untuk berblog pulekkk....

Alhamdulillah....tahun ni genap sudah 5 tahun kakak ber quilling.

Mula dari suka2 mencuba...tetiba....bila tengok hasilnya.... terus rasa macam ehhh....cantiknyaaa.... masa tu soal diri sendiri....macam mana dari kertas boleh jadi bunga secantik ituu.....walaupun sebenonya diri sendiri yang menggulung kertas2 tu....soo..kiranya masa tu puji diri sendiri lahhh....muehehehee...

Memang masa tu terus minat sangat dengan quilling nih dan kakak gigih gunting kertas2 tu ikut garisan yang semuanya manual buat sendiri....lepas tu guna lidi satay je untuk gulung kertas2 tu..... dari gulungan yang simple....sampailah kakak cuba pada gulungan yang boleh membentuk bunga yang cantik.... dan terus cuba buat rerama.....
Masa tu memang tekun belajar satu persatu dan step by step tutorial untuk buat bunga quilling.

Daripada herot perot bentuknya..... sampailah boleh buat bentuk yang elok dan kemas.... tapiiii dalam pada herok perot tuuu.....kakak terasa bangga pulak nak bg kat orang hasil kerja tangan kakak....hahahaha.....sapa yang ada simpan lagi hasil kerja tangan kakak yang firsttttt dedolu tu..... memang kakak solute toing toing toing kat dia.....hahahaaa.....

Yang penting...confident level tu kena tinggi..... dan berani mencuba serta yakin dengan hasil kerja tangan kita sendiri.

Sampailahhh..... kakak beranikan diri ambik tempahan....[kemain sangat]. Clue dia disini adalah confident..... so...dari guna lidi satay dan potong kertas satu per satu dengan gunting mengikut saiz....sampailah....boleh guna needle slot stick dan en suami belikan saya hand paper shredder dan dari sehari ke sehari....kakak improvekan kemahiran kakak dalam buat quilling nih.... kekadang tu sanggup habiskan masa berjam jam untuk mendapatkan hasil yang cantik di mata kakak..... kalau hasil tu tak memuaskan hati....kakak sanggup buat yang lain.....

Bila hasil tu cantik dan kemas dimata kita.....kita boleh assume.... orang yang menerima mesti akan berperasaan yang sama macam kita.....

Kakak happy nak share hobby kakak dengan orang2 disekeliling kakak..... so...gigih buat satu persatu untuk edaran kepada sahabat2 kakak. dan alhamdulillah....derang semuanya happy terima pemberian kecil dari kakak.....

Saya selalu membayangkan....kalaulah saya dapat kad yang cantik [lebih cantik dari yang saya buatlah...] mesti saya akan happy la la la...tapiii memang tak akan ada lah kannn....hehehe....

Kekadang...sesaja je bagi surprise kat kawan2....seronok pulak bila dapat happykan orang......=)))

Bila baca keseronokkan derang dapat benda yang kita buat tu....kita pulak rasa happy....salah satu terapi untuk diri sendiri jugak.....happy bila dapat happy kan orang lain.....

Pada saya benda ni rare jugaklah.... sebab benda ni macam limited edition yang jarang kita boleh terima dalam bentuk dan corak yang sama dalam satu masa.....

Tak kisahlah apa pun hobby dan kegemaran orang yang hampir dan rapat dengan kita walau hobby dia hanya suka goreng telur je pun.....kalau dia share kegemaran dia dengan kita....appreciate lah pemberian dia..... kalau tak suka sekalipun....berpura2lah suka....untuk menghargai usaha dia dan tanda ingatan dia terhadap kita......kita tak tahu usaha dan kepayahan dia bermula tu bagaimana.....

Bukan nak sangat dihargai...cukup sekadar ucapan terima kasih...... satu lagiii....please jangan perlekehkan usaha orang......=))

Last but not least.... buat kesekian kalinya..... thanks kepada mereka yang menghargai pemberian kakak...berkongsi gembira dan memberi pendapat untuk saya perbaiki lagi hasil kerja tangan saya..... thanks kepada mereka yang memberi kepercayaan kepada kakak dengan menempah quilling dengan saya....maaf andai ada terkurang......thanks kepada si penerima yang menghargai pemberian saya....

Semoga Allah permudahkan setiap apa yang kita lakukan...

Untuk hello hello february nih....kita cerita pasal quilling.....=)))


Ni hasil masa memula baru belajar buat quilling.... kita main redah je lah kannn.....janji nampak cantik...oh ya....rerama tu memang trademark kakak untuk bookmark.... =))








Terima kasih kerana membaca entry ini!











1 comment:

  1. Akak simpan lagi tau bookmark Alia bagi tu tau.. lama dah jugak tu kan :)

    ReplyDelete