Wednesday, May 23, 2018

CERITA JEEE

Hye uolls...
Setelah sebulan lebih kot tak menulis sesuka hati kat blog nih...
so..hari ni saja je saya nak cerita cerita kosong. 

Pada PRU baru2 nih saya adalah petugas untuk undi pos.

Bermula dari hari pengumuman sehinggalah ke hari mengundi, kami bertugas dari pagi sampailah ke lewat petang dan ada ketika sampai lewat malam....sampai subuh pun ada...Ulang alik setiap hari...sampai cermin kete saya pun  retak....sebab laluan tu memang banyak sangat lori pasir la...lori bawak batu la [lalu pun dah tak tentu masa....selalunya pagi dan petang je] menyampah betul.....[nangis tepi bucu katil....huhuhuuu]. 

Tapiiii nak buat macam mana.......once u dah ambik tanggungjawab tu...maka lakukanlah dengan sebaik yang mungkin....cewahhh....hehehe....

Nanti saya akan ceritakan pengalaman saya dalam menjalankan tugasan ni....banyakkk sebenarnya....tapiii sekarang bukanlah waktu yang sesuai.........so..kita ambik masa bertenang.....nanti kemudian2 kita cerita.

Kesimpulannya....
Banyak sangat pengajaran yang saya perolehi.....banyak dan terlalu banyak.....so...pada sesiapa yang mulutnya pepandai je nak menuturkan sesuatu yang tidak sepatutnya pada petugas2 nihhh....u better diam.....kalau tak kakak kacip mulut awak dengan kacip pinang tu.....hamboi dia tuuuu.....hahahaaa....

Walau saya ni petugas......still saya juga pengundi yang berdaftar....so...saya jugak kenalah undi pos memandangkan jarak rumah ke pejabat jauh ya amat kannn.........

Eh best jugak undi pos nih.......sebab orang lain tak memangkah....kakak dah memangkah dulu....first time saya undi secara pos nih.....excited je bila dapat sampul keutamaan tu....hahahaaa

Sedih bila teringat balik sewaktu pengiraan kertas undi, bilamana kesilapan yang sedikit pada borang 2 [cth mcm tak tulis nama / ada diantaranya menghantar borang kosong/ tak ada signature saksi / tak tulis tarikh] akan menyebabkan kertas undinya rosak/ditolak. Rugi sesangat rasanya. Itulah orang kata kalau tak tahu, bertanya.....bukan tak tahu diam......[sekarang ni google je pun dah ada penjelasan secara detail tentang undi pos nih] ada pulak tu yang hantar kertas undi yang dia tanda kesemua parti....hahahaaa......terus jadi kesian kat orang tu.....

Lebih sedih bila kita terima borang 1C [memohon sbg undi pos] tetapi status tidak layak mengundi....thats means kita kena check dgn apps yg SPR sediakan nama dan ic dia...tgk2 tiada maklumat ditemui [kami akan semak lebih dari 3 kali dan akan confirmkan semula dgn SPR sendiri melalui telefon]....call punya call pemohon tu....[sbb nak bgtahu kata dia tak layak mengundi] rupanya dia mengaku yang dia tak daftar mengundi lagi.....haishhh....sedih betul bila orang yang sebaya kita still tak daftar sebagai pengundi.....ikutkan hati nak je ku azankan aje kat telinga dia.....hahahaaa.....mana tanggungjawab awak ehh.....

Orang yang duduk oversea pun sanggup balik semata2 nak jalankan tanggungjawab pada negara nih.....ada yang hantar sendiri undi pos by hand [dr luar negara] sebab takut bila pos ke sini semula kertas undi dia tak sampai......saya respect dengan orang yang macam nih.....

Pengalaman naik kereta di ascot polis jugak adalah pengalaman yang best bilamana ko dapat buat perangai ala2 puteri gitu.....melambai2 tangan kat orang ramai yang sedia menunggu kereta yang membawa kertas undi sambil org tu ambil video.....hahahaaa...[lambai tangan dalam cermin yang bertinted gelap beranilah.......ahahahaaaa....ngeng sangat].

Penat? memang penat tuhan je lah yang tahu......memandangkan bilik gerakan kitaorang kat tingkat 3...maka berhari harilah menapak naik tangga.....peliknya....tak kurus2 jugak....hahahaaa......mana tak nya.....sebelum naik atas....makan dulu....bila dah menapak naik ke tingkat 3.....tetiba rasa lapar balik.....ko rasa.....ahahahaaa....Tapi seriously....memang penat ya ampun....... molek sangatlah lepas hari mengundi tu dapat pulak cuti 2 hari........syukur sesangat rasanya.....memang berehat sungguh2.....ahahahaaa

Banyak jugak kenangan manis bersama rakan2 setugas yang otak pun macam ting tong je semuanya.....daripada tak kenal terus jadi kenal dan rapat...dan daripada hai hai gitu gitu je terus jadi baik pulakkk....ada org tolong masakkan air dan buatkan maggie lah....ehhh bestlah....pasai tulah tak kurus kurus sampai sekarang......hahahahaaa..... dalam pada itu..... ada jugak cerita scary mary...... adoiyaiii......memacam sangat.....nak ke surau...ke toilet semua sampai berteman teman ok.....best pulak bila dikenang kenang balik......

Sekarang dah back to normal....kita jalankan tugas seperti biasa......ada jugaklah aktiviti2 pejabat sebelum menyambut Ramdhan nih.....

Andddddd...... masa saya tengah sibuk dengan kerja2 undi....memang saya terpaksa menolak beberapa tempahan quilling......huhuhu...
Mintak maaf sesangat.....kalau boleh memang nak je penuhi permintaan....tapii apa kan daya......masa memang tidak mengizinkan saya menerima tempahan...

Kesian jugak kat anak2 berbulu kesayangan saya.....memang tak ada masa pun nak bermanja2 dengan kucing2 saya tu......tapiii sekarang dah boleh peluk cium kucing2 kesayangan dahhhh......hehehe....

Sekarang ni....saya dah boleh terima tempahan dah.....even...selepas sahaja habis mengundi.....saya dah start buat quilling card utk seseorang....nanti saya share lagi hasil quilling saya di entry2 akan datang sebagai sambungan daripada tempahan2 yang saya terima sebelum2 nih.....

Ok..tu je yang nak saya ceritakan....hahahaa...
Nanti kita jumpa di next entry ok....


Terima kasih kerana membaca entry ini!


















2 comments: