Tuesday, December 30, 2014

BIRTHDAY MAKABAH DI SUDUGARFUCAFE

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni buat entry pasal birthday mak dan abah saya.

Sebenarnya birthday abah 17 April lepas manakala birthday mak 28 Disember hari Ahad baru nih.
Tapi kitaorang celebrate hari Isnin 29 Disember 2014.....buat sekali terus untuk mak dan abah.
Tapiiiii lagiii...saya silap...sebab tempah kek atas nama mak sorang....tapiiii lagi sekali.... abah tak kisah pun.....hehehee.....

Hari Sabtu dan Ahad saya ke PJ-KL balik rumah Mertua....Ingat sempatlah nak celebrate hari ahad tu.....tapii sampai dari KL dah lewat.....kita buat Isnin je lah......

Okey...kebiasaannya...sebelum saya nak bawa mak dan abah makan kat satu2 cafe atau restoran yang baru..... saya dan suami akan test dulu samaada makanan tu sesuai atau tidak untuk orang2 lama nih.....ehehehe...sebab mak dan abah saya nih agak cerewet sikit.... pernah bawak mak dan abah pg Secret Recipe...diaorg tak makan pun..... tak sesuai dengan selera katanya.... so...to be safe..kita test dulu lah.....

Saya dgn en suami pun pglah untuk pertama kalinya ke cafe sudugarfu ni..... dan alhamdulillah....menu dan makanan yang dihidangkan sesuailah dengan tekak orang baru dan orang lama mcm mak dan abah saya nih kan.....
 
Jom tgk gambar dulu....











antara yang kami order.... memang terbaik.....

Disebabkan batuk yang masih tak reda2 lagi....[mmg batuk tu sayang bebenolah kat saya nih......rungsing haihhhhhh....] terpaksalah minum hot coklat.... walaupun saya bukan penggemar coklat.....tapii bila minum nih....terus rasa tergoda....ahahaha....

Okey...dimanakah lokasi cafe ini....

Meh nak cite sikit nih....

Lokasinya berada di

D'Sudu GArfu Cafe 56,
laluan tawas damai,
anjung tawas impiana,
30010 ipoh perak

Dari Ipoh....jalan nak ke Sungai Siput dan Kuala Kangsar kalau ikut jalan lama....cafe ni betul2 kat tepi jalan....kalau dari Ipoh...sebelah kiri....

Bukak dari pukul berapa sampai ke pukul berapa saya tak pasti sebab first time pegi kitaorg pg petang dalam pukul 5.30 ptg mcm tu...second time pg lepas Isya'....mungkin dia bukak awal dari itu sampai lewat malam.

Sedari awal dah bgtahu kat en suami kata nak order kek utk mak...just nak happy biasa2 je.... so..kek saya tempah dengan kawan se opis dengan saya.... sebab selalu beli pandan larva cheese dari akak tu..... memang sedap sangat...lepas tu tanya kat akak tu samaada boleh buat plain pandan dengan cream sikit.......kek yg simple je..... akak tu kata boleh... so..tak payah nak risau pasal kek dah....hihi

So kitaorang decide tempat yang sesuai adalah di SuduGarfu Cafe.....



menu





kek pandan dengan fresh cream.... sangat sedap dan tak muak kalau makan...akak tu kata sesuai untuk orang2 berumur mcm mak dan abah saya.....hehehee....

Mak abah saya dan semua pun kata sedap....
tq kak mimi.....



KAMI....



haruslah ada gambar saya dan en suami.... ;)))



sorang lagi geng tertinggal di KL....



Kakak saya dan anoknye zara...





ni antara menu yang kami order...yang lain tak sempat nak ambik gambar...nama menu ni pun saya dah lupa sebenarnya..... dan ada western jugak..... harga pun berpatutan...

Gelas2 air dia pun macam special je...tu pun tak sempat nak ambik gambar.....boleh je tgk dalam instagram... #sudugarfucafe untuk tahu yang selanjutnya... Opss lupeee....ada sorang wak doyok kat cafe nih....ehehehe....

Semua pun kata sedap dan berbaloi.....
Alhamdulillah...yang penting mak dan abah happy.....

Ateee...moh le singgah ke sudugarfucafe ni....hehehe.....

Mak dan abah saya tak ada fb..tak ada insta dan tak tahu pun pasal entry nih......so...saya pun tak lah nak wish berjela2 kat dalam blog atau fb atau insta saya kannn....bukan mak abah saya boleh baca pun.....dah wish secara berdepan lagiii....ehehehe...

Cumanya saya mohon agar sahabat yang membaca entry ini untuk sama-sama mendoakan agar mak dan abah saya di beri kesihatan yg baik, umur yg diberkati Ilahi dan iman yang segar di sepanjang usia...

Semoga kedua2nya senantiasa berada dlm pelukan dan dakapan kasih sayang Ar Rahman dan Ar Rahim...

Allahumma Aminn..



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))




Monday, December 22, 2014

KISAHNYA DI BULAN DISEMBER

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Semoga Allah mempermudahkan segala urusan kita hari ini dan hari2 yang akan datang. Semoga apa yang kita lakukan hari ini juga mendapat redha dan keberkatan Ilahi.

Sepanjang malam sehingga membawa ke pagi...hujan turun tak berhenti menjadikan malam saya tersangatlah sejuk sehingga sepanjang perjalanan ke tempat kerja ditemani dengan hujan renyai renyai. Alhamdulillah....apa pun jua kurniakan tuhan......pasti ada rahmat dan hikmahNya.....

Alhamdulillah.... pada 4 Disember 2014 [Khamis] Jabatan saya telah pun berjaya mendapat pensijilan semula 5S. Segala urusan dipermudahkanNya....dan segala-galanya berjalan dengan lancar. Memang rasa sangat-sangat legaaa....seperti sebelum ni....kita cuma perlu mengamalkan sahaja amalan 5S ni sehingga ke pensijilan semula utk setahun yang akan datang.....so...kita buat S yang ke 6 iaitu buat Semak kan balik segala bagai meja dan laci....ehehehee.....
 
Selesai sahaja audit 5S...dalam bulan yang sama juga iaitu hujung bulan Disember ni...ada pengauditan ISO dan SIRIM... haishhhh.....yang ini lebih kepada documentation. Dan kerana itu semua cuti dibekukan sehingga ke tarikh audit...... Bulan Januari tahun depan.....Star rating pulak.....adoyaiii.....

Baru je plan nak ambik cuti lama sikit sebab nak balik rumah mak mertua..... dah lama tak balik menjenguk mama ku yang cantik itu......rindu la pulak....kalau saya tak sibuk....en suami pulak sibuk.....hmmmm... nak tak nak...kena jugak2 cari masa untuk balik dan luangkan masa dengan mama......

Dalam kesibukkan dengan kerja yang tak ada kesudahan ni.....saya dan en suami mendapat berita gembira......[no no....bukan baby....yang tu InshaaAllah soon oke.....doa2kan ya.....]. Syukur kerana doaku dan en suami dimakbulkan Allah..... Hebatnya takdir Allah.....Dia tak bagi satu...tapiii DIA bagi sesuatu yang lebih indah..... nak tahu apa dia...nanti saya akan ceritakan bila sampai masanya.......InshaaAllah tahun depan oke.....doakan segalanya berjalan dengan lancar..... [mood tak sabar......dan happy......].

So...bersempena dengan cuti persekolahan ini jugakkk...memang banyak lah yang pegi melancong kan...termasuklah abang saya sekeluarga. Kemain lah diaorang bercuti sampai ke Spain sana nun.... tersentap mokcik bila tgk gambar2 yang diaorang kirim dari whatsapp tu tauuu.....sebab cecantik semuanya..... hehehee..... apa2 pun harap mereka semua enjoyyyy...... [terus tarik2 baju en suami......sambil cakap...awakkkk bila kita nak pg bercuti nih.......ehehee...].

Dan dalam cuti persekolahan ini jugak...banyaklah jemputan kawin dan kenduri kendara sana sini. Maaflah kalau saya dan en suami tak dapat hadir ke mana2 jemputan..... Sepanjang bulan ni memang tak habis2 dengan sibuk nya...ditambah dengan demam dan pakej nya sekali.... [kalau dah batuk tak henti2...rasa2nya layak ke saya ni berada di khalayak ramai tu......ahahaaa....sabauuu je lah kan.....].....

Utk pengetahuan....selepas kebah dari demam....saya ingat en batuk ni dah menghilangkan diri.....rupanya..dia datang balikkkk...rindu kat saya la tu kannnn.......so... selagi boleh...saya nak elakkan utk berada di khalayak ramai.....tambahan kalau ada diantara mereka yang merokok....haruslah akan jadi lagii teruk..... sebab orang yang jarang sakit ni..sekali kena...memang macam apa je kan..... so...bersabar je lahhh.......boleh je kalau nak pakai mask.....atee......boleh bertahan ke pun sepanjang hari nak pakai mask dengan batuk nya sekali tu.......memang tak la kan.....baik duduk kat rumah sambil landing dgn Tabby yang domokkk......

Dan seperti biasa en suami akan sibuk dengan tournament nya.... kadang2 jadual dia selalu clash dengan jadual saya. Bila dah diberitahu ada kenduri.....dia pulak ada tournament..... bila time dua2 free udah pulak en sakit tu datang melawat......macam2 la yang jadi dalam bulan nih......huhuhuu....tapiii semua tu adalah perancangan Allah..... kalau dah tak ada rezeki nak ke situ...maka tak delah kan...macam2 yang akan menjadi penghalangnya....yang penting...segalanya bukan disengajakan......

Dalam pada itu.....sempat jugaklah saya siapkan beberapa tempahan dari sahabat2 saya....Alhamdulillah....kalau dah minat tu....memang susah nak tolak...tambah pulak permintaan tu untuk bagi kat budak2 yang sedang cuti persekolahan ni....hehehe...gigih dan bersungguh2 nak siapkan tempahan...sebab saya enjoy sangat buat quilling dan seaneka benda utk lukis ke apa ke....hilang stress mokcik okeh......

So...kisahnya....hari ni memang sesaja je update entry untuk cerita kosong toing toing toing ni.....ehehehe...tak de la senyappp je kan blog ni..... [sambil gelak tutup mulut....kuikuikuiii....]....

Ingat nak post pasal benda lain....tetiba buat entry ni....sapa suruh tertinggal cable hp chap ayam...kan dah susah nak transfer gambo...... memang dasar pelupa mak nenek kan..... tapiii bila belek2 balikkk...dah lama tak buat entry pasal resepi..... nanti nak share la resepi macam2 saya masak...bukan masak gulaiiii yee.......masak dessert jeee.....[ni gaya mcm bersungguh....tiba hari sendu dan sibukkk nak mam....lupa terus........hahahaaa.... tak pe..kita cube ok.....].

Ok...jumpa di next entry...InshaaAllah...



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


Thursday, December 18, 2014

CARTOON WORDS

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak share satu lagii hasil daripada kerja tangan saya.... iaitu Cartoon Words... Rasanya yang ni budak tadika pun boleh buat kot.....eheheheee...

Ok nak cerita sikit bagaimana boleh terlintas kat kepala otak saya untuk buat benda nih. Sebenarnya ini bakat terpendam saya ketika saya bekerja di tempat kerja lama saya.

Almaklumlah..bila kita bekerja di sektor swasta ni...segala2nya bergerak sangat pantas. Ada ketika tu rasa sangat stress..... otak pun kadang2 blurrr sekejap...ehhh...kadang2 bukan sekejap....lama blurrrr nyee.........ehehehee.... dia tetiba stuck sekejap kat sesuatu benda yang kita nak buat..... nak fikir balik tu macam ambik masa....so......pen dah mmg ada kat jari.....ambik kertas yang dah terpakai.... sambil berfikir sambil menconteng...... maka terhasillah satu perkataan yang berwajahkan cartoon.....sambil buat tu sambil berfikir..."apa nak buat tadi kannn...."dan ...benda ni berhasil pada saya...bila dah teringat balik....terus cecepat buat kerja yang pending tu..... bila dah habis kerja..kemas2 meja...terus balik...dah tak nak fikir pasal kerja dahhhh..... esok pagi masuk kerja...selak2 balik dokumen yang nak kena ambil tindakan.....nampak pulak tulisan yang semalam buat [semalamnya mmg terus tinggal tak tgk2 dah....tu biasa....hehehee]...tetiba cakap kat diri sendiri...."ehhhh comelnye...... pandainya haku nih...." [bab ni mmg menyampah.....puji diri sendiri okeyyy.....hahahahaa...].

Macam tulah ceritanya..... so...bila ada masa terluang tu.... mesti saya akan buat apa2 perkataan ikut suke saya lah kan..... Bila nampak je color....ehhh mmg laju je lah ambik dan colorkan perkataan tu..... mmg minat tahap apa je masa buat tu tauu....memang menghayati terus buat benda tu sampai habis.... bila tgk hasilnya.....mmg puas hati......eheheee... [tu salah satu cara saya hilangkan stress saya]. Bila en suami tahu saya minat color2 mcm tu..dia pun belikan saya color pensil mcm yang saya suke..... mmg meroyan pn isteri dia buat benda nih.... tapiii tak lama...saya tinggalkan bila dapat hobi baru...teruslah tak buat2 dah cartoon words nih....

Sehinggalah saya ke office en suami saya... masa tu masuk ke bilik dia...elok je cartoon words ni tertampal di satu sudut dinding bilik dia....segala apa yang saya buat untuk dia....termasuk scrapbook... kad2 yang saya bagi kat dia...alamak....tetiba rasa terharu dan terpegun sekejap.......saya tengok balik satu per satu lepas tu senyum sorang2.... hehehe...

Lepas terpandang balik cartoon word itulah..terus teruja balik nak buat....

Jom tengok koleksi cartoon words yang saya buat untuk anak2 sedara saya...





Haruslah ada nama KAMI...





gigih buatkan utk anok2 sedara saya....



Semuanya sibuk nak jugakkkk.....tapiii tak pe lah....senang je nak buat.....

Part paling best...bila saya bagi kat anak2 sedara apa-apa pun....quilling ke....card ke....semuanya diaorg akan simpan elok2 dari yang kecik sampai la kepada yang besar..... terharu mokcik diaorang ni tauuu....ehehehe....alhamdulillah...tu menunjukkan yang diaorang sangat appreciate pemberian kita kannn....



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Friday, December 5, 2014

SKETCH BOOK SAYA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang....salam jum'ah mubarakah...

Ya Allah....bestnye cuaca....sejuk dan nyaman...masa on the way nak ke opis nih....rasa nyaman je disepanjang jalan.... tetiba banyak kabus tebal....ehhh...dah mcm duduk kat oversea pulak.... ehehehe...

Lepas tu mulalah buat perangai....keluarkan tangan...rasa udara...lepas tu sengih sensorang....orang kete sebelah tengok..terus rasa pelik....[mesti dia cakap...sewel ke hapa minah nih.....ehhhh sukahati kakak lahhh.....ahahaha....... -sambil memandu...sambil menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi..... syukur padaNya....]

Okey hari ni saya nak share tentang hobi saya.

Sebelum Quilling muncul dalam hidup saya....saya ada satu minat...iaitu melukis. Bukan melukis gambar permandangan bagai..... tetapi suke sangat melukis cartoon.

Beberapa minggu lepas...saya mengemas almari buku dirumah.... tetiba saya terjumpa balik sketch book yang memang dah lama saya cari selama ni... Bila dah jumpa balik....rasa happy sangat-sangat....[tak tahu nak gambarkan happy nya tu....]. Ehhhh....kenapa happy sangat..... haruslah happy....sebab dalam tu penuh dengan lukisan hasil tangan saya sendiri.......Biasalah kan....mokcik kalau dah simpan barang..... memang selalu terlupa letak kat mana..... yang tu tebiat namanya.....ahahaa....adoyaiiii..... banyak jugaklah barang2 yang saya cari jumpa kat satu tempat dalam almari tu....memang cantik je letak dalam kotak.... alhamdulillah..... benda yang saya cari akhirnya terjumpa jugak........ [rasa nak lompat lompat keliling rumah......ahahahaa....sengal kan...]

Bila selak satu persatu terus senyum sensorang.....seronok tengok hasil jari jemari saya...... setiap satu helaian mempunyai memori tersendiri ketika stress.....

Ok..untuk pengetahuan.... saya kalau stress...saya suka melukis....... ntah kenapa..bila saya melukis....segala tok nenek stress semua hilang..... tambah pulak bila tgk hasil lukisan saya tu cantik...[dimata saya lah kannn....]. Lepas tu terus senyum sensorang.....sambung kerja balik..... soo...lepas tu mood pun terus ok.... pelik..tapii itulah cara saya release kan stress saya. Sekarang...bila dah ada hobi baru iaitu buat quilling.... saya terus lupakan lukisan2 saya tu...... hmmmm....

Disebabkan setiap kali saya melukis kat kertas.... saya buang..... lukis lagiii....buang..... so... satu hari... en suami belikan saya sketch book... [sebab saya pernah lukiskan untuk dia gambar orang lidi....ehehehe.....en suami kata comel sangat......] En suami suruh saya lukis dalam sketch book tu dan simpan hasil lukisan saya sebagai satu koleksi stress saya....ahahahaa...melampau sangat tau...... Tapiii...saya sukeee.....

Ada setengah dari lukisan tu saya ambil dari en google dan lukiskan semula dalam versi lukisan tangan saya lah kan..... yang penting saya mendapat kepuasan saya sendiri tanpa kacau orang lain ok.... bila anak2 saudara saya tengok hasil lukisan saya dalam sketch book ni...dah pulak depe nak.....memang tak lah kan..... ehehee.....

Jom tengok hasil lukisan2 saya dalam sketch book saya nih.





saya + awak = KAMI.
Ni lukisan pertama saya...berangan angan le kan......ehehehe....



Yang ni sebab saya minat sangat kat kucing.....



Lagi gambar kucing.......ehehehe



Telur ayam...dan mak ayam.....



ayam lagiiiii...



burung



ni memang ikut suka hati tok nenek kucing saya nak lukis apa kan.....



teringat kat tabby kat rumah masa lukis gambar kucing nih.....



saja-saja cuba melukis gambar nih



step by step dari youtube....



Yang ni saya ikut step by step dari tutorial blogger mana ntah...dah lupeee.....tapii alhamdulillah menjadi....

Bila saya tunjuk kat en suami.... dia kata apa tau....kalau dah habis semua page tu....bagitau saya..nanti saya belikan sketch book yang lain pulak......stock untuk stress versi kedua...... memang sangat melampauuuuuu tahap apa je tauuuu...lepas tu gelak sama-sama..... saya cakap kat dia....cuba bayangkan kalau dah tua...[kalau sempat tua lah kannn....] kita bukak balik satu per satu koleksi hasil kerja tangan saya.....mesti gelak2 sambil tutup mulut....en suami tanya kenapa tutup mulut pulak....saya kata..sebab takut nanti gigi palsu tercabut keluar...gelak kuat sangat...... ahahaaa...terus kena penampo manja dari en suami......[sabaq jelah kan....ehehehe]

Nanti kalau ada kesempatan saya nak share satu lagi hobi saya..kali ni mengenai tulisan.... ehehehe...macam-macam kan.... ;)))

InshaaAllah kita jumpa di next entry ok.....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Monday, December 1, 2014

UJIAN S A K I T

Assalammualaikum dan salam kasih sayang....selamat hari isnin.....eeehhhh.....dah Disember lahh..... Selamat melalui bulan Disember.... cepatnya masa berlalu meninggalkan kita.....

Cuaca pagi ni agak mendung... sepanjang perjalanan ke tempat kerja terasa sangat nyaman.... syukur padaMU Ya Allah....

Sekarang ni musim hujan.... sekali dengan ribut petir...ada juga tempat2 yang kena banjir kilat.... semoga Allah melindungi kita semua.

Hampir setiap petang hujan dan ribut petir....agak gayat jugak bila dengar kilat dan guruh berdentum dentam.... tetiba teringat kat kucing2 kesayangan... confirm berkumpul duduk satu tempat je..... adoyaiiii...dan ada sekali tu kawasan tempat laluan utama untuk balik ke Ipoh dari tempat kerja...banjir.....memang terpaksa redah jugak banjir tu....[nasib keretaku tak apa2.....hehehe....bila cerita kat en suami....saya redah banjir..terbeliak2 biji matanya....apa nak buat....saya rasa mcm over confident la pulak kan....tapiii nasibbb tak ada apa2...lepas nafas lega tauuuu.....]

Memandangkan sekarang ni cuaca tak menentu.....maka jomlah kita jaga kesihatan... sekarang ni kat Perak dah banyak kes denggi...... banyak kes kematian akibat denggi berdarah. Baru2 ni sahabat en suami saya...[Perak Chess Player] meninggal dunia kerana denggi berdarah. Namun itu semua ketetapan Ilahi....Kita yang masih hidup...kena jaga kesihatan....kalau demam tu...cepat2 lah pergi jumpa doktor...dan kalau masih tak kebah2.... cepat terus ke hospital untuk buat pemeriksaan darah.

Saya dan en suami baru je bangkit dari demam yang sekali pakej dengan selsema dan batuk. Bila 2 kawan baik tu dah reda...[selsema dan batuk].... demam pulak tak kebah2... bila malam je...mesti demam....so...sebab dah tak larat sangat......jumpa doktor....dapat mc...duduk rehat dirumah.... hampir seminggu mmg rasa tak berdaya..... masa tu dah terfikir dah.....kalau2 terkena denggi...sebab kawasan perumahan saya tu dah banyak kes denggi even..mak saya sendiri pun pernah dimasukkan ke hospital akibat denggi masa raya haji baru2 nih...... apalagiii.... cepat2 beli air 100 plus bebanyak..... lepas tu....makan pucuk betik...[yang ni memang berkesan untuk naikkan platelet darah dalam badan kita.... masa mak kena denggi...kitaorang bagi makan pucuk betik rebus.... cicah dgn sambal belacan....pahit tu mmg pahit...tapiii sangat berkesan.... so...amalkan kalau ada salah seorang ahli keluarga yang kena denggi.....]...lagi satu.... sup ketam...hiruplah sup ketam tu banyak2..... InshaaAllah...asalkan kita berusaha untuk sembuhkan sakit kita..... dan alhamdulillah.... ianya berkesan....

Alhamdulillah...kini saya dan en suami semakin sihat.... dan badan dah rasa sangat selesa......

Ujian sakit adalah guru yang tidak bercakap tetapi ia mengajar dan mendidik hati untuk bersabar...yakin dan bertawakal.

Sebenarnya...sakit itu adalah nikmat dari Allah....kerana ia adalah salah satu ujian tanda bukti cinta Allah kepada hambaNya...

Sakit adalah hikmah dari Allah yang kita tak tahu.... Adakala...ianya datang secara tiba-tiba...adakala ianya datang pada diri terlalu lama...dan kadang2 ianya datang cuma sementara....

Yang paling utama...sakit itu penghapus dosa [kafarah] kita.

Allah menjanjikan bahawa setiap penyakit dan sakit itu ada penawarnya...dan carilah penawar itu.... semoga kita semua lebih tabah dan redha ketika Allah menguji kita dengan kesakitan.... Itu tandanya Allah memandang kita dengan kasih sayangNya.... Sebab Allah sayang....DIA uji kita.... jadi...kalau kita sayang Allah...maka berdoa dan bersujudlah serta memohonlah pertolongan padaNya... ;)))



Sakit dan sihat kedua2nya hikmah yang tidak terhingga dari Ilahi....soo..dalam dua perkara ini...senantiasalah bersyukur kepadaNya diatas sekecil2 dan sebesar2 nikmat anugerahNya....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Wednesday, November 19, 2014

REDHA ATAU KELUH KESAH

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni mencuri masa sedikit untuk diluangkan kepada penulisan belog ini.

Entah kenapa...beberapa hari ni terasa macam kurang sihat. Penyakit berjangkit en suami sudah sampai kepada saya agaknya...dia demam....terus lah orang tua tu jangkitkan demam dia pada saya...dan sekarang rasa mcm nak selsema la pulak.... ehhh tak nak layan lah sangat sakit2 nih.... kita tolak ke tepi.... selagi boleh bertahan...kita tahan jelah.....jom buat kerja..... eheheheee...

Tapi hari ni saya nak berkongsi pengalaman dan sedikit pendapat..

Jodoh pertemuan..ajal dan maut, serta rezeki....itu semua rahsia Allah.

Bila mana DIA mempertemukan jodoh yang terbaik untuk kita...dan kita menikmati kehidupan alam rumahtangga [dan dengan izinNya]...kita bahagia dan kita beroleh apa yang kita ingini .... itu adalah anugerah yang terindah dari Allah.

Namun...disetiap kehidupan manusia ini...pasti akan ada kekuranganya..
Samaada ianya diketahui orang atau hanya diri sendiri dan pasangan kita sahaja yang tahu.
Apa yang nyata....yang diketahui orang itu selalunya menjadi masalah.
Masalah yang sengaja ditimbulkan entah kerana apa.
Sedangkan perkara yang dijadikan masalah itu sebenarnya BUKAN menjadi masalah BESAR pun pada pasangan itu.
Namun tak semua orang begitu.....hanya segelintir sahaja.....tetapi...di kalangan segelintir itulah selalunya membawa kepada masalah.

Kalau dulu...saya pasti akan tersentap atau kata manisnya....terusik sedikit perasaan tu bila ada yang bertanya mengenai zuriat. Masa tu zaman saya kurang sabar....ehehehe...tapii jujurnya tidak kini.... sebab saya bukan lagi seperti dulu yang mudah terasa...mudah tersentap...mudah nak marah..... sebab saya ni dah jadi mokcik.....ahahaaa...[ehhhh mokcik gila2 okehhh... anak2 sedara bertimbun kot....]..soo..tahap kesabaran tu mengatasi hawa nafsu yang jahat......InshaaAllah....

Bila kita dah sedikit demi sedikit untuk cuba redha dan menerima ketetapan ini sebagai satu rahmat dan takdir dari Ilahi... cubaan dan dugaan itu lebih hebat lagi sebenarnya.

Allah menguji hamba2Nya mengikut tahap kemampuan diri hambaNya.

Kalau nak diceritakan disini...sebenarnya terlalu banyak kata-kata sinis yang dilontarkan kepada saya secara terus ditujukan kepada saya mahupun sindiran... namun.... semuanya itu tidak menjadi asbab untuk saya membawa diri dan terperuk dengan perasaan saya. Orang seperti itu akan berasa gembira dengan kesedihan dan kekurangan orang lain......

Seperti yang saya katakan tadi... tak semua orang suka mengata dan menghina....... ada yang banyak memberi kata-kata positif kepada saya. Itu semua terpulang kepada pemikiran masing-masing. Mungkin yang mengata...membanggakan diri akan kesempurnaan yang di miliki itu.... kita anggap dia cetek ilmu pengetahuan. Dia tidak tahu adab2 agama dan tidak tahu dan memahami akan maksud sebenar qada' dan qadar Ilahi. Doakan sahaja agar Allah memberi hidayah kepadanya...

Kita punya kebahagiaan kita tersendiri...cara bagaimana kita peroleh kebahagiaan itu....terpulang kepada pasangan dan diri masing2. Janganlah kita jadikan dari satu kekurangan dalam rumahtangga kita itu sebagai alasan untuk melakukan sesuatu yang dilarang Allah... Allah cuma tidak penuhi satu sahaja permintaan kita yang kita selalu anggap....kenapa dia dengan mudah memperolehi apa yang dia nak..kenapa tidak kita?? [kita selalu persoalkan ketetapan Ilahi...padahal kita tahu.. ianya berdosa untuk mempertikaikan takdir2 Ilahi].. Tetapi pernah tak kita pandang dari satu sudut lain.... bahawa Allah memberi lebih dari apa yang sepatutnya kepada kita. Allah berikan kebahagiaan....Allah limpahkan kasih sayangNya di dalam rumahtangga kita.... Allah kurniakan seorang suami yang sangat memahami dan memotivasikan kita..... Allah berikan rezeki yang melimpah ruah kepada kita...Allah berikan kemudahan untuk kita bersama dengan suami kita untuk kemana-mana sahaja...Allah berikan nikmat masaNya kepada kita untuk bersamaNya di tikar sejadah..... maka ambillah semua anugerah2 itu dengan rasa syukur..... kerana dalam satu nikmat yang TIDAK dikurniakan...disebalik SATU itu sebenarnya ada limpahan kurniaanNya yang tidak terkira..... Ambillah takdir Ilahi ini sebagai satu hikmah dariNya...

Maafkan saya andai saya katakan....tidak semua pasangan yang dikurniakan anak itu Allah janjikan kebahagiaan.... tak semua kelahiran anak itu akan mengeratkan lagi kasih sayang.....tak semua anak yang dilahirkan itu menjaminkan kita untuk masuk ke syurga... tak semua...... so...fahamilah wahai manusia yang suka membanggakan diri.... dari sudut lain...kenapa mereka membangga banggakan apa yang mereka miliki..... kerana mereka tidak cukup dengan kasih sayang....mereka mencari kepuasan hati mereka dengan cara menyakiti hati orang lain.... namun....sepastinya....mereka tidak akan pernah merasa puas.... percayalah....manusia sebegini tidak akan sedar selagi hidayah Allah tak sampai kepadanya.... dalam hal lain....ada juga manusia yang tidak suka melihat kebahagiaan orang lain..... semuanya sebab mereka tidak mensyukuri nikmat yang Allah beri kepada mereka..... mereka rasa tak cukup dengan apa yang mereka ada..... so...teruskan berdoa....agar Allah pelihara hati kita dari terus membencinya....sebaliknya....berdoalah agar satu hari Allah akan membuka pintu kebahagiaan baginya....

Dan saya bersyukur atas ujian ini...kerana...ianya lebih mendekatkan diri saya kepada yang maha Pencipta. Sedikit demi sedikit...saya belajar untuk memperbaiki diri saya....menjaga penampilan saya....menjaga lidah saya dan tingkah laku saya agar tidak tersasar dari landasan yang sepatutnya.....Saya mempelajari banyak perkara tentang penampilan diri sebagai muslimah.... mungkin inilah hikmah yang terindah dalam hidup saya...memahami dan mendalami tentang agama lebih menenangkan saya berbanding memikirkan hal2 lain. Ia membuat saya lebih teruja tetapi bukan utk menunjuk2.... saya tenang....saya selesa.... sangat selesa...selain en suami banyak memberi sokongan dan dorongan tetapi tidak pernah memaksa.... kalau saya terlupa [dari segi penampilan]...bila dah masuk kereta..lupa nak pakai sarung lengan....atau stokin... en suami akan cakap..."tak pe...cuba pelan2.... lama-lama akan jadi kebiasaan dan tak lupa dah......." alhamdulillah....saya masih dalam proses perubahan sedikit demi sedikit.....hehehe...doakan semoga saya istiqomah.... inshaaAllah...

Seperti kata en suami....jika kita jaga hubungan kita dengan Allah...maka Allah akan jaga kita.....

Bila kita betul2 memahami erti surah Ar-Rahman...maka janganlah bertanyakan kepada Allah lagi...kerana ianya cukup jelas untuk kita memahami dan menghayati bahawa takdir Allah itu indah...jika kita benar2 memahaminya.

Disetiap ujian yang melanda....pasti di satu sudut yang lain...kita akan mendapat keindahan yang tidak pernah kita gambarkan....maka bertawakallah.... bukan hanya kepada golongan seperti kami....yang mengharapkan rezeki yang satu itu..... tetapi juga kepada mereka yang belum dipertemukan jodoh..... Allah menetapkan sesuatu yang terbaik buat kita semua di hari akhirat nanti....

Jadi janganlah mengeluh dengan apa yang menimpa kita...sebaliknya...belajarlah untuk redha..... bersyukurlah dengan setiap anugerahNya kepada kita....bila kita bersyukur dengan hanya pada perkara yang kecil.....nescaya Allah akan menggantikan perkara yang kecil itu kepada yang lebih hebat dan menggembirakan kita.... InshaaAllah...

Sedikit perkongsian yang saya dapat di pagi hari ketika dalam perjalanan ke tempat kerja. Bila kita rasa kesempitan rezeki...maka perbanyakkanlah sedekah...nilai seringgit yang kita berikan...Allah akan gandakannya sebanyak 10 kali.... jadi....dalam situasi lain....bila kita mensyukuri perkara yang kecil...Allah akan memberi sesuatu yang lebih bernilai lagi pada kita.....

maka janganlah berhenti bergantung kepada tali Ilahi..kerana Allah itu lebih adil berbanding manusia.....janji Ilahi itu tepat berbanding janji manusia.....kerana Allah sifatNya penuh dengan kasih sayang.....maka yakinilah padaNYA.....



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))




Monday, November 17, 2014

NEW BORN QUILLING CARD

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak share gambar newborn quilling card tempahan dari seorang customer saya yang baru sahaja bergelar ABI /ayah...

Istimewanya customer saya tu tempah khas kad tu nak bagi kat puan isteri. Kad tu dia nak selit kat bunga tanda ucapan terima kasih kepada pn isteri dia kerana melahirkan zuriat mereka.... ehhh...romantik la pulak....ehehehe.... mesti tersenyum sampai ke telinga puan isteri....;)))

Jom kita layan gambar okeh....

Saiz kad: 14.9cm x 21.2cm [saiz A5]

Custom made



ready nak diserahkan kepada en customer..hopefully dia dan pn isteri dia suke..



Saya memilih color soft pink dan blue untuk serlahkan tapak kaki kat tengah2 tu. Memandangkan mereka bakal menimang cahaya mata perempuan, maka saya memilih color pink pekat bagi menyerlahkan lagi tapak kaki kat tengah2 tu.

Sangat comel tapak kaki tu.... hehehe....



Memula tu terfikir samaada nak letak butterfly ke lady bird nih.... bila try letak kedua2nya....mata tertarik dengan ladybird...so...tak nak fikir 10 kali lah.... bila dah tertarik dengan satu...teruskan aje...memang nampak sangat chomel...





Tapak kaki baby yang sangat comel... kalaulah saya beranak nanti...ada ke orang nak bagi saya kad macam nih.....huhuhuhuu.....





Alhamdulillah kad dah pun selamat sampai ke tangan pn isterinya.


Semoga mereka kekal bahagia hingga ke jannah bersama permata hati yang baru sahaja dilahirkan.
Allahumma Aminn....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Monday, November 10, 2014

KURSUS PENGACARAAN

Assalammualaikum dan salam kasih sayang...
Fuhhhhh lepas nafas kuat-kuat.....
Kesibukkan melampau....dan menyampah tahap ikan dugong....

Last week dari 5 Nov 2014 hingga 7 Nov 2014 [Rabu hingga Khamis] saya diminta untuk pergi ke kursus Pemantapan Juruacara Majlis kat Tower Regency Hotel.....[nasib le dekat je...]

Memang memula nak pegi tu rasa malas nak matiiii.....adoyaiiii.... kalau dalam hati tu dah kata...ehhh...kursus haku ni dah terlebih cukup lahhh...apa ke heiii nye kena pegi jugak2 kursus nih..... memang malas hanya tuhan jelah yang tahu..... nak tak nak SYMP okeyyy...kena pegi jugaklah....

Kitaorang diberi pencerahan tentang protokol, dan tips2 bagaimana utk menjadi juruacara majlis. Panel nye semuanya hebat2....untuk protokol... disampaikan sendiri oleh Ketua Pengarah bahagian Protokol Negeri. Untuk tips juruacara majlis... En Sazali yang berpengalaman dalam bidang juruacara untuk majlis2 Tuanku dan Majlis rasmi RTM, manakala En Nizam...Juruacara bagi Majlis2 rasmi yang melibatkan PM. [Semuanya hebat2 belaka kan.....rasa mcm diri ni kecillllll jeee.....ehehehe...]

Bila dah masuk bab protokol dan seterusnya penceramah2 yang sangat berbakat dan berpengalaman dalam bidang juruacara nih... bila dengar jer pengalaman diaorang....memang tak jemu dan bosan...asyik dok gelakkk sakan jelah kan.... [booo kat diri sendiri....tu lah....memula malas kan...hambik kau sekarang....dah syokk pulak....mmg saja je kann...]. Bila dengar suara2 MC yang berpengalaman ini......mak aiiiii.....sesedap telinga mendengarnya...mereka punya karisma mereka tersendiri.... mereka punya bakat anugerah Ilahi....tetiba kagummm.... macam mana nak jadi macam mereka ha.....hehehe...

Part yang tak boleh nak di elakkan....kena sorang2 ke depan dan jadi juruacara majlis2 rasmi melibatkan Majlis Tuanku Sultan dan Majlis PM dan MB. Owh sebelum terlupa.... kami juga diajar bagaimana nak buat teks atau skrip MC untuk majlis2 yang berbeza mengikut contoh2 yang diberikan kepada kami pada majlis2 yang berbeza2.

Teks diberikan kepada setiap kumpulan dan seorang demi sorang menunjukkan bakat MC memasing...memang terbaiklah..... saya nih biasa2 jer...baru nak merangkak....kebanyakkan semuanya ada bakat dan pengalaman....[boleh dikatakan semua ada pengalaman menjadi MC]. Kami ni dinilai oleh panel yang dilantik dan berpengalaman. So..masa tu dah macam akademi fantasia la pulakkkk..... atau top host la pulakk..[ehhhh agak2lah kan....ahahaha...perasan nak mam.....kan...]...naik atas pentas dan jadi MC dengan lunak suara dan style memasinglah kan.... lepas tu kami akan dinilai dan diberitahu satu persatu tang mana nak diperbaiki....dari segi intonasinyakah.... lunak suranyakah....dan macam2 lah...

Yang pasti.... saya dah berjaya mengharungi cabaran itu....dan inshaaAllah..lepas nih akan ada keyakinan diri untuk menjadi MC....[ewahhhhh kemain kan.....]

Banyak jugak ilmu yang kami dapat....dan semuanya sangat menarik.... cara2 macam mana nak hilangkan gementar ketika berhadapan dengan orang ramai....dan semuanya memberi nasihat dan tunjuk ajar yang berguna.... terima kasih kepada yang menganjurkan kursus tersebut dan penceramah2 yang banyak memberi ilmu yang berguna kepada kami semua.....sekurang2nya dapatlah saya memanfaatkan ilmu yang ada untuk persediaan kalau2 tetiba kena jadi MC bidan terjun ke kan....tapii setakat dalam jabatan jelah kan....hehehe...

Okey...kursus tu memang sampai ke malam....ada satu hari tu habis sehingga ke lewat malam...so hadap je lah kan...yang penting kursus nih sangat enjoy......

Lepas kursus....memang letih tahap apa je kan...duduk menempek jelah kat rumah tak keluar kemana-mana.....

Elok balik je dari kursus.... start je kerja..pepagi....tgk atas meja ada memo mesyuarat 5S....aaaaaaa....[jerit kuat2....] bila masuk je meeting.... jerit kuat2 lagiiii......... pengauditan final awal bulan 12 nih.....hmmm...positifkan diri..... lagi awal audit lagiii cepatlah lega kerja saya kan..... hadap jelah..... lepas nih...kita bagi ruang orang2 baru...generasi baru pulak take over kita punya kerja okeyyyy...... sambil senyum tgk kiri dan kanan....[sewel sekejap okeh....]

So..sepanjang minggu lepas dan minggu ni hingga hujung bulan...jom kita bersilat dengan kerja dan tempahan2 yang tak henti2 masuk.... nak ditolak kang...serba salah lah pulak....Rasa mcm masa saya yang tak cukup je.... tapiiii tetap akan diusahakan agar tiada hati yang tersinggung......[tawakaltu'alallah.......]....moga2 dapat penuhi setiap permintaan.

Tarik nafas panjang2 dan hembus kuat2.... semoga Allah mudahkan segala urusan2 saya..... aminnn...



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Thursday, October 30, 2014

QUILLING CARDS AND FRAME

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Bestnya sebab hari-hari hujan.... hujan rahmat. Bila dah hari2 hujan haruslah sejuk kan.... so..mmg saya sangat suke dengan cuaca sejuk nih....Alhamdulillah.... ;)))

Ok....sepanjang beberapa minggu yang lepas...saya mmg kesibukkan dengan tempahan2 quilling. Alhamdulillah rezeki....daripada hobi terus jadi rezeki untuk saya.... tapii tak la banyak sangat saya dapat kan....jadilah untuk menghilang kebosanan saya....tengah duduk tak buat apa...soo...menggulung kertas jelah kan....

Sebenarnya teringin sangat nak buat untuk adik beradik sendiri....nak tunggu anak sedara kawin...lambat bebeno lagiii....... nak tunggu majlis aqiqah anak sedara yang baru lahir.....ehhh ada ke..... hopefully adalah yang baru akan menjelma kan....jeng jeng jeng....Nak tunggu untuk majlis diri sendiri...nak buat majlis apakah..... baby pun tak ada...tapiii harus akan ku buat yang cecantik kalau anak sendiri dan anak2 sedara.... doa dan doa je lah semoga satu hari Allah makbulkan doa saya untuk buat something special untuk ahli keluarga sendiri....tak kira majlis apa pun...

Ok..cukup cukup tak nak membebel panjang dah.... moh tengok hasil kerja tangan saya..permintaan daripada pelanggan kesayangan.....hehehe...



Ok...cik adik [my lovely customer] nih...buat tempahan frame 4R dan 3 keping card yang di pilih daripada album MY QUILLING dalam FB saya. [Rasanya ada yang saya dah post dalam entry sebelum nih gambar frame tu...soo...tak payah upload banyak sangat gambar lah kan....ehehehe.... 3 card tu katanya 1 nak bagi dekat hubby dia.... 1 nak bagi kat mother in law dia... dan 1 lagii nak bagi kat kawan dia tak silap saya lah kannn....[ehhh seboookkk jelah pulak nak tahu nak bagi kat sapa..kat sapa.....haishhhh..... tak tak...dia yg bagitahu sendiri....jadi makcik nih dengar je lah.....ehehehee....]



Frame saiz 4R ni cik adik nih nak bagi kat MIL dia sekali dengan kad...kad yang mana satu tak tahu lah kan....



Ini antara kad yang ditempah oleh cik adik tu....









Ok...kad yang bertemakan kucing ni...saya pernah buat untuk birthday en suami saya. Dan cik adik nih memilih kad yang sama untuk diberikan kepada en suaminya jugak sebagai kad birthday....cumanya...saya ubah sikit LOVE dia tu....yang en suami punya berterabur LOVE dia tu...yang ini kita bagi susun mcm tu....itu je yang membezakan.....ehehehee..









Yang ni pulak bertemakan bunga. kombinasi color pink dan purple. ehhh nampak cantik la pulak. Okey yang sebenonya....yang ni antara koleksi peribadi saya yang saya buat kat buku nota saya [ehhh bukan buku nota tapii buku resepi saya.....ahahahaa...sabaq jelah kannn....] lepas tu cik adik ni suruh buat kat kad...so...buat jelah kan....nampak cantik jugakk...[mmg menyampah tauuu...puji diri sendiri nihhhh.....ngeh ngeh ngeh...]

Yang pasti...bila dah sampai ke tangan cik adik tu tadi....dia mmg nampak happy....
Hope MIL dia sukelah dengan frame tu kan......orang lain yang nak bagi..orang lain pulak yang takut.....haiyaaa......

Ok..nanti jumpa di next entry untuk tempahan yang lain pulak......

Nota kaki: sekarang makcik nih tgh berhempas pulas...menyiapkan tempahan yang lain pulakkkk......arrrgggghhhh...mata pun dah nampak berpusing2...tgh terbayangkan..mcm manalah orang yang ambil tempahan yang banyak banyak tu....... owhhh....!!!!





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))