Thursday, March 20, 2014

KENDURI KAHWIN SEPUPU SEPAPAT TAHUN 2013

Assalammualaikum dan salam keceriaan.

Sebenarnya entry ni dah lama terperuk kat dalam draft. Hari ni baru terperasan... sangat-sangat mak enon betul kannn.... Dah pregnant dah pun salah seorang daripada pengantin tu....makcik nih baru nak post gambar....

Ok..hujung tahun lepas..sepupu sepapat saya ada 2 orang yang kawin pada bulan yang sama semasa cuti akhir tahun persekolahan. Dua2 anak adik emak saya...kiranya sepupu sayalah tu... seorang tu anak adik perempuan mak dan sorang lagi anak adik lelaki mak...dua2nya kahwinkan anak perempuan.

Ok..kami adik beradik ambik satu corner untuk buat candy corner...memandangkan masa tu agak famous jugaklah candy corner nih...[rasanya sekarang pun]..so..kami take part dari segi itu..menyediakan balang-balang dan sedikit daripada gula2 dan coklat. Saya sediakan label quilling saya. 
Yang ni kiranya tulus ikhlas dari kami adik beradik....memandangkan ni anak sulung mak sedara saya nih.

Nak tengok candy corner yang kitaorang buat.... jom tengok gambar dibawah ini..... ;)))



Inilah hasil kerja tangan kami adik beradik. Sepupu sepapat tolong lekat2 ribbon tu...Masa ni rasa melayang-layang je sebab ramai yang puji kata "eeee....cantiknya..." "wahhhh...kretifnya...." "bestnye".... [sengih sengih sambil kenyit kenyit mata  okehhhh].... Harus rasa bangga bila hasil kerja tulus ikhlas kami mendapat sambutan ramai kan.....hehehe



motip ada gambar ini.... nak bgtahu....nilah dianya cookies yang saya buat khas utk majlis nih.... hehehe... [sangat lah mak enon nih kannnn....]



yang ni pulak...label yang saya buat khas untuk candy corner nih.... gigih tau saya buat benda nih.... rupanya tak cukup.... tak pe lah...kita gunanya mana yang ada je okehhh... orang tak baca pun...orang nampak gula-gula dan coklat tu je..... hmmmmmm



Okeh...nilah orang2 yang mencetuskan idea untuk candy corner nih.... masa nih saya cakap kat sepupu lelaki saya....dia kata..."cantik lahhhh...nanti masa saya kawin...sponser ni lagiii okeh..." saya jawab... "cantikkk kannn...tengoklah wajah2 yang buat....." [hahahaaaa....memang perasan nak mam... kannn....]



my heroes...

 
Buat perangai... 



kawan baik



Mesti ada gangguan tauuu.....tak boleh tgk mak sedara dgn pak sedara



dan lagiiii......



sisters



cousins



Saya dan kakak



sisters and cousins



Pengantin!!!



Suami sepupu yang baru sampai



Tiba-tiba kena jadi pengapit..bidan terjun la pulak...saya dengan en suami jadi pengapit....maka sedikit riuh rendah la kat pelamin tu.... [pengantin pun pening tgk perangai kami...hehehee...]

2 minggu lepas tu sepupu lagi sorang pulak kawin... soo... benda yang sama juga kami buat iaitu candy corner..selain itu..kakak saya ada buat satu souvenir hasil kerja tangannya sendiri...inipun ikhlas daripada kami adik beradik......



Ok...ni style candy corner di kenduri rumah bapa saudara saya..





susun atur di meja



Ok..sampai pukul 3-4pagi kami bersengkang mata buat semua nii okeh..sambil buat sambil bersembang.... kakak saya kebetulan baru je sampai dari kl malam tu... terus je buat benda2 nih...kecuali cup cake tu la kan.... hehehee... alhamdulillah..hasilnya...sangat memuaskan hati kami...



Ok...yang ni saya buat...atas permintaan pengantin....tu pun last minit bgtahunya.....apa2 pun kita cuba jelah buat kan....... sebab dia ada buat guest book corner... saya tak tulis pun kat guest book tu..... dulu zaman2 saya idak ada benda2 semua nih.....ehhh rasa mcm membazir la pulak kan.......bukan apa pun.....tulis je...lepas tu simpan je dalam laci......



Ni pandangan terang sikit....almaklum la kan..guna camera hp cap ayam je... hehehe...



Rindu sangat dengan suasana desa yang indah dan permai. Sebelum kenduri bermula [selesai je buat candy corner...] kami terus pusing-pusing keliling rumah arwah opah dan atuk.... rindu sangat.... [tetiba teremosi....]



Nilah rumah tinggalan Allayarham Atuk dan allahyarhamah Opah... ni anak2 saudara perempuan saya... kemain bergaya diaorang nih... yang penting semuanya nampak sangat comelll....



Banyak benda saya ceritakan pasa en suami saya...pot pet pot pet mulut saya cerita..kat sinilah kitaorang selalu berkumpul ambik rambutan... kat kawasan ni la saya dgn sepupu saya bermain kejar-kejar...dan macam-macam lagiii....hahaha....bila tgk wajah en suami...macam tak ada perasaan je.... [saya tahu dia jeles.... ok..saya tahu...dia mmg jeles.... tak.... tak... sebenarnya..dia kagum dgn kehandalan saya yang agak nakal jugak dulu kannn..... hahahahaa...]



Tiga2 ni teruja nak ambik gambar sekeliling rumah arwah opah.....tak teringat nak masuk bilik pengantin pun kan.....ehhh...pengantin ramai kawan2 dia kat dalam bilik tu.....usah diganggu.....posing2 keliling rumah arwah opah lagii bagus.....heheheee.....



kakak saya dengan anak2 sedara perempuan



Dengan 2 hero...dah besar dah anak2 saudara saya nih... dah boleh angkat dah makcik depe nih.... dan yang penting diaorang dah tinggi dari saya...siap boleh usik2 saya..."eh..ada lalat la atas kepala acu....meh nak tolong halau...." ok..ok..tak pe...saya selalu terkena dengan depe nih....haishhhhh



Ini busuk masam gemboi gemboiii Muhammad Uzair.... mok mok nih.... kakak sulung saya nih



Ok..oleh kerana bapa saudara saya ni guru silat... maka haruslah ada persembahan silat..dan yang tgh beraksi di sebelah kanan tu sepupu saya..anak pakcik saya nih.... hebat tak hebat..diaorang berlawan pakai parang bagai.....memang boleh terberhenti sekejap jantung saya masa tgk depe berlawan pakai senjata tajam tuh.....



Inilah dianya pengantin nya..... diaorang ada bersanding di pelamin nan indah..tapii...tak sempat nak ambik gambar pelamin pun... hmmmm...



dengan cousins



Sebelum balik..sempat ambik gambar dulu....


Keesokkannya..kami sama-sama pergi ke majlis resepsi di sebelah lelaki pula.









Masa ni tiba-tiba bapa saudara saya suapkan anggur...hehehe...terimbas balik kenangan masa kecik2 dulu.... ;)))





Three stooges....kalau berjumpa...banyak benda nak sembang....macamkan seratus tahun tak jumpa okeh...





Bersama adik kakak....hehehe...





Tak cukup berposing di rumah kenduri...nak juga sambung posing kat rumah sendiri pulak.... ahahaa...







Ok...cukup setakat ni dulu....nilah kenduri penutup bagi tahun 2013... Tak tahulah samaada ada ke tidak sepupu yang akan menikah tahun nih [2014] .... sebab mereka semuanya masih muda belia lagiii....;)))

Doa ini khas saya tujukan untuk sepupu2 yang bergelar suami dan isteri

Ya Allah kurniakanlah restu dan kasih sayang di antara kedua pengantin ini
serta eratkan hubungan keduanya sepertimana telah Engkau hubungkan di antara air & tanah, Adam & Hawa, Ibrahim & Siti Hajar,
seperti Yusuf & Zulaika, Ayub & Rahmah, Musa & Safurah,
Sulaiman & Puteri Balqis dan
seperti Baginda Muhammad s.a.w & Khadijah.
Ya Allah, satukanlah keduanya dalam inayah dan barakahMu.
Semoga menjadi Nur ibadah yang mendambakan rahmatMu.
Semoga kekal bahagia hingga ke JannatulFirdausi.

Sedarilah bahawa kehidupan rumahtangga ini jauh lebih berbeza daripada apa yang kita bayangkan...
Ada ketika kita bahagia...ada ketika kita geram dan marah...dan ada ketika kita akan rasa sedih .....
namun...ketahuilah..sebenarnya..segala ujian dan cabaran yang akan kita hadapi itu sebenarnya untuk mengeratkan lagi ikatan kasih sayang dalam ikatan suci ini...hikmahNya akan kita perolehi jika kita sabar dan redha... utamakanlah kasih sayang padaNya dan Rasul dan kemudian barulah kasih sayang kepada pasangan kita... Semoga Allah melindungi anda semua dalam rahmat dan redhaNya....





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Tuesday, March 11, 2014

GIRLS DAY OUT

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Ok..ni cerita 2 minggu lepas dimana...saya dan sahabat-sahabat saya berjimba-jimba di hari jumaat untuk meraikan 2 orang nih... sorang nih nak lepaskan geram makan apa yang dia nak sebelum terpaksa berpantang selama 44 hari dan yang sorang ni akan bertukar status dari cik kepada puan.

Sebenarnya dah lama dah plan untuk saja suka-suka je nak beli kek dan lepas tu celebrate sama-sama. Namapun sahabatkan..haruslah otak tu macam gile2 je nak buat itu dan ini....orang kata sependapat lah kannn..... Pernah satu hari tu....kami buat kerja gile...makan steamboat di tengah2 hari rembang [ni kes teringin jugakk lahhh]... lepas tu pilih pulak tu menu yang untuk makan 4 orang...padahal kami ni bertiga...segala bagai udang..ayam dan daging serta fish cake semuanya double... soo..mmg 3 orang nih jadi double trouble la kan.... hehehe....terpaksa bermengah2 nak habiskan semua hidangan tu.....lepas tu dah tobat dah tak nak makan steamboat.... kita makan meal yang sesuai utk makan tengah hari sahaja.



kalau mcm ni punya hidangan..memang sesuai makan 6 orang..bukan 3 orang...terlalu banyak utk dihabiskan.... masa nih...boleh pulak cakap kat adik tu...."tapau" boleh..... memang sengaja cari nahas tau 3 orang nih.... hehehee....





muka keterujaan dua orang makcik nih....



Memang sangat terbaik.... kalau ke Aeon Station 18..boleh singgah ke Restoran SUKIPEDAS nih...Alamat dia di F67 Level 1 AEON Station 18... dijamin HALAL JAKIM dan kita boleh makan tanpa ada ragu2.... harganya juga sangatlah berpatutan....;))

Kebiasaannya...memang setiap kali hari jumaat adalah hari kami bertiga... ada je la plan nak kemana-mana kan... ada je benda yang teringin nak makan itu dan ini... Yang sorang tu tak pe lah kan...memang la dia teringin nak itu dan ini....sebab dia kan mak buyong...[sorry makcik]...yang 2 orang lagi nih.....ada je la benda teringin nak makan.....kadang2...2 orang nih yang lebih mengidam dari mak buyong tu.... hehehe...

Ok.. berbalik pada cerita awal tu.... so...hari jumaat tu memang terpaksa buat..sebab next weeknya...memang dah tak sempat.... due utk mak buyong.....dan kebetulan pulak makcik sorang lagi tu ada kuliah utk class master dia.... memang tak boleh tangguh dah...

So...3 orang makcik ni pun masuklah ke dalam secret recipe restaurant...dan orderlah kek pelbagai2... suruh letak macam nilah...macam tu lah.... [memang kalau saya jadi waiters tu.....confirm pangkah dah 3 orang makcik nih...tapiii adik comel tu baikkk..senyum je layan karenah 3 orang mak enon nih kan...dalam hati tak tau lah kan....hehehe]... at last.... hidangan yang sampai ke meja..sangat memuaskan hati2 kami ni..maka berbunga2 cintalah kesemuanya....hehehe..



memang sengaja pilih pelbagai jenis kek...dari chess cake sampailah ke kek cream biasa...



Hasil daripada kecerewetan 3 orang mak enon tu tadi kan.... masa kek ni sampai ke meja...memang semua mata tertumpu kepada meja kami je.... masa nih baru sedar..ada orang yang memerhati.... so...lepas tu mmg terus 3 orang nih behave sikit..tak ada dah mintak itu dan ini...tapiii cuma 10 minit je....lepas tu buat perangai balik..... hahahaa...confirm anak eryn yang dalam perut tu boleh tergelak tgk perangai mummy2 dia nih....

Part yang paling best...masa nak balik tu...siap suruh tapau kek2 tu dalam kotak2 yang berasingan.... dah suruh tuuu jangan lupa cakap "sorry" okeyyyy.... hehehee



nampak kan...yang kat tangan 2 orang tu kek dan kat depan putri tu makanan.... so...meal yang dipesan + kek...memang setiap jumaat adalah sesi menggemukkan badan.... hehehe...



Sahabat terbaik saya....eryn...yang dah pun selamat bersalin baby boy 6 Mac 2014 [Khamis].... Ya Allah...hati melonjak nak pergi tgk baby boy yang tembam bamm bammm tu......Alhamdulillah rezeki mummy lia [owhhh gelaran tu memang nak masa baby dari dalam perut mama dia lagiiii....] dapat jugak jumpa masa makcik hantar slip mc...... Sangattttttttttttt comellllll laaaa baby boy mummy nih.....ermmmm gerammmmmm.... pipi dia sama tembam macam pipi awak la makcik....[upppsssss....hehehee]... Apa2 pun hope makcik nih dapat berpantang dengan jayanya dan kekal sihat bersama baby boy yang domei2 tuuu.... InshaaAllah..ada kesempatan mummy lia dgn mummy putri akan tengok baby boy ni ciummm puas2 masa kat rumah nanti okeh.....



Sahabat saya merangkap yang paling bongsu antara kami bertiga.... Putri...yang akan menamatkan zaman bujangnya InshaaAllah hujung bulan Mac nih... semoga segalanya berjalan dengan lancar ok dear.... kakak yang comel nih...[comel la sangat kan....] InshaaAllah akan hadir utk majlis resepsi awak ye...maaf sebab masa nikah kak lia tak ada untuk temankan awak.... huhuhuhuu...sedihhh betul.... tak pe..sebelum kak lia bercuti...kita salam salam okeh.... harap segalanya dipermudahkan...aminnn...

Kami bertiga berkongsi kesedihan dan kegembiraan bersama... bercerita dari hati ke hati disetiap kegusaran dan kesedihan... tentulah pakar rujuknya adalah cik kaunselor tu.... Putri.... hehehe... Dia memang selalu memberi positif impact kepada kami2 nih.... alhamdulillah...syukur kerana mengenali mereka... semoga persahabatan ini kekal hingga ke syurga.... aminnn.... :)))) 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))