Thursday, March 31, 2016

TAHNIAH SUAMI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Last 2 weeks.... en suami saya mewakili Negeri Perak dalam sukan Chess MAKSAK.

Bestnya....dia dapat cuti unrecorded selama 2 minggu utk training chess.....suami yang seronok....sbb tak payah nak mengadap kerja opis kan....hehehe..... tapiii balik je dari training......asyikk tidur je....penat katanya....yelah...main gunakan otak....lagi penat sebenarnya.....

Tapiiiiii tapiii tapiiii jugak...... lepas je terjaga.....suami akan jadi burung hantu...... berjaga sampai la subuh....menelaah buku2 chess dia.

First day tournament.....en suami hantar report kat saya kata dia kalah dan geng2 lain jugak ada yang kalah dan ada yang draw.... katanya....kalau Perak nak menang perlu menang di setiap game selepas nih.....

Tak pelah...kalau ada rezeki untuk menang.....memang akan menanglah.....kalau tak ada rezeki....mereka dah cuba sedaya upaya mereka untuk lakukan yang terbaik......

Saya pun just nasihat suami suruh buat yang terbaik....yang penting usaha dan tawakal.....
menang ke kalah ke.....saya tetap akan menyokong suami saya.....

Alhamdulillah....hari Ahad tu en suami call kata, Perak dapat naik podium..... dapat no 3 secara keseluruhan..... Actually....ni dalam sejarah negeri Perak...untuk permainan Chess, dapat no 3...kalau tak.... selalunya dapat top 10 je....hehehe....rezeki tahun ni diaorang menang.... yelah....pihak lawan dari semua negeri...boleh dikatakan semuanya hebat2 belaka...

Tak sia-sia usaha mereka semua selama ini....bertungkus lumus untuk menaikkan nama Perak dalam sukan Chess ni.....



Suami siap whatsapp gambar diaorang satu team atas pentas menerima hadiah.....tahniah tahniah dan tahniah
Semoga mereka terus berjaya dan berjaya.....





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Wednesday, March 30, 2016

KENDURI AQIQAH ANAK SEDARA PART 2

Jom sambung balik entry sebelum nih
Kenduri Aqiqah Anak Sedara Part 1

Jam 12 tengah hari, tetamu dah start datang.
Jom tengok gambar2 di sepanjang kenduri aqiqah berlangsung.

Saya akan ceritakan di gambar2 yang saya share =)))







Inilah pelamin baby yang dipilih oleh ibu dan ayah Umar.
Tona warna yang lembut menjadi pilihan.
Cantik sangat....

Tq to eeebridal kerana merealisasikan apa yang diingini oleh abang dan kakak ipar saya...
Saya mewakili keluarga abang saya...mengucapkan jutaan terima kasih kerana kami sangat2 berpuas hati dengan hasil kerja team eeebridal nih...... [gileee tak puas hati.....diaorang buat kerja dari petang sampai ke malam tuuuu.......beradun dan bersungguh2 buat utk dapatkan hasil yang terbaik......] =))



Opah2 Umar pun nak posing jugak dengan pelamin Umar.



Kami berempat....kakak sulung sampai lambat.....selalu pun macam tu....tak cukup korum....sabar je lah....





Ni sebelum majlis bermula.....start dah posing sana sini.....hehehe....
Kalau majlis bermula.....yang paling sibuk mestilah kakak ipar saya kan....





Anak sedara dah lebih tinggi dari emak sedara.....



Tgh tgk decoration rumah.....hehehee... :p







Budak dembam nih yang behave sangat sangat.... tak menangis pun..... Umar dok tido je sepanjang orang berzanji.....
kata kakak ipar saya.... masa baby Umar...bukan ikut masa Malaysia....
Siang dia dok tido sepanjang hari....jaga hanya utk menyusu sahaja...
Malam dia berjaga..... ehhhh.... budak dembam ni ingat dia dok kat Obersea ke.....heheheeee.....
Tapiii..... acu dia datang...elok dok main naaaa.....tak mo tidooo.....





Kumpulan marhabban atau berzanji yang menjadi pilihan abang saya.....
Umar dah lama cukur rambut ..... ni saja buat syarat je.... nama pun kenduri aqiqah kann....tak ada potong2 jambul..... saya gurau dgn abang saya......Umar dah tak dak rambut.....apa kata potong jambul ayah dia jeee.......ahahahaa...meh nak tolong potong kan....... ngekk kann....





Posing lagiii...hehehe....dah menurun kat anak sedara perempuan....sabar jelah....



Motip depe bertiga ambik gambar begitu tak tahu lah.....tgk muka masing2 kat cermin tu kot...... engkau kamu dan dia.....acuuuu yang cantik [kenyit mata banyak2 kali.......ahahahaa.....perasan]......bwekkk bwekkk.....



Nampak tak dahi berkerut kerut tuuu dah kenapaa......ahahaha....





Masa ni tetamu dah start datang dah.
Ini sedara mara kakak ipar saya



Pekerja2 abang saya....
Anak sedara yang sulung pernah bekerja dengan abang saya....
so...dia yang jaga pekerja2 nih....
haruslah kenal kan.....kita serahkan pada dia untuk menyambut tetamu2 istimewa ini.... =)))



Kakak sulung baru sampai dari KL....
Lambat sampai....jammed katanya...
yelah....cuti sekolah kan...haruslah jalan jammed sana sini....



Bersama sepupu yang datang dari Perak



Mak2 sedara dan pak2 sedara sepupu sepapat belah Perak & antaranya dari KL dan Shah Alam dah sampai dah.....yehaaa...



Sebelum balik....kasi angkat satu gambar kenangan..





antara tetamu istimewa abang saya =)))


Maklong, menantu dan cucu nya....datang dari Puncak Alam...



Mak sedara...makcik yah yang datang dari Teluk Intan dan mak teh serta sepupu kitaorang lenny....



Along dan lenny...sepupu kitaorang... =)))



Merangkap PA abang saya....ni sahabat baik abang saya....
Pandai juga dalam bidang ID....
Hem hem hemmm.....[mula terfikir sesuatu utk rumahku syurgaku......ahahahaa.....]



Emak2 sedara dan sepupu sepapat dan anak2 sedara...



Berempat pulak.....heheheee...



Lagi gambar kenangan dengan sepupu sepapat....
Tq korang sebab sudi datang dari Perak...
Balik hari lagii....
Really appriciate it....



Bergambar dengan tuan rumah...
Pn isteri [kakak ipar saya] sibuk layan tetamu...



Sebelum mereka bergerak ke destinasi seterusnya... kita ambik dulu gambo kenangan...
katanya nak ronda2 KL...nak shopping....wahhh....



Pucheeee dengan mak sedara kesayangan dia....geng suka melaram....... memang ngam depe dua orang nih.....hehehee....





Dengan sepupu sahabat chit chat kat dalam whatsapp....kalau dah dapat jumpa...macam2 peel dibuatnya....hehehe....apa2 pun best dapat jumpa dan sembang lama....



Seronok dua ronok dia duduk dalam tu....ahahaaa...
my mommeyyy mommeyyyy teddy bear bam bam bam.....makin besar...makin banyak akal......
bilaaaa nak tinggal lagiii dengan acu dia nih.........rinduuuu mok mok nihhh......hehehe....

Alhamdulillah...majlis berjalan lancar....
Lewat jam 6.00 petang barulah berhenti tetamu datang ke majlis aqiqah Umar....
Semua goodies habis di bagi pada tetamu....
dan makanan pun tak banyak yang tinggal ada yang habis terus....memang cukup2 untuk jemputan....Ada yang kami tak merasa pun....sebab tak sempat pun nak makan.....seronok layan tetamu especially sedara mara... =))

Tiba masa untuk kami kami ni beristirehat....hehehee...[macam buat kerja saaaangatttt kannn......kerjanya layan tetamu dengan ambik gambo je punnn.......ahahahaaaa......tapiiii tu pun penat jugak oooo...]



Dan malam tu....anak2 sedara ni pulak yang buat kerja mereka.....bermain dengan bunga bungaan.....habis berterabur sana sini........sendiri buat...sendiri kemas.....ahahaa....yang ambik tugasan...anak2 sedara perempuan.......bagussss macam tu......

Semua ni akan menjadi kenangan indah pada kami sekeluarga especially haruslah abang dengan kakak ipar saya se family kannn.......

Akan di ceritakan kepada Umar bila dah besar nanti...seperti abangnya Oyyim.... semasa majlis aqiqahnya kenangan indah apabila jemputan marhabbannya adalah dr Kumpulan Rabbani....

Bila ceritakan pada dia dan tunjuk gambar2 majlis dia....dia tersenyum senyum malu.....suke letewww....

Terima kasih kepada tetamu yang hadir....bagi pihak abang dan kakak ipar saya sekeluarga...
kami menghargai kehadiran anda semua kerana kehadiran anda semua....baik yang datang dari jauh dan dekat....... memeriahkan lagii majlis kesyukuran dan aqiqah Muhammad Umar....

Thanks again....

InshaaAllah...ada rezeki nanti kita berkumpul lagi..... =))))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Tuesday, March 29, 2016

KENDURI AQIQAH ANAK SEDARA PART 1 - PERSEDIAAN DAN MENU PILIHAN DARI D SAJI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Cuaca masih panas terik......semoga Allah turunkan hujan rahmatNya untuk sekalian makhluk di muka bumiNya ini.

Ni cerita 2 minggu yang lepas.
Baru ada kesempatan nak update.

12 Mac 2016 hari Sabtu, abang saya buat kenduri aqiqah anaknya yang no 5, Muhammad Umar.
 

Kali ni haruslah abang saya nak buat kat rumah baru dia di Bandar Enstek Nilai.....sekali nak buat kenduri masuk rumah baru. Asalnya nak buat housewarming awal....tau tau kakak ipar dah pregnant....so...diaorang decide sekali harung jelah buat sekali dengan kenduri aqiqah.

Kebetulan en suami saya tak dapat nak join utk kenduri kali ni sebab kena ke sukan MAKSAK di Shah Alam. Kitaorang plan lebih awal.......sebab tak nak nanti kelam kabut.....so...saya decide nak ambik cuti Jumaat tu utk uruskan anak2 berbulu saya sebelum ke kl. Tau tau abang saya call, suruh datang lebih awal sebab ada benda yang nak di selesaikan last minit. Penyudahnya...saya dengan anak sedara sulung dengan mak sekali.....malam jumaat tu dah naik train ETS terus ke KL.... lebih kurang pkl 12.30 tgh malam kitaorang sampai ke rumah abang saya. Kalau bagitahu lebih awal..... harus en suami nak hantar dan ambik kitaorang....boleh saya ambik cuti hari khamis tu sbb en suami ke Shah Alam hari Khamis pagi....tak pe lah.... tak ada rezeki kat situ dan miscommunication masa tu.....[abang saya pun bgtahu dah lambat].



Gigihlahh jugak menyandang beg depan belakang.... Abg ipar ckp... udah nampak beg lg besar dari saya... Ok fine.... Hahahahahaha

Esoknya [Jumaat]....dapat main dengan Umar.....ehhh dah pandai mengagah dah budak comel tu...... dapat peluang jaga baby Umar sementara kakak ipar dan abang saya settlekan urusan2 diaorang. Kebetulan pulak bibik baru...baru je sampai....so...kakak ipar tak ajar lagi dia cara2 jaga baby Umar ni.
 
Dalam pkl 3.30 ptg mcm tu....saya, kakak Ipar, mak dan bibik serta baby Umar.....kitaorang pg dulu ke Nilai.... manakala abang saya dengan anak2nya sampai kemudian...Lagipun ada orang nak datang pasang pelamin baby.....

Sementara baby Umar tidur, kami kemas2 apa yang patut. Mostly kat dalam rumah lah...sebab dah lama tak balik Enstek katanya.....so...nak cuci2 habuk je pun...tapi idaklah berkepok kepok habuk....abang saya ni jaga rumah dia nih betul2 ooooo....hehehee.... kat luar rumah..... semuanya terjaga...sebab abang saya ada 2 orang gardener yang tolong jaga dan maintain keliling rumah dia. Kemain......ahahahaha....tapiiii kalau tak de....memang naya......ahahahaa....

Dalam pkl 5.00 petang macam tu....orang yang nak pasang pelamin pun sampai.....dan terus nak start pasang pelamin baby.

Sementara tunggu diaorang pasang pelamin tu......saya mainlah dengan baby yang domei domei tuuu...... duduk terperuk jelah dalam bilik....sebab cuaca kat luar sangat sangat panas dan berkuap......baby tidur....mak sedara pun tertidur sama....ahahahaa..... boleh macam tu......

Tau tau abang saya dengan anak2 sedara yang lain dah sampai......lama jugaklah nak tunggu pelamin tu siap..... sementara nak tunggu siap tu.....saya dengan anak sedara saya Izzah masukkan cenderahati nak bagi kat tetamu dalam goodies bag....



Untuk tetamu wanita.... ibu dan ayah baby Umar decide nak bagi Surah Yassin dan sehelai kain batik.
Surah Yassin tu tempahan last minit katanya....sekali dgn goodies bag....


 
 Manakala untuk tetamu lelaki, kain pelikat dan senaskah surah Yassin.

Lewat jam 11.00 malam.... barulah siap sepenuhnya pelamin anak sedara saya.....Ya ampun.....lama sangat nak siap.......tapiiiii......memang hasilnya sangat sangat terbaik...... masa memula tengok...... tergamam sekejap....cantiknyaaaaa.........



Pelamin ni guna fresh flower. 
Permintaan daripada ibu dan ayah baby Umar....hehehe...



Ada 3 teddy bear..... 


Ok..pelamin ni abang dan kakak ipar saya ambik pakej dengan EeeBridal.

Boleh like page dia kat sini ek....

FB: EEEBridal

Instagram: eeebridal

Memang puas hati dengan hasil kerja nya....
sangat2 terbaik.... =)))

[Next entry.....saya akan tunjukkan gambar penuh pelamin]

Sambil menunggu kakak2 saya dengan abah sampai....kami duduk sembang2 kat ruang santai kat luar rumah abang saya tu.......Kakak saya singgah ke KL dulu baru terus ke Nilai.

Nak hampir pukul 1.00 pagi...baru kakak2 saya ni sampai.... so...kitaorang sembang2 dulu kat ruang santai sambil menikmati suasana malam yang damai....hehehe....

Kitaorang masuk tido dah dekat pukul 3.30 pagi.....sabar je lah....

Ni antara gambar2 persiapan dan menu2 yang di pilih oleh ibu dan ayah Umar untuk kenduri aqiqah tu untuk para tetamu. 







Fresh flower menjadi pilihan ibu dan ayah Umar untuk hiasan meja yang disediakan oleh pihak catering.



Kipas yg byk berjasa menyejukkan kami dan para tetamu yg dtg ketika musim panas yg terlampau nii.... Rasa nak letak satu kat kandang kucing......muehehehee



antara menu yang menjadi pilihan untuk makanan utama

Nasi Minyak Basmathi
Nasi Putih

Ayam masak merah
Daging masak hitam
Tenggiri Goreng berlada
Dalca sayuran
Acar jelatah
Papedom



Stall 1- Laksa asam complete dengan set lengkap



stall 2 - Cendol Maju







Stall 3

Kuih muih

karipap inti kentang
kuih koci
Puding caramel dengan hiasan buah peach



Buah buahan yang menjadi pilihan ibu dan ayah Umar...
Nampak tak......buah kegemaran saya ada di situuuu.....dragon fruit.....sangat2 nyaman bila di makan di waktu cuaca yang sangat terik......







Stall 4

Roasted whole lamb - 2 ekor
potato wedges
coleslaw
black paper sauce
Mushroom sauce
Mint sauce

Ni antara menu yang paling cepat habis......



Air pilihan

Ais sirap
teh tarik

Terima kasih Felda D' Saji
alhamdulillah...makanan yang disediakan mencukupi untuk para tetamu....
yang penting enak dan menyelerakan....

Bolehlah hubungi no yang tertera di dalam gambar untuk info selanjutnya.



Sajian yang enak dan perkhidmatan yang memuaskan


Kita jumpa di next entry untuk ceritera kenduri pula....





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))