Wednesday, September 30, 2015

AIDILADHA 2015 - PART 2 - MITSUI PREMIUM OUTLET & KLIA2

Hye.... hari ni entry kedua tentang hari raya aidiladha di Enstek Nilai N9.

Pepagi lagi abang saya dah ajak saya, suami dan kakak saya keluar untuk cari sarapan. Niat dihati nak lah cari sarapan di kampung2 berhampiran. Katanya makanan kat sana semuanya sedap2...especially gulai lemak daging atau ayam salai nya....wahhh...memang tak sabar nak rasa.... tahu sedapp..sebab dulu makcik abang ipar saya [orang nogori] pernah teman saya masa mak dan abah pg haji...dan makcik tu masak sedap2 utk saya.....wahhh...dah lama tak rasa.....

Pergi lah ke tempat berkenaan yang abang dengan kakak ipar saya cakap sedap..........malangnya semua kedai tutup.....maklumlah kan.... masih lagii mood raya....termasuklah kitaorang nih....so..kiranya tak dapat la nak rasa....

At last.... pergi ke Mitsui Premium Outlet....cari breakfast kat sana.... wahhh..lepas breakfast...boleh la cuci2 mata kat outlet yang berkenaan.....

First...cari dulu kat kedai mana nak breakfast....as usual...abang saya adalah pelanggan tetap Coffee Beans...so...kitaorang masuk ke Coffee Beans...tgk2... makanan yang nak tu tak sampai lagiiii...loading lambat sikit...sebab mungkin jauh dari KL...heheheee..... terpaksa cari kedai lain.... kitaorang pergi ke MAD cafe dan breakfast kat sana.... sekali order dah rasa mcm makan tengah hari....ahahaha...ok la...yang penting sedap dan menyelerakan.





Ni selera abang saya



Nasi goreng kampung special selera en asben dan kakak ipar saya



spaghetti bolognese pilihan saya



Fish & chip pilihan kakak saya



ice lemon tea pilihan kitaorang



chocolate latte pilihan en asben



Ok...muka happy sebab perut dah kenyang.... hehehe

Lepas makan....macam biasa....tak kan nak terus balik kot... haruslah nak ronda2 dulu kat dalam Mitsui... menjejaki outlet yang ada kat dalam tu....dah jalan sana sini....... masuk macam2 outlet.... dan semua outlet dah dibuka....Dulu masa first time datang...byk outlet yang tak bukak lagi.....



Misi mencari barang2 pun bermula....hehehe
 


Pelbagai outlet ada....selalunya, hari kerja [mcm hari kitaorang pg nih hari Jumaat] memang tak ramai orang. Kebiasaannya kalau ada additional discount semua tu...diaorang buat hari sabtu dan ahad. Masa tu...memang beraturlah kalau nak masuk outlet dia..... kena bersabar je lah menunggu ya....
 




Harus masuk ke outlet favorite.... clarks.... memang ada sales.... sekali nampak kasut ada harga rm100...memang murah...tapii tak ada size la pulak.... kebanyakkan harga kasut....start dari rm180 mcm tu...paling murah utk yg clearance stock punya RM100 mcm tu...kakak saya beli utk kasut kanak2 price start dari RM50....ehh..boleh sangat lah....

Nak kata best macam kat Hong Kong semua tu...tak lah kot....[bila dah explore la...] tapiii boleh dikatakan semua brand yang memang dia jual murah..... ok ok je lah..... selalunya....kita as customer...akan pergi ke brand yang kita suke....then...baru boleh compare harga.... yang penting...harga dia murah lah dari butik..... ada hari2 tertentu....akan ada additional discount 10-30% macam tu...ok lah kan...kalau kita berkehendak barang tu.....haruslah seronok....hehehe...

Bila dah masuk kedai akemi...kebetulan memang diaorang tgh sales....tak pasal2 memborong bantal tilam semua kat situ....ayoyoyooo.....



murah2 semuanya..... ehhh tetiba memborong segala bantal semua ni.... tinggal dulu kat rumah abang saya....=))



Gaya tu harus ada...... ahahahaa...sabar je lah en asben nih....

Lepas tu terus abang saya ajak balik..... sebab nak kejar masa solat jumaat.

Sempat jugaklah abang saya beli gulai lemak daging salai kat kedai mana ntah lah kan....dan merasa jugak lah saya gulai lomak orang nogori.....wahhhh sedapnya.....kitaorang lunch dengan berseleranya.....en suami tegur....ehhh...bukan tadi dah makan banyak ke.....upppssss...[sambil tutup mulut.....ahahahaaaa..... sebab dia tak ambik lunch..... dah kenyang katanya.....manakala isteri sibuk nak menternak lemak....hehehe]

Petang tu... kebetulan kakak saya nak celebrate birthday anak dia Errissa.... nak cari kek...dan kebetulan abang saya nak bawak kitaorang ni meronda ke KLIA 2.... saja cuci2 mata.... sambil menyelam..sambil minum air....kebetulan kat sana ada kiosk baskin robbin...so...cari terus kat sana lah...



Ramai orang nak naik kapal terbang.... dan ramai yang baru lepas turun dari kapal terbang. Yang kitaorang ni tolong meramaikan lagi.....eheheee....





Singgah kiosk coklat.....macam2 jenis coklat ada....tak beli pun....just jamu mata.....kat Mitsui ada satu outlet jual pakaian kanak2....tak ingat apa nama outlet tu.... tapiii....kat dalam tu jugak ada jual macam2 jenis coklat.....hmmm....harga dia jauh lebih murah dari di sini...... tapiii saya bukan penggemar coklat..... so...tak payah nak fikir banyak..... tgk2 je lahh....

Sempat la masuk ke toy r us untuk cari hadiah Errissa... abang dgn kakak ipar saya pun cari hadiah sekali utk Errissa... dah pusing2 KLIA2 yang besar tu.....tak la pusing habis....sebab dah tuju ke Baskin Robins...dah pilih dah kek yang berkenan di hati.....abang saya beli satu kek utk Oyyim dan kakak saya beli satu kek utk Errissa....kebetulan nak sambut sekali....dan kebetulannya...dua orang ni sangat karib.....hehehe....

Dah penat berjalan.....kitaorang hi tea kat Coffee Beans..... sambil sembang2.... katanya malam ni nak buat bbq lagi...tapii kali ni nak buat burger ramli....kata abang saya....dan habiskan balance daging2 yang ada.....

Sambil bbq sambil celebrate birthday anak sedara.. ok la tu...



hi-tea di sini dengan mak



sambil makan muffin



ni hidangan baru......Orange Cranberry Scone.... memang sedap rasa dia....blh try....

Balik tu...saya, en suami dan anak2 sedara perempuan pun salin baju dan ambik gambar raya.... ahahahaa...mood raya masih tebal lagiii..... ambik gambar sana sini.....dan yang penting semuanya sporting.... anak2 sedara lelaki....dah pergi memancing kat Awani ikut asben kakak saya....ahahaha....nasiblah....bila depe balik.....memang semuanya bengang je kannn.......nak suruh sarung balik baju...memang tak lahhhh......=))))



ala-ala je......ahahahaa...







dengan budak bam bam.....



















Abang saya dok sebokkk prepare utk bbq malam nih.... semuanya dia buat sendiri....adik dia dok sebok posing sana sini.....ampun....ampun.....ahahahaaa......

Lepas maghrib...semua dah ready utk bbq dan birthday party [yang tak berapa nak party sangat lah kan......ahahahaaa....]



Kita sambung esok k.....




Terima kasih kerana membaca entry ini =))
 
 

Tuesday, September 29, 2015

AIDILADHA 2015 - PART 1 - PJ - ENSTEK - BBQ

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Wahhhh dah hampir 2 minggu tak menjengguk blog....sibuk dengan segala bagai tempahan quilling dan kerja....Alhamdulillah....untuk tempahan quilling bulan September....dah disiapkan dengan jayanya... InshaaAllah...ada kelainan pada tempahan kali nih...nanti saya akan kongsikan di entry yang akan datang.

Rasanya belum terlambat untuk saya mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
Semoga kita semua senantiasa berada dalam dakapan kasih sayang Ilahi dan dalam perlindunganNya.... Aminn...

Alhamdulillah...apa yang dirancang segalanya berjalan dengan lancar.

Memang dari awal lagi...kami sekeluarga plan nak beraya di rumah abang di Bandar Enstek Nilai, Negeri 9. Udah jadi orang nogori la pulak abang saya tu....hehehe...

Mak dan abah awal2 dah ke rumah abang saya.....

Tapi gathering kali nih..salah sorang dari kakak saya tak dapat nak join sebab en suaminya tak dapat cuti...biasalah...kerja bank...memang susah sikit nak cuti....maka bekorbanlah kakak saya beraya di Teluk Intan sambil melihat gambar2 yang kami whatsapp kat family group.....hehehe....

Sementelah dah plan nya nak beraya ke arah sana..... maka, saya dan en suami pun plan la jugak nak singgah ke rumah mertua saya pada hari raya tu.... dan terus ke Enstek....sebab abang saya nak adakan bbq pada sebelah malam tu.... kiranya....nak gathering sekeluarga sambil ber bbq.

Oleh kerana en suami saya berpuasa sunat hari Arafah pada hari rabu tu....dan nak jadikan cerita dia pening la pulak sebelah petang tu....maka...terpaksalah balik rumah mertua saya pagi hari raya tu....kalau tak malam tu jugak nak calooo dari Ipoh ke PJ.... Nampaknya tak ada rezeki kat situ.

Kitaorang bergerak dari Ipoh pukul 9 pagi selepas en suami dah selesai uruskan anak2 berbulu.... dan sampai ke PJ dah dekat tengah hari. Kebetulan mertua saya ada buat korban seekor lembu, di masjid Cheras, dan diaorang ada di masjid sampai tengah hari, maka en suami pun bawak kereta santai je lah.... elok sampai....mama dah ada kat rumah tgh tunggu kitaorang....yeay.....

Ya Allah...mama masak rendang ayam sekuali besauuu untuk kitaorang...katanya dah lama tak masak rendang.....sekali buat banyak2...sehari suntuk masak.....katanya masak special untuk anak menantu.....hehehee....kitaorang makan rendang dan lemang dengan agak berseleranya.....hehehe.... siap tapau bawak balik lagi.....

Lepas sembang2 dengan mama dan pakcik.... mama ajak en suami ke Masjid kat Cheras untuk ambik daging korban.
Mama dapat lebih kurang dalam 10-14 kilo daging korban...tak silap saya lah...

Lepas tu terus mama ajak pg minum2 kat Jaya Mall PJ. Dah sampai ke sana....saya pun carilah bahan2 nak buat agar2 cendol untuk mama dan pakcik..

Kitaorang minum kat Starbuck sambil bersembang2...bergelak ketawa....lama la jugak..... lepas tu baru teringat daging ada kat dalam kete.....hehehe...terus balik...

Saya terus masak agar2 cendol sambil mama teman saya kat dapur...sambil sembang2 dengan mama.... katanya lenkali kalau datang KL...nak ajak kitaorang pergi ke rumah lagisatu kat Sentul...katanya rumah tu dah fully furnish..... InshaaAllah..... kalau ada rezeki...boleh la ke sana.....

Selesai masak agar2...en suami terus suruh saya bersiap sebab kitaorang kena gerak ke Nilai....hari pun dah agak lewat.

Tapiii...sebelum balik....saya cakap kat mama nak ambik gambar sekeluarga...kecuali abang ipar dengan keluarganya...diaorang tak balik..... so..kami berempat orang je lah.....mujur la balik...kalau tak harus mama bosan....katanya kak Sharon dengan anak2nya balik esok [Jumaat].... memang tak ada rezeki nak jumpa lah nampak gayanya.....yelah..nak berulang alik..Nilai ke PJ...PJ ke Nilai...memang en suami tak nak lah.....selalunya bila stay kat kl....memang hari2 boleh berulang alik ke PJ.....



mama & me

mak & anak
sama-sama sporting =))

Dah ambik gambar semua....tetiba rasa sedih pulak nak tinggalkan mama dengan pakcik.... Dalam pukul 6.30 petang, kitaorang gerak ke Enstek, rumah abang saya.

Memang tak pernah drive sampai ke Nilai.....melainkan abang saya yang bawak kitaorang.
Ikut arah ke KLIA jelah..sebab rumah abang saya dekat sangat dengan KLIA dan Mitsui.

Alhamdulillah....dengan jasa baik en google map yang dah upgrade service dia...akhirnya kami sampai ke rumah abang saya di Bandar Enstek dengan jayanya...sampai ke pintu pagar rumah abg saya en google map bawak.....ahahaha....

Tengah dalam perjalanan tu berkali2 mak dengan abang dengan anak sedara call...tanya kat mana...kat mana...haishhhhh.....diaorang mengusik saya dengan en suami kata bbq dah habis.....mesti sampai2 terus tido je..perut dah kenyang katanya....sabar je lah.... dengan nada selamba mamba saya......saya just cakap...ok la....tak pe....habis pun tak pe....ahahaha.....dalam hati tuhan je tahu betapa geramnya saya.....sabar je lahhh.......apasal tak tunggu.....sangat lahhh......[sambil buat muka selamba kat en suami.......]

Elok je kitaorang sampai...semua adik beradik, anak saudara semua dan sorang sepupu saya tengah tunggu kitaorang dan terus start membakar daging, ayam, kambing, jagung dan tomato..... [hahahaaa...kannn...... mesti tunggu princess sampai baru boleh mula........perasan nak mam kannn.....] wahhh meriah dan happening sangat.... sambil makan...sambil bersembang....sambil bergurau senda.......

Rendang - abang dengan kakak ipar yang masak.....

semuanya dah ready utk dibakar....

Sepupu aka chef utk malam nih...

hungry boys....hehehehe

rendang ayam mak mertua menjadi hidangan juga utk malam tu....tq mama =))

baby Adam bam bam bam....


keluarga kakak sulung saya

harus ada gambar makcik nih.....hehehe

Lewat malam baru habis ber bbq....lepas tu sesi bersembang2 dengan adik beradik dan emak saya di ruang porch rumah abang saya sambil menikmati suasana malam yang sangat mempesonakan....eheheheee...

Alhamdulillah.... rasanya raya haji ni lah baru rasa nikmat berhari raya....sebabnya.... raya aidilfitri lepas.... saya tak berapa sihat....dan tak sentuh pun baju raya sedondon dengan en suami....hehehe... lagiii....macam2 perkara berlaku....


Esok ada agenda lain yang dah abang saya plan untuk kitaorang....so... esok saya sambung cerita lagi....hehehe....




Nota kaki:
Kemain ada part by part....ahahaha.... alhamdulillah....sebab setiap kali ada family gathering....mesti akan rasa sangat seronok dan banyak kisahnya...... =)))










Terima kasih kerana membaca entry ini =))


Friday, September 4, 2015

PERKONGSIAN

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Salam Jumuah mubarakah.

Jom kita baca surah al-kahfi =))

Hari ni nak berkongsi sesuatu yang indah sebagai pengajaran dan peringatan kepada diri sendiri dan mungkin juga sahabat yang membaca.

Pernah tak pada satu-satu masa....bila kita menyoal sesuatu perkara di dalam hati tentang agama Allah atau sesuatu hukum... Allah menjawabnya di dalam al-quranNya. Maksudnya Allah memberi jawapan itu kepada kita melalui pembacaan kita di dalam al-quran dengan maksudnya yang disoal tadi secara tak sengaja.

Saya rasa ramai yang pernah mengalaminya....dan PASTI bagi sesiapa yang mengalaminya....akan terus merasa sebak, insaf dan syukur serta pelbagai lagi perasaan yang tak mampu nak digambarkan.

Sebenarnya...hampir setiap hari...terasa sangat rindu untuk menjejaki kota Haramain....setiap detik berada di sana menjadi memori yang sangat indah untuk saya....kadangkala...bila mengingati....air mata pasti akan hadir....kalau dulu...saya selalu soalkan..kenapa ye...bila orang dah pergi Mekkah...mesti akan rindu nak ke sana kembali......dan sekarang.....perasaan itulah yang sedang saya alami....

Semoga Allah menjemput saya dan keluarga kembali ke kota yang penuh kedamaian itu.....aminn...

Disana... diri akan terasa sangat dekat denganNya. Seolah....setiap permintaan itu di makbulkan sekejap itu juga. Contoh.... saya mohon agar Allah memberi dan membuka ruang untuk saya dan mak bersolat menampakkan kaabah di satu saf yang penuh, sekelip mata Allah hadirkan seorang hamba Allah...lalu memanggil saya dan mak untuk duduk di sebelahnya dimana ruangnya memang cukup utk saya dan mak.

Subhanallah.... permintaan demi permintaan saya di makbulkan ketika berada disana...sehingga tak tahu bagaimana nak ungkapkan betapa bersyukurnya saya......dan disetiap masa.....memang diri terasa begitu hampir denganNya....hati senantiasa tenang dan redha. Disana...saya merasakan setiap urusan itu dipermudahkan....saya tak nampak apa-apa kekurangan walaupun sebesar zarah....itulah hakikatnya....sebab...dari awal...saya mohon pada Allah, agar memperlihatkan kepada saya setiap apa yang dipandang oleh pandangan mata saya di sana....semuanya indah. Subhanallah...itulah hakikatnya.....='))

Disini, kita kembali kepada tugasan kita. Kesibukkan menguruskan hal2 duniawi kadang-kadang membuatkan kita terlewat untuk solat, kalau nak solat pun nak cepat2 habis...sebab kejar masa. Ada ketika langsung tak menyentuh Al-Quran pun sebab dah penat bekerja sehari suntuk. Solat pun kat hujung waktu, kadang-kadang tak sempat nak berdoa pun. Bila dah sedih atau dalam kesusahan baru nak ingat Allah.....
Itulah realitinya. Saya mengakui kekurangan diri itu sehingga kita merasa sangat jauh dengan Allah.

Ada ketika, bila kita membaca kalam Ilahi...kita kadang-kadang baca..tetapi tidak memahaminya.
Alhamdulillah...mungkin dah sedar dengan kesilapan diri, saya cuba meluangkan masa dan mendisiplinkan diri...selesai solat maghrib atau isya' terus baca al-quran.....dapat baca beberapa baris pun jadilah..... Sekarang nih saya baca tafsir, bagi memahami apa yang saya baca. Itupun kadang-kadang baca dan faham maksud tetapi tak mendalaminya.... betapa lemahnya saya sebagai hambaNya......

Entah kenapa... ketika membaca surah Taha سورة طه
Seperti yang saya katakan tadi..membaca hanya sekadar membaca tetapi tidak memahami walaupun selepas membaca maksud dari satu ayat ke ayat seterusnya.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ َ

طٰهٰ َ
ما أَنْزَلْنا عَلَيْكَ الْقُرْآنَ لِتَشْقى‏ َ
2. Kami tidak menurunkan Al-Qur’an ini kepadamu agar kamu menjadi susah;

إِلاَّ تَذْكِرَةً لِمَنْ يَخْشى
3. tetapi sebagai peringatan bagi orang yang takut (kepada Allah)

تَنْزيلاً مِمَّنْ خَلَقَ الْأَرْضَ وَ السَّماواتِ الْعُلى‏ َ
4. yaitu diturunkan dari Allah yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi

الرَّحْمٰنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوى‏ َ
5. (Yaitu) Tuhan Yang Maha Pengasih, yang bersemayam di atas ‘Arasy.

لَهُ ما فِي السَّماواتِ وَما فِي الْأَرْضِ وَما بَيْنَهُما وَما تَحْتَ الثَّرى‏
6. Kepunyaan-Nya-lah semua yang ada di langit dan di bumi, serta semua yang di antara keduanya dan semua yang tersembunyi di bawah tanah.

وَ إِنْ تَجْهَرْ بِالْقَوْلِ فَإِنَّهُ يَعْلَمُ السِّرَّ وَ أَخْفى‏
7. Dan jika kamu mengeraskan ucapanmu, maka sesungguhnya Dia mengetahui rahsia dan yang lebih tersembunyi

ٱللهُ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ لَهُ الْأَسْماءُ الْحُسْنى‏ َ
8. Dialah Allah, tidak ada Tuhan melainkan Dia, Dia mempunyai al-Asmâ’ al-Husnâ (nama-nama yang terbaik).

Sehinggalah ke ayat 113, tiba-tiba hati saya terdetik...
[selalunya....memang suka menyoal sendiri di dalam hati......manusia tu penuh dengan kelemahan.....nak tahu jawapan tu segerakan......itulah realitinya.....]

Soalan saya di dalam hati: Bagaimana Nabi Muhammad saw menerima wahyu daripada Malaikat Jibril dan bagaimana Nabi boleh menghafal senaskah al-quran nih.....

[Ya Allah....sampai kesitu sekali persoalan di naluri saya sedangkan saya bukan tak tahu.... Setiap nabi diberi mukjizat oleh Allah...jadinya tidak mustahil seorang Nabi yang diangkat sebagai kekasihNya dapat menghafaz Al-Quran..... tiada yang mustahil ttg kekuasaan Allah......]
saya baca ayat seterusnya....dan beberapa saat, Allah menjawab persoalan saya.....subhanallah....



Subhanallah.... Allah menjawab persoalan yang bermain di sudut hati dan naluri saya. Penjelasan dengan ayat dan tafsirnya seolah membuatkan saya rasa terlalu dekat dengan Nya.... Ye... tiada yang paling hampir dengan kita kecuali Allah.....
Terus saya sujud syukur....

Syukur kerana tiada benda lain yang memberi jawapan yang mungkin akan menyimpang akidah saya.... betapa Allah menyayangi hamba-hambaNya..... DIA mendengar setiap apa yang kita fikirkan...Sebenarnya tiba-tiba sahaja persoalan tu hadir...saya sendiri macam pelik.... namun .....itulah cara Allah menghapuskan kesedihan saya sebenarnya..... kerinduan untuk merasai nikmat seperti itu akhirnya terlerai juga dengan hanya satu persoalan dan sepotong ayat..... [hmmm....kesat air mata jap....]

Dan perkara yang sama berulang-ulang selepas itu...dimana setiap persoalan saya dijawab dengan ayat2 suciNya....alhamdulillah.....sebenarnya saya rasa nikmat sangat...... tak tahu nak ungkapkan macam mana..... lepas satu per satu persoalan saya terjawab.....saya terus bgtahu en suami saya sambil menitik nitik air mata saya.... sehingga en suami usap kepala saya..... yeee....saya rindu untuk menghadapi situasi itu......walaupun masih belum ada peluang lagi untuk ke sana.....perasaan yang sama yang saya alami disana...Allah berikannya kepada saya disini......alhamdulillah.

Benarlah....senantiasalah berpandukan kepada al-quran dan sunnah..... InshaaAllah hidup kita akan selari pada jalan yang benar....


Syukur juga....[mungkin saya tidak pernah cerita di blog ini].....
Allah hadirkan seorang insan untuk memberi panduan kepada kami suami dan isteri pada bulan ramadhan yang lepas. Mungkin sebelum tu saya dan suami pernah berniat, untuk solat sunat tarawih di masjid2 yang berbeza...nak menikmati keadaan solat sunat terawih pada imam yang berbeza di berlainan masjid. Alhamdulillah...ianya dimakbulkan Allah...walaupun di pengakhiran Ramadhan itu keadaan kesihatan saya terganggu.........namun tetap bersyukur...sekurang2 nya....saya dan suami dapat merealisasikan hajat yang terpendam.

Selain nak bersolat di masjid yang berbeza, saya dan suami juga berhajat nak sedaya upaya menggandakan jariah. Tapiii bagaimana?

Itulah Allah hadirkan seorang insan untuk memudahkan urusan kami....walaupun berhubung melalui alam maya....namun caranya sangat berkesan....bagaimana......kita amalkanlah #tamakpahala inshaaAllah.......dengan cara bagaimanapun.....tapiii niat kita ikhlas.....Allah akan mudahkan segalanya....bukan hanya dilakukan pada bulan ramadhan sahaja..... di bulan2 yang lain pun kita boleh lakukan..... yang penting niat kita ikhlas. Alhamdulillah.


p/s: Tujuan bercerita bukan untuk menabur riak.... sebaliknya...ambillah walau satu ungkapan sekalipun sebagai pendorong untuk kita melakukan kebaikkan.... bila kita ingat Allah...maka Allah akan berlipat kali ganda akan berada hampir dengan kita..... bila kita berniat sesuatu yang baik.....InshaaAllah....Allah akan permudahkan segalanya..... yang baik kita kongsikan bersama ya..... =)))







Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Thursday, September 3, 2015

PERBARISAN HARI KEMERDEKAAN

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Dah 3 hari berlalu hari kemerdekaan yang ke 58, baru hari ni sempat nak post entry nih.

Bersemangat saya dan en suami untuk melihat sambutan hari kemerdekaan di Dataran KTM Ipoh.
Ni first time saya tgk sambutan hari kemerdekaan sekali dengan perbarisan. Rasa jakun sekejap..... =))

Malam tu...janji dengan anak saudara saya Zara..nak bawa dia sekali utk tengok sambutan hari kemerdekaan ni.



seawal pagi dah ramai orang....=))

Seawal jam 7.30 pagi, kitaorang dah sampai ke dataran. Tengok orang dah ramai menunggu dengan sabarnya. Mana yang datang awal, dapatlah duduk di bahagian hadapan....bangku disediakan. Disebabkan kitaorang ni datang lambat, maka berdirilah di mana2 tempat yang disediakan.... ehh...tak kisahlah...asalkan dapat tengok perbarisan tu dengan jelas.



KAMI bertiga



semangat nak kibarkan Jalur Gemilang



disetiap tempat ada pasukan perubatan nih....
manalah tahu...dalam kesesakan orang ramai ni...ada yang pitam ke....

Majlis sambutan hari kemerdekaan dimulakan tepat jam 8.15 pagi setelah ketibaan Sultan Perak.
Ada beberapa persembahan yang disediakan. Memang dapat tgk sipi2 jelahkan...sebab duduk jauh sikit dari pentas utama.

Dah habis persembahan2 semua tu, majlis diteruskan dengan perbarisan.
Wah....ni lah yang saya tunggu2....

Pertama, pergi sebab tak pernah tengok sambutan secara live....asyik dok tgk kat tv je kan....
kedua, pergi tu sebab nak bagi sokongan kat kawan2 saya yang masuk pertandingan dalam perbarisan kawad kaki.

Memula, perbarisan pancaragam daripada sekolah. Seterusnya perbarisan dari jabatan2 kerajaan. Dan masa tulah kawan2 saya yang mewakili daerah dok berhenti betul2 kat depan kitaorang.

Wahh...tengok wajah sorang2 serious betul. Saya dok panggil kawan2 saya yang dekat dengan saya...memang tak lah diaorang nak pandang kan....tak pe tak pe....janji saya bagi semangat kat diaorang.

Tak lama lepas tu, en suami ajak balik. Sebab dah lama sangat berdiri....kaki saya pun dah sakit... so..kitaorang jalan sikit sambil tengok perbarisan. So...dapatlah tengok kesemua kontijen2 dari badan2 kerajaan, sekolah dan pelbagai agensi2 yang terlibat.

Semuanya menarik perhatian yang hadir.

Alhamdulillah......Kontijen yang mewakili daerah Kinta berjaya mengekalkan kejuaraannya untuk tahun ini. Seperti tahun lepas, mereka juga juara.... Tahniah!!!

Ramai juga kawan2 saya masuk dalam perbarisan ni yang mewakili jabatan masing-masing. Dan secara tak sengaja juga, saya ternampak sepupu saya pun terlibat sama dalam perbarisan nih.....sempat jugak panggil2 nama dia...tapiii disebabkan depan belakang bising dengan bunyi pancaragam daripada sekolah yang terlibat, haruslah dia tak dengar saya panggil dia. At last, bila en suami saya check in dalam Fb...dia ada komen....tanya samaada saya nampak dia ke tidak....hehehe....

Itulah pengalaman pertama saya untuk tengok sendiri secara live sambutan hari kemerdekaan dan perbarisan. Kalau dulu masa kecil, mak dan abah setiap tahun akan bawa kitaorang adik beradik tengok kereta berhias kat pekan Ipoh....best betul masa tu tgk hiasan2 dengan pelbagai bentuk yang menarik dan cantik, satu per satu akan keluar dan berjalan secara perlahan mewakili jabatan masing2 dengan kereta berhias mereka. Selalu nya buat di waktu malam lah...sebab boleh nampak kecantikan hiasan lampu2 tu.....adoyaiii...kan dah teringat balik.... kenangan sangat.....hehehe...

Ok...ni gambar2 yang sempat saya ambil...



Pasukan Angkatan Tentera Malaysia.



Pancaragam daripada Pasukan Angkatan Tentera Malaysia



Inilah pasukan kontijen yang mewakili Jabatan saya



Pahlawan2 hebat



Seiring dan sekata =))



Antara kontijen favorite saya....Askar.....nampak sangat unik.





Pakcik nih masih bersemangat mengayuh basikal. Ni posmen dolu dolu nih....
Posto...posto.... =))





Dari Kinta Riverfront
Ehhh...kat Ipoh pun ada i-city jugak tauuu....



Basikal-basikal ini, adalah tarikan utama bagi pengunjung yang mengunjungi Kinta Riverfront nih aka i-city Ipoh nih...

Saya pun tak berpeluang nak naik benda nih lagii....Tunggulah bila ada masa terluang nanti....akan ku naik jugak basikal seperti nih....hehehe



Daripada persatuan berbasikal.
Tayar basikal tu besar...dah macam tayar motor =))



Daripada Persatuan motor2 kuasa tinggi...
Ramai sangat yang menyertai perarakan nih.... menarik sangat



Mungkin daripada persatuan motor2 lama...menarik jugakkk =))



Pos Malaysia dengan motorsikal yang baru



Askar pun ada motor jugak kee....baru ni saya tahu....hijau jugak kan....hehehe







Tahniah kepada kontijen Kinta!!


Selamat menyambut Hari Merdeka ke 58


#SehatiSejiwa =))





Terima kasih kerana membaca entry ini =))