Thursday, November 19, 2015

QUILLING BOOKMARK - TEMPAHAN

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni sekali lagi nak share pasal quilling saya..
Tapiii kali ni quilling bookmark.

Yang ni tempahan daripada adik2 comel....hehehee..
Memang kena agak bertabah jugaklah nak menyiapkan tempahan bookmark yang bermacam2 permintaannya.

Nak lady bird lah...nak rainbow la...nak bunga macam ini dan macam gitu....hehehe... tak pe lah...kita layankan aje permintaan adik2 nih ya...
Dan alhamdulillah...akhirnya....jadilah juga tempahan2 seperti yang diminta...

Hope adik2 tu semua berpuas hati......muaaahhh sikit.... sebab comel kan....hehehee...


bewarna warni....ehhh macam menarik pulakkk...heheheee....
buat sekali banyak...senang sikit....lepas tu terus lekat je...
Sebenarnya mmg plan nak buat banyak2...tapiii saya susah nak mencari masa....
terlalu limited..... tak pe...cuba sedaya yang termampu untuk memenuhi permintaan...InshaaAllah


Bookmark flower and lady bird yang dah nak hampir siap




quilling rainbow....ni agak mencabar sikit sebab nak kena cantumkan 7 color bagi menampakkan rainbow...dan...inilah yang paling banyak permintaannya.....


my lady bird...hehehe

paddle pop color....

Rainbow...


Bila sampai saja semua bookmark ni ke tangan adik2 tu.....semuanya happy dan alhamdulillah...mereka semua berpuas hati dengan hasil kerja tangan saya nih..... hilang segala mak nenek penat kakak......terus senyum simpul.....hehehee....








Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



























Wednesday, November 18, 2015

HANTAR ANAK SAUDARA KE UPSI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari Ahad lepas, setelah hampir sebulan lebih anak sedara yang sulung bercuti semester, akhirnya dia kena balik semula ke campus. Kali ni....saya dan en suami kena hantar dia...sebab nak bawak barang2 dia.... mama dengan ayah dia...iaitu...kakak dengan abang ipar saya melancong ke Istanbul, Turki...makanya...saya dan en suami mengambil tanggungjawab tu untuk hantar anak saudara ke UPSI.

Disebabkan encik tu baru je dapat lesen memandu...makanya...en suami dengan penuh kepercayaan...menyerahkan kunci kereta pada dia dan suruh encik tu bawak sampai ke UPSI...

Kebetulan, highway memang banyak kete.... saya pun tak teringat....orang banyak balik setelah seminggu cuti deepavali.... adoyaiii...sepanjang jalan tu...memang tak senang duduk makcik dibuatnya.....hahahaa...al maklumlah kan..... takutlah apa2 jadi...naya pulak nak menjawab dengan mama ayah dia....dah la depe lambat lagi nak balik......huhuhu.... Tapiii kalau tak biasakan....bila lagi nak mahirnya..... so...kita tabahkan hati...bagi je lah dia bawak......

Alhamdulillah.....akhirnya kami sampai ke UPSI.... lepas nafas lega makcik....... hahahahahaaa....

Encik tu dah angkat barang2 dia masuk ke bilik.... tak lama lepas tu kitaorang gerak balik ke Ipoh.... makcik pulak teremosi.....rasa sunyi pulak bila encik tu dah masuk belajar semula...kalau tak.... ada je orang yang akan ke dapur masak itu dan ini......huhuhuuu....


En driver yang tegunnn je bawak kete....hahaha...concentrate sgt....
Bila mata tgk kiri kanan...depan belakang.... dengan tangan2 dia sekali bawak steering kiri kanan....ahahaha...sabar je lah.... first time bawak ke highway...nanti kita bagi dia peluang bawak lagi dan lagi....hehehe...


Semoga anak saudara saya tu terus berjaya mencapai impiannya....InshaaAllah...









Terima kasih kerana membaca entry ini =))







Tuesday, November 17, 2015

QUILLING FRAME

Assalamualaikum dan salam kasih sayang.


Hari ni nak start buat entry untuk hobi saya iaitu buat quilling lah kan....
Saya dapat tempahan quilling ni dari sahabat alam maya yang nak jadikan frame ni sebagai hadiah anniversary katanya.

Mungkin mahukan kelainan..
Maka terhasilnya 2 frame seperti permintaan beliau.

Saiz frame: 4R
Frame color: Black
Quilling color: Pink & Purple
[color request dr customer]



Sebenarnya, saya beli frame kosong ni daripada kedai....so...stock nya sangatlah limited. Design nya juga berubah ubah.... selalunya, saya akan beli dalam kuantiti yang banyak.... dan selalunya akan habis sebab tempahan masuk untuk frame akan lebih dari 2 untuk sorang customer.....
lebih2 lagi kalau musim cuti persekolahan....
sebab ramai dikalangan customer saya nak bagi utk hadiah kawin sahabat dan saudara mara mereka........
macam rare pulak kannn [pada saya lah] sebab selalu orang bagi pinggan mangkuk...periuk..kipas dan lain2...tapiii kebanyakkan customer saya nak bagi sebagai hadiah kahwin...letak gambar perkahwinan gituuu....ehehehee...alhamdulillah....

Jujurnya...memang stock frame yang sebelum2 nih memang dah habis....
bila tanya pada seller tu....memang dah tak keluar dah design tu....
Jadinya...terpaksalah beli yang plain kosong macam nih....
Kualiti tetap akan saya utamakan.....
Bila dah bagitahu pada customer....
mujurlah mereka faham....dan ni frame yang terkini.....
tapiiii ni pun dah kehabisan stock..... heheheee...

Penyudah kepada kesudahannya..... saya wajibbbbb tempah di kedai frame....
sementelah.... tempahan bertalu2 masuk...alhamdulillah....

Nanti saya akan share kan satu demi satu frame yang terkini tempahan di kedai frame...nasiblah kakak kedai frame tu baikkkk sangat2.... memahami kehendak saya yang sangat2 cerewet ini....hehehe....
yang tu saya akan share kan kemudian ok....


Atas permintaan customer saya ni yang sukakan combination color pink dan purple
dan beliau minta untuk di serikan pula dengan lady bird di 2 penjuru frame.


penggunaan gam juga penting untuk lekatkan quilling saya ni kat frame nih....sebab kalau guna gum biasa....memang dia tercabut....syukur sangat2....masa tercabut tu..... frame ni masih di tangan saya....kalau dah sampai kepada customer..memang masalah jadinya.....

So..langkah yang saya ambik...... saya buat semula quilling saya [semuanya]....saya tak gum balik.....takut yang bekas gum tu akan menyebabkan quilling bunga2 tu tercabut balik...... kita ambik langkah selamat..... buat balik dan gam ke frame kayu nih dengan menggunakan gum kayu.....ok..bau dia sangat tak boleh bla.... tapii janji kuat...dah kira ok...saya cuba nak bukak pun dia melekat kuat.....harap...janganlah tercabut.....
Itu antara cabarannya gamaknya.....hehehee....
At least ini pengalaman saya..... lepas nih saya dah tahu dan lebih berhati2....InshaaAllah.



Frame kedua
Size: 4R
Frame Color: Black
Quilling Color: Blue and light pink
[juga request dari customer itu sendiri]


Ini hasil yang kedua yang ditempah oleh customer saya tu... Tak tahulah yang mana satu nak bagi suami dan mana satu untuk mereka berdua....janjinya...kedua2nya saya buat dengan penuh kasih sayang....
hehehee....

Untuk hiasan tepi frame.... yang kedua nih...customer saya pilih butterfly..
Katanya warna kegemarannya adalah putih.... so..saya combine kan color putih dengan 2 color utama yang dipilihnya untuk dijadikan hiasan bucu frame ni.... harap customer saya ni berpuas hati...InshaaAllah





Untuk kedua-kedua frame ni....saya datangkan sekali dengan kotak.
Kalau ikutkan...frame ni tak ada kotak dia.....so...kenalah saya belikan pula kotak lain untuk mencantikkan lagi pemberian kan....almaklumlah...saya ni cerewet sikit orang nya....selalu meletakkan diri kat tempat orang yang nak tempah tu.....hehehee...

Apa-apa pun harap my lovely customer saya ni berpuas hati....
Mana yang terkurang...saya dahului dengan permohonan maaf saya ya....
Terima kasih kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk menghasilkan
quilling frame ni untuk hadiah istimewa sempena anniversary awak bln 12 nih.....








Terima kasih kerana membaca entry ini =)))









Friday, November 13, 2015

MENERIMA NASIHAT

Assalammualaikum dan salam kasih sayang...
salam jumu'ah mubarakah.
Semoga hari2 kita disinari dengan barakah Ilahi....InshaaAllah.
Jom baca surah Al-Kahfi...InshaaAllah..manfaatnya untuk kita =))

Bila Allah datangkan seseorang kepada kita untuk menasihati kita....
sedarilah bahawa...itulah petunjuk kepada kita untuk kita mengubah yang tak baik kepada baik..
.yang salah kepada betul....

Ada ketika.... manusia sukar menerima nasihat.
Bila kita boleh menegur orang yang membuat kesilapan....
maka....kita juga harus boleh menerima teguran di atas kesilapan kita.
Itulah yang dikatakan.... nasihat menasihati membawa kebaikkan dan kemuafakatan...
Semua manusia PASTI akan melakukan kesilapan...
Kita bukan manusia yang diciptakan sempurna...yang SEMPURNA hanyalah Allah...

Kita cuma perlu positifkan diri kita...
kenapa orang tegur kita?
Sebab dia sayang kan kita...
Bukan berfikir seperti ini...
"Dia tegur aku...sebab dia jeles la tu...."
kenapa kita fikir seperti itu?
Jawapannya....satu je...
Sebab kita ego....perasaan ego lebih banyak menguasai diri kita...

Sebenarnya...ada banyak faktor yang membolehkan manusia itu bersangka buruk dengan
orang yang cuba menasihatinya....
Namun ada banyak faktor juga yang membolehkan kita bersangka baik dengan orang di sekeliling kita yang cuba menasihati kita...
kerana mendidik hati kita untuk senantiasa bersangka baik itu adalah lebih baik dan mulia.
Kita mempunyai banyak alasan untuk menuduh orang yang menasihati kita...
dan kita juga punyai banyak alasan untuk memujuk hati kita agar tenang menerima teguran
Mendidik hati agar senantiasa bersangka baik itu akan menjadikan jiwa kita tenang...

Jadikan yang baik sebagai panduan dan pengajaran.
dan yang buruk jadikan tauladan dan perlu dijauhkan.
Fikir-fikirkan....

Kalau saya salah......tegur lah saya...dan nasihatilah saya.....
InshaaAllah....
saya manusia yang boleh menerima teguran..... =)))

Ehsan dari en Google

Ehsan dari en Google








Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Thursday, November 12, 2015

MAKAN MAKAN DI ALI BABA CAFE, BATU GAJAH

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni nak cerita pasal makan lagi.

Di Batu Gajah, ada juga cafe yang berkonsepkan Hipster atau boutique cafe.

Hari Jumaat, seperti biasa, saya dengan sahabat saya eryn.... nak jugak terjah ke cafe nih.
Nama cafe nih Ali Baba Cafe yang terletak betul2 di pekan Batu Gajah, berhampiran dengan Maybank.

Ni gambar2 yang sempat saya ambil.

Menu yang disediakan.
Ada banyak menu pilihan
western dan citarasa melayu
Ada sediakan untuk set sekali dengan minuman dan ada juga ala carte.

Loceng di akan dihantar bersama menu
Kalau dah ada pilihan menu..... boleh je tekan loceng ni
dan pekerja disitu akan datang ke tempat kita untuk ambil order.
Kiranya.... boleh la lama sikit nak buat keputusan nak makan apa.....
tapiii unik jugak kan.....hehehe....
Suasana dalam cafe nih. Masa kami pergi nih...hari Jumaat Tengah hari...memang tak ramai orang.
Tapi malam...katanya ramai orang ke sini.
Ni bagi sesiapa yang nak duduk bersila.

Hiasan yang ada

Minuman pilihan saya dan eryn.
Limau ais untuk eryn
dan jus apple untuk saya.

Grill Chicken Chop with black paper sauce ni pilihan saya.
Rasanya...boleh boleh la.....sebab ayam tu dia bukan grill....dia goreng...hehehe...
Tapiii boleh la jugak nak rasa kann....

Yang ni menu pilihan eryn...nasi ayam with grill chicken chop.

Dannnn...haruslah ada gambar kami.


Sesiapa yang duduk kat area batu gajah tu....kalau nak mencuba..boleh la datang ke cafe nih....




Selamat mencuba.






Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Wednesday, November 11, 2015

LUNCH @ CELADON ROYAL THAI CUISINE PAVILION

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Ni special entry untuk lunch kitaorang masa ke KL yang diceritakan di post sebelum ni:
 Simple Gathering With Cousins

On the way dari KL Central, kami berbincang dalam kete nak makan kat mana...dan akhirnya kata putus nya....abang saya bawak kami ni semua makan di Celadon Royal Thai Cuisine Pavilion.

Restaurant ni sangat eksklusif yang menyediakan hidangan2 makanan Thailand.
Selain itu, ianya berkonsepkan bar dan cafe sama macam di Chilli's, Victoria Station dan sebagainya.

Yang pastinya, penyediaan makanannya adalah dari sumber yang halal kata abang saya yang dah beberapa kali ke Restaurant nih.... gamaknya dia dah buat penyelidikan dulu kot....tu yang bawak kitaorang ke sini dengan penuh yakin nya........InshaaAllah....

Jom tengok gambar2 yang sempat saya ambil.

Sebenarnya....memang agak ramai jugaklah orang yang lunch disini..... so..saya nak ambik gambar lebih2 pun sebenarnya segan jugak kan.....

Yang buat pesanan....abang dengan kakak saya....saya cuma order air minuman dan dessert sahaja.


 
Dipintu masuk, kami disambut oleh seorang penyambut tetamu wanita yang sangat sopan tutur katanya dan terus membawa kami ke tempat duduk. Sebelum tu dia tanya berapa orang....dan bagi kami memilih sendiri tempat duduk yang kami rasa selesa.



Kami ambik tempat di bahagian tepi yang agak selesa juga untuk kami bersembang.




Oleh kerana suasana dalam restoran ni macam gelap sikit......jadi kebanyakkan gambar pun macam kelam jugakkk.......hehehe...



Susunan cushion yang bewarna warni...menarik...

Ni yang tulis dalam menu.....dan harganya juga agak berpatutan.


Coconut shake yang sangat sedap.

Tom yum seafood...order 2 set
Kalau ke sini wajib order tom yam nih...
memang sangat2 terbaik... bagi sesiapa yang gemar pedas....
yang ni sangat2 recommended...rasa tom yam original dari Thailand... =))


Beef in sizzling hot plate
Hidangan ni abang saya order 2 set
masa ianya dihantar ke meja...
memang boleh dengar daging2 ni mengelegak di dalam hot plate ni
dan mengeluarkan aroma bau yang sangat menyelerakan.....
yang ni pun wajib cuba...
memang sangat sedap dan terbaik....
Dagingnya sangat lembut dan dicicah dengan air asam yang sangat awesome....
Hancur diet.....uwaaa....

Ikan siakap masak sambal.... tak silap saya.
atau dalam bahasa thailand nya
Pla Gao Preaw wann
Juga sangat sedap...


Kerabu mangga yang juga sangat spicy dan sedap...boleh di makan macam tu je....bagi penggemar sayur ulaman macam kitaorang yang berada disekeliling meja tu....hehehe....

Coconut shake ini memang saya recommended.....
Nama di menu
Ice blanded coconut juice...
Tapiii kita panggil coconut shake la ye.... hehee
sangat2 sedap.... kalau dah rasa sekali....
harus nak lagi...


Ini dessert pilihan saya.
Namanya water chestnut and jackfruit
dimakan dengan isi kelapa muda...memang sangat2 terbaik...
Menghayati betul saya makan dessert nih....
Tak pernah2 habis.... saya boleh habiskan....


Ni pilihan kakak saya, sepupu dan abang saya.
Sticky Rice with manggo...
senang bahasa kita....
pulut mangga...
juga sangat terbaik...
rasa lemak yang cukup...dan kemanisan semulajadi mangga tu
menambahkan lagi kelazatan pencuci mulut ini....


Untuk kesemua sekali hidangan lunch kami beharga RM520.00.



Kata abang saya...ianya berpatutan dengan tempat, suasana dan hidangan yang disediakan...
sangat2 berbaloi....katanya.....yaaa...saya setuju.....hehehe....


Secara keseluruhan....makanan disini sangat yammylicious....



Baiklah...Celadon Royal Thai Cuisine
yang kami pergi ni
terletak di

Lot 6-37,
Level 6, Pavilion KL
Jalan Raja Chulan
50200 Kuala Lumpur

Tel: 03-21488708





Selamat mencuba =))










Terima kasih kerana membaca entry ini =))