Friday, June 23, 2017

BERBUKA PUASA DI HERITAGE HOTEL IPOH [IFTAR 2017]

Ramadhan kali ni kebanyakkannya saya berbuka berduaan dengan en suami...
Dah nak penghujung Ramadhan.... barulah berbuka puasa berempat...... dan ada juga berkesempatan beriftar bersama2 abang dan kakak2 saya di KL....

Kalau sempat sebelum raya...saya habiskan entry iftar saya nih.....kalau tak sempat...macam tahun2 lepas la.....kita buat entry after raya....=)))

Ok...kali ni.....en suami ajak cuba berbuka di Heritage Hotel Ipoh. Dah lama jugaklah tak berbuka puasa di sini...so...jom kita cuba untuk tahun nih.....


Saya ambil dari FB Heritage Hotel ni untuk promosi berbuka puasa diaorang.


Macam biasa...ada bermacam aneka juadah untuk berbuka puasa dan antara yang menjadi pilihan saya...nasi hujan panas nih....


Ada kambing panggang






Sambil makan....sambil dihiburkan dengan petikan piano lagu2 raya dan lagu2 yang best2 jugak.....


Gambar yang diambil dari bilik hotel tempat solat.
Hotel ni agak lama jugaklah design dia......
Cafe ni betul2 kat tengah2 dimana....keliling dia bilik....so..memang boleh nampak dari atas.....


Harus ada gambar berduaan...

Secara keseluruhan....pada saya biasa biasa saja.....hehehe...bergantung pada lidah dan citarasa memasinglah......

Tapiii kalau nak mencuba.... apa salahnya.....


Selamat mencuba!!

Terima kasih kerana membaca entry ini!

Thursday, June 22, 2017

MACAM2 CERITA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Sedar tak sedar...kita dah nak sampai ke penghujung Ramadhan dah. Cepat betul masa berlalu meninggalkan kita.

Dah nak penghujung Ramadhan ni.....ada banyak urusan2 yang nak diselesaikan......
Ya ampun...penatnya tuhan sajalah yang tahu......tak pe...semoga Allah gantikan kepenatan tu dengan sesuatu yang lebih baik....=)))

Dalam bulan Ramadhan ni....Sekali lagi Allah menguji kami sekeluarga.
Kita sambut ujian itu dengan hati yang redha. Alhamdulillah.....Allah menguji kerana DIA sayang....PASTI ada ganjaran yang lebih baik untuk setiap ujianNya itu....yakin dan terus yakin.....tambahan....Allah menguji dalam bulan yang penuh kemuliaan ini.....jadi...jangan berhenti berdoa dan berharap pada DIA.....

Alhamdulillah kerana kami dapat menempuhi ujian itu dengan kesepakatan kami adik beradik.....

Kadang kala....dalam tawa...tersembunyi kedukaan yang sukar untuk di ceritakan..... ada orang suka bila melihat kita berduka......ada orang tak suka melihat kita gembira.....itu lumrah kehidupan.....namun....saya bersyukur kerana dalam menghadapi ujian ini.....Allah tiupkan keredhaan dalam hati kami semua......dan kerana itu....Allah permudahka segala-galanya.....tanpa kita sedar......segalanya berlaku dengan begitu pantas...dan alhamdulillah.....sekarang dalam proses pemulihan sepenuhnya.

Hidup ni simple.... tak perlu nak balas membalas.... tak perlu nak ambil hati sangat......sapa yang bertanya khabar dan siapa yang tak.... kami ni bukan sejenis yang nak kutip semua benda....awak tanya....kami cerita....awak tak tanya.....tak perlu cerita....tu je....hehehe...tak tu pun.... orang yang sakit tetap sakit dan perlu melalui procedure yang di tetapkan oleh Doctor...no excuse....so...awak ambil tahu ke tidak ke.....that procedure tetap perlu diteruskan.......tawakal je lah.....

Kita teruskan je dengan kehidupan kita dan jalankan tanggungjawab kita pada yang sewajibnya....yang penting...kita berharap hanya pada DIA.

Alhamdulillah....Allah mudahkan segala urusan kami semua.......

InshaaAllah....nanti saya kongsikan sedikit info atau maklumat tentang penyakit tersebut yang Allah uji kepada insan tersayang...iaitu EMAK saya......

Tinggal lagi beberapa hari je lagi nak raya....

Segala persiapan semuanya dibuat last minit.....tak la last minit sangat.....kali ni segala kelengkapan semuanya beli terus dari kedai....tak sempat nak beli online.....untungnya boleh fitting......tak payah nak return ke apa ke....sesuai...terus je ambik....so..sekali harung.....sambil menjaga orang sakit....sambil kita tengok2 kelengkapan raya......seronok sangat sebab apa yang diidamkan.....akhirnya dapat jua.......

Kuih muih....kali ni buat satu jenis je....tak de buat macam tahun2 lepas berjenis jenis...sebab tak ada geng nak buat biskut raya....geng saya...iaitu EMAK saya dah tak sihat......Kakak saya pula dah seronok buat biskut raya......alhamdulillah.....biskut raya dia berpuluh2 botol jugak orang order....presentation dia cantik.....dan haruslah isi dalam pun sedap......hehehe...

Tahun ni....saya ambil tempahan buat berpuluh puluh botol goodies dari satu syarikat ni......jenuh jugak nak siapkan cookies, tart nanas [kakak saya yg buat] dan goodies....Alhamdulillah....semuanya dah siap dan dah pun diedarkan mengikut tempoh yang ditetapkan.....dan tak ganggu masa saya untuk menjaga EMAK saya......rezeki datang tanpa diduga.....dan Allah mudahkan segalanya....mungkin...inilah ganjaran yang Allah beri atas ujian yang DIA turunkan......alhamdulillah....


Ni goodies yang saya buat untuk tempahan.....
alhamdulillah....customer sukaaa....

Saya tak pernah ceritakan tentang cookies saya......sebenar benarnya....saya ni ambil tempahan cookies.....memula buat biasa2 je.....lepas tu ada banyak permintaan.....kekadang tak cukup masa nak buat....tapiii sedaya upaya cuba penuhi permintaan....selalu akan siapkan tempahan weekend sahaja....sebab itu sahaja masa yang saya ada......hehehe.....InshaaAllah....ada kesempatan...nanti saya akan ceritakan di sini.....

Harap Allah mudahkan perjalanan kita semua.... yang nak pulang ke kampung halaman....sila berhati-hati dalam pemanduan.....macam saya.....saya ni pulang ke bandar......InshaaAllah....raya pertama akan beraya di PJ.....

Semoga Allah mudahkan segalanya urusan kita semua dan moga di hari2 terakhir ramadhan...kita pertingkatkan lagi amalan kita dan berharap agar....kita dapat bertemu dengan malam lailatul qadar..... dan semoga kita dapat bertemu kembali di ramadhan yang akan datang dengan izinNya.....Jom kita kejar redha Allah......PASTI kita tidak akan dikecewakan.......Allahumma Amin....


Terima kasih kerana membaca enrty ini!

Monday, June 5, 2017

KUIH NONA MANIS TANPA TELUR

Hye uolls

Hari ni nak share resepi Kuih Nona Manis Tanpa Telur.


First time buat...memang nampak sangat kehodohannya ituuu......kat mana nampak manisnya pun entahlahh......hehehe...
saya mengaku....saya memang failed buat kuih muih lembut2 nih.....
tapii masih mahu mencuba....=)))


dah nampak dah di mana silapnya.....yang bancuhan putih tu dah terlebih masak....berketul2 pulak dia kat dalam acuan tu......hahahahaaa...

Sebelum tu nak cerita dulu.

First time buat....memang hodoh sangatlah rupa kuih nona manis saya nih....nak tergelak pun ada....tapiii boleh dimaafkanlah...sebab baru pertama kali cuba kann...... ada je orang yang sekali cuba dah cantik kejadiannya......tapiii tidaklah saya....untuk kuih yang lembut2 macam gitu.....memang bukan kemahiran saya lah....

Disebabkan mendapat pujian sedappppp walaupun hodoh rupanyaaa.....terus rasa teruja nak buat lagi. Kali ni buat sekali 2 bancuhan....dan akhirnyaaa menjadi dengan jayanya......
Tapiiiii agak pucat sikit...sebab saya tak guna pewarna untuk naikkan seri dia....=)))

Actually saya kurang suka nak taruh telur untuk kuih2 yang lembut2 macam gitu...

Tapiiii kebanyakkan nya elok je guna telur.....sedap je rasa dia....cuma saya ni tak pandai bab2 macam tu.......kebetulan dalam adik beradik saya....ada sorang yang pelik...tak makan telur.....so..kita layan kan aje kepelikkan dia dengan buat kuih muih basah macam ni tanpa telur...ada sorang lagi peliknya tak makan susu....so....terpaksa melayan kerenah 2 orang pelik2 dalam adik beradik saya......ahahahaaa....kuih ni tak taruh susu....dia taruh santan je...

Ni resepinya
Resepi daripada : masam manis
[saya olah tak taruh telur ok]

Bahan A

1/2 cawan gula halus
1 cawan santan.
[Saya guna santan kotak jenama KARA- campur air sikit jadikan 1 cawan]
1 cawan tepung gandum

Satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
Bila dah siap ketepikan


Campuran tu akan jadi macam dalam gambar ni.


Bahan B

1/2 cawan santan pekat
[saya guna santan kotak jenama KARA]
1/2 cawan air pandan
[5 helai daun pandan dan kisar bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis]
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit pewarna hijau apple (saya tak guna pun)
sedikit emalco pandan (optional)

Ambil 5 helai daun pandan yang sederhana besar dan kisar dalam blender bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
Satukan air pandan dan santan
Kemudian campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam, emulco pandan ( optional ) dan sedikit pewarna hijau apple jika warna hijau pandan kurang menyerlah.
Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil. Dalam kes ni...saya tak guna pewarna....mmg originally perahan pati pandan sahaja.


Campuran bahan2 tadi akan jadi begini....

Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat


Campuran tu akan jadi berkilat macam ni.... nampak macam jem kaya pulak....roti mana roti.....hahahaa


Satukan Adunan bahan A dan juga adunan bahan B
Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih

 
Bila dah di campur, bancuhan akan jadi seperti nih.
Kalau nak senang guna blander jerr....



Bahan C

1 cawan santan pekat
[saya guna 1 kotak santan KARA campur sedikit air untuk dapatkan 1 cawan]
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam


Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat


Bancuhan yang dikacau atas api sederhana tadi akan jadi pekat begini.


Tunggu dia suam sikit dan masukkan dalam piping bag atau bag plastik ( bahagian hujung bag plastik )

Sementara itu kita panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih
Balut tutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitis pada kuih.
Sediakan acuan lompang yang kecil, oleskan acuan lompang dengan minyak jagung.
Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang hingga 3/4 cawan acuan lompang
Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh cawan lompang
Susun dalam kukusan
Kukus selama 7 ~ 10 minit
Angkat dan biarkan sejuk sebelum di kluarkan
Sedia di hidangkan untuk minum petang anda.


Sebelum di kukus


Selepas di kukus.

Rasa kuih ni memang sangat sedap... tak caya......boleh cuba ok...

Selamat mencuba!!!

P/S: Tq pada makcik [sahabat saya] yang memula bagi saya rasa kuih yang sedap nih.... makcik buat pakai telur....tapii saya makan rasa ok je......sedap jugakkk......hehehe...




Terima kasih kerana membaca entry ini!

Friday, June 2, 2017

BERBUKA PUASA DI CASUARINA @ MERU IPOH [IFTAR 2017]

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Ramadhan ke 2, hari Ahad.... kakak yang sulung balik....dia ambik cuti hari Isnin. Memang dalam plan dia kata nak balik nak berbuka sekali dengan kitaorang. So... ahad tu kitaorang semua plan iftar di luar je.... kebetulan...lately ni pun mak saya tak berapa sihat...

Casuarina Hotel @ Meru menjadi pilihan. Sebelum2 ni.... tak pernah lagi berbuka di Casuarina..... jom kita cuba....


Boleh check kat fb Casuarina ni.

Antara gambar yang sempat saya ambil.


Setiap sorang dapat ni.....apa dalam dia....buah kurma laaa....


Tempat iftarnya di tempatkan di convention centre. Memang besar dan luas......
Untuk second ramadhan tak ramai lagi yang berbuka di luar.....so..agak selesa la jugak. Cuma nak kena jalan untuk ambik makanan di gerai2 yang di sediakan tu agak jauh. Kena jalan sikit ok.....


Tu dia aihhh...... hidangan utama dia kat tengah2 tu...
Ada nasi putih dan nasi tomato [masa saya pergi ni lah]








antara dessert yang di sediakan. Sebenarnya banyak lagi....ada memacam jenis kuih muih


Ada pelbagai jenis minuman.


Persembahan lagu2 islamic.







Overall....pada saya untuk keselesaan tempat.....sangat selesa sebab ruang dia besar sangat......tapiii jarak dari tempat duduk nak ambik makanan yang ada di keliling sampai ke luar tu...agak jauh....

Dari segi makanan yang di sediakan.... lidah saya kata biasa sahaja. Ada pelbagai jenis hidangan yang disediakan. Dan ada gerai gerai yang menyediakan makanan2 yang akan menjadi pilihan kita. Even durian pun ada......bagi peminat durian.....rugi kalau tak cubaaa.....=)).

Surau memang disediakan....siap ada imam.....cumanya....kebiasaan saya [kalau berbuka di luar]...selepas je berbuka...minum air atau makan kurma...saya akan terus pergi solat. Memang masa dan ketika tu...memang tak ada orang lah...boleh la solat dengan tenang dan selesa....cumanyaaa.....saya agak confuse dengan penunjuk arah. Surau lelaki dan wanita terletak bersebelahan [kalau ikut penunjuk arah yang diberilah] . Bila saya masuk...agak lapang dan tidak tertutup antara ruang lelaki dan wanita. Mujur masa tu hanya saya dan suami je berdua solat kat situ.....saya terpaksa menarik sebahagian pintu yang menjadi pengadang (mungkin) untuk ruangan saya solat. Mujur jugak saya dah siap2 ambik wuduk kat rumah....so..terus solat je lah kan.....

Elok lepas solat.... datanglah 2 orang lelaki..masuk dalam bilik tu dan datang ke tempat solat wanita sambil membuka pintu......Ya ampun....nasib saya masih dalam keadaan menutup aurat.....dan dah habis solat....
Terus keluar.....bila nak berjalan balik ke ruang makan semula...masa nak turun tangga...baru perasan....rupanya ada satu lagi bilik solat khas untuk wanita....bertul2 bertentangan dengan tangga......

Harap pihak Casuarina alert dengan semua benda tu...memang ada imam....memang ruang solat tu sangat selesa.....tetapi...pastikan ianya tersedia di tutup untuk memudahkan pelanggan yang baru pertama kali datang ke situ....
[dari segi ni jelah yang kakak tak puas hati....sebab melibatkan aurat......so..sila alert perkara2 macam gini]

Selera dan citarasa kita berbeza...
.tak salah kalau mencuba...
So.... selamat mencuba!!
 


Terima kasih kerana membaca entry ini!


Thursday, June 1, 2017

SUAMI TERKENA LELAH

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni nak cerita tentang en suami saya yang terkena lelah...

10 Mei 2017 - Rabu [Wesak Day]

En suami saya tetiba je kena lelah.
Punca....dia allergic kacang.

Masa kursus [dekat Jabatan dia lahhh], penceramah sediakan kacang cap ibu jari..di setiap meja....[kemain sangat kann]

Penceramah dan kacang tu tak salah...orang yang makan tu salah...hehehee.....

Dia pi tonggang serbuk yang kat dalam kulit tu ke dalam mulut....[gamaknya....layan sangat makan kacang tu.....sbb en suami saya memang suka peanut....tak tahu lah kenapa....ahahaaaa...] sekali serbuk tu terus masuk ke dalam kerongkong dia...terus rasa gatai.....

So..malam tu dia dah mengadu dengan saya... tekak dia sakit.....ada lah batuk2 sikit.....

Pagi tu....elok nak keluar breakfast....kengkonon nak breakfast sekali dengan kakak saya nih.....kitaorang janji nak terus jumpa di Coffee Bean je....

Masa nak on the way ke sana..... en suami saya diam je...lepas tu nampak macam dia bernafas kuat sambil bawak kete.......[ya ampunnnnn....]

Saya tanya dia banyak2 kali....awak ok ke ni.......dan berapa banyak kali saya tanya....jawapannya....saya ok.....

Elok tiba di Kinta City......saya nampak macm dia memang tak ok....
saya tanya....awak susah nak bernafas ke....
terus dia cakap haah....

Terus tukar tempat duduk....saya terus bawak suami ke klinik berhampiran.

Hari2 cuti macam tu...masih ramai orang....so..terpaksa menunggu agak lama la jugak.
Memang nampak en suami saya susah nak bernafas......kejap kejap dia bangun.....lepas tu duduk balik.....nampak macam terseksa pulak.....

Dalam hati tak berhenti mohon pada tuhan agar DIA permudahkan urusan kami.... tak lama nama suami dipanggil.... nak cakap dengan doktor pun susah...tersekat2 suara dia....

Ini first time selama hampir 9 tahun berkawin saya berhadapan dengan situasi macam gitu.....sebelum2 ni en suami tak pernah kena lelah ke penat ke sampai macam tu sekali.
So...honestly...terus bgtahu doctor.... this is my first experience untuk orang lelah nih....

Doctor bgtahu....kalau perkara ni terjadi lagi....terus minta pada nurse untuk ambil nab.....mana2 klinik atau hospital.......terus akan bagi masuk untuk case emergency macam nih...... takut oksigen tak sampai ke kepala....patient boleh pengsan atau takut jadi lebih teruk lagi.....alhamdulillah....tak jadi apa2.....

En suami terus ambik nab untuk setengah jam tak silap saya lah....lepas tu baru dia rasa lega dan boleh bernafas seperti sediakala......cuma dia pening....

Dah selesai ambik nab, Dr check balik.....katanya allergic atau alahan terhadap makanan setelah bermacam2 soalan Dr tu kaji selidik kat en suami saya......=)))

Memang sehari suntuk tak kemana....kitaorang melepak kat mybaiti jannati je lahh......

Alhamdulillah....sekarang dah semakin sihat...harap perkara macam tu tak berulang lagi.....

Siap pesan kat dia.....kalau ada orang hidang kacang cap ibu jari tangan ke...cap ibu jari kaki ke.... apa2 jenis lah......jangan nak ngengada makan......[dah macam ada anak 8 tahun pesan2 macam gitu kannnnnn.....]

Tak ada lah info apa pun pasal lelah nih....tapiii so far....memang nampak en suami kena lelah sebab alahan pada kacang.....sebab dia main dengan kucing....selalu bersihkan kandang kucing semuanya....tak de apa2 pulak...siap minum ais bagai.....alhamdulillah still ok lagi.

Saya ada je anak2 sedara yang pengidap penyakit asma nih.....tapiiii saya tak pernah berhadapan dengan kes emergency macam gitu....selalunya...anak abang saya memang dah ada diaorang punya ubat.... baru tak baru lah.....anak kakak yang sulung pun ada terkena lelah nih......tapiiii tak pulak saya ikut sampai ke klinik sebab nak ambik nab ni....pasal tu saya tak tahu boleh dibenarkan masuk kalau kes2 emergency macam tu.....so..ini pengalaman........ alhamdulillah....





Terima kasih kerana membaca entry ini!

Thursday, May 25, 2017

SELAMAT BERPUASA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Lately ni agak sibuk
Kerja dah tentu lah kannnn......tempahan quilling utk hari guru.... dengan tak sihatnya....suami isteri tak sihat termasuk dengan Tabby [my cat] pun tak sihat sama...macam jangkit berjangkit pulak........kursus lagi dan dengan urusan nak cantikkan rumah lagi [yang ni kakak sukaaa] dan memacam lahhh.....

Nanti kalau ada peluang saya akan cerita satu per satu...
Lebih excited...nak share pasal quilling dan mybaiti jannati serta sedikit info mengenai lelah.

InshaaAllah...ada masa nanti saya update lagi...


[ehsan Google]

“Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kalian agar kamu bertakwa” (QS. Al Baqarah: 183)


Dengan izin Allah....moga kita dapat berjumpa dengan Ramadhan dan memperbanyakkan amalan kita di bulan yang mulia ini..... =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini!!

Tuesday, May 9, 2017

HELLO MEI



Hari ni kakak belanja gambar yang kakak lukis sendiri
lukis gambar2 kucing [kegemaran] kat atas tisu starbuck....
Sebab...lately ni....kerap jugak ke starbuck ni....=)))


Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
ehhhh dah Mei la.... tinggal lagi beberapa hari je nak puasa....
Ya Allah..... kelam kabut kakak nak ganti puasa....
Bukan tak nak ganti awal2.....
Lepas sahaja raya....sibuk dengan macam2 kerja....
Dah hujung2 tahun...tetiba dah tak sihat pulak dah...terkena gastrik....
Hampir beberapa bulan baru nak sihat sepenuhnya.
[banyak alasan pulakkk.....heheheee]

Alhamdulillah....bulan ni ada kekuatan berpuasa.....sebelum2 ni ada puasa beberapa hari....so...nak ganti yang balance tu tak banyak dah.....=)))

Cuti hari buruh tu....saya tak kemana mana pun....
Kebetulan 1 Mei tu en suami ada tournament....alhamdulillah......dia dapat no 2.
Hadiah kali ni hamper.... jarang pulak dapat hamper.....hehehe.....tetiba macam teruja pulak nak bukak hamper...orang lain yang menang...orang lain yang teruja.....ahahahaa....


Hamper tajaan Pasaraya Giant
Memacam pulak jajan ada kat dalam hamper ni...
Dah macam seluk poket doraemon pulak....memacam dia sumbat kat dalam tu......ahahahaaa...

Minggu cuti 3 hari tu...
Penuhi permintaan mak dan abah...
Mak dan abah dah susun jadual nak kemana mana.....
Selesaikan urusan2 mereka nak cari barang.......memacam....
Kita layan kan aje lah....
Lain yang kitaorang plan...lain pulak yang mak dan abah plan....
last last nyaaa....kita ikut je lah plan mak dan abah....
Mungkin boleh penuhi plan yang kitaorang buat tu lenkali...

Kengkonon nak bawak mak dan abah ke Penang...
Tapiii confirm jalan jem masa tu....so....kita decide ikut plan mak dan abah nak mencari2 barang...
Lagipun banyak kenduri kendara kat area rumah mak saya tu.....

Bila en suami tak ada...
tetiba mood kerajinan datang
so...1 Mei tu
Saya bosan tak kemana....
kita buat kuih nona manis tanpa telur....
Nanti kakak share resepi yang mudah lagi simple....
 
Alhamdulillah menjadi walaupun rupanya hodoh ya amat.....ahahahaaa....
janji kakak dah bersemangat mencuba.....demi mengisi perut sendiri.....[hahahahahaaaa...]
Tapiii tapii tapiii....yang penting....
mak abah dan suami kata sedapp...
[terus berbunga bunga hati.....]


Sebelum di kukus....
Dah tau penyebab kepada kehodohan kuih nih....
Sebab yang tengah tu dah terlebih masak.....=))))))

Kejadian yang agak tak berapa cantik...tapi rasa dia tak sama macam rupa......hehehehee....
Sedap katanya......


Bulan April tak ada apa kejadian pelik2 berlaku...dan tak jalan kemana mana pun...
Cuma ada kenduri sepupu kawin.... time tu jumpa sepupu sepapat...tak de lah ramai mana pun dapat jumpa sebab kebanyakkannya tak balik.....

Bestnyaaa dapat berkumpul sekeluarga...tu yang penting....

Hello Mei....
Beberapa hari lagi je dah nak puasa...
Jom cecepat habiskan ganti puasa....Ataupun...
pada yang dah habis ganti puasa....
cuba2 buat puasa sunat.....sebagai persediaan sebelum puasa nih....tak de lah perut tu terkejut toing toing toing......

Semoga kebaikkan mengiringi kita di bulan2 akan datang....
Ada masa kakak menulis lagi....



Terima kasih kerana membaca entry ini !!

Friday, April 28, 2017

CERITA HUJUNG MINGGU SUKASUKI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Last week cuti 3 hari dan minggu ni pun akan ada cuti 3 hari lagii.....bestnyaa....
Boleh rehat2 dan manjakan diri kat rumah.....

Memang tak ada plan nak kemana2 pun....tambahan cuti 3 hari ni....
Kita duduk rumah sesambil bawa mak abah jejalan makan2 dekat2 je lah....

Sebenarnya ada plan nak gathering keluarga....tapiii dah kakak saya pulak tak boleh nak join...so... kita plan lain lah.....tak complete semua.... rasa macam tak best pulak kan......kalau tak ada semua.....bukan family gathering lah namanya......=)))
Tapi kan....ada je sejenis yang tak suka jalan reramai ni......suka dengan family dia je......[sekali sekala tu boleh lah kan......] tapiii untuk saya dan kakak2 saya....kitaorang suka jalan reramai.....tak best kalau asyik dengan anak beranak sendiri je.....macam saya.....asyik berduaan je.....sesekali nak la jugak dengan family.......baru meriah......ehh...dah melalut ke lain pulak......

So...cuti 3 hari ni...banyak benda saya boleh buat.....

Sabtu 22/4/2017

Bawa mak saya appoinment Dr di Pantai Putri Hospital.
Ceriteranya.........Hari Khamis minggu tu tetiba kaki mak saya bengkak......

Pagi tu jugak terus mak ajak saya ke Klinik Kesihatan.....bila saya ajak terus ke Hospital Pantai....mak kata nak ke klinik kesihatan jugak...so ikutkan aja.... lepas tu Dr kata mak kena Gout....pulakkkk dahh.....
Dr Klinik kesihatan bagi ubat tahan sakit dengan ubat sapu....

Dah balik tu.....kat rumah.....kemain sakit katanya..... terus ajak ke Pantai Putri pulak....
Gamaknya tak tahan sangat le tu....
So... petang tu terus ke Pantai jumpa sendiri dengan pakar tulang dan sendi.....terus ke klinik dia....

Memula Dr suspect gout......then ambil darah...dapat ubat dari Dr...baru ok katanya.....

Sabtu tu keluar result darah mak...alhamdulillah..... semuanya ok.... jadinya....Dr just monitor uric asid dalam darah mak sahaja.....sebab mak saya tak kena gout pun.....cuma Dr takut terkena....harap2 tak kena......aminnn.....Bengkak dan sakit tu disebabkan oleh radang otot dan sendi....

Lepas settlekan urusan mak....... saya dan suami settlekan urusan kucing2 kesayangan.

Pergi pet shop dan cari shampoo untuk fungus.... dapat yang recommended by the Dr punya...kemain mahal...tapiiii nak beli jugak...sebab rimas tengok bulu2 depe banyak yang gugur.......rasa macam nak botakkan aje....ahahahaa....

Dalam pukul 3.00 pm......Dapat mandikan 4 daripada 5 ekor kucing2 kesayangan dengan jayanya.....[sambil kesat peluh]

Kemain mandikan sekali 4 ekor....tinggal seekor je lagi tak mandi sebab kitty kurang sihat....so...makcik tu akan dimandikan minggu ni pulak....hehehe...

Dah dimandikan....macam2 peel pulak......Si Hideo tak nak jilat bulu dia....dia redha je bulu dia basah sampai kering sendiri...dah la hari tetiba mendung pulak.......terjerit jerit makcik suruh dia jilat...nak di hair dryer..... dia lari habis bergegar kandang tu......[sekeh sekor2 baru tau....]. Lantak......demam bawak klinik.......tu je yang saya cakap kat depe...macam paham takut nak ke klinik....baru gigih menjilat bulu [tu pun macam nak tak nak je...]......Hoshi pulak terlebih rajin mejilat bulu.....sampai termuntah2 bulu tu balik....ahahahaa.....

Bila dah kering memasing tunjuk muka bangga.....[Tampooo sekali baru tauuu......masa mandi dah macam nak kena hukum bunuh pulak gayanya.....terjerit jerit......ahahaha...].... bestnya...bau depe harum semerbak....dan fungus tu mati........memang tekad lepas ni mandi 2 bulan sekali......si Tabby pulak...air mandiannya keruh kemain macam basuh kain buruk.......adoiyaiii...nak kata main selut bagaiii...elok je duduk dalam kandang....makcik dan pakcik pun pening.....ahahahaa.....lantaklah..janji semuanya dah mandi dan harum semerbak.....


Makcik baru suruh jadi model shampoo tu sekejap...
Tabby dah buat muka cemas macam tu....hahahaaa....
[dia takut kena mandi lagiiii....dok cium2 bau shampoo yang menyebabkan dia kena mandi tuu.....hahahaaaa]

Kami guna shampoo Zap nih...
Baru pertama kali guna...
Sebelum2 ni guna yang biasa2 punya....
Fungus dia tak hilang.....harapkan bau je wangi.......
Tapiii try guna yang ni.....
Semua fungus dia mati.......Bila sikat bulu2 depe....habis jatuh semua fungus yang dah mati tu.....terus makcik pakcik jadi lega....
Boleh la try.....bau dia pun wangiii.....dan bulu jadi lembut dan berkilat....

Ahad 23/4/2017

Bawa mak dan abah keluar makan2 sesambil jalan2 mencari barang.
Pepagi mak dah call.....katanya nak gantung periuk semua....nak makan keluar....
Ikutkan aje lah....
Lepas makan....bawa mak abah ronda2.....
Hari ahad tu...kemain panas litlit....
Lepas hantar mak dan abah balik....kitaorang terus balik ke my baiti jannati....lepak2 sekejap.....

Petang tu balik rumah mak hi tea kat sana sambil sembang2 dengan kakak saya yang kebetulan balik juga.....

Sesambil tu reward kan kucing2 kesayangan...bagi depe lepas sambil main2 dan makan rumput [dah macam kambing hehehee....]

Sebelum maghrib balik ke rumah kitaorang......saya tolong en suami cuci kereta saya......kerajinan datang tetiba......


Isnin 24/4/2017

Hari ni hari kemalasan melampau....
Pepagi bangun dok mengadap TV...
Breakfast pun...en suami yang buatkan...kemain mengada ngada.....kalau boleh nak en suami bawa makanan sampai ke katil.....[takut nanti kena siku pulakkk......melampau lampau pulak.......hehehe......]
Lepas zohor baru keluar katanya.....

Nak lunch kat tempat biasa......rasanya lauk pauk pun dah habis....nak makan nasi ayam pun restoran tu penuh kemain.....kitaorang round kat Meru tu.....sekali nampak ada kedai makan baru dibuka....berkonsepkan rumah kampung....[memang ada lalu disitu dan tertanya2 purposely rumah2 kampung tu dibina untuk apa sebenarnya....rupanya nak buat restoran...] Terus en suami ajak cuba....pusing roundabout yang besarrrr tu untuk cari parking....jalan kaki sikit untuk ke restoran tu....



Elok je sampai...hujan pun turun.....terus rasa best.....terasa macam duduk di rumah kampung. Kitaorang tak naik atas pun....ambik tempat kat bawah je....

Kelihatan pondok2 yang diperbuat dari buluh dan beratapkan daun nipah..... nak duduk kat dalam pondok buluh tu......hujanlah pulak....suami takut tempias....

saya ceritakan disini:
Restoran Berkonsepkan Melayu Klasik Di Bulatan Amanjaya Meru, Perak

Isnin....sepanjang petang sampai ke malam hujan tak berhenti...memang sejuk ya amat.....mybaiti jannati ni memang kalau tak hujan pun sejuk.....apatah lagi hujan.......alhamdulillah...... so...sepanjang hari lah melepak kat mybaiti jannati.....bestnyaaaaa......

Itulah kisah nya cuti rehat2 3 hari..... minggu ni kita repeat balik rehat2 kita....sebab memang tak plan nak kemana mana pun.......1hb Mei tu...en suami sekali lagi ada tournament.......[harus tahu....sebab saya kan PA dia.....ahahahaaa...] =))))


Terima kasih kerana membaca entry ini!!

Thursday, April 27, 2017

RESTORAN BERKONSEPKAN MELAYU KLASIK DI BULATAN AMANJAYA MERU,PERAK

Hye uolls...

Baru2 ni saya dan suami ronda2 sambil mencari tempat makan yang best untuk lunch kami yang agak lewat pada hari tu.

Kitaorang ronda2 di Bulatan Amanjaya Meru.

Memang selalu je lalu kat situ....ada nampak rumah2 klasik yang dibina...tak silap ada dalam 3 buah rumah klasik di situ. Masa tu tertanya tanya lah jugak....apa tujuan rumah2 tu dibina.....memacam andaian.....sekali bila kami lalu ke situ...nampak ada banner Restoran baru dibuka.....
Masa tu baru tahu....rupanya nak buka restoran.....
Terus je en suami ajak cuba....

Kitaorang parking kat bulatan Amanjaya tu dan jalan kaki sikit untuk ke rumah klasik tu.


cantik dan sangat klasik......


Kebetulan kami sampai pun dalam pukul 2.15pm macam tu....

Kami ambil tempat di bawah rumah tu....[kat atas rumah pun boleh makan.....ada susunan meja seperti di bawah juga....tapiii kami nak ambik angin sepoi2 kat bawah....hehehe]

Ikutkan hati nak je duduk kat pondok yang di perbuat daripada buluh dan beratapkan daun nipah...kebetulan elok je sampai...hujan pun turun dengan lebatnya......so..lupakan saja nak duduk di situ....lenkali lah......kalau tak...... boleh bersila.....sambil makan....kan ke lagiiii best....ehehehe....


color kegemaran dan keceriaan saya adalah pink....
sampai payung pun pilih color pink.....ahahahaa

Menu yang di beri adalah menu makan tengah hari yang menyediakan set set untuk 2, 4, 6 orang makan.

Kami pilih set untuk 2 orang.
Antara menu yang disediakan untuk set 2 orang makan ni
yang menjadi pilihan kami


Pinggan ala-ala orang dolu2....sekarang pun masih ada je lagi orang guna pinggan nih.....tapii duluuu....memang pinggan ni lah yang diguna selain pinggan yang ada bunga2 tuu....



2 nasi putih
ayam masak merah
asam pedas ikan bawal
ulaman [di beri]
sayuran [sayur of the day]
masa kami tu...sayur kubis gulai lemak
2 minuman kordial

Hidangan nya memang ala-ala kampung betul.....
Pinggan pun guna pinggan dedulu......
[rumah arwah opah saya...melambak pinggan mangkuk macam gitu....hehehe.....]
Sambil makan...sambil di hiburkan dengan lagu2 melayu klasik dedulu......[dia pasang radio lahhhh......]
Memang layan betul....dan berselera je dedua orang ni makan..... ehhh sedap jugak lah.....
Habis licin pinggan kee sebenarnya memang lapar....hehehe.......terbaiklahhh....

Lepas makan....baru lah tergedik gedik ambik gambar....

Macam biasa...en suami memang suka melayan kerenah isteri.....so...dia lah jadi cameramen nyaa...hehehee....


terjenguk kepala kat situuuu....=))


Betul2 di tepi bulatan Amanjaya Meru


Ada beberapa pondok di perbuat dari buluh nih......
makan bersila......memang best....

Kat KL pun ada.......kat Istana Bamboo tak silap saya......
pernah jugak makan kat situ.....dah lama la tapiii.....


Perasan cantik pulak posing kat sini.....sebenonya bukan saya yang cantik.....tangga kayu tu yang nampak cantik.....[nampak takk....tangga lebih cantik dari kakak.......hahahaaaa]


Bestnya lahhh kalau rumah mak abah saya macam gini.....nyaman dan tenang je rasanya......memalam mesti sejuk....sebab rumah kayu kannn.....terus cakap kat suami...kalau lah ada tanah.....kita buat rumah macam gini pulak...... lepas tu dia cakap.....nanti awak nak kemana2 dalam rumah tu.....sibukkk ajak dia temannn.....ahahahaaa.....[terus gelak tutup mulut....]

Bila buka je FB...ada sahabat saya share tentang restoran ni di page dia......
Bukan satu restoran sahaja yang akan dibuka....ada 2 lagi yang akan dibuka...tapiii tak pasti bila.....
Barulah tahu...tujuan rumah2 klasik itu di bina di situ....

Pendapat saya...
memang menarik dan lain dari yang lain....

Minggu ni...InshaaAllah...kita bawa mak dan abah pulak makan2 ke situ......

So...pada sesiapa yang nak mencuba rasa suasana desa dan klasik ala ala zaman P.Ramlee [sebab diaorang pasang lagu2 klasik P.Ramlee....hehehee...]....boleh la berkunjung ke Restoran Tok Nan nih........dan restoran2 yang bakal di buka nanti.....

Nama Restoran: Restoran Tok Nan
Alamat: Bulatan Amanjaya Meru, Perak
[Rumah2 Klasik - Berdekatan dengan Casuarina @ Meru]


Terima kasih kerana membaca entry ini!!