Tuesday, May 31, 2016

KENDURI KAWIN DI KUALA KANGSAR

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Beberapa minggu kebelakangan ini, ramai yang menjemput untuk kenduri.
Ada yang buat kenduri menyambut Ramadhan, ada yang menjemput kenduri kawin dan sebagainya.

Minggu lepas, kami ke kenduri rumah sepupu. Kenduri kesyukuran dan naik buai cucu nya...... meriah dengan kehadiran sepupu sepapat.

Minggu ni ada jemputan dari sedara mara belah abah saya di Kuala Kangsar.
Sedara yang jarang2 sekali berjumpa....tapiiii kalau sekali berjumpa....riuh rendah dibuatnya.....

Seronok jugak kalau sekali sekala berkumpul dengan sedara mara belah abah.
Sepupu sepapat belah abah...kebanyakkannya semuanya dah berumur....dah ada cucu dan cucu pun dah ada anak.....hehehe....ehhh...kiranya saya dah ada cicit la ekkk.......ohhh tidakkkk......[sambil menyorok dalam almari].

28.05.2016 - Sabtu
Jemputan kenduri oleh sepupu saya......kenduri meraikan perkahwinan cucunya.



Selain dari hidangan nasi minyak + nasi putih
untuk orang Kuala Kangsar..... harus ada laksa kuala....
haruslah sy pilih utk makan laksa.....hehehe....




Selain tu...ada murtabak....
saya pilih untuk makan murtabak....



Dan ada cendol jugak....
Jangan pelik sangatlah....
cendol ni color merah.....hehehee....
nak lain dari yang lain katanya.....pun sedap jugak......=)))



Harus ada gambar saya dan suami...



Tengah tunggu pengantin lelaki sampai......disebabkan pengantin lama.....so...tutup muka separuh je.....selalu pengantin baru tutup muka penuh kan.......ahahaa....ngengngong sangat



Yeay...pengantin lelaki dah sampai.......ahahahaa......
nilah dikatakan pengantin purba......=)))



Pengantin lama bergambar dengan pengantin baru.... pengantin perempuan tu lah cucu kepada sepupu saya....so....ni cucu sedara saya......dia pun confuse nak panggil saya apa.....ahahaha.....
ehhh....panggil nenek kakak okeh.......[lariiiiii.....]



Bersama sepupu saya.....seronok betul dapat jumpa dua orang 'makcikss' nih.....
Best pulak kalau dapat bersembang lama dengan mereka berdua nih.......
asyik gelak je....tak bosan langsung.....dan mereka sangat sporting....



kakak yang sulung sampai lewat sikit....
nak tergelak pun ada...bila kakak tu cakap...
"kapal terbang singgah di mana2 perhentian ke.....tu yang lambat tu....."
ahahaaa...sabar je lah......

Dua lagi kakak dengan abang saya tak dapat nak datang. Sebab anak2 diaorang terlibat dengan program Jom Mrsm Kuala Klawang. InshaaAllah....ada rezeki...nanti raya kita berkumpul lagiii..... sebab plan memang tahun nih nak balik Kuala Kangsar..... InshaaAllah....[ehhh puasa pun belum dah sebut pasal raya.....=))))]

Dalam pkl 3.30 ptg, kitaorang gerak balik ke Ipoh. Jalan punyalah sesak dengan kereta....maklumlahkan.... start cuti sekolah...memang ramai yang bercuti balik ke kampung.....





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Friday, May 20, 2016

PEMBERIAN MAK MERTUA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang
Sejak dua menjak ni cuaca dah mula kembali sejuk.....hujan sepanjang hari..... ada satu hari tu, hujan lebat dari siang sampai ke malam bawak ke esok paginya..... memang sejuk sesangat....best..... en suami siap boleh mandi hujan lagi.......disebabkan masa tu saya dah mandi...kalau tak....harus akan join sekaki mandi hujan......hahahaa....

Baru2 ni.....memang agak kerap jugak saya dan suami balik ke KL dan PJ.
Yang paling latest..... 14 & 15 hb Mei [Sabtu & Ahad] kitaorang stay kat KL untuk ambik mak dan abah balik....minggu sebelum tu, kitaorang hantar mak dan abah saya ke KL...minggu ni ambik bawak balik Ipoh. Keadaan abah tidak mengizinkan beliau utk naik train....dan kebetulan, adik beradik saya semuanya ada hal masa tu......kitaorang je yang ada masa free minggu tu......so...ok je lah......demi mak dan abah......tak kisahlah kan......dulu mereka yang mengadun kita....sekarang biarlah kita yang mengadun mereka yang dah banyak berjasa pada kita sampai hari ni......

Kalau ke KL....mesti akan ke PJ.... sebab bukannya dapat balik selalu kan....so..ambik kesempatan 2 minggu berturut turut kitaorang jumpa mama.......happy je saya tgk mama dapat jumpa anak menantu.....[ehhh perasan sangat yaaa.....hehehe....]

Setiap kali balik ke KL...sejak2 mama tahu rumah kitaorang dah siap dan dah dapat kunci.....setiap kali itulah......ada je barang yang mama bagi......semuanya barang2 yang masih baru dan tidak dipakai....disimpan rapi.....ok...yang ni saya akan buat special entry untuk rumahku syurgaku....inshaaAllah...

Saya dan suami plan....hari ahad tu nak balik awal...disebabkan sekarang ni dah masuk musim hujan.....suami takut nak drive.....jalan licin katanya....so...ikut kan jelah.....Sabtu, kitaorang dari Ipoh, terus ke PJ....jumpa mama....makan2 dengan mama....terus balik KL.... tgh2 jalan nak ke KL....tetiba ada bunyi HP....saya tgk suami...suami tgk saya....rupanya hp mama tertinggal dalam kete.....mama yang call pun.....hehehee......esok jelah kita hantar hp tuuu.....

Pepagi Ahad tu memang plan nak breakfast dengan mama dan pakcik.
Sekali sampai je rumah.....ada gotong royong bersihkan kawasan kat rumah pakcik....so..kita keluar dengan mama je lahhh.....

Sementara nak tunggu mama bersiap..... mama ajak masuk bilik....ingatkan apa lah.....sekali...mama bagi 2 bentuk cincin pada saya suruh saya try......try je ok....saya try je lah.....[dah suruh try kann.....sebab masa tu terfikir....mama baru beli cincin baru ke pun......hahahaa] lepas tu....terus mama cakap...ambiklah.....untuk lia....dua2 mama bagi kat lia........dah pulakkkk......terus mama suruh saya pakai........rupanya saiz jari mama sama dengan saiz jari saya......ngam ngam je lah cincin tu kat jari saya.......=))))

Tak pasal2 dapat 2 bentuk cincin dari mama......mashaaAllah...



Yang ada batu hijau tu.....mama tempah kat bandung.......dari toko emas....sedara mara diaorang jugak......
Katanya...satu hari nanti nak bawak kitaorang pergi ke Bandung berjumpa dengan sedara mara kat sana.....InshaaAllah...ada kesempatan nanti lah.....
Suka berganda jugaklah.....sebab saya memang suka cincin batu color2 nih.......pengumpul jugaklah....akan pakai ikut tema baju....kemain kan.......hehehe

Mama bgtahu kat saya & suami........Batu tu....batu zamrud katanya......tempah dari tahun 80 an....[ehh saya kecik cenonet lagi time tu] .....memang saja tempah katanya.....jarang sangat2 pakai cincin tu......so...dah ada menantu.....dia bagi kat menantu suruh pakai pelasah katanya.....

Yang lagi satu tu......emas yang ditempah di kelantan......saja2 suka nak tempah katanya..... dan baru pakai sekali dua je.....lepas tu simpan....sebab ada yang lain katanya lah....
kalau tak nak...... mama suruh saya lebur kan aje dan buat cincin ikut kesukaan saya.....memang takkkk laaaaa......pemberian mama kot....=)))

Rasa terkejut jugak...sebab lately ni memang banyak mama bagi barang kat saya......kalau saya menolak...saya takut mama kecil hati....jadinya.....orang yang tak berapa suka barang kemas ni....kena ambik jugaklah demi menjaga hati mama......tulus ikhlas menerima pemberian mama walaupun rasanya....saya tak layak untuk dapat benda2 mahal macam tu......sebab saya rasa saya bukan menantu yang baik yang sentiasa ada di waktu sukar dan susah mama.......huhuhuu....

Saya terus sarung yang ada batu2 banyak tu.....yang ditempah khas di kelantan katanya.......yang satu lagi simpan dalam beg....sebab dah jenis tak suka pakai barang kemas banyak2 nih....dia lain macam sikit.....ahahaa.....pakai pun ikut keperluan je lah......

Sekali mama tegur kata....saya pakai cincin tu cantik......bila tanya satu lagi.....terus cakap simpan dalam beg...nanti bila pg kerja.... pakai baju hijau....boleh matching dengan cincin batu hijau tu.......hehehe.....

Dah selesai makan2 dengan mama.....terus balik rumah..... mama suruh minum nescafe dulu....sebab menantu suka dengan nescafe yang mama buat tu....... tak nak susahkan mama lagi.....terus cakap nak balik KL...sebab nak terus gerak balik Ipoh....
Masa sampai ke rumah abang...terus tunjuk kat mak dan abah......masa tu kakak ipar pun ada....kakak ipar pun tgk sekali........ sebelum ni....mak pernah nak hadiahkan saya cincin dan gelang [katanya sebab saya dgn suami selalu je ada bila mak perlukan kami utk kemana mana......ewahhh mak nih....bg orang teremosi pulak.....ikhlas lillahita'ala untuk makkk....dan yang sedia ada pun.....saya jarang2 pakai.....] tapiiii.......saya banyak kali menolak......hehehe...al maklumlah kan......tak gemor sangat..... sekali...mak mertua yang bagi........kena jugak sarung...........mak saya terus gelakkan saya.......mak kata.....pakai....jgn tak pakai...mak mertua dah bagi.....ikhlas......kena pakai......
baiklahhhh.......

Apa2 pun....alhamdulillah....syukur sangat2......rezeki yang tak terduga......
Mood: bersyukur dan tersangat happy.......
Itulah yang dikatakan....dalam ujian ada berjuta hikmahNya.......terima kasih Allah...=))





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))









Thursday, May 19, 2016

MY BAITI JANNATI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Alhamdulillah 17 Mac 2016 [Rabu], kami dah dapat kunci rumah....
Terus teruja nak buat itu dan ini...



First of all....kitaorang akan check dulu rumah tu.....memang semua step baru dapat kunci.....mesti rumah tu ada defect......harus check dengan teliti....sebab saya mengaku....saya agak cerewet sikit....so...bertabah je lah pemaju tu........



Saya dengan en suami sama-sama check keseluruhan rumah....
memang lah ada defect kan....
kitaorang akan labelkan kat tpt yang ada defect.....lepas tu akan snap gambar.....print bercolor then hantar kepada pemaju untuk diperbaiki...... bawah tu...tulis kat bahagian mana.....senanglah pemaju nak trace dan senang juga untuk rujukan kita....



hahaha.... nampak kannn.....cat tak rata pun kakak complain jugak.....harusss......

Start dari dapat kunci sampai laa nih....memang dok asyik berulang ke rumah je lah.....excited sangat nak duduk kat rumahku syurga ku tu.... Actually sebelum dapat kunci lagi....kitaorang dah start tengok2 barang...antaranya pg ke kedai lampu..... tujuan untuk tanya ttg pakej pemasangan lampu, kipas dan beberapa penambahan soket plug dan sebagainya.

Kemudian ke kedai peralatan elektrik...tengok2 barang keperluan....yang betul2 nak digunakan...contoh washing machine, peti sejuk, microwave, pengering pinggan....dan kebanyakkan barangan elektrik yang lain kitaorang dah ada.....macam periuk nasi, water purifier, blander semua tu....semuanya dah ada...masih baru dan tak digunakan.....hehehee....hasil dari memunggah balik stor....rupanya melambak2 hadiah kawin yang kitaorang dapat dan kebanyakkannya barangan elektrik....contohnya...periuk nasi ada 3 [ehhh banyak la pulak] blander ada 3 jugak....thermos air yang 4liter tuu.....rasa beruntung jugaklah.....selamat duit pakcik dan makcik.....hehehee....Lebih rasa berhuntungnya sangat.......semua set pinggan mangkuk....cawan..periuk.... sudit belanga, sudu dan seangkatan dengannya......sampailah kepada set pemotong cheese pun semuanya dah ada.....tak payah nak beli.....semuanya dari mak mertua.......[yang ni nanti saya akan buat special entry.....pemberian mak mertua yang sangat2 berharga membuatkan anak menantu tersenyum sampai ke telinga........=))))]




Ni antara yang mak mertua saya bagi.....=)))

Selain tu....jenguk2 jugak ke kedai perabot..... tapiii yang utama sekali nak beli adalah tilam.....kebetulan masa tu ada promosi....untuk pembelian tilam.....beli 1 percuma 1......so....kami decide memang master bedroom nak guna katil jenis king..... dan bilik tetamu katil queen.....dan satu lagi bilik kat bawah.... just katil bujang...but bawah tu ada lagi satu tilam lg...tgk mana yang berkenan....ni baru plan je lah....=)))

Tapiii sementara ni....tilam dah beli.......king satu.....queen satu...... best sgt...bila dapat yang berkualiti punya....dengan harga yang sangat berpatutan.....alhamdulillah.... dah settle satu bab.....

Perkara kedua...haruslah nak grill..... Sebelum nak letak barang2 tu semua...kena lah di grill rumah tu kan...... alkisahnya....rumah jiran sebelah yang sedang disambung belakangnya..... kena pecah masuk...kebetulan diaorang kunci pulak semua pintu2 bilik.....habis kena kopak dek pencuri..... rumah kitaorang pun kena masuk jugak....nasib en suami tak kunci semua pintu....siap tolong bukakkan...supaya senang si pencuri nak masuk.....bukan ada barang pun kan...... tau tau..masa datang....tengok pintu sliding door dah ternganga.....ehhh...dah kenapa.....sekali....rupanya jiran sebelah pun kena.....habis barang kontraktor yang bina belakang rumah dia tu kena curi.....kesian pulak.....kitaorang memang tak de letak barang apa-apa...... macam2 hal lah pulak......

Dah siap panggil orang grill datang rumah.....sepupu saya jugak yang buat tu.....hehehe....kira ok lah...harga sepupu katanya..... bila lagi nak tolong sedara kannn.....tak kisahlah semua tu.......janji....dah siap pasang...boleh lah di letakkan barang2 yang nak dibeli......rasa selamat lah jugak sebab dah bergrill....



Ambik pakej terus dari kedai lampu ARTUS nih....sebab rasanya yang ni je kitaorang rasa berbaloi selepas survey kat merata rata kedai lampu....kebanyakkannya....memang tak ada yang buat pakej sekali lampu dan kipas...... ada memang ada...tapiii tak berpatutan dengan harga dan kualiti lampu yang dia bagi......so....kita teruskan je lah dengan kedai lampu ni......manager dia pun dah macam kawan je dengan kitaorang....hehehe...
Yang penting sangat berpuas hati dengan service diaorang nih.....



yeah....lepas ni boleh teruskan operasi mencuci, mengecat dan meng meng lagi lah......

Buat masa nih..... lampu kipas semua dah pasang..... tq Artus kerana merealisasikan apa yang kami nak.... memang sangat berpuas hati dengan barangan yang berkualiti dan harga yang berpatutan.....kitaorang ambik pakej untuk satu rumah.....sekali kipas..... semuanya down light led.... Memalam datang ke rumahku syurgaku tu......tengok dah terang benderang.....terus rasa tak sabarnyaaa nak duduk rumah sendiri.....
Bila dah pasang grill barulah boleh nak operasi cat rumah......

Lately ni.... memang agak sibuk sikit.....kebetulan mak ada appointment di IJN....so...bulan 4 je...kitaorang dah ulang alik KL beberapa kali..... bulan ni je dah 2 kali ulang alik Ipoh-KL-PJ...

So....sambil menyelam sambil minum air orang katakan.....singgah ke Ikea....cari2 barang sikit....yang banyak beli..buat sementara ni....peralatan bilik air....macam2 lah....sebab ada 4 bilik air....so....rasa nak completekan 4 bilik air tu......dan rasa best jugaklah.....sebab apa yang kitaorang nak....memang dapat.....compare dengan harga kat luar...rasanya harga kat Ikea lagi bebaloi.....rasanyalah....

Baru2 ni...SLL kat area rumah saya ada buat jualan murah untuk ahli.....so..kitaorang ni bukan ahli....sebab tak pernah masuk pun.....memang masuk tu...niat nak cari barang..... Bestnya tgk semua peralatan yang dia jual semuanya yang berkualiti punya.....

Kebetulan en suami nak cari mangga untuk rumah.....memang banyak lah nak beli kan..... dann.....memang dapat lah apa yang kitaorang nak.....puas hati sangat.....sebab harga tu lagi murah dari kat luar.....dapat yang sangat berkualiti punya........lagi...pembelian rm100 keatas katanya bayar untuk keahlian rm10 insteed of rm20...lepas tu dapat lagi potongan setiap barang 20%....ehhh memang berbaloi lah......dapat harga murah lagi.....hehehe...

Round sekejap....sekali en suami teringat nak beli water heater untuk master bedroom.... sekali round...nampak yang jenama Joven punya..... masa tu ada diskaun 20%.....harga nya sangatlah berbaloi2 compare kalau beli kat luar.... baca review dari internet.....kebanyakkannya....memang recommend brand Joven ni..... dan memang ye pun....ada warranty 5 year.... Joven susah nak rosak katanya....bila dah semuanya mengakui brand ni ok dari brand yang lain...kita just pilih je lah.....siap sekali ada 2 shower....satu besar dan satu kecik.....rasa puas hatilah jugak....

Lepas ni...misi nak mencari sofa dengan meja makan....yang tu semua....tunggu lepas grill dengan kabinet dapur dipasang.....mana tahu pulak kan...tetiba rasa nak buat kabinet utk bilik terus....manalah tahu kan.....hehehe...kalau ada rezekinya.....dah boleh save kat situ....sekali harung dengan katil.....tengok harganya lah pulak....kalau rasa berbaloi.....boleh je teruskan......kalau tak....kita proceed jelah dengan plan asal....sebab set bilik sahaja tak termasuk tilam....dalam rm10 - 15k jugak.....[ni semua sebab kehendak naga makcik lahhh....ahahaaa.......]

Barulah tahu......rupanya...nak masuk rumah tu...memang banyak sangat nak buat dan yang paling penting....memang betul2 kena ada ringgit ka sorga tu.....hehehe...
 
Setiap malam en suami akan ke rumahku syurgaku itu....drill apa yang patut....contoh...water heater dan cermin bilik air...... dah settle yang itu....en suami akan pergi untuk cuci rumah.......pakcik tu buat sensorang dia je.......sebab isteri tak berapa sihat.....Katanya tak payah panggil tukang cuci berbayar dulu.....biar dia cuci dulu.....kalau masih berdebu....harus kena panggil syarikat yang mencuci guna mesin tu......

Nanti....kita buat entry khas untuk listing barang2 yang diperlukan untuk masuk rumah baru nih.....kalau dikira2 balik....haruslah banyak...kecuali kalau yang dah ada sebahagian daripada barang tu lah kannn...... InshaaAllah....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Monday, May 16, 2016

HENTIAN TBS [TERMINAL BERSEPADU SELATAN] - PJ - IPOH

Hari ni nak cite kisah jakun saya dan suami ketika kami sampai ke Hentian Bersepadu Selatan

26 April 2016 [Selasa] - Saya dan suami ke PJ & KL.

Selepas en suami kemalangan, Isnin & Selasa tu saya dan suami ambik cuti untuk settle kan urusan kereta yang xcident tu.

Selasa tu kitaorang ke PJ ambik kete mak mertua yang baru je mama beli setahun lebih ke dah 2 tahun tak pastilah......[beli cash sebab murah katanya.....hehehe...] tetapi tak pakai. So...mama bagi kitaorang pakai keta tu dulu sementara kereta saya masuk bengkel. Kadang2, en suami saya kena ke Daerah2...dan en suami kadang2 bawak kete sendiri....jadinya....saya perlukan kenderaan untuk ke tempat kerja yang jauh jaraknya dari tpt kerja suami. Sebab tu kami perlukan keta satu lagi untuk memudahkan urusan kami...InshaaAllah. Sebab tu lah kena ke KL naik bas nih....hehehe..

Dah bas yang kami nak naik tak jalan pulak time2 macam tu........at last, kitaorang naiklah bas konsortium yang memang senantiasa ada.... ada je orang.... bas akan jalan....kira oklah jugak bas dia...besar dan selesa tempat duduk dia.... adalah dalam 6 orang je penumpangnya.....bas gerak tepat pkl 9.30 pagi....

Tengah dok teruja macam apa je kannn..... sekali sampai je kat Kampar....dia keluar highway dan ikut jalan lama.....Ya ampunnnn........ ada lagi ke bas yang ikut jalan lama.......hahahaa....

Sekali bila tiba je kat pekan Kampar.... jalan jammed sebab ada kematian.....siap bergendang bagai...elok je bas tu ikut belakang rombongan tu......hmmmm....
Bas tu ikut jalan lama sampai ke Bidor..... baru naik highway balik.....adoyaiiii.....nasib bas tu selesa.... nasib jugak ada bas yang jalan time tu...kalau tak... sapa pulak nak bawak kami ke kl ye dakk....syukur je lah...

Sampai KL dalam pkl 1.15 pm macam tu... Bas berhenti kat Terminal Bersepadu Selatan...turunkan orang atau ambik orang kat situ...kemudian terus ke Johor katanya.... ok lah...asalkan selamat sampai sudahhh..... alhamdulillah...



First time jugak saya dan suami turun kat TBS tu..... rupanya ni perhentian baru.... rasanya baru je beroperasi [tak silap saya lah....malas pulak nak google kan...hehehe...].

So..masa naik ekskulator tu macam jakun sangat tengok sana sini....
Siap ambik gambo sana sini....
Dah macam mini airport...ada balai berlepas....dan kaunternya tersusun cantik....



Bas berhentikan penumpang di terminal nih.....terus naik ekskulator ke atas....





Nak ke KLIA transit / nak naik LRT atau Komuter....semuanya kat seberang sana....kena jalan sikit lah.....sikit tak sikitlah.....hehehe....



Macam airport kan....ada waktu bas bertolak.....memudahkan pelanggan



Kaunter2 tiket yang tersusun dan teratur
oh yaaa....kaunter PTPTN pun....=)))



Kat dalam ni....ada banyak jugak kedai2 yang jual pelbagai barangan....kiranya macam airport lah....tapiii idaklah banyak macam kat airport tu.....



Tempat menunggu sebelum naik bas.



Tunjuk arah yang sangat membantu kita yang tercari2 arah



Nampak takkkk.....ada lobi perlepasan....di kawal oleh anggota2 Polis Bantuan [tak silap saya lah...]

Dari TBS nak ke KL Central kitaorang naik komuter...kena berjalan sikit lah kalau nak ke train.....tak lah jauh sangat untuk kita yang masih muda nih.....agak jauh untuk orang yang dah berusia......ni kalau saya sensorang...harus terkial2 nak cari sana sini......hehee....

Kat TBS ni sangat2 mudah dot com lah....sebab... kita boleh pilih...nak naik komuter, train LRT tu ke atau nak naik yang transit terus ke KLIA.....senang sangat2..... Kitaorang pilih untuk naik komuter sebab kalau naik LRT..nak kena tukar2 train lain pulak kat Masjid Jamek......Dari KL Central, kitaorang naik train ke Taman Jaya.... Mama ambik kitaorang kat perhentian Taman Jaya...dekat je dengan rumah mama...

Sembang2 dengan mama dan pakcik sambil2 lunch.... lepas tu rehat sekejap...macam biasa..mama mesti buatkan kitaorang nescafe tarik....[kesukaan saya...sebab mak mertua saya pandai buat nescafe.....memang sangat marbelesss....]

Dalam pkl 4.15pm macam tu kitaorang mintak diri....maka...startlah en suami bawak kete baru mama....walaupun dah lebih dari setahun mama beli kete tu...mama memang jarang guna...siap plastik pun tak bukak lagi...adoyaiiii mama oh mama.....baru guna 2000 km ok...memang baru sangat....bau kedai pun tak hilang lagi.....hehehee....

Kitorang singgah KL...niat nak tengok Umar..... rindu kat budak demokkkk comel tu....abang saya bgtahu Umar demam..... pegi tengok sat lahhh....hehehe.... Dan hari tu jugak baru saya bgtahu abang saya yang suami saya xcident....kitaorang ke KL sebab mama suruh guna kete dia sementara kete masuk bengkel......nak guna salah satu kete abang saya....kete yg tu pun masuk bengkel jugak.....tak pe....ada jalan yang Allah bagi kan.....yakin je padaNya....nasib ada mama....lebiuuu mama.......Masa ke rumah abang saya.....kitaorang tak jumpa abang saya pun....sebab dia sibuk meeting katanya....jumpa dengan kakak ipar je.....Sempat jugak main dengan domei domei Umar..... budak baik yang nak je kat orang.......eiiiii rindu pulak kat si domok domeiii tuuu......

Lepas solat semua...dalam pkl 5.30pm macam tu...kitaorang gerak terus balik ke Ipoh.

Kebetulan sepanjang jalan tu hujan.....suami agak cuak sikitlah nak drive selepas xcident tu.....takut la jugak kan...sebab jalan pun licin masa tu...

Alhamdulillah...dalam pkl 9.30 malam macam tu kitaorang selamat sampai.... berhenti lama kat hentian Sg. Buloh....kemain ramainya orang yang berhenti utk solat maghrib....... lepas tu kitaorang berhenti sekali lagi kat Tapah..... pekena lemang dan ketupat daun palas dengan rendang tok yang sangat sedap....harus cuba.... kedua2 belah hentian Tapah pergi dan balik ada rendang tu.......[try lah...] sejuk2 ni pekena dengan teh tarik memang sangat heaven ok..... =)))


 
 
 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Tuesday, May 10, 2016

PERIHAL DI KAUNTER BAS EKSPRESS

Hari ni baru ada feel nak cerita perihal di kaunter bas ekspress

Selasa 26 April 2016, seawal 8.45 pagi, saya dan suami nak ke KL.

Memula decide nak naik train ETS je.... sekali bila pegi ke ETS, staff di kaunter kata, untuk hari tu...sehari suntuk train tak jalan disebabkan ada train yang tergelincir dari landasan. Semua perjalanan di batalkan.... [Ehh kerap beno jd mcm2 nya.... baru2 ni bertembung dgn train KTM kan.... dah nk jadi ye dakk... nk buat mcm mana kannn...)

So..kitaorang terus cari alternative lain.... terus ke Hentian Aman Jaya untuk naik bas. Setelah kesekian lamanya tak naik bas ke KL....last naik bas yoyo dengan tujuan nak terus ke KLIA sambil dalam hati tak sabo nak pg melancong kan....tuuu feel dia lain...tapiii tetap naik bas jugak kan....hehehe.... dah lama la pulak tak ada feel macam tu....rindu pulak nak naik bas yoyo.....huhuhu...[buat masa ni stop dulu kot....banyak urusan lain yang nk diselesaikan.....bertabahlah....]. Tapiii naik bas ke KL pun excited jugakkk....heheee.... 

Sampai2 je kitaorang terus ke kaunter tiket bas nih.... [tak nak sebut nama.....]
Memang dah lama tak ke KL naik bas...zaman2 belum kawin dulu selalu je naik bas....dah kawin ni...nak ke KL mesti naik kete sebab banyak tempat nak di tuju sebenarnya. Ini kali kita naik bas pulakkk....untuk tujuan tertentu....=)))

Masa sampai ke kaunter tu....adalah kaunter tiket2 yang lain dok panggil2 pelanggan untuk beli tiket diaorang. Tapiii first choice kitaorang adalah bas ni lah kannn. Selalu dulu..kalau ke KL mesti naik bas nih.

Kaunter tu pulak kebetulan tutup sementara. So...kitaorang tunggu sekejap. Dalam 5 minit macam tu...seorang staff wanita sampai. Dia on sekejap komputer dia.......yang kitaorang ni masih tercangok berdiri kat depan kaunter tu bagi masa staff tu tarik nafas dia.....hehehe....

Tak lama lepas tu...dia pandang kat kitaorang sambil buat isyarat kepala.....isyarat kepala ok....bukan bercakap pun.....[ok.... tak pe lagi....]

En suami terus tanya...

"Tiket nak ke KL pukul 9.30 pagi ada tak....?"

"_______"
[ntah apa dia cakap...saya pun tak dengar....]

"nak 2 ye.....ke KL"
terus je en suami cakap macam tu...ntah apa suami saya dengar pun ntah la kan......ahahahaa
tetiba je orang tua tu pun......terus macam nak ambil wallet dalam poket dia.

"TIKET PUKUL 11.00 PAGI"
sekali dia keluar suara kuat dia ok...sambil dengan muka2 masam mencuka dia tuuu....adoiyaiii.....

"Owh ye ke.... tak pe lah.... terima kasih..."
Masih maintain suara suami saya.....nasib dia tu penyabar....

Sebelum beredar..

"Ehhh...kenapa awak ni SOMBONG sangat haaa...."
sempat jugaklah saya cakap kat dia....nak sambung lagiiiii sekali en suami terus tarik tangan saya pergi jauh sikit dari situ.
mungkin sebab dia tahu..isteri dia kalau bab macam tu sangat2 outspoken.

Kalau ikutkan hati...memang nak je saya bahasakan dia terus......

Sometimes.... kita kena hormat orang yang datang ke kaunter kita... lainlah kalau yang datang tu berkurang ajar dengan awakkk...marah2...tu pun kena ada cara nak redakan keadaan....

Time saya dan suami ke kaunter dia..memang tak ada orang...lengang mak enon tempat tu.....tak sibuk pun....
kalau ada masalah lain sekalipun....takkan awak nak lepaskan pada pelanggan......buatnya.....pelanggan pun ada masalah dan serabut macam awak.....tak ke bergaduh jugak korang kat situ.....

Setiap pekerjaan kita ada etika nya....so..jaga lah etika kita sewaktu bekerja....
Saya memang pantang tengok orang2 yang sombong macam tu......

Saya faham...dia bersuara kuat sebab cermin tu membataskan pendengaran orang luar dengan orang yang dalam kaunter....persekitaran yang agak bising dengan segala muzik pun salah satu punca tak dengar apa yang dia cakap....

Tapiiii......perlukah awak buat2 muka macam meluat sangat sebab tak dengar cakap awak sebelum tu......

Kadang2 kita tak tahu siapa pun pelanggan kita....
Contoh.... masa saya nak beli tiket Train ETS [bukan hari yang sama lahh....]... memang ramai sangat orang masa tu....
Dalam kelompok yang ramai tu....saya terperasan ada seorang Dato ni, beliau seorang ahli parlimen dan agak lantang berbicara.... saya kenal Dato tu.... sebab Dato tu ayah kepada kawan sekelas saya dulu.....
Beliau tak menggunakan kuasa beliau pun untuk potong line orang... sebaliknya....bersama2 dengan kami semua tunggu no giliran untuk ke kaunter nak beli tiket train.....

Soooo...kalaulah si staff ni tadi berkasar macam tu dekat orang2 seperti itu...yang dia jugak tak kenal bahawa orang tu "somebody".... rasa2...apa tindakan Dato tu tadi...... sooo..be nice to everybody...tak kiralah dia tu siapa......miskin ke kaya ke....ternama ke.....tak ternama ke...cantik ke hodoh ke...bagilah layanan sama rata ok......

Senang je...kalau awak senyum sikit pun tak pe....sekurang2 nampak budi pekerti awak tu....

Kalau awak baik dengan orang.....orang akan baik dengan awak...tapiiii kalau awak buat sekupang dua je kat orang....orang pulak akan pandang awak tu 1 sen je tauuu......

Memang spoiled betoiii lah dia tuuu.....

Kaunter lain dok terjerit2 panggil pelanggan suruh beli tiket depe....yang awak tu just duduk je kat kaunter, tunggu orang datang tanya...tiket pkl 11 ada ke tak de....tiket pukul 1 ada ke tak de.... senang kan kerja uolls...tak payah cari customers.....customer yang cari uolls... sebab syarikat bas tu dah establish kan.... so...perlukah bersikap demikian [kadang2 yang menjatuhkan sesebuah syarikat tu.....orang2 yang mcm ni lah...... sebab kaunter hadapan...dia yang bawak nama syarikat tu.......-nampak tak kemarahan kakak.....]

Mana pulak budi bahasa awak....tak ada senyuman....tak tanya pun pelanggan yang datang ke kaunter awak.... dengan muka mencukanya.....lagiii orang beli tiket...bukan guna duit awak....cuma perlukan perkhidmatan awak je untuk tengokkan samaada tiket tu ada ke tidak pada masa tu..... Kalaulah boleh beli online memang dah lama beli dahh [keee memang ada.....saya je yang tak tauuu] tak payah nak hadap wajah awak dan perangai awak yang main bagi isyarat2 kepala tuu.....lepas ni datang kat dia...bagi isyarat kepala je.... mungkin bahasa itu yang dia faham kot........ehhh kan dah merepekkk......aishhhh....]


Satu lagi pengajaran buat diri saya..... =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Wednesday, May 4, 2016

DINNER DI MENATE TAMAN NIRWANA AMPANG

Masih cerita tentang makan makan. Memang tak habis2 menternak lemak.... bila berat badan dah naik kemain terkejut la apa la....padahal.....hehehee....[sambil tersenyum simpul].

Ini first time saya ke Me'nate nih.
Dulu pernah jadi viral pasal Me'nate nih....dan tak semena mena terus famous Restoran nih....itulah yang dikatakan dalam cabaran ada hikmahNya....=)))

Sebelum balik ke Ipoh, kakak saya ajak dinner di Me'nate Steak Hub, Taman Nirwana Ampang nih.
Rezeki jangan di tolak kan....so...jom kita terjah.



Saya singgah dulu ke rumah kakak saya....dapat jugaklah main dengan Adam bambambomm tu..... lepas tu kitaorang gerak sama2 ke Restoran ni yang tak jauh dari rumah kakak saya.

Restoran ni dah berpindah ke lot yang lebih besar... kakak dan abang ipar saya kata...lebih besar dan lebih teratur. Saya dan suami diam jelah...sebab tak pernah sampai pun.....hehehe...tapiii memang betul pun....tempatnya luas dan lapang je....dan selesa jugak...=)))

Kami serahkan pada yang pakar dalam daging2 ni....iaitu abang ipar saya.... abang ipar saya yang pergi order semua.....[Daging boleh pilih dari menu yang diberi atau dari dalam peti sejuk....kita pilih sendirilah kiranya nak daging macam mana.....sebab ada banyak pilihan daging...lupa pulak nak ambik gambo menunya] sebab abang ipar yang lebih arif ttg daging nih....hanya penggemar daging je tahu kesedapan daging tu nak masak macam mana dan sebagainya....

Nak masak cara:
rare
Medium
Medium well
Welldone
Too well done...

Abang ipar saya pilih Medium well... Selalu rare dan medium ni orang putih yang suka....kita lidah melayu ni lebih kepada medium well.... lebih juicy dan masak sikit..... ada jugak yang suka medium je.......welldone pulak macam jarang jugak yang suka...sebab terlalu masak....dan too well done macam terlalu sangat masaknya..... ermmm macam kita goreng je daging tu...ehhh..pepandai pulak.....Tak kisahlahkan....ikut selera memasing.....janji sedap....=)))

Air boleh refill beberapa puluh kali pun tak pe....ada banyak sangat2 pilihan air yang diberi...antaranya, air sirap...ice lemon tea...air bikarbonate....lemonate....nak kopi panas ke...nak air masak je pun ada.....semuanya ada.....nak campur2 kan pun boleh....hehehe...ikut suka hati korang je lah kan..... kat KL memang banyak restoran atau cafe yang boleh refill air nih....kat Ipoh macam susah nak dapat je.....kee ada....cuma saya je yang tak tahu.....ntahlah kan...

Belanja gambo budak domok bambambomm...dah banyak akal..... dia macam pelik je tgk orang yang ambik gambo dia nih....lama tak jumpa...lupa le tuuu.....ehehehe....tapiiii masih nak di dokong....asalkan ada yang sanggup nak angkat dia yang debab tu......



Sebelum makan...jom bergambo...hehehe..



Dengan kakak dan abang abang ipar....si guni beras pun ada......



Budak baik yang redha je apa yang acu dia nak buat kat dia....hehehe... Bila lagi lah nak merasa jaga si guni beras nih........



Ni kalau bawak turun naik tangga 2 kali....turun berat badan 5 kilo....ehehehe...



Ada 6 portion daging yang diletakkan di dalam satu pinggan yang besar.....ehhh suka pulak ada hidangan macam nih....daging tu dah siap dipotong potong lagi..... so..senang lah kan...tak kacau yang lain.... sesiapa yang perut kecik macam saya....[ehhh....] memang sesuai sangat lah hidangan macam ni....sebab ada ramai penyelamat yang boleh tolong habiskan.....hehehee...

Untuk buat hidangan macam ni...kita boleh request....tapiii selalunya.... staff yang akan bagi cadangan.....ikutlah.....tapii better kita sendiri yang cakap...sebab takut orang ramai...staff pun terlupa.....



Rasa steak ni....memang sangat2 lazat..... terasa jus jus nya yang menaikkan lagi keenakkan rasa daging nih....Makan steak dia macam tu je pun dah sedap.... tak payah sos pun tak pe....tapiiii steak ni didatangkan sekali dengan sos black pepper dan kentang putar yang sangat enak dan kacang panjang yang direbus...memang terbaikkk...

Ada lelemaknya yang ermmmm sangat2 sedap okeh.....wajib cuba....wajib. tauuuu...
[tetiba teringin pulakkk...adoyaiii.......hahahaaaa....]

Boleh refer di
facebook: Menate Steak Hub

Di Fb Menate Steak Hub ni ada disediakan no phone.... so.. better call dulu sebelum pergi sebab takut penuh....tapiii masa kitaorang pergi tu.....awal lagi....masa tu orang tak ramai lagi...tapiii masa nak balik tu....tau tau dah penuh je orang....ehhh...makan sampai tak sedar orang datang ramai.....ehehehe.....sabar je lah....

Boleh jugak refer Insta dia
instagram : menatesteakhub

Selain steak, ada bermacam hidangan lain yang disediakan....selain daging lembu.....ada jugak lamb.....so...ikut selera memasing...tak makan daging....ada juga menu lain.....

Yang pasti...sangat2 berpuas hati dengan menu yang dipilih....dan layanan yang baik jugak....

Recommended!!!

Wajib ke sini lgiii kalau saya ke KL.... tq to abang ipar dan kakak saya yang melayan kitaorang dan belanja kitaorang makan sampai buntat perut....masa on the way balik ke Ipoh...memang singgah untuk minum je.... dah tak larat dah nak makan....sebab kekenyangan...... apa2 pun memang terbaik..... =)))





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


Tuesday, May 3, 2016

BREAKFAST DI HARRODS CAFE KLCC

Saya pernah breakfast kat Harrods Cafe ni sebelum ni dan ini kali ke 2 abang saya ajak breakfast disini sebelum saya meneruskan perjalanan ke PJ untuk hari itu...
[entry sebelum ini : Ipoh-Pj-Kl-Ipoh ]

Saya bawak anak sedara saya Haikal naik sekali dgn kitaorang dan jumpa di KLCC.

Sampai serentak dengan kakak ipar dengan anak2 sedara yang lain...Abang saya turunkan kakak ipar kat depan2 Harrods Cafe tu.

Sekali, anak sedara saya Izzah datang kat saya bgitahu kat saya,
Tun Mahathir [Mantan PM] tengah breakfast kat luar cafe tu. Kakak ipar pun bgtahu benda yang sama.

Kitaorang ambik tempat kat dalam yang menampakkan Tun dengan partner nya tak silap saya Dato Malik Mydin.....bila tengok betul2.....memang betul lah....Tun makan dengan Dato Malik Mydin...perenang Selat Inggeris.

Dah order makanan semua, sekali kakak yang ambik order tu bagitahu kat kitaorang....selalunya lepas sarapan, memang akan ada je orang yang bergambar dengan Tun, tapiii kena tunggu sampai Tun habis sarapan.....[kakak tu dah kenal dengan abang dan kakak ipar saya....sebab dah jadi regular customer katanya....hehehe]

Eh...kakak tu macam faham2 jelah...memang anak2 sedara saya excited nak bergambar dengan Tun....ehhh...kata anak sedara...mak sedara pun beria jugakkk.....=)))



Sebelum2 ni...selalu order teh tarik dia....kali ni cuba kopi dan fresh milk dia....not bad jugak.... saya tak tahan minum teh tarik dia....berangin satu badan.....nampak sangat faktor usiaku yang dah semakin meningkat...... hehehe...



Semua pun order English Breakfast....namapun sarapan kan...nak order daging ke apa ke semuanya selepas pkl 11.00 pagi....saya mintak telur dia garing....boleh request rupanya....

Tapiii memang kekenyangan sampai ke petang dengan breakfast sebanyak ini.....yang roti tu siap tapau bawak balik dan hash-brown sekali ...haruslah tak habis kan.....hehehe...



Cup cake yang cute ni Oyyim yang punya......



Sempat luangkan masa dengan anak2 sedara sebelum mereka balik ke hostel...



Dengan teman sebilik =))

Tak lama lepas tu...Tun dah habis makan....ingatkan Tun nak lalu ikut dalam cafe...rupanya beliau terus keluar ikut luar Cafe....

Anak sedara saya Haikal terus kejar Tun masa tu..... sambil bodyguard Tun tanya pada anak sedara...kenapa....? anak sedara terus cakap nak bergambar....dengan bantuan bodyguard yang seakan faham kehendak anak sedara saya tu.....at last...dapat jugak diaorang semua salam dengan Mantan PM kita Tun Dr Mahathir Mohamad. Sempat jugak Tun bertanyakan kami dari mana..... Dapat jugak saya menyelit bergambar sekali dengan Tun. Dengan selamba mamba nye..saya minta tolong Dato Malik ambikkan gambar kitaorang....[lepas habis bergambar baru perasan.....baru cakap kat diri sendiri....aku suruh Dato Malik yang ambikkan gambo....aiyoyoyo....nasiblah Dato tu sporting dan memahami....hehehe....tq Dato].



Tak pernah bayangkan yang kami akan bertemu dan bergambar dengan beliau....alhamdulillah.....

Selepas kitaorang bergambar, tetiba ramai yang datang untuk bergambar...dan Tun hanya tersenyum melayan permintaan orang ramai disekelilingnya yang ingin mengabadikan gambar kenangan bersamanya. Anak sedara siap request untuk berwelfie lagi dengan Tun.....sangat sporting.....bila tegok gambar welfie anak sedara....terus tersenyum2 kerang saya.....

Alhamdulillah...moment indah kami di Harrods Cafe bersama Mantan PM kita Tun Dr Mahathir Mohamad..=))


 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))