Tuesday, December 30, 2014

BIRTHDAY MAKABAH DI SUDUGARFUCAFE

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni buat entry pasal birthday mak dan abah saya.

Sebenarnya birthday abah 17 April lepas manakala birthday mak 28 Disember hari Ahad baru nih.
Tapi kitaorang celebrate hari Isnin 29 Disember 2014.....buat sekali terus untuk mak dan abah.
Tapiiiii lagiii...saya silap...sebab tempah kek atas nama mak sorang....tapiiii lagi sekali.... abah tak kisah pun.....hehehee.....

Hari Sabtu dan Ahad saya ke PJ-KL balik rumah Mertua....Ingat sempatlah nak celebrate hari ahad tu.....tapii sampai dari KL dah lewat.....kita buat Isnin je lah......

Okey...kebiasaannya...sebelum saya nak bawa mak dan abah makan kat satu2 cafe atau restoran yang baru..... saya dan suami akan test dulu samaada makanan tu sesuai atau tidak untuk orang2 lama nih.....ehehehe...sebab mak dan abah saya nih agak cerewet sikit.... pernah bawak mak dan abah pg Secret Recipe...diaorg tak makan pun..... tak sesuai dengan selera katanya.... so...to be safe..kita test dulu lah.....

Saya dgn en suami pun pglah untuk pertama kalinya ke cafe sudugarfu ni..... dan alhamdulillah....menu dan makanan yang dihidangkan sesuailah dengan tekak orang baru dan orang lama mcm mak dan abah saya nih kan.....
 
Jom tgk gambar dulu....











antara yang kami order.... memang terbaik.....

Disebabkan batuk yang masih tak reda2 lagi....[mmg batuk tu sayang bebenolah kat saya nih......rungsing haihhhhhh....] terpaksalah minum hot coklat.... walaupun saya bukan penggemar coklat.....tapii bila minum nih....terus rasa tergoda....ahahaha....

Okey...dimanakah lokasi cafe ini....

Meh nak cite sikit nih....

Lokasinya berada di

D'Sudu GArfu Cafe 56,
laluan tawas damai,
anjung tawas impiana,
30010 ipoh perak

Dari Ipoh....jalan nak ke Sungai Siput dan Kuala Kangsar kalau ikut jalan lama....cafe ni betul2 kat tepi jalan....kalau dari Ipoh...sebelah kiri....

Bukak dari pukul berapa sampai ke pukul berapa saya tak pasti sebab first time pegi kitaorg pg petang dalam pukul 5.30 ptg mcm tu...second time pg lepas Isya'....mungkin dia bukak awal dari itu sampai lewat malam.

Sedari awal dah bgtahu kat en suami kata nak order kek utk mak...just nak happy biasa2 je.... so..kek saya tempah dengan kawan se opis dengan saya.... sebab selalu beli pandan larva cheese dari akak tu..... memang sedap sangat...lepas tu tanya kat akak tu samaada boleh buat plain pandan dengan cream sikit.......kek yg simple je..... akak tu kata boleh... so..tak payah nak risau pasal kek dah....hihi

So kitaorang decide tempat yang sesuai adalah di SuduGarfu Cafe.....



menu





kek pandan dengan fresh cream.... sangat sedap dan tak muak kalau makan...akak tu kata sesuai untuk orang2 berumur mcm mak dan abah saya.....hehehee....

Mak abah saya dan semua pun kata sedap....
tq kak mimi.....



KAMI....



haruslah ada gambar saya dan en suami.... ;)))



sorang lagi geng tertinggal di KL....



Kakak saya dan anoknye zara...





ni antara menu yang kami order...yang lain tak sempat nak ambik gambar...nama menu ni pun saya dah lupa sebenarnya..... dan ada western jugak..... harga pun berpatutan...

Gelas2 air dia pun macam special je...tu pun tak sempat nak ambik gambar.....boleh je tgk dalam instagram... #sudugarfucafe untuk tahu yang selanjutnya... Opss lupeee....ada sorang wak doyok kat cafe nih....ehehehe....

Semua pun kata sedap dan berbaloi.....
Alhamdulillah...yang penting mak dan abah happy.....

Ateee...moh le singgah ke sudugarfucafe ni....hehehe.....

Mak dan abah saya tak ada fb..tak ada insta dan tak tahu pun pasal entry nih......so...saya pun tak lah nak wish berjela2 kat dalam blog atau fb atau insta saya kannn....bukan mak abah saya boleh baca pun.....dah wish secara berdepan lagiii....ehehehe...

Cumanya saya mohon agar sahabat yang membaca entry ini untuk sama-sama mendoakan agar mak dan abah saya di beri kesihatan yg baik, umur yg diberkati Ilahi dan iman yang segar di sepanjang usia...

Semoga kedua2nya senantiasa berada dlm pelukan dan dakapan kasih sayang Ar Rahman dan Ar Rahim...

Allahumma Aminn..



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))




Monday, December 22, 2014

KISAHNYA DI BULAN DISEMBER

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Semoga Allah mempermudahkan segala urusan kita hari ini dan hari2 yang akan datang. Semoga apa yang kita lakukan hari ini juga mendapat redha dan keberkatan Ilahi.

Sepanjang malam sehingga membawa ke pagi...hujan turun tak berhenti menjadikan malam saya tersangatlah sejuk sehingga sepanjang perjalanan ke tempat kerja ditemani dengan hujan renyai renyai. Alhamdulillah....apa pun jua kurniakan tuhan......pasti ada rahmat dan hikmahNya.....

Alhamdulillah.... pada 4 Disember 2014 [Khamis] Jabatan saya telah pun berjaya mendapat pensijilan semula 5S. Segala urusan dipermudahkanNya....dan segala-galanya berjalan dengan lancar. Memang rasa sangat-sangat legaaa....seperti sebelum ni....kita cuma perlu mengamalkan sahaja amalan 5S ni sehingga ke pensijilan semula utk setahun yang akan datang.....so...kita buat S yang ke 6 iaitu buat Semak kan balik segala bagai meja dan laci....ehehehee.....
 
Selesai sahaja audit 5S...dalam bulan yang sama juga iaitu hujung bulan Disember ni...ada pengauditan ISO dan SIRIM... haishhhh.....yang ini lebih kepada documentation. Dan kerana itu semua cuti dibekukan sehingga ke tarikh audit...... Bulan Januari tahun depan.....Star rating pulak.....adoyaiii.....

Baru je plan nak ambik cuti lama sikit sebab nak balik rumah mak mertua..... dah lama tak balik menjenguk mama ku yang cantik itu......rindu la pulak....kalau saya tak sibuk....en suami pulak sibuk.....hmmmm... nak tak nak...kena jugak2 cari masa untuk balik dan luangkan masa dengan mama......

Dalam kesibukkan dengan kerja yang tak ada kesudahan ni.....saya dan en suami mendapat berita gembira......[no no....bukan baby....yang tu InshaaAllah soon oke.....doa2kan ya.....]. Syukur kerana doaku dan en suami dimakbulkan Allah..... Hebatnya takdir Allah.....Dia tak bagi satu...tapiii DIA bagi sesuatu yang lebih indah..... nak tahu apa dia...nanti saya akan ceritakan bila sampai masanya.......InshaaAllah tahun depan oke.....doakan segalanya berjalan dengan lancar..... [mood tak sabar......dan happy......].

So...bersempena dengan cuti persekolahan ini jugakkk...memang banyak lah yang pegi melancong kan...termasuklah abang saya sekeluarga. Kemain lah diaorang bercuti sampai ke Spain sana nun.... tersentap mokcik bila tgk gambar2 yang diaorang kirim dari whatsapp tu tauuu.....sebab cecantik semuanya..... hehehee..... apa2 pun harap mereka semua enjoyyyy...... [terus tarik2 baju en suami......sambil cakap...awakkkk bila kita nak pg bercuti nih.......ehehee...].

Dan dalam cuti persekolahan ini jugak...banyaklah jemputan kawin dan kenduri kendara sana sini. Maaflah kalau saya dan en suami tak dapat hadir ke mana2 jemputan..... Sepanjang bulan ni memang tak habis2 dengan sibuk nya...ditambah dengan demam dan pakej nya sekali.... [kalau dah batuk tak henti2...rasa2nya layak ke saya ni berada di khalayak ramai tu......ahahaaa....sabauuu je lah kan.....].....

Utk pengetahuan....selepas kebah dari demam....saya ingat en batuk ni dah menghilangkan diri.....rupanya..dia datang balikkkk...rindu kat saya la tu kannnn.......so... selagi boleh...saya nak elakkan utk berada di khalayak ramai.....tambahan kalau ada diantara mereka yang merokok....haruslah akan jadi lagii teruk..... sebab orang yang jarang sakit ni..sekali kena...memang macam apa je kan..... so...bersabar je lahhh.......boleh je kalau nak pakai mask.....atee......boleh bertahan ke pun sepanjang hari nak pakai mask dengan batuk nya sekali tu.......memang tak la kan.....baik duduk kat rumah sambil landing dgn Tabby yang domokkk......

Dan seperti biasa en suami akan sibuk dengan tournament nya.... kadang2 jadual dia selalu clash dengan jadual saya. Bila dah diberitahu ada kenduri.....dia pulak ada tournament..... bila time dua2 free udah pulak en sakit tu datang melawat......macam2 la yang jadi dalam bulan nih......huhuhuu....tapiii semua tu adalah perancangan Allah..... kalau dah tak ada rezeki nak ke situ...maka tak delah kan...macam2 yang akan menjadi penghalangnya....yang penting...segalanya bukan disengajakan......

Dalam pada itu.....sempat jugaklah saya siapkan beberapa tempahan dari sahabat2 saya....Alhamdulillah....kalau dah minat tu....memang susah nak tolak...tambah pulak permintaan tu untuk bagi kat budak2 yang sedang cuti persekolahan ni....hehehe...gigih dan bersungguh2 nak siapkan tempahan...sebab saya enjoy sangat buat quilling dan seaneka benda utk lukis ke apa ke....hilang stress mokcik okeh......

So...kisahnya....hari ni memang sesaja je update entry untuk cerita kosong toing toing toing ni.....ehehehe...tak de la senyappp je kan blog ni..... [sambil gelak tutup mulut....kuikuikuiii....]....

Ingat nak post pasal benda lain....tetiba buat entry ni....sapa suruh tertinggal cable hp chap ayam...kan dah susah nak transfer gambo...... memang dasar pelupa mak nenek kan..... tapiii bila belek2 balikkk...dah lama tak buat entry pasal resepi..... nanti nak share la resepi macam2 saya masak...bukan masak gulaiiii yee.......masak dessert jeee.....[ni gaya mcm bersungguh....tiba hari sendu dan sibukkk nak mam....lupa terus........hahahaaa.... tak pe..kita cube ok.....].

Ok...jumpa di next entry...InshaaAllah...



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


Thursday, December 18, 2014

CARTOON WORDS

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak share satu lagii hasil daripada kerja tangan saya.... iaitu Cartoon Words... Rasanya yang ni budak tadika pun boleh buat kot.....eheheheee...

Ok nak cerita sikit bagaimana boleh terlintas kat kepala otak saya untuk buat benda nih. Sebenarnya ini bakat terpendam saya ketika saya bekerja di tempat kerja lama saya.

Almaklumlah..bila kita bekerja di sektor swasta ni...segala2nya bergerak sangat pantas. Ada ketika tu rasa sangat stress..... otak pun kadang2 blurrr sekejap...ehhh...kadang2 bukan sekejap....lama blurrrr nyee.........ehehehee.... dia tetiba stuck sekejap kat sesuatu benda yang kita nak buat..... nak fikir balik tu macam ambik masa....so......pen dah mmg ada kat jari.....ambik kertas yang dah terpakai.... sambil berfikir sambil menconteng...... maka terhasillah satu perkataan yang berwajahkan cartoon.....sambil buat tu sambil berfikir..."apa nak buat tadi kannn...."dan ...benda ni berhasil pada saya...bila dah teringat balik....terus cecepat buat kerja yang pending tu..... bila dah habis kerja..kemas2 meja...terus balik...dah tak nak fikir pasal kerja dahhhh..... esok pagi masuk kerja...selak2 balik dokumen yang nak kena ambil tindakan.....nampak pulak tulisan yang semalam buat [semalamnya mmg terus tinggal tak tgk2 dah....tu biasa....hehehee]...tetiba cakap kat diri sendiri...."ehhhh comelnye...... pandainya haku nih...." [bab ni mmg menyampah.....puji diri sendiri okeyyy.....hahahahaa...].

Macam tulah ceritanya..... so...bila ada masa terluang tu.... mesti saya akan buat apa2 perkataan ikut suke saya lah kan..... Bila nampak je color....ehhh mmg laju je lah ambik dan colorkan perkataan tu..... mmg minat tahap apa je masa buat tu tauu....memang menghayati terus buat benda tu sampai habis.... bila tgk hasilnya.....mmg puas hati......eheheee... [tu salah satu cara saya hilangkan stress saya]. Bila en suami tahu saya minat color2 mcm tu..dia pun belikan saya color pensil mcm yang saya suke..... mmg meroyan pn isteri dia buat benda nih.... tapiii tak lama...saya tinggalkan bila dapat hobi baru...teruslah tak buat2 dah cartoon words nih....

Sehinggalah saya ke office en suami saya... masa tu masuk ke bilik dia...elok je cartoon words ni tertampal di satu sudut dinding bilik dia....segala apa yang saya buat untuk dia....termasuk scrapbook... kad2 yang saya bagi kat dia...alamak....tetiba rasa terharu dan terpegun sekejap.......saya tengok balik satu per satu lepas tu senyum sorang2.... hehehe...

Lepas terpandang balik cartoon word itulah..terus teruja balik nak buat....

Jom tengok koleksi cartoon words yang saya buat untuk anak2 sedara saya...





Haruslah ada nama KAMI...





gigih buatkan utk anok2 sedara saya....



Semuanya sibuk nak jugakkkk.....tapiii tak pe lah....senang je nak buat.....

Part paling best...bila saya bagi kat anak2 sedara apa-apa pun....quilling ke....card ke....semuanya diaorg akan simpan elok2 dari yang kecik sampai la kepada yang besar..... terharu mokcik diaorang ni tauuu....ehehehe....alhamdulillah...tu menunjukkan yang diaorang sangat appreciate pemberian kita kannn....



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Friday, December 5, 2014

SKETCH BOOK SAYA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang....salam jum'ah mubarakah...

Ya Allah....bestnye cuaca....sejuk dan nyaman...masa on the way nak ke opis nih....rasa nyaman je disepanjang jalan.... tetiba banyak kabus tebal....ehhh...dah mcm duduk kat oversea pulak.... ehehehe...

Lepas tu mulalah buat perangai....keluarkan tangan...rasa udara...lepas tu sengih sensorang....orang kete sebelah tengok..terus rasa pelik....[mesti dia cakap...sewel ke hapa minah nih.....ehhhh sukahati kakak lahhh.....ahahaha....... -sambil memandu...sambil menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi..... syukur padaNya....]

Okey hari ni saya nak share tentang hobi saya.

Sebelum Quilling muncul dalam hidup saya....saya ada satu minat...iaitu melukis. Bukan melukis gambar permandangan bagai..... tetapi suke sangat melukis cartoon.

Beberapa minggu lepas...saya mengemas almari buku dirumah.... tetiba saya terjumpa balik sketch book yang memang dah lama saya cari selama ni... Bila dah jumpa balik....rasa happy sangat-sangat....[tak tahu nak gambarkan happy nya tu....]. Ehhhh....kenapa happy sangat..... haruslah happy....sebab dalam tu penuh dengan lukisan hasil tangan saya sendiri.......Biasalah kan....mokcik kalau dah simpan barang..... memang selalu terlupa letak kat mana..... yang tu tebiat namanya.....ahahaa....adoyaiiii..... banyak jugaklah barang2 yang saya cari jumpa kat satu tempat dalam almari tu....memang cantik je letak dalam kotak.... alhamdulillah..... benda yang saya cari akhirnya terjumpa jugak........ [rasa nak lompat lompat keliling rumah......ahahahaa....sengal kan...]

Bila selak satu persatu terus senyum sensorang.....seronok tengok hasil jari jemari saya...... setiap satu helaian mempunyai memori tersendiri ketika stress.....

Ok..untuk pengetahuan.... saya kalau stress...saya suka melukis....... ntah kenapa..bila saya melukis....segala tok nenek stress semua hilang..... tambah pulak bila tgk hasil lukisan saya tu cantik...[dimata saya lah kannn....]. Lepas tu terus senyum sensorang.....sambung kerja balik..... soo...lepas tu mood pun terus ok.... pelik..tapii itulah cara saya release kan stress saya. Sekarang...bila dah ada hobi baru iaitu buat quilling.... saya terus lupakan lukisan2 saya tu...... hmmmm....

Disebabkan setiap kali saya melukis kat kertas.... saya buang..... lukis lagiii....buang..... so... satu hari... en suami belikan saya sketch book... [sebab saya pernah lukiskan untuk dia gambar orang lidi....ehehehe.....en suami kata comel sangat......] En suami suruh saya lukis dalam sketch book tu dan simpan hasil lukisan saya sebagai satu koleksi stress saya....ahahahaa...melampau sangat tau...... Tapiii...saya sukeee.....

Ada setengah dari lukisan tu saya ambil dari en google dan lukiskan semula dalam versi lukisan tangan saya lah kan..... yang penting saya mendapat kepuasan saya sendiri tanpa kacau orang lain ok.... bila anak2 saudara saya tengok hasil lukisan saya dalam sketch book ni...dah pulak depe nak.....memang tak lah kan..... ehehee.....

Jom tengok hasil lukisan2 saya dalam sketch book saya nih.





saya + awak = KAMI.
Ni lukisan pertama saya...berangan angan le kan......ehehehe....



Yang ni sebab saya minat sangat kat kucing.....



Lagi gambar kucing.......ehehehe



Telur ayam...dan mak ayam.....



ayam lagiiiii...



burung



ni memang ikut suka hati tok nenek kucing saya nak lukis apa kan.....



teringat kat tabby kat rumah masa lukis gambar kucing nih.....



saja-saja cuba melukis gambar nih



step by step dari youtube....



Yang ni saya ikut step by step dari tutorial blogger mana ntah...dah lupeee.....tapii alhamdulillah menjadi....

Bila saya tunjuk kat en suami.... dia kata apa tau....kalau dah habis semua page tu....bagitau saya..nanti saya belikan sketch book yang lain pulak......stock untuk stress versi kedua...... memang sangat melampauuuuuu tahap apa je tauuuu...lepas tu gelak sama-sama..... saya cakap kat dia....cuba bayangkan kalau dah tua...[kalau sempat tua lah kannn....] kita bukak balik satu per satu koleksi hasil kerja tangan saya.....mesti gelak2 sambil tutup mulut....en suami tanya kenapa tutup mulut pulak....saya kata..sebab takut nanti gigi palsu tercabut keluar...gelak kuat sangat...... ahahaaa...terus kena penampo manja dari en suami......[sabaq jelah kan....ehehehe]

Nanti kalau ada kesempatan saya nak share satu lagi hobi saya..kali ni mengenai tulisan.... ehehehe...macam-macam kan.... ;)))

InshaaAllah kita jumpa di next entry ok.....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Monday, December 1, 2014

UJIAN S A K I T

Assalammualaikum dan salam kasih sayang....selamat hari isnin.....eeehhhh.....dah Disember lahh..... Selamat melalui bulan Disember.... cepatnya masa berlalu meninggalkan kita.....

Cuaca pagi ni agak mendung... sepanjang perjalanan ke tempat kerja terasa sangat nyaman.... syukur padaMU Ya Allah....

Sekarang ni musim hujan.... sekali dengan ribut petir...ada juga tempat2 yang kena banjir kilat.... semoga Allah melindungi kita semua.

Hampir setiap petang hujan dan ribut petir....agak gayat jugak bila dengar kilat dan guruh berdentum dentam.... tetiba teringat kat kucing2 kesayangan... confirm berkumpul duduk satu tempat je..... adoyaiiii...dan ada sekali tu kawasan tempat laluan utama untuk balik ke Ipoh dari tempat kerja...banjir.....memang terpaksa redah jugak banjir tu....[nasib keretaku tak apa2.....hehehe....bila cerita kat en suami....saya redah banjir..terbeliak2 biji matanya....apa nak buat....saya rasa mcm over confident la pulak kan....tapiii nasibbb tak ada apa2...lepas nafas lega tauuuu.....]

Memandangkan sekarang ni cuaca tak menentu.....maka jomlah kita jaga kesihatan... sekarang ni kat Perak dah banyak kes denggi...... banyak kes kematian akibat denggi berdarah. Baru2 ni sahabat en suami saya...[Perak Chess Player] meninggal dunia kerana denggi berdarah. Namun itu semua ketetapan Ilahi....Kita yang masih hidup...kena jaga kesihatan....kalau demam tu...cepat2 lah pergi jumpa doktor...dan kalau masih tak kebah2.... cepat terus ke hospital untuk buat pemeriksaan darah.

Saya dan en suami baru je bangkit dari demam yang sekali pakej dengan selsema dan batuk. Bila 2 kawan baik tu dah reda...[selsema dan batuk].... demam pulak tak kebah2... bila malam je...mesti demam....so...sebab dah tak larat sangat......jumpa doktor....dapat mc...duduk rehat dirumah.... hampir seminggu mmg rasa tak berdaya..... masa tu dah terfikir dah.....kalau2 terkena denggi...sebab kawasan perumahan saya tu dah banyak kes denggi even..mak saya sendiri pun pernah dimasukkan ke hospital akibat denggi masa raya haji baru2 nih...... apalagiii.... cepat2 beli air 100 plus bebanyak..... lepas tu....makan pucuk betik...[yang ni memang berkesan untuk naikkan platelet darah dalam badan kita.... masa mak kena denggi...kitaorang bagi makan pucuk betik rebus.... cicah dgn sambal belacan....pahit tu mmg pahit...tapiii sangat berkesan.... so...amalkan kalau ada salah seorang ahli keluarga yang kena denggi.....]...lagi satu.... sup ketam...hiruplah sup ketam tu banyak2..... InshaaAllah...asalkan kita berusaha untuk sembuhkan sakit kita..... dan alhamdulillah.... ianya berkesan....

Alhamdulillah...kini saya dan en suami semakin sihat.... dan badan dah rasa sangat selesa......

Ujian sakit adalah guru yang tidak bercakap tetapi ia mengajar dan mendidik hati untuk bersabar...yakin dan bertawakal.

Sebenarnya...sakit itu adalah nikmat dari Allah....kerana ia adalah salah satu ujian tanda bukti cinta Allah kepada hambaNya...

Sakit adalah hikmah dari Allah yang kita tak tahu.... Adakala...ianya datang secara tiba-tiba...adakala ianya datang pada diri terlalu lama...dan kadang2 ianya datang cuma sementara....

Yang paling utama...sakit itu penghapus dosa [kafarah] kita.

Allah menjanjikan bahawa setiap penyakit dan sakit itu ada penawarnya...dan carilah penawar itu.... semoga kita semua lebih tabah dan redha ketika Allah menguji kita dengan kesakitan.... Itu tandanya Allah memandang kita dengan kasih sayangNya.... Sebab Allah sayang....DIA uji kita.... jadi...kalau kita sayang Allah...maka berdoa dan bersujudlah serta memohonlah pertolongan padaNya... ;)))



Sakit dan sihat kedua2nya hikmah yang tidak terhingga dari Ilahi....soo..dalam dua perkara ini...senantiasalah bersyukur kepadaNya diatas sekecil2 dan sebesar2 nikmat anugerahNya....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))