Thursday, January 31, 2013

PERASAAN

Assalammualaikum dan salam mahabbah...salam penuh kasih sayang. Rasanya dah lebih seminggu saya tak update blog ni....sibukkk macam orang gila...orang gila pun tak sibuk macam ni....uwaaaaa..... sob sob sob....[rasa macam nak duduk rumah dgn 5 orang gaji...saya tak payah buat apa2...duduk di sofa sambil menikmati buah anggur....wahhh nikmatnya.....boleh macam tu.....sudahhhh liaaa....bangun dari angan2 ituuuuu..... hahahahaaa...]

Saya nak kongsikan kata-kata yang dipetik dari MuslimNetwork ni... Jom kita hayati kata2 ini okeh....

Mari menjadi seorang insan yang selalu

• BERSABAR Di saat diuji .
• TERSENYUM Di kala hati menangis .
• MEMAAFKAN Di saat dihina .
• BERDIAM Dikala membuat kebaikkan

Kalau di hayati dari kata-kata diatas tu.... terasa keinsafan menerjah di hati...[tapiiii sekejap je la kot....huhuhuu...] namun... bila difikir dan di dalami maksudnya..... Ya Allah.... adakah saya orang yang akan mampu bersabar dan tersenyum apabila orang pijak pijak pijak dan pijak kepala saya.... dan mengata dan terus mengata saya. Kadang-kadang kesabaran itu juga ada limit nye... saya tak minta untuk orang memahami saya... namun cukup sekadar berfikir kalau dia berada di tempat saya... susahkan nak cari orang yang menggunakan pemikirannya dengan jalan yang betul!!!

Saya belajar bersabar dari emak dan suami saya. Ya Allah...emak adalah orang yang paling sabar yang pernah saya jumpa di dalam hidup saya. Pelbagai perkara dialami dan diuji. Namun mak senantiasa redha dan berserah kepadaNya. Contoh yang paling hampir... disaat2 genting ketika emak ingin memasuki bilik operation bagi menjalani pembedahan bypass. Disaat emak dalam keadaan kritikal semasa serangan jantung terhadapnya, masa emak selepas pembedahan... wajahnya tenang.... saya melihat sendiri wajah itu di mata saya. Bolehkah saya menjadi setabah dan sekuat emak...? Emak tak pernah sedikit pun merungut sakit...tak selesa.... dan saya dapat bayangkan..kalau lah saya yang berada di tempat emak.... mak aiiii... boleh ke saya setenang itu.....[mesti mengada2 je yang lebihnya.... hehehe]

Kenapa en suami? kerana disaat mak nenek ni marah2 macam tak ingat dunia... sedih macam tak ada orang lain lagi yang sesedih makcik nih.....suami saya hanya diam dan terus diam mendengar...cool je dia tu....[ewahhh...]...macam follow the flow je.... melihat dan mendengar.....macam ala...ala...no komen.... masa tu... memang rasa macam...eiiii saya ni cakap dengan tunggul kayu gamaknya...... Bila dah reda...dialah orang yang akan mengusap kepala saya dan akan berkata kepada saya.... 
"sabar sayang.... Allah sedang menguji kita...." 
[hanya dengan sebaris perkataan itu.........ianya meredakan hati saya.....]
Terus menitik air mata....baru ingat Allah.... barulah tahu nak bertenang.... terus ambil wuduk dan sujud padaNya.......mengadu kepadaNya agar mepermudahkan segala kesukaran.... menenangkan segala kegusaran... meringankan segala kekusutan...dan mententeramkan segala pergolakan di dada.... syukur padaMu ya Allah..kerana dikelilingi oleh insan yang senantiasa menyedarkan kepada saya erti kesabaran dan ketenangan.

Indahnya kesabaran itu apabila kita sendiri dapat merasainya. Atas didikan itulah... setiap kali ditimpa musibah, ujian dan dugaan Ilahi...saya sering mengingati insan yang lebih hebat ujiannya dari saya. Saya terus sujud dan memohon agar Allah memberi ruang dan jalan keluar yang paling tepat kepada saya....memberi ketenangan ketika saya berduka. Hanya DIA yang mampu meredakan segala kekusutan..memberi ketenangan dikala kita kerungsingan...dan akan membuka ruang kepada kita untuk menikmati indahnya hikmahNya bila kita bersabar menghadapi ujianNya. Manisnya kesabaran itu....apabila kita senantiasa berfikiran positif...diam apabila dikata dan dihina....dibandingkan antara kesempurnaan dia dengan saya...dan memaafkan kepada orang yang pernah mengutuk dan mengata saya....dan tersenyumlah dengan ikhlas jika kita merasa gundah.......sebenarnya SENYUM itu indah dan dapat meredakan kekusutan.... percayalah....

Semoga segala kebaikkan mengiringi perjalanan hidup kita untuk menjadi yang terbaik diantara yang terbaik. Yang penting...senantiasalah mengingatiNya kerana dengan mengingatiNya hati mudah menjadi tenang... Sejujurnya... bukan mudah untuk kita mengikis sikap dan sifat yang telah semulajadi ada di dalam diri kita. Seperti saya la tu kan.... hehehe.... namun...jika kita berkemahuan untuk berubah kepada yang lebih baik... In shaa Allah.... kita pasti boleh..kalau tidak banyak...sedikit itu pasti akan terkesan di hati kita. Mulakanlah dengan memaafkan sesiapa sahaja yang pernah menyakiti hati kita....diikuti dengan berdiam dan bersabar.... Saya sendiri masih cuba dan berusaha dalam melalui fasa kehidupan yang penuh mencabar ini.... masih berharap agar saya boleh menjadi sekuat Fatimah.... sebaik dan sebijak Aisyah...serta setabah Maryam....

Semoga usaha saya dan anda untuk melatih diri agar bersabar dan menjadi yang terbaik akan diredhai Ilahi... In shaa Allah.... salam penuh kasih sayang....=)))





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Thursday, January 17, 2013

QUILLED BUTTERFLY BOOKMARK

Wahhh...rasa sangat teruja untuk quilling. Kali ni saya buatkan butterfly bookmark. Tengah menggila buat quilling. Masa buat tu banyak idea2 yang datang. Seronok betul bila dapat buat quilling nih... sebab boleh release tension...hilangkan stress kerja yang macam nak menggila....hehehe....

Masih tak tahu lagi kepada siapakah akan diberikan bookmark ini... Tujuan asal nak diberikan kepada semua anak2 saudara saya. Tapii...bila dah ditunjukkan kepada en suami.... kesemuanya dia nak...hehehe.... apa kes tu...

In shaa Allah...sekarang saya akan cuba buat sebanyak yang boleh. So pada sesiapa yang nak dan dah ada dalam listing saya... saya akan agih2 kan selepas kesemua quilling ni siap. Kalau sempat sebelum saya fly fly away....saya akan berikan kepada mereka2 yang berkenaan okeh.... ;))

Kesemua ni masih belum diletakkan riben. Maksudnya belum siap sepenuhnya.



Pastel color. Kombinasi color biru dan hijau lembut. Percubaan pertama dalam membuat quilled butterfly ni. Dan ianya berjaya....yeay!!



Kombinasi pelbagai color. Nampak sangat menarik dan ceria.



Kombinasi 3 color iaitu red, purple and yellow.


 
Penggunaan pastel color dalam 3 warna iaitu kuning, pink dan hijau lumut. Sangat cantik dan ceria.



Simple color combination and simple quilled. But still nampak menarik kan... ramai juga yang request ni... termasuk en suami saya...hehehe



Ini hasil quilled saya jika dilihat dari jarak yang dekat. Dah tak seperti dahulu. Saya menggunakan pencil dan pembaris kemudian gunting satu persatu untuk menghasilkan quilled bunga dan sebagainya. Ternyata ianya kelihatan kasar. Berbeza jika kita menggunakan kertas yang di shredder. Ianya lebih kemas.

Sangat berpuas hati dengan hasil quilling saya..





Utk info dan rekod saya je lah....yang baru nak merangkak2 buat ni....saya main redah je sebenarnya..... kertas background/tapak untuk lekat tu....saya guna kertas2 keras yang terpakai...hehehe...jangan membazir...mana yang boleh kita guna...kita gunakan saja ok.....contohnya macam cover calendar, cover buku A4 paper.....boleh je.....janji nampak cantik......=)))

Semoga insan2 yang menerima hasil quilling saya ni happy......jadikanlah ianya sebagai kenangan dari saya ;)))







Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

QUILLING CARD REQUEST BY MY OFFICEMATE

Hyeee....hari ni update lagi tentang quilling saya. 
Kali ni ianya di request olh opismate saya su. Nak yang besarrrr katanya.... kita cuba lah ye...

Kebetulan saya dah dapat kertas shredder pelbagai color. So...dengan rasa seronok berganda2...saya pun buatlah apa yang dipinta oleh su..

Dan akhirnya...inilah hasilnya....




 
Cuba2 buat design macam ni....








Hope su dan yang menerimanya berpuas hati dengan hasil kerja tangan saya ni.... ;)))
 
 
 
 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =))

NEW BORN QUILLED - BABY GIRL FADHIL

Hai..hai haiii..... salam ceriaa...
Entry kali ni saya nak share simple quilling card khas untuk anak adik angkat saya Fadhil.
Tahniah kepada Fadhil dan isteri kerana dikurniakan baby girl yang sangat comelllll....



So....saya decide buat kad yang simpleni utk little baby girl. First time buat teddy bear.....macam comel je..hehehe

TAHNIAH buat Fadhil dan isteri kerana dikurniakan baby girl.... =)))





Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Tuesday, January 15, 2013

RESEPI BAKUL KENTANG UNTUK MINUMAN PETANG

Haiiii...jom kita masak memasak pula ye... Saya pernah beberapa kali cuba buat bakul kentang ni. Sebab sangat simple...dan senang sangat nak buat...almaklumlah orang seperti saya yang "sangat rajinnn" ke dapur pastinya akan mencari satu resepi yang sangat simple dan mudah... hehehe...

Saya dah beberapa kali mencuba resepi ini sewaktu anak2 saudara saya ada di rumah. Dan mereka2 itu sangat suka dengan bakul kentang yang simple ni...[almaklumlahkannnn....seperti kata mak... "orang yang jarang memasak ni mmg kalau sekali masak....sedapp...." hehehe....].

Jom jenguk resepi yang ringkas ni...[maaf tak ada gambar.... huhuhuu...]

Panaskan Oven

Kentang disagat halus, dibasuh dan ditoskan.
kemudian kentang ni diletakkan di dalam loyang acuan. Bentukkan sepeti bakul [mcm buat chess tart tu]


Untuk inti

terpulang kepada selera memasing la ye...

macam saya...saya gunakan telur yang dikacau bersama daun sup, lada hitam, bawang putih dan bawang merah [ditumbuk halus], sedikit garam. Kacau sampai sebati

Kemudian dituangkan bancuhan telur ke dalam kentang yang bebentuk bakul itu tadi dan masuk dalam oven...bakar sampai masak.

atau

Untuk inti juga...bagi yang terlebih rajin tu...dan tak suka telur kan....

boleh juga gunakan daging atau ayam cincang. Boleh ditumiskan separuh masak bersama bawang [tumislah dengan sos black pepper] kemudian dicampurkan ke dalam bakul kentang itu tadi..letak cheese dan di masak di dalam oven...yummy..yummy okeh...

Ringkas kan... tak perlu resepi yang panjang meleret...ikut suka2 je... hehehe....

Selamat mencuba....








Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

ABAH BERANSUR PULIH

Assalammualaikum dan salam ceria. Syukur kerana kita masih diberi peluang untuk bernafas di muka bumi Ilahi maka..mulakanlah hari kita dengan rasa syukur kepadaNya dan dengan senyuman yang ikhlas. Sebelum saya meneruskan penulisan ini..jom kita hayati kata-kata dibawah ini ya...

Rencana Allah itu lebih baik dari rencanamu, Jadi tetaplah kamu berjuang dan berdoa,

Hingga kamu akan menemukan bahawa ternyata
sememangnya Allah memberikan yang terbaik untuk mu
- Muhamad Agus Syafii

Syukur alhamdulillah kerana keadaan abah sudah beransur pulih tetapi masih lagi lemah kesan daripada stroke tersebut. Sekarang kami sedang berusaha untuk mengembalikan semula tenaga abah dengan mencari orang untuk mengurut. Dengan pertolongan emak saudara saya, kami dapat contact no. seorang ustaz ni yang boleh mengurut. In shaa Allah... saya dan suami akan membawa abah ke rumah ustaz tersebut untuk berurut.

Apa yang pasti, abah kena banyak melakukan senaman ringkas bagi melancarkan lagi pengaliran darah di seluruh badan. Sememangnya sekarang, abah masih lagi terasa lemah kesan daripada stroke tersebut, namun... bekalan ubat yang diberikan oleh doktor rasanya cukup untuk memulihkan kembali kesihatan abah...[bergantung kepada ketahanan badan abah juga sebab abah dah agak berumur].

Percayalah...disetiap saat, detik dan waktu...saya tidak putus2 berdoa kepadaNya agar kedua ibu dan bapa saya diberi kesihatan yang baik dan senantiasa diredhaiNya...dan saya juga percaya anda juga begitukan... so..marilah kita sama2 berdoa semoga kebaikkan mengiringi perjalanan kita dan kedua ibu dan bapa kita.... aminn...

Thursday, January 10, 2013

TEKANAN DARAH TINGGI MENYERANG ABAH

Assalammualaikum dan salam mahabbah..semoga kita senantiasa tabah dan redha dalam menghadapi apa jua ujian dan dugaan yang Allah berikan kepada kita. Ianya datang tanpa kita duga..namun kita perlu senantiasa bersedia untuk menghadapinya dengan penuh yakin dan sabar. In Shaa Allah...disetiap kesukaran itu pasti akan ada jalan yang memudahkan kita untuk menghadapinya.

Semuanya atas perancangan Ilahi dimana pada hari Isnin yang lepas [7/01/2013], kebetulan saya dan suami tiada agenda. Selalunya kalau balik je dari kerja..pasti ada agenda yang perlu kami lakukan...entah kenapa..hari isnin tu terasa macam nak balik terus ke rumah. Selepas solat Asar...saya terdengar abah muntah2 di dapur. Saya menjenguk ke dapur dan terlihat mak sedang mengurut abah yang tak henti2 muntah. Melihat keadaan abah yang tak henti2 muntah...saya turut sama membantu memicit2 kaki dan tangan abah yang dah semakin sejuk. Kelihatan badan abah berpeluh2. Saya segera memanggil suami saya yang kebetulan di luar bermain dengan en Tabby. Terus sahaja suami saya masuk, solat dan terus mengurut abah di setiap bahagian sendi. Hampir sejam setengah abah muntah tak berhenti, namun selepas suami melakukan urutan disetiap sendi....badannya tidak berpeluh lagi tapi masih lemah dan muntah2. Abah kelihatan tidak bermaya lagi... Ya Allah...selamatkanlah abah...

Seperti biasa, talian telefon menghubungkan saya dengan adik beradik saya untuk menerima beberapa pendapat mereka supaya abah dibawa ke emergency. Dari semasa ke semasa kesemua adik beradik saya menghubungi saya.

Melihat keadaannya yang semakin lemah...[hanya Allah sahaja yang tahu perasaan saya ketika itu....risau dan sedih semuanya bercampur2] saya terus sahaja menghubungi ambulans. Sementara menunggu ambulans datang, saya dan emak bergilir2 memicit sendi2 abah manakala suami saya menunggu ambulans di satu lokasi yang memudahkan pihak ambulans mencari rumah.

Selepas MA memeriksa abah, ternyata tekanan darah abah terlalu tinggi dan keadaannya sangat lemah. MA menyarankan agar abah dibawa terus ke unit kecemasan hospital untuk diberi rawatan susulan. Suami saya menemani abah di dalam ambulans manakala saya dan mak menaiki kereta.

Di hospital, Dr. terus sahaja memeriksa abah yang masih muntah2. Tekanan darahnya masih tinggi. pemeriksaan ECG juga dilakukan, alhamdulillah..jantung abah ok, kemudian Dr. melakukan ujian darah, masih menunjukkan keputusan yang baik, x-tray bahagian paru2 dan pemeriksaan buah pinggang. Bacaan kencing manis abah tidak membahayakan, di bahagian paru2 ada sedikit jangkitan tetapi tidak membahayakan manakala buah pinggang abah juga masih dalam keadaan yang tidak membahayakan. Selepas segala pemeriksaan dibuat dan abah telahpun diberikan ubat tahan muntah, keadaan abah semakin stable dan boleh bercakap dan bersembang dengan saya dan suami yang bergilir2 menjaga abah di emergency. Emak terpaksa menunggu diluar sambil ditemani oleh mak sedara saya mak teh. Lagipun mak tak tahan sejuk...kesian mak...baru je nk sihat.... Dari semasa ke semasa saya senantiasa bertanyakan itu dan ini kepada Dr. bagi memastikan keadaan abah ok dan saya jelas dengan apa yang berlaku. Hampir 6 jam abah berada di Unit kecemasan separa kritikal, bermacam2 bentuk ragam pesakit yang saya lihat. Semuanya memberikan sejuta keinsafan kepada saya. Selepas Dr. berpuas hati dengan keadaan abah dan tekanan darahnya yang tidak tinggi seperti tadi, dan membenarkan abah di bawa balik dengan membekalkan beberapa ubatan. Kami sampai ke rumah hampir jam 2.30 pagi. Masih sempat membelikan abah porridge untuk mengembalikan semula tenaganya setelah beberapa kali muntah tanpa henti.

Alhamdulillah...abah tidur dengan lena malam itu.

08.01.2013 [Selasa] - Saya terjaga seperti biasa walaupun malam tadi tidur lewat dan letihnya masih terasa, mandi dan solat subuh, hati masih berkata-kata, perlukah saya ke tempat kerja. Kalau nak ikutkan kakak saya dari Teluk Intan akan balik hari ini untuk membawa abah buat medical check up di Hospital Pantai. Hati kuat berkata takut nak tinggalkan mak dengan abah je dirumah..takut sakit abah menyerang kembali. Saya mengikut kata hati saya untuk tidak ke tempat kerja. Lalu memberi message kepada 2 orang sahabat saya mengatakan saya tidak dapat ke tempat kerja untuk menemani kakak saya membawa abah membuat medical check up di hospital. En suami juga turut bercuti bersama saya. Mungkin kerana penat dan tak cukup tidur.

Jam 10.30 pagi, abah muntah2 dan pening seperti petang semalam. Ya Allah... hati saya kembali risau. Kali ni keadaan abah semakin lemah. Seawal pagi, abah masih boleh ke tandas, mandi dan solat. Selepas sarapan dan makan ubat, abah terlena seketika dan tersedar sahaja terus muntah2 dan pening. Tanpa berfikir panjang, saya dan suami terus sahaja membawa abah ke hospital pantai.

Mujur ada jiran yang membantu. Dan lebih istimewanya, jiran saya itu berbangsa india. Dari malam tadi sehinggalah pagi ini, dialah yang banyak membantu dalam mengangkat abah dan membantu menghantar abah ke hospital. Ada juga jiran yang selang beberapa buah rumah yang turut sama membantu... Syukur padaMu ya Allah kerana dianugerahkan dengan jiran yang baik hati seperti mereka. Begitulah adat berjiran...membantu diantara satu sama lain jika diperlukan.

Sampai sahaja di hospital pantai, abah terus sahaja dibawa masuk ke emergency. Saya menjelaskan kepada doktor yang bertugas tentang keadaan abah dari semalam hinggalah ke pagi ini secara detail dan memberikan segala ubatan abah kepada Doktor yang bertugas. Disebabkan abah mempunyai rekod perubatan di hospital pantai, maka, doktor yang bertugas terus sahaja menghubungi doktor Kathleen bagi rawatan yang selanjutnya. Pemeriksaan CT scan dilakukan kerana doktor menjelaskan keadaan abah menunjukkan abah terkena serangan stroke tetapi bukan ditahap yang membahayakan kerana kami bertindak segera. Keputusan CT scan diketahui segera dan terdapat keputusannya positif abah terkena minor stroke. Satu saluran darah dikepala tidak sampai dan kerana itu abah muntah dan pening serta berpeluh. itu adalah tanda2 awal stroke bagi pengidap darah tinggi seperti abah. Tekanan darahnya sangatlah tinggi pada ketika itu. Doktor terpaksa merehatkan abah beberapa jam di emergency sebelum dipindahkan ke wad.

Doktor turut menjelaskan bahawa abah akan ditahan sekurang-kurangnya 5 hari untuk rawatan selanjutnya kerana kebiasaan bagi seorang pesakit yang terkena serangan stroke [minor stroke], sepastinya doktor akan monitor pesakit dari sehari ke sehari kerana selepas terkena stroke, pesakit mungkin akan mengalami pembengkakan di bahagian saluran darah [kebanyakkan pesakit akan mengalaminya...namun saya berharap agar tidak abah...] tidak semua tetapi kebanyakkan pesakit akan mengalaminya.

Buat sementara waktu ni, doktor monitor dengan memberi ubat bagi mengawal darah tinggi abah. Alhamdulillah, tekanan darah tinggi abah sedikit menurun berbanding pagi tadi. Abah dah boleh makan dan tak muntah lagi, tetapi masih pening. [Doktor menjelaskan..pening itu normal bagi orang yang baru sahaja terkena minor stroke...ianya akan berkurangan dari sehari ke sehari].

09.01.2013 [Rabu] - Sekali lagi saya terpaksa mengambil EL bagi menjaga abah di wad bersama mak. En suami terpaksa bertugas hari ini. Keadaan abah semakin beransur pulih. Wajah abah semakin jernih berbanding semalam. Abah dah boleh makan seperti biasa mengikut diet yang ditetapkan kerana abah mempunyai diabetis, namun mengikut apa yang doktor katakan kepada saya..tahap diabetis abah normal dan tidak membahayakan.

Petang, ramai sedara mara yang datang melawat abah. Mereka dapat tahu melalui laman sosial FB. Sejujurnya, saya memang tak sempat nak menghubungi seorang demi seorang untuk memberitahu kepada saudara mara akan keadaan abah. Cukup sekadar saya memberitahu melalui laman sosial FB dan ternyata ramai yang terkejut dan menghubungi saya. Saya banyak berinteraksi dengan adik beradik saya yang setiap minit dan jam menghubungi saya bertanyakan keadaan abah. Keadaan abah sudah stable dan saya rasa, adik beradik yang di KL tidak perlu tergesa2 balik. Saya dan akak saya dari Teluk Intan menjaga abah.

Terima kasih kepada saudara mara yang sudi datang melawat abah di wad. Dan ada diantara sepupu2 saya yang menghubungi saya betanyakan keadaan abah. Terima kasih banyak2 ;))))

Hari ini, saya terpaksa bertugas semula seperti biasa. Rutin mengambil dan menghantar dilakukan oleh en suami saya. Tugas menjaga abah di wad diambil alih oleh anak saudara saya yang sulung, Ican yang kebetulan baru sahaja masuk ke Tingkatan 4 dan katanya dia dengan rela hati ingin menjaga toknya kerana kelas masih belum bermula. Syukur apadaMu ya Allah kerana memudahkan segalanya urusan kami.

Satu lagi pengalaman yang berguna buat saya dalam menjaga orang sakit. Seperti di tahun lepas, emak terkena serangan jantung dan alhamdulillah..kami menghadapinya dengan redha dan belajar bagaimana untuk menjaga pesakit selepas pembedahan. Sekali lagi Allah menguji kami dengan kesakitan tetapi kali ini abah pula yang kena...keadaan dan penyakit yang berbeza dari emak. Semua ini kami terima dengan hati yang redha kerana saya yakin...di setiap yang berlaku ini ada hikmahNya yang sangat indah. Saya bersyukur kerana diberi peluang untuk berbakti kepada emak dan abah yang selama ini telah banyak bekorban untuk kami adik beradik.

Apabila terjadinya perkara2 ini... setiap detik dan saat pasti terimbas pengorbanan emak dan abah terhadap kami semua. Saat yang paling saya terasa apabila berada di atas tikar sejadah....Satu persatu kenangan itu menusuk masuk ke kotak fikiran. Dan apabila saat2 genting sebegini, air mata dengan mudah mengalir menemani saya... "besar ujian Allah terhadap kami sekeluarga....namun...genggaman tangan kami tidak pernah terputus dalam menghadapi cobaan ini. Malah genggaman itu semakin erat dan utuh. Begitulah kuatnya kasih sayang Allah terhadap hambaNya. Setiap kesusahan itu akan diberiNya kemudahan...dan kemudahan itu datang dengan pelbagai cara..."

Semoga abah beransur pulih dan sihat seperti sediakala........aminn... :')

Wednesday, January 2, 2013

KENANGAN PERSEKOLAHAN SAYA

Assalammualaikum dan salam ceria. Jom kita hayati kata-kata dibawah ini ;))

Orang yang berjaya di dunia dan akhirat ialah orang yang menjalankan peranan mereka lebih dari yang patut dan kerana Allah untuk manafaat kepada hamba Allah - Prof Dr. Muhaya -
Seawal pagi ni saya dah keluar rumah untuk ke tempat kerja. Berbeza dengan hari-hari sebelum ni...pagi ni saya keluar awal kerana takut jammed untuk ke pejabat saya yang perlu melalui kawasan persekolahan dimana sudah pastinya ibu bapa sedang sibuk menghantar anak2 mereka yang baru sahaja memasuki ke alam persekolahan.

Disepanjang perjalanan yang sesak..namun saya masih mengekalkan kelajuan yang minima..dalam kabus pagi yang dingin dan hujan renyai2... saya mula mengimbas kembali kenangan2 semasa saya mula2 memasuki alam persekolahan.

Terimbau dengan jelas dimana emak dan abah menghantar saya ke sekolah. Masa tu teruja sangat nak ke sekolah berjumpa dengan kawan-kawan yang baru...

Mak dan abah sudah sedia menanti saya disekolah manakala saya buat pertama kalinya menaiki bas sekolah. Saya mengalami satu fenomena baru dalam kehidupan saya. Semuanya baru... teman dan rakan yang baru..situasi dan tempat yang baru bagi saya untuk menuntut ilmu. Masa tu emak selalu berpesan pada saya...

"belajar rajin2 tauu..."
[saya pasti kesemua ibu bapa memberi pesanan yang sama kepada anak2 mereka]

Hari pertama, semasa first assembly di sekolah, mendengar taklimat daripada Guru Besar, kelihatan mak dan abah serta ibu bapa yang lain berdiri di luar dewan memerhatikan saya. Mata saya tidak terlepas dari melihat mak dan abah. Sehinggalah saya di dalam kelas..mak dan abah masih bersama ibu bapa yang lain menanti anak-anak mereka. Mak dan abah melihat saya belajar di dalam kelas. Masih lagi mata tidak lepas melihat mak dan abah. Masa dalam kelas..saya dah ada kawan baru. Namun hampir kesemuanya masih lagi sibuk dengan ibu bapa mereka. Dari zaman saya lagi...ibu bapa tidak dibenarkan masuk ke dalam kelas duduk bersama-sama anak mereka. Sebab itulah mak dan abah serta ibu bapa yang lain menanti di luar kelas.

Masa rehat di sekolah, mak dan abah dah tersedia menanti saya di kantin. Masa tu mak mengajar saya untuk membeli makanan di kantin sekolah. Mak makan bersama-sama saya..manakala abah membelikan saya aiskrim orange.... Wang belanja yang diberikan pada masa tu 50 sen..[masa zaman saya..nilai 50 sen itu tinggi. 10 sen boleh dapat 2 ketul kuih....

Waktu balik..mak dan abah masih menunggu saya memastikan saya menaiki bas sekolah yang betul..[kebetulan masa tu nyonya yang membawa bas tu tersedia menunggu saya di luar sekolah]. Masa tu seingat saya...kesemua budak2 darjah satu yang menaiki bas sekolah "nyonya dan tauke"[officially nama yang dipanggil olh kesemua ibu bapa dan budak2 yang menaiki bas mereka] akan diberi satu tag yang tertulis no plat bas mereka...hehehe... masa tu mak dan abah memastikan saya menaiki yang betul. Bila tiba sahaja di rumah..mak dan abah dah tersedia menanti saya.

Tadi...di sepanjang perjalanan, saya terlihat anak2 yang dihantar oleh ibu bapa mereka ke sekolah. Ada antaranya menaiki motosikal di dalam hujan yang renyai. Tersentuh hati saya melihat keadaan itu. Demi melihat dan mengharapkan anak mereka menjadi insan berguna..walau hujan lebat sekalipun, ibu atau bapa sanggup meredahnya. Betapa besar pengharapan ibu dan bapa terhadap kita kan.

Apabila melalui sahaja kawasan persekolahan, kelihatan ramai ibu dan bapa yang menghantar anak2 mereka ke sekolah. Berbeza dengan zaman saya dahulu...kebanyakkannya bas sekolah yang menghantar dan mengambil...[detik hati saya..mungkin ini hari pertama...]. Kebanyakkan ibu bapa menunggu di luar sekolah dalam hujan renyai2.

Hari kedua persekolahan....saya mula belajar berdikari. Tiada lagi mak dan abah menanti saya tapiii bermacam-macam pesanan mak kepada saya. Dan hanya segelintir sahaja ibu bapa yang menghantar dan menanti anak2 mereka. Masa nilah saya berjumpa dengan kawan2 baru saya. Az, Suria, Isma dan ramai lagii. Kami ke kantin bersama-sama, duduk sebelah menyebelah...[wahhh dah pandai berkawan...hehehe...]. Duduk di kantin sama-sama.... Bila balik je dari sekolah...mak dah sedia menunggu di hadapan rumah menanti kepulangan saya...mulut pot pet pot pet cerita itu ini kat mak....

Jadual waktu saya di waktu pagi..saya akan pergi ke kelas agama. Mak akan menghantar saya setiap pagi dengan basikal. Sedih yang amat sangat apabila satu hari mak jatuh basikal dan terpaksa dibawa ke klinik. Saya dapat tahu dari emak kawan saya yang mengambil saya bersama2 kawan saya tu. Bila sampai je kat rumah...langsung mak tak ceritakan kepada saya.... Ya Allah..besarnya pengorbanan emak..... :'(

Beberapa hari di sekolah..rasa sangat seronok. Almaklumlah di sekolah rendah dan mendapat cikgu2 yang best. Bila aktiviti sukan..rasa sangat seronok kerana dapat bermain2 bersama kawan2. Semakin hari..semakin bertambah kawan..semuanya terdiri dari pelbagai bangsa. Duduk di dalam satu group yang besar sambil menikmati bekalan yang dibawa.. Saya masih ingat..mak bekalkan saya roti dan biskut serta air oren sunquick. Sebelum ke sekolah... wajib mak suapkan saya nasi. Seawal pagi mak dah masak semata-mata nak suapkan saya makan tgh hari... Ya Allah berselera betul saya makan kalau mak yang suapkan. Kalau nak tahu....saya tak reti makan sendiri kalau bukan mak yang suapkan...[ngada-ngada kan....]. Manja terlebih la tu.... hehehe.... dan ianya berlarutan sampai saya ke tingkatan 2 dan kadang2 sampai ke tingkatan 5.... hehehe.... mmg sangat mengada2....[sekarang en suami yang suapkan saya.... lebih mengada2 kannn....] Sejujurnya...saya rasa sangat nikmat bila disuap mak.... sekarang..bila suami saya suap saya makan...nikmat yang sama dapat saya rasai.... ;)))

Indahnya bila mengenangkan zaman persekolahan saya. Kenangan akan tetap menjadi kenangan. Cuma jalan cerita itulah yang membezakannya. Namun, kesabaran mak dan abah dalam melayani kerenah kami 5 beradik amat mengagumkan saya. Sebab itulah emak dan abah senantiasa akan menjadi sumber inspirasi saya sehingga ke akhir hayat saya. Kerana didikan dan ajaran merekalah...saya menjadi manusia yang tahu untuk berterima kasih...tahu untuk mengenang jasa, tahu untuk membalas budi dan yang paling penting didikan agama yang mencukupi.

Terima kasih emak dan abah....

Sekarang... adik beradik saya kecuali saya...melalui fasa yang sama.... cuma waktu dan zaman yang berbeza. Budak sekarang dan budak zaman dahulu sangat berbeza. Budak kini lebih aggresif dan berani. Mudah menerima dan berkembang. Bila berkumpul adik beradik..bermacam2 cerita yang dikongsikan tentang pengalaman mereka. Ada ketika kami tertawa sesama sendiri... seronok mendengar kisah hari pertama persekolahan budak kan......

Semoga anak2 saudara saya mengecapi kejayaan demi kejayaan di dunia dan juga di akhirat...




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))