Tuesday, October 3, 2017

RESEPI DONUT PANDAN

Hye uolls....

Dah lama tak update resepi senang2 nih....

Hari ni kita update resepi donut pandan [yang tak berapa pandan sangatlah...utk versi saya niiii heheheee] Tapiiiii....resepi ni yang paling mudah sangat kalau nak buat donut.......
Kalau cuba resepi ni...confirm menjadilah....

Jom tengok resepinya....

Actually...resepi ni selalu je lalu lalang kat wall fb kakak.....macam terpanggil panggil untuk mencuba memandangkan.......saya ni sejenis suka yang senang2....so...kita cuba je lah......

RESEPI DONUT PANDAN

Bahan 1:

1 paket yis kering
2 sudu susu pekat manis
2 sudu gula pasir
1 cawan air suam
1/2 cawan perahan pati pandan

Campurkan bahan ini dan biarkan kembang
[bagi yis tu kembang ok]

Bahan 2

4 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin/butter [saya guna butter]
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam

Ramaskan bahan-bahan 2 ini hingga jadi macam serbuk roti, kemudian campurkan bahan 1 tadi dan gaul rata, Air dimasukkan sedikit demi sedikit....kalau bancuhan tu macam keras je....tambah lagi air....sehingga adunan tak melekat di jari ok...

Masukan dlm bekas dan tutup biarkan selama 1 jam [saya biarkan dalam setengah jam sahaja].

Adunan memang lembik,tak perlu tambah tepung, lepas 1 jam tumbuk2 doh tuk keluarkan angin, kemudian canai dan terap menggunakan cetak donut.... tak ada acu donut....boleh guna botol je [lubang kat botol tuuu...]...nak buat lubang kat .tengah2 tu boleh guna straw......kretip sikit ok.....=)))

Biarkan Selama lebih kurang 15 minit, lepas tu boleh goreng,

Dan di salut gula.....saya guna gula icing je....


kakak guna acuan kecil....so...jadi mini donut lahhhh...nak besar...sila guna acuan besar...tapiii kakak suka mini2 ni...senang...sekali ngap je....=)))
Part ni...masih nampak lagi warna pandan ituuu......


After 10-15 minutes...... donut kakak dah mengembang dengan jayanya.....
Hilang terus color pandan.....[saya tak guna pewarna....]


Dannnnn...inilah hasilnya kecik besar mini donut kakak......ahahahaaa....
ada yang guna botol je....ada yang guna acuan....sesaja nak buat eksperimen sendiri....
Ni...sekali ngap je seketoiii macam tuuuu.......


Nampak tak...gebus gebas dia...dan sedap....

Kalau nak hi tea bersama keluarga....bolehlah cuba resepi yang ringkas dan mudah nih... InshaaAllah....pasti menjadi....

Selamat mencuba!!


Terima kasih kerana membaca entry ini!







Monday, October 2, 2017

OCTOBER!!

Masih belum terlambat untuk kita memperbaiki diri kita....

Jom berhijrah ke arah kebaikkan...Pintu rahmat Allah senantiasa terbuka pada manusia yang ingin berubah ke jalan kebaikkan.....

Jangan pernah penat untuk mencari jalan2 kebaikkan....kerana Allah tidak pernah merasa penat dalam memberi nikmatNya kepada kita....apatah lagi mendengar setiap rintihan kita padaNya.


Hello October!!
Semoga nikmatNya yang diperolehi membina diri ke arah yang lebih baik....

Semoga yang baik2 mengiringi langkah kita dalam menghadapi setiap ujian dan dugaan dariNya.
Kerana setiap cabaran itu....selalunya akan menjadikan kita manusia yang lebih kuat...

Terima kasih kerana membaca entry ini!

Thursday, September 28, 2017

TEMPAHAN QUILLING CARD - ANNIVERSARY CARD

Hye korang.

Kakak terima tempahan anniversary card dari my regular customer. Boleh katakan....every year adik ni tempah dengan kakak....

Permintaan kali ni nak color purple.
Ada lah adik ni bagi contoh kad yang dia nak....
Bestnya.... adik nih antara customer yang palinggggg tak cerewet.
Dia akan ikut je pendapat kakak asalkan hasilnya tu nanti nampak cantik.

Kakak akan ikut corak asal seperti yang diminta....
Cuma saya ubah dari segi bunga2annya.




First time cuba buat bunga nih......ehhhh menjadi pulak......
Kakak tgh belajar nak buat versi bunga yang lain......harap2 dapat memberi hasil yang terbaik untuk my lovely customer.....







Dan....kakak dapat siapkan tempahan seperti yang dijanjikan....
Seperti biasa...adik tu suka....alhamdulillah....
Happy anniversary buat adik comel dan suaminya...
Moga kekal bersama hingga ke jannah....Allahumma aminnn...


Terima kasih kerana membaca entry ini!

Wednesday, September 27, 2017

TEMPAHAN QUILLING BOOKMARK

Ok...beberapa bulan yang lepas.....saya dapat tempahan untuk 20 bookmark.
Permintaan daripada kawan seopis tetapi lain unit.

Memula kakak yang menempah tu minta saya buatkan kad birthday.
Untuk 20 keping kad...mungkin mengambil masa yang agak lama....
[Boleh buat....tapiii kena ambil masa yang lama nak fikir 20 corak yang bebeza. Kebetulan masa tu, saya agak sibuk jugaklah dengan hal2 kerja dan hal2 peribadi...so...agak berat jugak untuk cakap tak boleh buat.....but still nak cuba.....ehehehe]

At last...ntah macam mana...kakak tu ubah fikiran....katanya...cukup sekadar bookmark sahaja....soo..laju je lah saya buat memandangkan.....stok bookmark saya ada lah banyak jugak......

Laju tak laju lah..... ada lah beberapa minggu jugak...sebab kakak tu kata....
Tak pe..take your time.....so...ada masa keselesaan.....
Walau macam mana selesa sekalipun.....wajib siapkan tempahan seperti yang dijanjikan.

Alhamdulillah...dapat siapkan seperti yang dijanjikan...dan kakak bagi extra sekeping dua bookmark tu selain potongan harga....[sebab ambik banyak] dan kakak tu adalah regular customer saya yang paling tak cerewet.....=)))

Jom tengok hasilnya...






Plastik cover tu...beli kat daiso.....so...nampak kemas sikit kakak punya bookmark di dalam plastik tu.....hehee...

Alhamdulillah....akhirnya berjaya jugak siapkan tempahan...... tqqqqq kakak yang menempah...harap penerima bookmark tu...suka dengan hasil kerja tangan saya nih.....InshaaAllah...dilain masa...saya akan buat corak yang lain pulak untuk bookmark saya.....kena ambik sedikit masa untuk buat yang lain....sebab...masa kakak sangat limited lately niii....yang penting......tunggu meja kerja kakak kat mybaiti jannati siap sepenuhnya....baru lah ada feel nak buat benda2 baru nihhh.....=)))

Sementara ni....saya agak sibuk sikit jaga abah saya....so...masa banyak habis kat rumah mak saya....cuma sesekali je balik ke my baiti jannati........agak kelembapan sikit nak siapkan apa2 tempahan pun.....=)))

Kita jumpa di next entry pulak okeyyy....=)))


Terima kasih kerana membaca entry ini!

Monday, September 25, 2017

ANNIVERSARY KE 9 TAHUN

Post ni dah lama terpendam dalam draft...so..hari ni kita keluarkan.....😄 

22.08.2017 [Selasa] 

Genaplah usia perkahwinan saya dan suami yang ke 9 tahun. Dah nak hampir sedekad dah….alhamdulillah..

Tiada sambutan yang istimewa pun….
Sebabnya, sepanjang bulan Ogos tu…memang kami masing2 sibuk dengan tugasan masing2… saya sibuk dengan kursusnya hampir setiap minggu manakala, en suami pula sibuk dengan sukan jabatan. Cuma…pada tarikh istimewa itu, en suami belikan sejambak bunga rose yang mana ada 9 kuntum kesemuanya…menandakan 9 tahun usia perkahwinan kami….auuuwwww….so..sweet… saya…tak bagi apa2 pun kat en suami…..ada plan nak dinner sekali….nanti2 lah….hehehe…

Pada hari anniversary tu….kesihatan abah saya terus merosot….makanya…perhatian lebih tertumpu pada abah. Memang tak terlintas langsung nak kemana-mana…. Just follow the flow je lah…. InshaaAllah…bila abah dah semakin sihat…baru boleh plan nak kemana-mana… last bercuti…saya bawa mak dan abah ke Cameron Highland…. Terniat jugak nak repeat balik ke sana….sebab hari tu pergi….tak dapat nak kemana-mana…..ramai sangat orang……..tapiii tunggu dulu lah…… tunggu abah betul2 sihat =)))

Alhamdulillah…. 9 tahun usia perkawinan kami….
Semacam terlalu cepat masa berlalu.
Kami masih berdua dan masih terus berusaha untuk mempunyai zuriat. Doa-doakan agar Allah mempermudahkan segala usaha-usaha kami….

Syukur sangat2…apabila segala impian yang dibina bersama suami….kebanyakkan telah tercapai. Kalau dulu terasa seolah semuanya angan2…tapiii kini…ianya menjadi kenyataan malah Allah beri lebih dari apa yang kami harapkan….. namun….nak mencapai segala impian….kami terpaksa korbankan untuk beberapa perkara yang juga turut menjadi impian dan keinginan saya sebenarnya….

Ketetapan Ilahi jugalah yang terbaik…. InshaaAllah….moga apa yang dikorbankan itu…dapat dikecapi pada masa akan datang….

Last but not least…
Perjalanan perkahwinan ini masih jauh…..
Masih banyak perkara yang perlu ditempuhi…
Masih banyak perkara yang perlu diperbaiki....
Walau kita rasa perkahwinan ini telah sesempurna yang diimpikan…
Pasti….ada kekurangan yang masih perlu di perbetulkan….
Masih terus berusaha menjadi yang terbaik…..

Dengan rahmatNya....
Semoga Allah merahmati perkahwinan dan rumahtangga kami berdua…
Semoga suami senantiasa menjadi imam yang akan membimbing isteri ke syurgaNya….

Kami ada satu impian yang sama…..
Semoga Allah permudahkan setiap impian itu dan memberi ruang dan jalan kepada kami untuk mencapai impian tersebut…..Allahumma aminn….



Happy anniversary suami! 
Walau tak ada apa2 celebration sekalipun ber holiday ke apa ke…..isteri tetap suka…… Thank you untuk 9 kuntum bunga rose......😍

Isteri suka!!! =))))


Terima kasih kerana membaca entry ini!

Thursday, September 7, 2017

HELLO SEPTEMBER

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Alhamdulillah....dah September dan lagi beberapa bulan je lagi dah nak masuk tahun baru.
Apa pun saya bersyukur kerana....sebahagian daripada impian saya telah tercapai...apa yang saya inginkan...apa yang saya harapkan....apa yang saya impikan.......sebahagian besarnya telah terlaksana.....alhamdulillah....

Namun...dalam nak mencapai apa yang diharapkan itu.....saya terpaksa ketepikan beberapa keinginan lain.....kita korbankan yang lain untuk pastikan apa yang penting dapat tercapai.......

Kadang2 dalam nak mencapai apa yang kita ingini itu....kita perlu lalui pelbagai liku liku yang berduri. Namun....kalau Allah katakan....itu milik kita.....pasti ianya akan menjadi milik kita jua....[jika kita usaha dan yakin...]. Jika niat kita baik...maka Allah akan permudahkan segalanya.......InshaaAllah.....

Rezeki kita kadang2 lambat sampai kepada kita...... Sesetengah orang..... dia nak apa saja...dia dapat dengan mudah....tapiii ada sesetengah orang....dia nak sesuatu...dia dapat...tapiiii mengambil tempoh yang agak lama.......Bila fikir dari sudut lain pula..... dia dapat rezeki tu cepat....namun...ada ujian lain yang lagi hebat untuk dia....berbanding kita...yang mana....bila kita hendakkan sesuatu...benda tu lambat nak sampai pada kita.....tapiiii ujian kita tidak sehebat mereka.......wallahualam...

'Avoid comparing yourself with other.
If you do, you'll lose the chance to see the BEAUTY in you'


"Jangan kamu berasa lemah dan jangan pula kamu bersedih hati kerana kamulah orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang2 yang beriman"
[Surah Al-Imran:139]

Allah itu Maha Adil.....kita ni semua istimewa di pandanganNya 😉


Ok..berbalik pula pada ceritera sepanjang minggu lepas.....
Selama bercuti 5 hari tu...memang saya tak kemana mana pun....makanya melepak sajalah kat rumah sambil menjaga abah yang tak sihat.

Adik beradik saya balik pada hari merdeka tu....Diaorang sampai pun dah lewat. Mana tak nya.... diaorang tersekat dalam jem lebih kurang 6-7 jam....sabar je lah.... Memang begitulah keadaannya kalau cuti panjang....sampaikan...saya pun naik serik jugaklah nak travel bila time cuti panjang nih....

Kami sekeluarga berkumpul pada hari raya haji tu.
Tak adalah nak masak beria2 pun.....tapiii rendang ayam, lemang dan ketupat serta kuah kacang tu....menu yang wajib adalah untuk hari raya......

Untuk makan tengah hari.....kakak2 saya yang masak.....masak simple je untuk isi perut sendiri..... cumanya untuk hari raya kedua tu..... kitaorang terus order je kat Pakeeza...Nasi Briayani.

Hari Sabtu tu....semuanya dah balik semula ke rumah masing2...
Ahad...saya pulak terkena food poisoning.
Makanya...berulang alik lah saya ke bilik termenung. Nasib ada ubat spare.....alhamdulillah...cuma sehari je kenanya......Isnin dah ok dah...=))))

Tak ada lah yang menarik sangat nak diceritakan untuk cuti panjang kali nih. Cumanya.....selama bercuti panjang nih...... hampir hari2 sedara mara datang tanpa henti dari mula abah jatuh sakit sehinggalah ke hari isnin tu.Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua saudara mara yang mengambil berat tentang abah saya dan mendoakan kesihatan abah saya....

Semoga abah saya terus sihat seperti sediakala......



Hello September!!!
Moga yang baik-baik mengiringi langkah kita hingga ke penghujungnya........=)))



Terima kasih kerana membaca entry ini!

Wednesday, August 30, 2017

SALAM KEMERDEKAAN & SALAM AIDILADHA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Alhamdulillah.... dah sampai ke penghujung Ogos dan kita akan menyambut hari kemerdekaan yang ke 60 negara. Sambung menyambung pula dengan sambutan hari kebesaran untuk seluruh umat islam iaitu Hari Raya Aidiladha 1438h.

Bulan Ogos yang penuh dengan ujian dan dugaan. 
Namun di dalamnya pasti ada kemanisan. Kadang saya tersenyum dalam tangisan....ada tawa disetiap kepahitan yang dirasa.... Untuk semua perasaan itu.... disebaliknya.... terselindung hikmahNya yang tiada ternilai....Tuhan.....bersyukur hamba untuk setiap ujian.....hanya DIA yang tahu kemanisannya.........alhamdulillah...

ehsan google

Bulan Ogos juga bulan kemerdekaan yang ke 60 tahun negara. 

Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!!

Ayuh merdekakan minda kita dari jajahan anasir yang membawa kebinasaan...jangan dibangga dengan jajahan luar kerana tercapainya merdeka dari tertumpahnya darah perwira yang mempertahankan negara dari ancaman musuh. 
Jom muhasabah diri!

Minggu ni cuti sambung menyambung. Banyak masa akan diluangkan dirumah untuk menjaga abah yang tak sihat. Mungkin..inilah peluang dan ruang untuk kita berbakti kepadanya dengan sisa usia anugerah dariNya. 

ehsan google

Awal September, hari kebesaran untuk seluruh umat islam. Iaitu Hari Raya korban. 

Tanya diri....apakah pengorbanan kita disepanjang usia kita. Kadang2 kita rasa pengorbanan yang kita lakukan itu hanya sekecil cuma........tetapi besar nilainya disisi Ilahi dan begitulah sebaliknya....Walau besar atau kecil pengorbanan kita....terus muhasabah diri untuk memperbaiki diri agar menjadi yang terbaik. 

Allah menceritakan kisah korban ini di dalam al-quran sebagai bukti kebesaranNya. Ujian yang hebat Allah turunkan kepada hambaNya dan di akhirnya....atas kepatuhan akan perintah Allah.....Allah gantikan ujian itu dengan kebaikkan yang tidak pernah terjangkau oleh akal kita. Itulah kekuasaan Ilahi yang tiada tandinganNya....jadi.... yakinlah dengan janji Ilahi...kalau bukan di dunia ganjarannya.....harus yakin....pasti di akhirat....maka...nikmat di akhirat yang kekal abadi itulah yang sebaiknya.....

Last but not least...
Salam kemerdekaan dan salam aidiladha...
Semoga kebaikkan demi kebaikkan mengiringi langkah kita....
Doakan semoga abah saya sihat seperti sediakala....Allahumma Aminnn.....





Terima kasih kerana membaca entry ini!




Thursday, August 24, 2017

CERITERA SEPANJANG OGOS!!




Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Kalau Julai adalah bulan kelahiran saya.....Ogos pula adalah bulan kasih sayang dan penuh dengan ujian dan dugaanNya...Dalam bulan Ogos...ada satu tarikh penuh bermakna buat saya dan suami..... rasa macam terkejut bila en suami ingat tarikh tu.....ingatkan dah lupa....selalunya...dia lah manusia yang akan lupa semua tarikh2 tu......tapii kali ni...bila bgtahu...tarikh tu ada taklimat semua bagai...terus dia tanya.....ehhh.....bukan tarikh tu bla bla...........[terus isteri senyum simpul...] =))))

Jom tengok jadual kesibukkan saya untuk rekod simpanan saya....

2.08.2017 - 3.08.2017 (Rabu & Khamis) - kursus
9.08.2017 - 11.08-2017 (Rabu - Jumaat) - kursus

10.08.2017 - 12.08.2017 (Rabu - Sabtu) - suami ke Melaka untuk wakil negeri bagi sukan jabatan.
Ehhh.... suami saya dapat emas dalam permainan chess....
Alhamdulillah.....TAHNIAH suami!!!



13.08.2017 (Ahad) - suami ke tournament chess di Syuen Hotel.
Alhamdulillah suami dapat no.6 daripada beratus ratus penyertaan...
Kenapa masukkan juga jadual suami...sebab masa saya bersama suami juga limited.....ehhh kira ok jugaklah daripada suami yang ke outstation berminggu minggu tu kannn.....[isteri diaorang tak kisah pun.....tapiii saya kisah jugaklah.....] alhamdulillah...

14.08.2017 (Isnin) - suami sememangnya dapat cuti manakala isteri ambik AL kengkonon awal2 ambik sebab nak spend masa dengan suami setelah melalui minggu2 yang sibuk. Tup tup tup...suami saya demam panas.
Ya ampun.... tak tido malam dibuatnya....dah demam panas...selsema la pulak tu..... ajak pg klinik tak nak....kemain degil.... kita ni takut lah.....sebab history dia dengan sakit2 macam tu banyak...dengan pengsan nya....dengan semputnya....adoiyaiii......
Jadinya.....hari isnin tu...memang hari spend masa bersama tetapi dalam keadaan....isteri jaga suami yang tak sihat.....

15.08.2017 (Selasa) - terpaksa ambik cuti EL...memandangkan keadaan suami yang masih tak ok. Jenuh paksa.... nak bawak dia ke klinik...tapii dia kata dia ok.... (tak tahu la kenapa tak nak sangat ke klinik).....redha je lah kalau dah degil macam gitu.....

16.08.2017 (Rabu) - nak tak nak...kena kerja jugak sebab dah lama tinggalkan office...cuti bersambung sambung pulak...so pagi tu suami dah boleh ber face time dengan saya....kiranya dia dah ok le tuuu kann.....=)))



Dalam tarikh yang sama...
Balik je dari kerja....suami [tugasan setiap minggu] akan ambil mak dan kawan2 mak dari kelas mengaji. Elok je lepas hantar mak ke rumah.... saya pulak kat my baiti jannati.... en suami sampai je...bgtahu kata abah saya penat. Tak fikir apa2 dah....terus sarung tudung dan balik ke rumah mak..... tgk memang betul abah saya tgh penat dan batuk2...badannya berpeluh peluh.

Dalam keadaan yang tak berapa nak sihat sepenuhnya lagi....suami buat urutan pada abah....setengah jam lepas tu...abah kata dah ok.
Elok masa tu boleh gelak2 lagi bila suami saya melawak2 dengan mak abah saya......

Dalam sejam lepas tu....penat abah datang balik....
So... tak fikir panjang....terus bawa abah ke Hospital Pantai.
Dalam pukul 12.00am abah di masukkan ke wad.

17.08.2017 - 21.08.2017 (Khamis -Isnin)  - 5 hari abah saya bermalam di wad. Dan dalam tempoh itulah....[dalam keadaan suami yang tak berapa nak sihat sepenuhnya....]

Jadual saya dan suami berubah disepanjang abah berada di wad.

Pagi - suami ambik mak dan hantar ke hospital

Tgh hari - suami ambik mak dan bawa mak lunch terus hantar mak balik ke rumah untuk berehat sebab mak saya pun belum sihat sepenuhnya dari pembedahan cyst.

lepas maghrib - lepas saya balik kerja dan selesai solat, kitaorang akan ke hospital sama2 untuk tgk abah. Selalu akan pastikan sampai ke hospital sebelum jam 8.30 malam sebab dalam pkl 8 malam, Dr akan buat pemeriksaan eco pada abah [sekarang boleh tgk 3D]...so...saya dan suami akan pergi temankan abah dan dapatkan penjelasan Dr. Kuat atau tidak menerima penjelasan Dr ttg kesihatan abah...hanya Allah je yang tahu.... alhamdulillah...suami...walau dalam keadaan yang tak berapa nak sihat....masih setia bersama2 saya dan teman saya, mak dan abah....

11.00malam - lepas dah settlekan abah...pastikan abah dah selesa semua.... bawa mak dinner dan kekadang dalam pkl 12.00 tgh malam baru sampai ke rumah....

Tahap kesihatan abah betul2 menurun..... semua saluran jantung ke otak...semuanya dah tersumbat. Dari penjelasan Dr. anytime je abah boleh kena stroke. Pembedahan bypass tidak boleh dijalankan kerana berisiko tinggi. Jadinya....abah hanya boleh bertahan dengan hanya makan ubat.

Paru2 abah juga dah 40% dijangkiti kuman.
Sekarang Dr. control dengan ubat yang di bekalkan.
Faktor usia abah juga salah satu sebab kenapa kuman mudah merebak.

Alhamdulillah....selepas Dr. berpuas hati dengan report darah abah.... Isnin 21.08.2017 abah dibenarkan discharge. Abang daripada KL balik dan bawa abah keluar.

17.08.2017 - 18.08.2017 (Khamis & Jumaat) - jabatan saya terlibat dengan pertandingan hiasan jalur gemilang.
Jadinya semua staff terlibat dalam gotong royong dan masing2 menghasilkan daya kretiviti dalam menghasilkan yang terbaik. 2 hari tu saya sibuk untuk menyiapkan hiasan bersama rakan2 setugas walau hati tak sepenuhnya di pejabat....

21.08.2017 - 22.08.2017 (Isnin & Selasa) - saya terlibat dengan taklimat di Ipoh.
Taklimat yang kesemuanya menggunakan praktikal. Menarik dan mudah faham.
Alhamdulillah.... hari kedua tu dapat balik awal...jadinya... boleh lah temankan mak di rumah..



22.08.2017 (Selasa) - hari istimewa buat saya dan suami....[part ini saya akan ceritakan kemudian] =))

23.08.2017 (Rabu) - Hari ni abah saya terkena minor stroke... ingatan dia terus lost. Hati dah rasa tak tenang dah bila lihat kesihatan abah semakin hari semakin merosot. Perkara2 yang diingat hanya pada orang2 yang dah meninggal dunia.....Ya Allah...tak tahu nak kata kesedihannya bagaimana..... moga Allah bagi kekuatan pada mak dan saya serta keluarga. Berdoa dan terus berdoa.

Dalam tarikh yang sama juga.......Dapat berita sedih atas kematian seorang rakan sepejabat yang selalu je berurusan di pejabat walau dah lama pencen....setiap kali musim buah....pakcik ni akan datang menghantar buah rambutan..... Ya Allah...moga segala dosanya terampun dan moga rohnya berada dalam kalangan hambaNya yang beriman....Allahumma Amin.....

Tak tahu nak kata perasaan saya....semuanya bercampur campur.... moga ada kekuatan di dalamnya...

Dannn..hari ni saya curi masa nak update blog.....

Walau sebenarnya penat saya tak hilang lagi....kesedihan tiba2 datang menyinggah.......namun saya bersyukur...suami saya beransur sihat sepenuhnya.....dan sekarang....sepenuhnya kena pantau kesihatan abah....dan cuba bantu abah untuk ingat semula....Syukur...kerana Allah mudahkan segalanya urusan kami.....sungguh perancangan Allah itulah yang terbaik.

Last but not least....
Ogos.......walaupun bulan yang penuh dengan ujian dan dugaan.... in another side... di dalamnya... ada satu tarikh yang istimewa buat saya dan suami.... semoga dalam ujianNya ini... ada hikmah yang tidak ternilai buat kami.... semoga yang baik2 sahaja mengiringi perjalanan hidup kita untuk hari ini dan hari2 akan datang......
Doakan abah saya cepat sihat ya......Allahumma aminnn.....=)))

Terima kasih kerana membaca entry ini !






Tuesday, August 1, 2017

TEMPAHAN QUILLING KAD UNTUK HARI GURU

Hye uolls..

Hari ni kakak nak share tempahan kad quilling untuk teachers day yang dah lama terperam dalam folder komputer kakak...
Hari ni baru ada kesempatan.

Kakak dapat tempahan ni last minit.
Lagi beberapa hari nak ada sambutan hari guru kat sekolah anak hadik nih......baru beliau teringat nak tempah kad....

Ok..kakak sedaya upaya cuba memenuhi tempahan hadik nih.....owh ya.... adik nih jugak bakers yang berjaya ok...selalu jugaklah kakak order memacam makanan pada dia.....semuanya sedap ok....

Ok...berbalik pada tempahan...[kalau sebut pasal makan....kemain excited......ahahahaaa...]
Adik ni tempah 3 kad untuk guru anaknya.

Jenuh jugak memikir nak buat corak macam mana kat kad tu...yang simple but cantik katanya.....

Dan....alhamdulillah.....akhirnya...terhasillah 3 kad untuk hari guru.... 

Dibuat khas untuk 3 orang guru kesanyangan anak adik nih.

Kakak tolong tuliskan kat sampul sekali ok....



Kad pertama yang saya buat untuk guru kelas kesayang anaknya.
Saya pernah buat kad ni sebelum nih....
Kali ni kita guna tona yang lembut dan tambahkan butterfly kat situ bagi nampak lagi menarik....=)))



Kad ke 2 kakak buat bentuk LOVE... 
Bukan orang bercinta je boleh bagi love tau.....
Yang ni khas kakak buat love untuk cikgu kesayangan....
[dengan harapan agar cikgu dia suka la hendaknyaa.....=)))]



Yang ke 3
Kad bentuk LOVE jugak....=))
ada ladybird kat situuuu....
Simple je...

Harap2 cikgu cikgu yang menerima kad ni semuanya sukaaa......
Kata adik yang menempah tu...... beliau bagi sekali dengan brownies tak silap saya lah....
sweet sangat...=)))

Harap adik tu tak serik tempah kad dengan kakak lagiii....

Tq atas tempahan...nanti tempah lagi ok.... =)))






Terima kasih kerana membaca entry ini! 





Friday, July 28, 2017

BERHATI HATI BILA BERBICARA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Dah lama tak beri pendapat sendiri.... Hari ni semacam free sikit sementelah en suami ke tournament chess.....so....saya nak ambik kesempatan untuk memberi pendapat sendiri.

Penulisan kali ni mungkin agak serious kerana saya benar2 maksudkannya.

Dalam segelintir masyarakat kita di zaman sekarang ni...
Kebanyakkannya dah open minded....
Contoh.... bagi saya yang masih belum di kurniakan cahaya mata [topik utama sebenarnya]....
ada lagi manusia yang budiman yang memahami....
Memberi kata-kata yang positif....
dan secara tak langsung
kita pun rasa sangat selesa dan senang menerima pendapat dan nasihat darinya......
Terima kasih kerana memahami....dan tidak jemu memberi kata2 semangat dan doa....
inilah manusia yang mengerti akan ketetapan Ilahi....qada' dan qadarNya.... 

Seorang penceramah pernah berkata seperti ini....
Kita boleh berfikiran positif KECUALI pada 2 perkara ini...iaitu...

i) hukum syariat yang wajib dijalankan
ii) tentang al-quran & sunnah

Ok...tak salah kalau kita nak positifkan diri kita menerima apa jua teguran kesalahan yang orang beri pada kita.....kecuali 2 perkara yang saya nyatakan di atas tu....

Honestly.....seperti sebelum2 nih....saya bukanlah jenis manusia yang akan meratap.....mudah tersinggung dan mudah tersentap pada sesuatu perkara especially bab anak. Sebab saya dah keluar dari fasa nak terasa terasa atau tersinggung nih....kalaupun ada yang bertanya....its ok pada saya.....saya boleh terima secara positif dan boleh tersenyum.....Alhamdulillah...Allah bagi kekuatan pada saya dan suami untuk berhadapan dengan situasi soalan2 sebegitu......sebab dah terbiasa selama 9 tahun perkahwinan kami. Dalam tempoh beberapa tahun ni jugaklah yang saya ok nya pun.....masa baru2 kawin dulu [mungkin kurang matang].....soalan ni agak sensitif pada saya....tapiii sekarang.....saya ok....InshaaAllah....=)))

Saya dah boleh terima hakikat....Setelah segala usaha dah dilakukan....namun secara jujurnya.... kami tidak pernah rasa letih untuk berusaha dan berdoa.....tak pernah.....dan semua tu hanya Allah je yang tahu... saya memang tak pernah share usaha2 saya dan suami [tak penting pada saya nak share hanya untuk proof kan yang saya dan suami ni tak ada apa2 masalah...biarlah menjadi simpanan kenangan pengalaman untuk saya dan suami yang masih dalam proses BERUSAHA & TAWAKAL =)))] cukup sekadar.... saya beritahu di sini...saya dan suami memang tiada apa-apa masalah....rezeki masih belum berpihak pada kami...InshaaAllah.....satu hari nanti atau........ Allah akan gantikan kepada yang lebih baik di sana...

Kami [saya dan suami] selalu berpesan pesan antara satu sama lain........kita kena selalu bersangka baik dengan Allah....jangan persoal kenapa dan mengapa...kerana Allah lebih tahu ketetapanNya yang bagaimana yang terbaik untuk setiap hamba2Nya.... sebagai manusia.....kita teruskan saja dengan kehidupan...mencari kebaikkan dan memperbetulkan kesilapan......

Tapiii...memang ada manusia yang tak senang duduk bila tgk orang lain bahagia..... dia akan mencari kekurangan orang tu untuk dibahankan dan secara tak langsung cuba nak sakitkan hati orang tersebut. Lepas tu....dia akan rasa puas hati.....dia sengaja provoke seolah2 terlalu happy bila mendengar perkhabaran pasangan yang baru menimang cahaya mata dan bakal menimang cahaya mata..... dengan luahan kata2 seolah untung sangatlah orang yang baru bersalin tu.....bestnyaa bagi yang sedang mengandung...beruntung bagi yang dah dapat sepasang anak lelaki dan perempuan.......untung dapat anak diusia yang masih muda dan di awal perkahwinan.....dan macam2 lagiii..... 

Saya.....terus tunduk ke bawah......dan kata pada diri sendiri.....tak pe...Allah ada bersama2 dengan orang yang bersabar.....dan tak tahu...kenapa untuk kali itu....walau cuba ditahan.....air mata saya jatuh jua...... bukan sedih sebab saya tak ada anak....bukan juga sedih dengan apa yang telah ditakdirkan pada saya....tapiiii saya sedih dengan sikap manusia yang seperti itu.......manusia yang mengaku...dia faham agama...tetapi...masih pertikaikan takdir Ilahi dan menjadikan ianya seolah senda gurauan untuk kepuasan hati sendiri.....
[ketika itu...cuba positifkan diri....mungkin dia tak sengaja......maafkan dia...maafkan diaa......]

Pesanan untuk insan yang ada sikap sedemikian dan
pandangan mereka kepada insan seperti kami......

Jangan suka mencari kelemahan / kekurangan orang untuk dijadikan sebagai satu kepuasan dalam hidup. Hidup kita tidak akan merasa puas dengan cara yang begitu.... dalam kelebihan awak...pasti ada kekurangannya....dan dalam kekurangan saya / dia pasti ada kelebihannya.

Allah jadikan kelebihan dan kekurangan itu untuk saling melengkapi....
Hidup tanpa ujian umpama hidup yang tanpa warna

Allah menguji kerana Allah sayang...jadi...jangan di tertawa atau diseloka pada orang yang sedang diuji. Kerana ujian kita belum tahu lagi bagaimana...

Hikmat yang Allah bagi pada setiap hambaNya juga berbeza....
Kita manusia harus perlu penuhi kehidupan ini dengan rasa redha & syukur....
bukan keluh kesah atau mudah mengalah dan kecewa...

Menangis itu bukan kerana terlalu sedih dengan tohmahan manusia dan hal2 dunia.......menangis itu salah satu cara meluahkan rasa.....kesal dengan fahaman mereka terhadap ketetapan Ilahi...dan selepas puas kita meluahkan rasa......kita akan terasa legaa.......dan selepas itu kita tarik nafas dalam2 dan hembuskan...ukirkan senyuman.... kembali meneruskan kehidupan seperti biasa.....=)))
[cakap dalam diri...semua manusia berbuat dosa...tak ketinggalan juga kita....jadi maafkan dia...hati akan jadi lebih tenang.....InshaaAllah]

Maka nikmat tuhan yang manakah yang hendak didustakan....kadang2 kebanyakkan antara pasangan senasib dengan saya.....

Allah kurniakan kepada kami pasangan yang sangat2 memahami.... sangat loving....daring dan caring.....

Ye...saya antara manusia yang diuji.....yang kelihatan kekurangan dalam sesebuah perkahwinan [pada pandangan mata sekalian manusia yang dikenali]..... pergi kemana2 masih berdua...sedangkan orang lain...dalam usia perkahwinan dah 9 tahun....anak dah berderet......

Tapiii saya bahagia dengan kehidupan saya dan suami....kalau saya ceritakan betapa manisnya kehidupan kami.....ada pulak yang rasa nak mual....ada yang mencebir bibir....tapiii itulah hakikat.....Allah datangkan kelebihan dalam perkahwinan saya dengan hadirnya suami yang sangat2 penyayang & memahami..... [dalam ujian....ada kemanisan yang Allah selitkan....syukur...]

Ayat paling win dari suami saya...
"tanpa saya...macam mana awak nak preggy....so..kita harung sama2 ujian ini..." tqqq suami....
Alhamdulillah.....alhamdulillah...alhmadulillah..

Dan saya mensyukuri nikmat yang Allah berikan kepada saya.....saya yakin....hikmahNya tidak ternilai......bila setiap kali diuji dengan sikap manusia yang tidak memahami erti qada' & qadar Ilahi.....doa dan tawakal saya semakin kuat.....kalau bukan rezeki saya di dunia untuk menjadi seorang ibu.....saya yakin...ada nikmat yang lebih besar Allah sediakan untuk saya di sana......
"kau tunggu"....=)))

Orang selalu berkata....Anak itu akan hadir dengan rezeki..
Benar....tapi.....rezeki itu milik Allah dan rezeki tidak pernah akan tersasar dari alamatnya.....
Tak ada anak tak bermakna tiada rezeki....
Rezeki itu Allah bagi dalam pelbagai bentuk....
Bahagia itu juga rezeki...
Tenang dan gembira itu juga rezeki...
Allah mudahkan segala urusan kita juga adalah rezeki.... 
Maka pertikaian yang bagaimana lagi yang manusia itu kehendaki untuk memuaskan hati mereka?

Benarlah.......kita kena senantiasa bersangka baik dan doa yang baik2...bersihkan hati....dan lebih utama sabar dan redha.....

Bermacam jenis soalan yang pernah saya hadap...
antaranya...

"tak ada anak...tak takut suami cari lain ke"

Saya hanya tersenyum [hambarrrr...]
Tapii saya jawab je lah dalam hati.....
Lelaki yang bernama suami....
Tak payah tunggu tak ada anak [sebagai alasan] untuk berkawin / cari lain..
Kalau dia nak...dia akan kawin jugak....kadang ada anak lebih dari sorang pun.....masih jugak berkawin lain.....dimana pula silapnya tuuu...
Jujur...saya tidak menolak poligami....dan jangan jadikan itu untuk kaitkan hal2 tak ada zuriat! 

Ada yang bertanya sampai ke tahap di luar kotak fikiran saya... 

"nanti dah tua...sapa nak jaga...."

Tak sampai hati pulak nak jawab depan dia....
cukup saya jawab di dalam hati...
Orang yang beranak ramai pun....belum tentu nanti anak2nya akan menjaganya bila dah tua.......kalau tak...tak terbinalah rumah kebajikan untuk orang2 tua.....jadi...jangan kita persoalkan aturan Ilahi......Allah yang menjaga hati setiap manusia.....

Allah ada dan Allah dah tetapkan yang terbaik untuk setiap hamba2NYA.... jadi jangan dipersoal tentang perkara yang akan datang....kerana kita sendiri tak tahu kita hidup sampai bila....mungkin esok atau setakat hari ini..... kalaupun dipanjangkan usia.....

Allah dah aturkan sebaik2Nya untuk kita kalau kita letakkan sepenuh keyakinan pada DIA... InshaaAllah.....

Saya ambil positif..... mungkin dia sangat prihatin dengan saya...... [sambil tersenyum pasrah]

Last but not least...

Bersangka baik je lah dengan sesiapa pun.... bersihkan hati dan jadikan Allah tempat mengadu yang utama kerana dengan DIA...kita pasti dapat ketenangan....keyakinan dan pedoman hidup....InshaaAllah....Allah tidak akan pernah jauh pada hambaNya yang bergantung harap padaNya.....

Mungkin semasa mereka mengeluarkan perkataan, mereka lupa tentang hakikat kehidupan yang ditetapkan sepenuhnya oleh Yang Maha Berkuasa.

Jadi....berhati2lah ketika berbicara....
mungkin...niat kita sekadar nak bergurau senda....
tetapi...cuba lihat dikeliling kita...tak semua manusia nasib sebaik kita....

Cukup setakat ini......kerana saya jarang sekali meluahkan apa yang dirasa.....
Manusia memang tidak akan terlepas dari melakukan dosa....termasuklah saya....
Jadi....hati ini sentiasa memaafkan....Alhamdulillah...
Moga Allah pelihara hati2 kita semua.....

Maaf andai ada tersalah bahasa....=))




Terima kasih kerana membaca entry ini!! 




Tuesday, July 25, 2017

QUILLING CARD - HARI RAYA KAD

Hola!

Hari ni kakak nak share kad hari raya yang kakak buat khas untuk mak dan pak mertua.
Ni je satu satunya kad raya yang kakak buat tahun nih. Itu pun untuk mama dan pakcik.



Memula sesaja cuba2 je nak buat bunga quilling tu.... sekali jadi daaa.....cantik le pulak tu [ehhhh].....

Lepas tu terus terfikir nak buat kad.

Kebetulan pulak, kakak terima banyak tempahan cookies. So...sekali harung kakak buatkan untuk mak mertua cookies tu....memang every year...kakak akan buatkan sebalang besar untuk mak kakak dan sebalang besar untuk mak mertua....

Ingatkan tahun ni tak berbuka puasa di KL...so...ingat nak pos sekali cookies dengan kad tu....

Aturan Allah itu juga yang sangat sempurna....kebetulan mak kakak buat major operation utk cyst.... terlanjur dah ke sana....haruslah singgah ke rumah mertua....kita bagi by hand....dan memang nampak terpancar wajah kegembiraan mak mertua menerima cookies dan kad raya.....

Pernah bagi sebelum ni kad....lepas tu skip...beberapa tahun lepas tu baru bagi....ni yang kedua.....hehehe....

Terus mak mertua kata...

"kad yang lia bagi dulu....baru je mama tengok balik semalam.....hari ni...dapat lagi kad dari lia......terima kasih...mama sukaa..... cantik sangat.....mama akan simpan elok2....."

ececeecee...terus menantu tersenyum riang....
Mak mertua kakak nih....dapat macam gitu pun dia sangat2 appreciate...buat kakak terharuuu sgt........dan...mak mertua dan bapa mertua saya antara peminat cookies & kek oren no 1 saya.....=)))

Jom tengok kad yang kakak buat khas untuk mertua kakak.


Memula buat bunga nih seketoi macam gini..... terasa macam cantik sangat..... kakak terus decide nak buat kad raya..... semangat sangat bila nampak benda cantik.....=)))








Dan inilah kejadian kad raya nih untuk mak dan pak mertua kakak.

Alhamdulillah...mereka suka...
Tanda ingatan anak menantu pada mereka...

"Selamat hari raya mak dan pak mertua....maaf zahir & batin....." 😘



Terima kasih kerana membaca entry ini!



Monday, July 24, 2017

PEMBEDAHAN PEMBUANGAN OVARIAN CYST

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.



Ubat ni sentiasa ada dengan mak saya dari selepas pembedahan hingga sehari selepas masuk ke wad biasa. Bila terasa sakit...mak akan picit satu punat disediakan dan ubat ni akan masuk terus ke dalam darah mak....
Doktor yang merawat emak....sangat2 friendly
Dannnnn cantikkk jugakkk....hehehe...

Hari ni saya nak share tentang penyakit yang dihidapi oleh emak saya yang menyebabkan kepada major operation pada bulan ramadhan baru ni.

Sejak beberapa bulan sebelum....[mungkin ini antara tanda2 / symptom]

Emak saya mengalami bengkak kaki yang amat menyakitkan. Sehingga saya dan kakak membawa emak ke Pantai Hospital Ipoh untuk rawatan. Pada awalnya...kita sangkakan gout..... bila di buat pemeriksaan darah dan beberapa prosedur oleh Doktor pakar, laporan menunjukkan emak saya tak ada gout dan cuma berlaku radang sendi dan urat saraf sahaja. Pemeriksaan ini dilakukan 2 kali [2 kali buat pemeriksaan darah] dan alhamdulillah.....result darah mak saya sangat baik mengikut kata doktor [sebab kami pegi ke pakar urat saraf dan sendi / gout]

Sebulan selepas itu, emak mengalami sakit perut semacam gastrik.
Keadaan mak menjadi teruk pada awal ramadhan. Namun semangat beliau kuat. Dalam keadaan macam tu pun...mak saya masih boleh mengikuti tadarus al quran anjuran penduduk setempat selain sembahyang sunat terawih sampai habis.

Bila balik tu....selalunya mengadu sakit perut dan sayalah yang akan urut perut mak...[urut perlahan lahan]. Masa ni memang tak tahu yang mak saya ada cyst. Tapiii itulah antara petanda yang ditunjukkan. Kami tak benarkan mak berpuasa sebab ingat gastrik....dan memang mak saya tak larat berpuasa kerana sakit yang amat sangat katanya.

Kebetulan kakak yang sulung balik untuk sambut awal ramadhan bersama.
Melihat keadaan mak yang tak berapa nak sihat tu.... akhirnya kakak saya bawa mak dan abah balik ke KL untuk rawatan di sana. Sebab...mak saya ni bukan sejenis yang suka duduk diam..... tambahan awal ramadhan.....memacam kerja dia nak buat...antaranya nak tanggalkan langsir lah....bersihkan laman laa....memacam laahhh....padahal...boleh je kalau nak upah orang....dan dah ada pun orang yang diupah tu.......hmmm....

Keadaan mak semakin teruk kerana sakit perutnya berpanjangan. Kakak saya membawa emak ke klinik dan Dr. mengesahkan ada ketumbuhan kat bahagian perut mak saya dan sarankan supaya membawa mak ke hospital untuk rawatan selanjutnya.

Esoknya, mak di bawa ke Pantai Hospital Pandan Indah untuk rawatan selanjutnya dari Dr yang memang pakar dalam sakit puan ni especially cyst.

Beberapa kaedah dilakukan untuk pemeriksaan, antaranya CT Scan dan beberapa prosedur lain. Disebabkan mak saya ada masalah jantung dan pernah buat bypass, jadi benda ni semua berkait antara satu sama lain. Mak saya juga perlu menjalani prosedur stress test. Di prosedur ini, mak saya gagal disebabkan kakinya yang tak berapa nak kuat, jadi Dr terpaksa membuat pemeriksaan lanjutan.

Mak saya juga perlu melakukan biopsy [prosedur untuk pemeriksaan kanser] bagi memastikan samaada ketumbuhan tersebut kanser atau hanya sekadar cyst yang mana di dalamnya ketumbuhan tersebut penuh dengan air....jadinya perlu di buang dengan kadar segera. Cyst tu berukuran 5 bulan baby dalam kandungan. [memang besar]. Emak saya tidak dibenarkan untuk banyak bergerak atau melakukan kerja2 berat.

3 hari result mak dah keluar, dan alhamdulillah, bukan cancer tetapi ketumbuhan/cyst...namun....selepas pembedahan dan setelah cyst dikeluarkan.....ianya akan di bawa juga ke makmal untuk memastikan yang ianya benar2 bukan cancer [procerdur biasa].

Pembedahan perlu segera dilakukan kerana bimbang cyst tu akan pecah. Tetapi disebabkan mak saya makan ubat jantung dan antara ubat yang mak saya ambil adalah ubat cair darah....setelah Dr berbincang dengan Pakar2 bius dan pakar jantung terutamanya, jadinya...mak saya dibenarkan untuk sementara stop ambil segala jenis ubat jantung selama seminggu. Dan sementara itu, Dr sarankan mak saya untuk memakai stoking khas [tak pasti la nama dia...tapi banyak ada kat pharmacy]...Tujuannya....untuk memastikan peredaran darah mak saya berjalan lancar.

16.06.2017 -Jumaat
Mak admitted untuk persediaan major operation esoknya.
Semuanya Dr jelaskan kepada abang dan kakak ipar saya.

Dr jelaskan, semua bahagian ovari dan cyst tu akan dibuang kesemuanya memandangkan faktor usia mak saya.
 Dan 2 hari selepas pembedahan, barulah mak saya dibenarkan untuk bangun. Semuanya kerana faktor usia - Ini semua dijelaskan oleh Dr sebelum melakukan pembedahan esoknya.

17.06.2017 - Sabtu

Seawal pagi - Sebelum masuk OT, kami adik beradik berkumpul di bilik mak. Sempat juga berbual ringkas dengan mak. Seperti biasa, wajah mak tenang je. Mungkin sebelum2 ni mak saya dah pernah menjalani pembedahan yang lebih teruk...maka...kali ni mak lebih redha dan tawakal.

Pada awalnya, pembedahan di jangka mengambil masa 6 jam.

Rezeki mak, Dr yang merawat emak meminta bantuan dari sahabatnya yang juga pakar serta berpengalaman dalam pembedahan pembungan cyst ni [yang sanggup datang dari Johor semata2 untuk pembedahan emak] untuk sama2 memabantu dalam pembedahan tersebut [Dr jelaskan kepada kami semua......salah satu sebab...ketumbuhan emak saya besar.... keduanya....faktor usia emak saya dan lebih utama, risiko ketika pembedahan kerana emak saya pengidap sakit jantung] Jadinya, pembedahan pembuangan cyst tu hanya berlangsung selama 2 jam setengah.

Alhamdulillah....Allah mudahkan segalanya....semuanya berjalan lancar dan keadaan mak pun stabil. Syukur sangat2.

Emak saya di letakkan di ICU untuk pemantauan.

15 minit lepas berada di ICU, mak saya dah sedar...alhamdulillah.....
kami bergilir2 masuk melihat keadaan mak.

Malam tu...mak dah sedar sepenuhnya dan dalam keadaan stabil.

Nurse menunjukkan cyst yang dikeluarkan tapi saya tak dibenarkan untuk tunjuk kat medium sosial nih.....cukup untuk keluarga je tengok..... memang besar...adoiyaiii....ngeri pulak tengoknya.... mak saya sendiri pun macam terkejut tgk ketumbuhan sebesar itu dalam perut dia.....alhamdulillah....dah di keluarkan pun....dan harap tak kena pada kita.....

18.06.2017 - Ahad

Pagi
Saya di benarkan masuk dan melihat keadaan mak yang semakin ok.
Katanya tengah hari tu dah boleh di tukarkan ke wad biasa.

Memang semangat mak saya kuat. Mak saya dah boleh bangun dan berjalan sambil dipimpin oleh nurse yang bertugas. Alhamdulillah.

Mungkin kerana semangat mak....dan tak ada patient pun dalam ICU tu melainkan mak saya sorang je....jadinya mak semacam disayangi oleh nurse2 tu....siap peluk2 mak lagi sebelum mak dipindahkan ke wad biasa....kata mereka....mak saya ni antara pesakit yang berumur tetapi sangat kuat semangat.

Tengah hari tu juga mak saya dipindahkan ke wad biasa.
Alhamdulillah...perkembangan mak sangat excellent.

Dr yang merawat hanya akan benarkan mak discharge pada hari Selasa untuk pastikan emak benar2 berada dalam keadaan yang sihat.

20.06.2017 - Selasa

Mak saya dibenarkan discharge dan akan ada rawatan susulan pada 23.06.2017 (Jumaat) 2 hari sebelum raya.

Mak saya tidak dibenarkan untuk makan pati ikan haruan atau gamat ke atau apa2 product yang dikeluarkan untuk penyembuhan segera pembedahan. Tidak dibenarkan juga untuk makan makanan yang menyebabkan kegatalan contohnya ayam, udang, sotong dan sebagainya.

Seperti biasa, mak hanya makan sayuran segar yang direbus dan ikan serta buah-buahan segar.

28.06.2017 - Rabu

Sebelum mak balik ke Ipoh, last appointment dgn Dr yang merawat emak.
Jahitan mak semuanya ok.

Sekali lagi Dr pesan supaya mak saya tidak mengambil pati ikan haruan atau gamat....menurut Doktor....ianya tidak baik untuk luka dalaman pembedahan dan ianya tidak disarankan langsung.
Dan result makmal untuk ketumbuhan yang dikeluarkan itu confirm bukan cancer. Alhamdulillah.

Selepas ini, rawatan susulan pada Disember 2017 dan setahun sekali perlu menjalani rawatan selanjutnya di hospital mengikut tarikh yang diberi.

Saya tidak arif sangat untuk memberi penjelasan kerana sepanjang prosedur dari awal, hanya kakak ipar, abang saya dan anak sedara yang sulung yang berjumpa Dr dan mendengar penjelasan doctor secara detail. Saya cuma menjaga emak hanya selepas pembedahan sehingga keadaan emak dah beransur pulih [luka jahitan pulih sepenuhnya manakala luka dalaman mungkin mengambil masa 2 bulan utk pulih sepenuhnya kerana faktor usia emak saya]

Perkara yang saya suka tentang Hospital Pantai Pandan Indah ni.

- Dekat dengan rumah abang dan kakak saya...5 minit dah sampai....so...senang nak ulang alik tak payah nak tempuh jem.

- Dr dan nurse yang semuanya sangat2 friendly

- Mungkin kerana tak ramai pesakit yang admitted, maka segalanya cepat.

- Di ICU hanya mak saya sorang je pesakit di dalamnya, jadi perhatian sepenuhnya tertumpu pada emak saya. Masa nak masuk dalam ICU juga diberi kelonggaran kerana emak sorang.....saya dan adik beradik adalah pelawat tetap =))) [tapiii tidak setiap hari dibenarkan masuk sesuka hati....masih mengikut prosedur jugakk...]

- Di wad juga, tidak dibenarkan untuk bermalam disitu, kerana nurse mampu memberi perhatian sepenuhnya terhadap pesakit.

Alhamdulillah..... Allah mudahkan segala-galanya urusan mak dan kami sekeluarga. Sungguh aturannya itu sangat sempurna....

Kos yang dikenakan secara keseluruhannya [sebab mak saya tak ada medical insurance jadi semuanya kena bayar cash] lebih kurang RM30k [termasuk rawatan CT Scan dan biopsy serta rawatan susulan].

Rawatan akhir, Doktor bagi percuma =)))
Dan emak saya diberi keutamaan...kerana patient yang baru melakukan pembedahan tidak dibenarkan duduk lelama.....[soo..kami memang tak tunggu lama untuk dapatkan rawatan Doctor....tqqqq doctor.....=)))]

Boleh rujuk di sini: Ovarian Cyst (Dr Zubaidi)
Boleh juga rujuk disini: Womens Health A-Z Topics Ovarian Cysts
Terima kasih kerana membaca entry ini!

Friday, July 21, 2017

HAPPY BIRTHDAY TO ME...

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.



02.07.2017 [Sunday]
Its my birthday!

Alhamdulillah...dengan bertambahnya umur....terasa diri terlalu dekat dengan kematian....kerana mati itu satu kepastian....

Syukur dengan nikmat yang Allah kurniakan kerana mengizinkan saya bernafas hingga ke usia ini.....semoga di sepanjang usia yang dikurniakan dapat dimanfaatkan sebagai bekalan di alam yang kekal.

Actually....saya dah hide kan tarikh birthday saya [pengakuan jujur].....tapiii tapiii tapiii....bangun2 je dari tido....tengok2 hp.....banyak pulak notification kat fb.... terus tanya kat en suami.....ehhh.....ada notification jugak ke.....sekali en suami kata ada... terus kakak tergelak2 hambar.....ahahahahaaa.....[mungkin tak tgk betul2 ke macam mana tak tahu lahhh.....]

Hari tu jugak kakak private kan tarikh birthday kakak. So..lepas nih.... harap tak ada notification birthday kakak mengganggu fb uolls lagi ok.. #kakakdahinsaf hahaha....kita minta perhatian Allah....itu yang lebih afdhal....InshaaAllah....

Ok...berbalik kepada ceritera my birthday....

Disebabkan agak kepenatan yang tak hilang2 lagi [baru balik Lumut]....so..ingat Ahad tu nak rehat sepuas2nya.....sekali...en suami ajak lunch date....terasa malas nak keluar sebenarnya....

Tak agak jugaklah dia nak bawa kemana....tapiii katanya lapar ya amat.....

Ok...kita ikutkan je lah....

Sekali...dia bawak saya ke Parkson Ipoh Parade.... terus masuk ke Baskin Robin....lepas tu suruh saya pilih kek yang saya suka.....ahahaaa.... terus tersengih2 pn isteri.....tanpa malu dan segan......isteri pun pilihlah kek berperisa ice cream coklat fudge.....

Sekali en suami minta lilin kat staff BR tu.....bila en suami bgtahu nak berapa lilin....terkebil2 mata staff tu tgk kakak.....terus kakak terdiam seribu bahasa......sambil dalam hati kakak berkata2..."banyaknya lilin....banyak nya umur kitaa....." =))))

Lepas tu....en suami terus bawa isteri ke Pakeeza Restaurant....[pernah bgtahu dia...lepas raya nih nak pekena nasi briyani Pakeeza...teringin......tu gamaknya dia bawak saya ke sana......]

Dah siap makan semua....terus minta lighter kat staff Pakeeza......sekali bukak2 kotak BR ada mancis dibekalkan.....ahahahaaaa...[nampak sangat dah lama tak beli kek seketoi kat BR].

Dah nyalakan lilin yang banyak tu.....terus isteri tak nyempat2 nak tiup....sambil en suami nyanyikan lagu happy birthday untuk isteri.....sooo sweet....... terkembang kempis hidung isteri menahan malu sesambil tiup lilin.....ahahaha...sekaligus dalam hati.....[wahhhhhh bestnyaaaaaa.........berangan pakai crown.......ko mampu tak... berangan dikala situasi sebegitu.....ahahahaaaa....] malu tapi sukaaaa.....propa sangat ahahaaa....

Dah tiup lilin semuaaa.....oleh kerana dah kekenyangan....kita simpan balik kek tu.....tak potong pun......ahahaaa...




Tqqqqq suami untuk kek yang cantik lagii sedap ini.....=)))


Banyaknyaaa lilin....






lunch kami....briyani ayam dan en suami order roti puri jugakkk....

Petang tu......kakak saya call kata nak lepak2 kat Starbuck yang baru dibuka kat area jalan masuk ke highway Ipoh Lumut. So... kami decide nak bawa kek BR seketoi tu ke Starbuck nak makan sekali dengan kakak dan anak sedara saya zara.....

Kakak saya belanja coffee starbuck pulak....dan kali ni....barulah kita potong kek BR sesambil minum kopi...sesambil tu makan kek.....nikmatnyaaaa....

Dapat celebrate 2 kali dalam 1 hari tu.......alhamdulillah....


Bawak kek ke Starbuck pulak....hehehe...

Antara wish yang saya terima dari orang2 yang tersayang....haruslah dari keluarga


Video my anak sedara nyanyi lagu happy birthday untuk saya ni betul2 buat saya ketawa......[happy sebenarnya.......] & wish dari anak sedara yang sulung jugakkk di tgh2 lewat malam...


Dari anak sedara jugakkk.... 
without failed wish kat saya setiap tahun.....


Yang selalu ada dengan saya ketika susah...ketika sedih...
ketika gembira....ketika apa2nyalahhh......
Tqqq makcik...untuk wish dan birthday treat......

Yang sorang lagiiii terus call dan wish....pepagi lagiiii dah call....sapa lagi kalau bukan puan kaunselor....Putri....tqqq jugak untuk birthday treat......kakak sukaaa.....hehehe....
Sekarang dah susah nak berkumpul 3 orang.....sebab Putri dah bertukar.....harap dapat keep in touch sampai bebila...





Dari hadik2 yang selalu buat kakak happy..
TQVM....=)))

Thanks to all my wonderful family, friends & sedara mara yang wish birthday saya di fb, wasap, messager, personal message & Instagram... Tqqqq atas ingatan dan doa yang baik2 dari kalian semua. Moga Allah makbulkan segala doa dan permintaan kita semuaaa.....


To my lovely husband...
Tqqqq untuk surprise ituuuu dan kek...isteri suka & happy....

Its sooo soooo sweet when you sing the birthday song to isteri [depan2 orang keliling yang ada kat situuu masa tu........staff tu dok tgk je muka isteri yang excited & happy mcm hapaa je....hehehe...]
Lepas tuuu isteri terus rasa gedik sangat....

Dalam usia saya dan awak begini.....kita masih berdua
Kita selalu berpesan each other....bersangka baik dengan Allah....dan inilah nikmatNya yang wajib di syukuri atas takdir dan kurniaanNya yang terindah [tetiba teremosi]. Jom kita hayati masa2 yang Allah bagi untuk kita berdua nih dengan penuh rasa syukur dan redha... =)))

Last but not least...suka ataupun tidak...doalah yang baik-baik...cakaplah yang baik2 & jagalah hati kita....Jika kita mahu yang terbaik dalam hidup kita...InshaaAllah yang datang juga semuanya yang baik-baik...thanks again....

Kakak sayang semuaaa.....



Alhamdulillah untuk moment indah ini....

Terima kasih kerana membaca entry ini!