Wednesday, September 24, 2014

QUILLING 4R FRAME

Hye guys...
Ni antara hasil kerja tangan saya yang paling saya suke nak buat iaitu quilling 4R frame....

Jom tengok gambar ;))


Saiz frame: 4R
Jenis Frame: kayu
Colors: Pink + blue

[Frame bergantung kepada stock yang ada..... sekarang ni macam dah susah nak dapat frame mcm ni...... so...kena cari yang berkualiti menepati citarasa saya dan anda....InshaaAllah....]



Abaikan gambar dalam frame tu.... tu gambar hiasan semata-mata...

Untuk ke sekian kalinya... saya memilih color biru dan pink.... Bila dah di combine....nampak sangat sangat sweet.... [perasan sangat kan....ehehehe...ehhhh suka hati lah.....]

Sebelum ni saya letakkan butterfly.....kali ni...disebabkan dah tahu nak buat ladybird nih...maka...datang terus idea nak letakkan si comel tu di bucu frame sebagai hiasan tambahan....ehehehe

 
 
 



Dan inilah hasil-hasilnya....

Hope si penerima frame ni sukeee dengan hasil kerja penuh kasih sayang saya nih..... ;)))
 
 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))
 
 

QUILLING CARD AND BOOKMARK

Hye.... sekali lagi nak share quilling card dan bookmark yang saya buat khas untuk seseorang yang istimewa.

Jom tengok gambar

Saiz card: 10.5cm x 15cm [beserta sampul bubbles]

Colors: Purple + pink



Tercetusnya idea untuk buat card nih khas untuk birthday girl.... dan sengaja memilih color purple dan pink..sebab nampak sangat sweet bila digabungkan kedua2 color nih.....[sambil tengok...sambil tersenyum senyum.....nyampah betullll......sukeee perasan sendiri....ahahahahaaa...] Dan inilah hasilnya diatas kerajinan saya.....hehehe










Hope birthday girl yang menerima kad ni sukeee dengan hasil kerja tangan saya nih.....


Selain kad.....saya juga buatkan bookmark untuk birthday girl.





Inilah hasil bookmark yang saya buat....kalau dulu ada butterfly...sekarang kita ubah.... taruh lebah kuning hitam pulakkk....ehehehee....


Jom tengok hasil kerja tangan saya seterusnya di next entry...... ;))))
 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))
 
 

QUILLING WORDS WALL FRAME

Assalammualaikum dan selamat hari Rabu

Hari ni saya nak share entry mengenai hobi saya dan saya buat khas quilling ni untuk seseorang yang teristimewa.

Saiz : A4
Frame: kayu
colors: pelbagai

Jom tengok gambar



Ok nama kakak tu AZBARINA....saje buat nama penuh.

Temanya "fairy tail" [ala-ala je lah kannn....] tapiii yang pasti saya cuba bermain dengan color.
Ni baru pertama kali buat campuran pelbagai color. Selalunya saya jarang guna lebih dari 3 color.
Tapi untuk kali ni special sikit....sekadar nak mencuba...dan inilah hasilnya...... hehee



Gigih jugaklah saya buat benda nih untuk mendapatkan hasil yang cantik dimata saya.



Gambar agak kelam sikit sebab dah masuk dalam frame baru teringat nak ambik gambar.... [lupa ingatan sekejap......]




Alhamdulillah....berjaya jugak siapkan sesuatu yang istimewa untuk seseorang yang istimewa....dibuat dengan penuh kasih sayang...... semoga kak ina sukeee..... ;))))

 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Monday, September 22, 2014

QUILLING WALL FRAME FOR FATHERS DAY

Hye...... dah lama saya tak buat entry untuk hobi saya nih.... Sebenarnya banyak tempahan yang saya dah buat dan tak sempat nak dimasukkan ke dalam entry nih.

Saya cuba pelan2 okeh..pelan2 kayuh naaa...

Okeh..masa hari bapa beberapa bulan yang lepas..... [mmg dah basi dah...nampak ayat ...beberapa bulan tuu..... tapiiii suke hati saya lah kan nak masuk kan jugakkkk...... jemput tengok okeh....eheheheee...] ada kakak nih tempah quilling frame ni daripada saya. Hambik kauuu....nak 2 sekali. Satu utk ayahnya...dan satu lagii untuk en suaminya....

Masa tu garu2 kepala kejap sebab mmg tak pernah buat wall frame nih....macam mana ekkk.....fikir2 dan gunakan en google untuk dapatkan idea.... alhamdulillah akhirnya... tercetus juga idea untuk menghasilkan yang terbaik untuk memenuhi permintaan kakak tu.

Cuba dan cuba untuk cari combination color yang sesuai.... [biasalah kan..kadang2 tu mcm buta warna sekejap.... bila dah jadi..nampak cantik terus puji diri sendiri tak hingat duniaaa......ahahahaa..angkat bakul sendiri lah kiranya.....]

Dan akhirnya terhasil lah 2 wall frame untuk tempahan tadi...

Yang ni saya buatkan untuk ayah kakak nih
Pilihan color semuanya diserahkan kepada saya untuk membuatnya...
"ikut sukalah...janji nampak cantik"
Ok...diatas kepercayaan itu....selalunya untuk lelaki sesuai dengan color2 seperti biru...kuning...coklat...hijau... soo...saya pilih kedua2nya dengan kombinasi color biru.

Saiz card di dalam frame tu A5 [separuh A4]

Dan saya request pada en yang buat frame tu utk buat frame mcm dalam gambar nih...supaya nampak kemas dan tak ganggu quilling saya tu...dan alhamdulillah....saya berpuas hati dengan frame tu dan hope kakak tu sukeee....ehehee...



Kombinasi color royal blue dan light blue. Background saya letakkan color coklat [yang ni memang sukasuki try....alhamdulillah....menarik je kat mata saya....]





Dan yang ini saya buat khas untuk en suami kakak tu. Masih menggunakan color biru

tapiiii...dark blue + light blue. nak naikkan sikit color tu saya letakkan butterfly merah untuk menyerlahkan frame tu nanti....tak la nampak jemuuuu je kan....ehehehe.... [ni mmg ikut kepala otak saya.....cuba dan cuba.....inilah hasilnya....]









seolah memahami kehendak saya....en yang buat frame tu buat border color merah ikut color butterfly.... bila dapat frame ni terus rasa legaaa.... nasiblah ok dan puas hati...[ehhh...tetiba je la pulak....orang yang tukang buat pulak puas hati..... selagi kakak tu tak kata ok..selagi tu tak 100% puas hati sebenarnya....
Inilah hasilnya...

Alhamdulillah... bila kakak tu dapat je tempahan dia ni......terus kata cantik.....saya tanya....

"betul suke....."

kakak tu jawab...

"betul sukeee.....bukan tipu2......"

ahahaha...masa tu baru la dapat lepaskan nafas legaaa.......syukur syukur....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

NOTA & FERRERO ROCHER

Assalammualaikum dan selamat hari Isnin.

Jom positifkan diri dan jangan bermalas malasan di hari isnin okeh....

Okeh...cerita ni cerita beberapa minggu yang lepas....saya merajuk dengan en suami.....[sekali sekala nak mengada2 apa salahnya kan....suami sendiri kot...... ehehehe....] Kalau tak silap saya sebabnya sikit je pun...sebab en suami tak layan soalan2 saya...dia boleh buat bodoooo je kannnn bila saya tanya itu dan ini... [al maklumlah...mak enon ni mmg suka bercerita...bercakap...dan bertanya.....mungkin masa tu pulak dia tgh sibuk dengan chess...memang tak layan lahhhh.....en suami dok ngadap komputer main chess online dia je lahhh....sabar je lah kannn.....]

So..bila dah tak layan.... maka merajuklah makcik nih..... ehehehe.... [ayoyoyooo...sabau je lah kan.....]
kebetulan keesokkan hari nya...en suami balik lambat....sampai rumah dalam pukul 7.00pm mcm tu.... [memang seharian tak call tak apa..... mmg jarang berlaku okeh...at least satu hari tu mesti lebih dari tiga kali call...asalkan dapat dengar suara pun cukuplah..... [kebiasaannya].....soo..saya seperti biasa akan buat bodo je lah kan....dah namapun merajuk...soo..bersungguh-sungguh merajuk lah.....padahal..mengada2 je lebih.....sebenarnya sedih jugakkkk sebab en suami macam buat tak tahu jeeee....hurmmmm]

Bila en suami dah sampai..dia terus bersihkan diri dan terus duduk diam dalam bilik dah tu masa lalu depan saya...dia buat tak tahu jeeekkkk......[memang tauuu....saja je nak bagi saya lagii sakit hati....]

Bila dah masuk waktu maghrib.....saya ambil wudhuk....lepas tu masuk bilik...tgk en. suami tgh mengaji dan sejadah serta kain telekung saya elok je dah siap dibentang..... masa tu mcm speechless.... [haku ni nak merajuk...dah diajak berjemaah la pulakkk...tak kan nak menolak kan.....adoyaiiiii.....] nak tak nak....saya pun nak la sarung telekung tu....tgh dok ambik telekung tu tetiba je ada sekeping nota dan coklat ferrero rocher di sebalik telekung.....

Ya Allah...masa tu tersengih2 saya.....rasa nak menangis pun ada......saya ambil nota tu...saya ambil coklat tu....terus en suami pandang saya sambil tersenyum2 kucing......ahahahaa.... dan ajak saya berjemaah sekali.... Selesai solat.... bila dah salam tangan en suami.....en suami genggam tangan saya dan terus mintak maaf...masa tu terus terghoyakkkkk......huhuhuu..... [apasal lah awak nih special sangat.......ingatkan boleh le nak merajuk sampai dua tiga hari.....baru sehari dah pujuk........ahahahaaa...]

Alhamdulillah... terus hati berbunga-bunga riang.... Itulah kegembiraan saya....



Simple tapiiiii semua ni buat saya rasa sangatttttt terharu dan terasa diri sangattttttt dihargai.....

tq en suami.....


# lepas ni nak merajuk lagi lahhh...bagi surprise lain pulak tauuu.....[phuiiii...ngada2 jeeee.....] ehehehee...
Senyum sambil tertido.... ekekeke...


Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


Friday, September 19, 2014

MAKAN-MAKAN DI ISTANA HOTEL

Assalammualaikum...

Minggu ni memang tengah menggila nak hupdate pasal makan makan dan makan [mentang2 baru jumpa gambar dalam folder tersorok kat dalam note book saya nih.....ahahaha...]

Bila tgk balik...baru terperasan......asyik makan jee....sebab tu lah badan dah makin berat..... bak kata abang saya....mulut asyik mengunyappp je...dah macam kambing...... ahahahaa....sabau jelah abang haku tu....

Cerita ni tak la baru dan tak la lama sangat...tapiii masa bulan pose hari tu...kiranya pasal iftar sefamily. Bukan senang nak kumpulkan semua ahli keluarga dan makan sama-sama.... sebab tu agak sedih sebab lupa ingatan yang saya dah transfer siap2 gambar2 dari hp cap ayam saya ke note book saya nih.... bila dah jumpa..baru menggedik nak hupdate kat blog.....tak kisahlah....basi ke tak basi ke....yang penting jumpa dan mood pun tgh rajin.... muehehehe...

Yelah..baru teringat...masa bulan pose tu mmg saya tengah wenggg....dengan tak sihatnya....tu sebab otak sedikit lembap....ahahaa.... tapii sekarang dah cargas dah...

Masa bulan puasa tu abang saya plan nak kumpulkan kami sekeluarga untuk iftar bersama-sama. Yelah...masing2 ada je tugasan tersendiri dan mmg payah dan sukar nak kumpulkan semua orang...tapii kali ni...siap confirm betul2....dan alhamdulillah apa yang dirancang diizinkan Tuhan untuk berkumpul bersama-sama. Itu kewajipan bagi keluarga saya untuk berkumpul sekeluarga at least sekali dalam bulan ramadhan tu kami dapat berbuka bersama. Tahun ni kitaorang berkumpul di Istana Hotel. So... 3 meja reserved khas utk family besar saya...hehehe...

Ni baru first time saya masuk ke Istana Hotel tu.....[jakun okeh...]. Menu nya tersangat sangat lah banyaknya.. Bila tengok je dah rasa kenyang...ahahahaa.... tapiii kesemuanya nampak sangat menyelerakan....

ok jom tengok gambar2 yang sempat saya ambik dari hp cap ayam saya..



motip letak gambar tisu....mmg kenan...suke kumpul tisu dari mana2 tempat yang memberi special moment pada saya

 pelbagai jenis kek..tart dan macam-macam



bermacam jenis laksa dari pelbagai negeri.... mmg senak la kalau nak makan semua....





yang ni memang budak2 suke...chocolate fountain.... mak budak pun suke...tu yang hasilnya seperti gambar diatas nih....saya tak suke coklat.....tapii saya suke layan anok2 sedara saya....saya buatkan khas utk depe....satu pinggan nih.... marshmallow celup coklat dengan taburan m&m diatasnya..... mmg tak lah saya nak makan kan.....harus anak2 sedara yang makan....hehehe...





semua kuih muih ni sangat sedap....



ngorat encik nih sekejap....suruh dia posing....sambil masak...lepas tu dah masak..dia dengan baik hatinya terus bagi saya dulu benda tu...[tak ingatlah apa namanya...tapii memang sedap....]





teh tarik dia kena minum dalam kole nih..







rojak buah



kaka yang sulung dengan anak2nya...



my only abang n kakak ipar



haruslah ada gambar saya dan en suami yang masa ni tgh demam panas...tu yang muka dia nampak panjang sikit kan....[sambil gelak2 jahat......ahahahaaa...]



anak sedara yang super domeiiiii dan gumukkkssss....



body guard saya.... ahahaha...ehhh tak.. tak...anak2 sedara saya....



kami 4 beradik perempuan



separuh dari keluarga saya...



kakak saya dan anak2nye...

Secara keseluruhan....memang best !!! [haruslah cakap bestkan....ehehehe...]dan berbaloi2....

Recommended !!

Part yang bestnya...kami sekeluarga shopping raya sama-sama...... terus feeling rasa macam zaman kecik2 dulu...mak dan abah bawak kami beli baju raya ramai2....ehehe..macam-macam nak masa tu..... sekarang tengok telatah anak2 sedara dari yang besar sampai la ke budak kecik.....semua nak......ehehehe...

Yang pasti......ianya memberi kenangan yang terindah bagi saya dan keluarga.... ;)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


HI-TEA DI THUMBS CAFE IPOH

Assalammualaikum dan salam ceria....kemain pepagi dah cerita bab makan2 nih.....

Ok..selain daripada Cekodok Reggae [ Klik Disini] dan Restoran Mat Periuk [ Klik Disini ], kalau ke Ipoh...kome2 semua jangan lupe singgah jugak di Thumbs Cafe. Sebenonya dah banyak dah cafe2 mcm ni dah bukak di Ipoh... bile teman berkesempatan terjah ke cafe tu nanti teman kongsikan di dalam blog teman ni okeh.... [ehehehehe..tetiba berloghat peghak pulak dahhh......]

Tajuk tu kemain ber hi-tea...[sebab pegi waktu petang kan....] padahal..makan kemain stock sampai esok pagi....ahahaha... kiranya mcm early dinner la nihhh....sesaja je gateiii tulis Hi-tea tu.... [suke hatilah kannn.....muehehehee]

Lepas en suami ambik saya dari kerja...kami terus je melencong ke sini....

Ramai yang recommend cafe nih...dengar2 orang kata dia punya special kat sini meatball dia sebab meatball tu homemade by pemilik cafe nih....so...saya pun menggedik nak cuba jugak jugak...

Nak tahu dimana letaknya Tumbs Cafe ni...

Alamat:

133 Jalan Sultan Abdul Jalil, 30450 Ipoh, Perak, Malaysia.

Waktu beroperasi :

6.00 ptg – 1.00 pagi.


Selasa - Ahad

Tutup pada hari Isnin

Cafe ni letaknya berdekatan dengan Greentown Business Centre... kalau nak senang... trademark dia... cafe ni dalam kawasan Asrama Anak Yatim Badan Khidmat Islam Perak (Bakip) [sekarang asrama anak2 yatim tu dah berpindah] kalau jalan terus lagiii memang boleh sampai ke Parkson...so..pepandai la guna papago ke waze ke...apa2 kee... mesti boleh jumpa punya..sebab cafe ni tersenarai antara cafe makanan halal terkenal di Ipoh ni kome weiiii....ehehehe...

Bila tengok dari luar..memang kedainya macam klasik je...macam rumah kampung dulu2...langsir pun dolu2 punya...tingkap ditahan dengan paku...wah....best jugak dia punya suasana...disebabkan masa kami sampai tu dah petang dan cuaca pun hujan renyai2...jadinya..tak sempat nak ambik gambar cafe nih....seriously memang menarik dan unik jugak...

Kalau nak tahu...masa kitaorang sampai tu.... elok je duduk dan makan.... tak henti2 orang datang..sampai tak cukup meja.......

Jom tengok gambar dalam cafe nih yang sempat saya ambik..



Macam rumah lama..siap dengan atap zink nye....

Masa kitaorang pergi ni elok2 masa makan tu...tetiba hujan lebat sangat2..siap dengan ribut petirnya sekali.....so..kitaorang nak balik pun tak boleh sebab hujan tersangat2 lebat....nak ke parking tu agak kejauhan.... memang kalau redah...confirm basah kuyup... saya dan en suami sama-sama suke main hujan okeh....tapiiii yang menakutkn saya sebab ada kilat sabung menyabung..... dah tu tetiba dengar bunyi satu letupan kuat.....kilat tu sambar ada satu bangunan betul2 seberang jalan bertentangan dengan cafe nih...habis black out satu cafe.....ehehehe...nasib masa tu hari terang lagi....

Mungkin dah biasa terjadi mcm tu....staff di cafe tu nyalakan lilin dari satu meja ke satu meja.....terus feeling rasa mcm candle light dinner pulak....tapiii masa tu makanan dah habis.....huhuhuhuu.... tak pe..sembang2 dalam kesuraman je lah ekkk sambil habis2 kan air yang ada.....ehehehe....

tapiiii jujurnya...masa perkara2 tu berlaku....terus saya teringat ketika zaman2 dolu2 masa kecik di rumah almarhum atok dan opah.... bila hujan.... zink bocor....kami duduk setempat....ambik baldi dan tahan bocor tu.....

itulah yang terjadi di cafe tu..... Ya Allah....feeling zaman dahulu kala okeh....



Di satu sudut di dalam cafe nih...



syok sendiri ala ala macam zaman dolu dolu.....ehehehe....



Saya order homemade meatballs.... dengan apple cocktail juice [memang suka2 hati je nih letak nama....kalau tak silap saya lah kan.....ahahahaaa.....sabo je la kome yeee...].

Tetiba ada kepala orang tua tu kan......saja suke nak bergambo lah tu...layankan aje....baby beso saya tu okeh...



Ni lah cara presentation nya....menarik kann...

Meatballs tu...pada lidah saya..ok ok je...... [jujur nih....] tapiii saya tak tahu lidah dan rasa org lain....ehehee... mungkin lepas ni kalau pegi lagiii...saya akan order menu yang lain...goreng2 pulak....tak cuba tak tahu kannn.... menu dia ada banyak dan mungkin lebih sedap lagi.... harus cuba...



yang ni en suami saya punya... beef steak... rasa dia..boleh boleh je laaa....tapiii
sos dia sedap....... boleh je kalau nak mencuba kelainan dalam makanan kita seharian....

Hari yang kitaorang pergi tu sesaja nak test western...mungkin lepas2 nih nak cuba kampung pulak okeh.... kemain nak makan western....hi-tea la kengkonon kan......... ahahaha..

Ok kat cafe ni ada jugak jual dessert... seperti pavlova...macaroon...dan kek...tapiiii saya tak rasa pun...pasalnya....kalau saya tak habis...mmg tak la en suami nak tolong habiskan dessert tu.... sebab orang tua tu tak suke benda2 manis macam tu...lainlah kalau ada anok sedara saya...confirm dia boleh tolong habiskan..... better jangan membazir kan....

Apalagi...moh le mencube kome.....ehehehee....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))