Wednesday, June 20, 2012

AMBIL MY TABBY DARI HOTEL

Alhamdulillah..semoga hari ini lebih baik dari semalam.

Perkara pertama yang perlu dilakukan [30.05.2012 - Khamis] ialah mengambil my meoww meoww Tabby...Ya Allah..tersangatlah rindunya kat kucing yang baikkk sangat tuu.... Sampai sahaja di Klinik Haiwan, saya dan suami terus mengintai Tabby dari cermin luar kerana tahu, Tabby diletakkan ditempat yang paling hujung dan boleh dilihat melalui cermin luar. Dari jauh dia termenung sekejap seolah tergamam melihat saya dan suami. Saya dan suami menyerahkan resit pembayaran kepada petugas di klinik itu dan terus masuk melihat Tabby. Bagai nak menitik air mata melihat Tabby yang mengeowwww tak henti2 seolah2 ingin membuka pintu kaca itu untuk meluru ke arah kami berdua.

Saya mengusap kepala Tabby yang tak henti2 mengeoww... rindu sesangat lah tu.....ke banyak sangat cerita yang dia cuba nak bgtahu....kitaorang je yang tak faham.....

Kelihatan badan Tabby agak kurus. Mungkin dia sedih kerana selama ini dia tidak pernah ditinggalkan selama ini di tempat lain. Atau mungkin kucing saya yang kuat makan ni tak dapat makanan yang cukup...[makanannya mengikut diet yang ditetapkan oleh doktor...hehehee...]. Balance makanan yang diberi masih banyak. Kalau ikutkan, satu pek kecil Royal Canin [kucing saya memilih makanan...so..kena bekalkan makanan utk dia..kalau tak mesti lagii kurus nii...] hanya boleh bertahan dalam cukup2 5 hari. Tapii..masih ada balance yang banyak. [biasalah tu... diet doktor..janji kucing saya selamat...dan sihat...itu sudah memadai.

Agak lawak jugak bila Tabby masuk sendiri kedalam sangkarnya.... adoyaiii... tak sabar nak balik ye sayang.... hehehe...kalau tak...usah harap lah kan.....

Sepanjang perjalanan ke rumah, meowww nya tak henti2 seolah menceritakan perasaannya kepada kami berdua...hehehe... sayang betul la kucing baikk niii... dah penat mengeowww dia terus terlena....[sangat comel] ;)))

Dirumah, bila masuk sahaja ke dalam kandangnya, dia mencium2 bau kandangnya, terus menuju ke tempat makanan dan mencium pasirnya..... mencium buaiannya yang dah saya basuh...[ya Allah...macam rindu sangatlah tempat dia tu....]. Beberapa jam selepas dia beristirehat, saya membawanya masuk ke dalam bilik saya [yang dah macam dia punya bilik], seperti biasa, dia mencium sana dan sini dan terus menggeselkan badannya dekat unclenya...memang tak nak jauh pun dari kami....seolah macam tak nak dah berpisah mcm tu....mungkin dia ingat kitaorang ni dah buang dia......haiyooo....kucing pun ada perasaan jugak tauuu..... andaian je...tapiii cara Tabby macam mengiakan andaian saya tu.....keee saya yang perasan sangat......hehehe.....

Dah lama melayan Tabby......akhirnya 3 makhluk terlena di dalam bilik.... bahagianya rasa.... terima kasih ya Allah.... ;))))



Terima kasih kerana membaca entry ini =))

FROM MY HUBBY

Assalammualaikum...salam ceria...semoga segala kebaikkan mengiringi kita di sepanjang usia kita di dunia ini.... ;)))

Hari rasa sangat best...sebab my roommate dah balik setelah 3 hari bekursus di Langkawi.... dasyat...kursus jauh2 nih.....

3 hari saya duduk dengan abah...mak pulak pegi buat medical check up di IJN...[alhamdulillah... keputusannya amatlah membahagiakan kami semua... mak dah sihat sepenuhnya tapiiii wajib lah kena makan ubat dan jaga pemakanan...].

Jam 1.35 pagi - pegi ambik en suami sambil ditemani mak yg kebetulan sampai dari kl malam tadi. Sempat jugaklah bersembang panjang dengan mak sambil nak menunggu en suami saya call kata dah sampai. 

Bila dah sampai rumah..... apalagi...memalam buta....tak sempat siang dah..... di punggahnya beg dan keluarkan barang2 yang dia belikan untuk saya......sabar je lah..... kita layankan aja ok....



Oh yang ni memang minat saya.....setakat nih...yang belikan perfume...masih en suami....ahahaha...huntung....pn isteri pakai je..... gemor beno dia belikan perfume utk saya......







Macam2 jenis coklat di belinya padahal....isteri dia bukan gemor sangat makan coklat nih..... tapiii tak pe lah....kita makan sikit2 je lah....lagipun weekend...memang ada je adik beradik saya yang balik.....so...biarlah depe yang makan..... apa-apa pun.....suami saya mmg mcm tu......kita layankan sajooo...... 

Apa yang penting roommate dah balik.....[boleh senyum sampai ke telingaaa....ahahaha....]






Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Monday, June 4, 2012

TABBY DI "HOTEL"

Assalammualaikum....

Saya nak berkongsi cerita tentang my meoww meowww...TABBY...

Sedih betul kalau terpaksa berpisah dengan TABBY... Pada 26.05.2012 [sabtu], saya sekeluarga akan melancong ke Jakarta Indonesia selama 4 hari. Selepas berbincang dengan en Suami saya tentang Tabby [sebab kalau nak tinggalkan kat rumah..takut apa2 jadi pada my cayang tu...], so...kami ambil kata putus untuk hantar dia di "hotel" binatang di Klinik Haiwan [tempat yang selamat untuk Tabby].

Masalahnya... hati saya ni sangat2 sedih untuk tinggalkan dia... bila suami saya call bagi dengar suara Tabby yang meowww meowwww mcm mendayu2 pulak suaranya..bagi hati saya jadi rasa sayu la pulakkk... aduhaiiii... tuhan tolong kuatkan hatiku...walaupun ia hanya seekor binatang, tetapi..kasih sayangku sudah tertumpah kepadanya.... ia juga berhak untuk disayangi dan dimanjai.... kuatkanlah hatiku... yakinkanlah bahawa ia akan selamat di sana... :'(

saya: "betul ke nak tinggalkan Tabby kat Klinik tu

suami: "biarlah dia tinggal kat sana... kan lebih selamat... kita nak jalan pun tak lah risau sangat kat dia...dulu masa kita pg Korea..mak abah ada tolong tgk2 kan dia... ni dah semuanya pegii... lagii la saya risau nak tinggalkan dia satu2nye kat rumah...kang apa-apa jadi..lagii susah...."

saya: "ermmmm betul jugak tu....

Sempat jugaklah bagi Tabby minum Milo [minuman kesukaannya..kalau bukak tin milo..dia dulu datang berdiri mintak suruh bagi kat dia...] sangat2 suka..kalau boleh.. 1 tin dia nak habiskan.. Tabby...tabby... will miss u soo much dear.....