Friday, December 29, 2017

QUILLING CARD FOR NEWBORN

Hye uolls...
Hari ni kakak nak share kad quilling newborn yang kakak buat khas untuk anak sepupu.



Memula dah siap buat dah.... dah belikan hadiah untuk baby.....tunggu masa nak pergi tengok baby je lagi.... Tapi...at that point of time....tetiba abah saya jatuh sakit....so...memang tak boleh nak kemana-mana....Kebetulan saya tanya kat kakak dia....dia kata mmg nak buat kenduri aqiqah hujung tahun.....so...kita decide...bagi sekali masa time tu je lah....=))

Dah siap semua....bila masa keluarkan dari drawer...tgk balik kad yang dah siap tuuuu...ehhh.....macam tak kena je kad nih [sebab saya buat color purple.....adoiyaii....tapiii tak kisah pun color apa....cuma dimata tu rasa macam tak kena je....]....so..kita bukak balik dan buat baru.....hahahaa...gigih jugaklah sebab nak kan nampak kepuasan kat mata sendiri....kita nak bg orang...biar bagi yang elok2 dan cantik....buat dengan seikhlas hati....gitewwww....

Jom tgk hasil nyaaa....


Nama mak dia + ayah dia dan nama baby IR


Disebabkan dapat baby boy.... so...tema color haruslah biru...tak tahulah kenapa harus biru....so..saya ikut kebiasaan kesesuaian color je lah ea....takkan nak bagi pink pulak....tu pun saya dah buat color purple....rasa tak kena je.....adoiyaiii.....mata oh mata.....tak pe....kakak yang berkeinginan nak buat lain......dan alhamdulillah....rasa macam ok je kat mata sendiri.....


Kali ni pulak....kita buat bunga gaya gitu.... first time cuba.....alhamdulillah....nampak cantik pulak....mak kakak berkenan katanya.....terus mintak frame kooo......[tgh dok fikir nih.....nak buat camana utk mak pulekkk......]








Disebabkan baby boy..... kita taruhlah ladybird......utk serikan kad tu supaya nampak lagi menarik...




Harap si penerima sukalah dengan hasil kerja tangan saya nih...

Jom doakan agar baby sepupu saya nih membesar dengan sihat dan menjadi anak yang soleh kepada kedua ibu dan bapanya dan orang disekelilingnya.....Allahumma aminnn....







Terima kasih kerana membaca entry ini!

Wednesday, December 27, 2017

KENDURI AKHIR TAHUN 2017

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Last week ada jemputan kenduri aqiqah anak sepupu. Sekali buat 2 orang sebab bapa saudara saya terima dua orang cucu dalam tahun yang sama.

Rasanya...ni kenduri last la kot yang saya attend untuk tahun 2017. Ada jugalah jemputan kawin.... tapiii memandangkan pada awal2 permulaan cuti persekolahan hari tu...saya tak sihat.....dapat lah penuhi satu je jemputan....jiran sebelah rumah kitaorang jemput......kawinkan anak perempuan dia...ni first time beliau kawinkan anaknya.....niat di hati nak la tolong apa yang termampu...[walau dia buat kat dewan...tapiii disebabkan masa tu saya memang betul2 tak sihat..... terpaksalah mereput je kat rumah mak saya.... boleh tolong bagi parking kat dalam pagar rumah je lah.....] Hujung tahun ni ada satu lagi jemputan....tapiiii tak dapat nak pergi...so..kita kirim hadiah dgn kad je lah...

Sesekali berjumpa dengan sepupu tu rasa seronoklah jugak....cumanya tak ramai yang balik....al maklumlah...cuti sekolah...kebanyakkan sepupu sepapat ber holiday dengan anak2...termasuklah adik beradik saya sendiri....

So..pada yang menerima baby baru...tahniah diucapkan....jangan lupa doakan saya jugekkkk..... sesekali tgk derang pegang2 baby tu....memanglah terasa teringin......[sambil tgk2 muka somi.....] somi...pegang tangan saya dan cakap.... tak pe...awak ada saya.....hahahaa....ok....terus senyum....


Tak semua sepupu sepapat dapat berkumpul....ni je yang ada....
Semuanya dah jadi mak mak orang nih......kecuali saya....hehehe...

Macam biasa...kalau balik ke kampung.....perkara wajib...mesti menjengah ke rumah arwah opah saya.....walau orangnya dah lama meninggalkan kita...tapi kenangan tu tetap terpahat kuat dalam jiwa.....tengok rumah pun jadilah.....


So....kita ambik satu gambar kat depan dapur rumah arwah opah....banyak kenangan disini...... time ni mmg en somilah yang jadi cameraman nyaa....sapa ke lagi kannn.....dan dalam banyak2 gambar yang dia ambik....gambar candid ni jugak yang kakak suka....sebab masa ni...ingat dia dah habis ambik gambar selepas ntah macam hapa je kakak beria2 posing.....hahahaha..... #kakaksukaaa =))))

Itu jelah ceritanya.....kita tunggu pulak lah kenduri utk tahun 2018....ehhh rasanya....memang tahun ni kakak tak banyak pg kenduri ea....hahahaa......





Terima kasih kerana membaca entry ini!


Tuesday, December 26, 2017

KERANA KITA SEMUA MANUSIA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang sahabat kecintaan Ilahi =))

Saya terbaca satu post nii...dan terpanggil untuk menulis di blog kesayangan ni...=))

Ini cuma my 2 cents sajalah.....sesaja nak bagi pendapat sendiri mengikut kepala otak saya sendiri.

Ini kisah tegur menegur.....cumanya perbezaan cara menegur tu ada yang secara direct...ada secara berbisik pada kita..... namun...apa cara sekalipun ikutlah cara nabi ketika menegur para sahabat dan umatnya dengan cara yang sangat berhemah....

Kadang2 orang menegur kita sebab dia sayang....sebab di concern.... tapiii tak tahulah kalau ada yang menegur tu sebab ada niat lain...dengki khianat sakit hati dan seumpamanya...tapiii mana mungkin orang yang dengki akan menegur kita melainkan dia akan membiarkan kita hanyut dengan apa yang kita lakukan..... kalau setuju seppp sikit.....hehehee...

Bila ada yang menegur....jangan pula kita mudah melenting....sebaliknya....
muhasabahlah diri kita....mungkin itu satu peringatan untuk diri kita bahawa sebenarnya....dalam ramai2 sahabat mahupun saudara mara kita....tak semua suka melihat kejayaan/kebahagiaan/kegembiraan kita.... jadinya..... berpada2lah dalam berkongsi apa jua yang kita miliki....mungkin juga.....dia menegur dalam pandangan mata kasar dia terhadap apa kita lakukan itu terlalu berlebihan dan keterlaluan. Makanya....dalam apa jua yang yang ingin kita kongsikan......bersederhanalah......

Orang2 sekeliling kita [kecuali keluarga kita], mereka tidak tahu bagaimana jatuh bangun kita sebelum kita mencapai apa yang kita miliki hari ini.... siapa kita untuk mereka kisah dari mana asal jatuh bangun kita......ada jugaklah yang kisah........tapii...cuma segelintir.....

Bila kita susah....mana sahabat....mana saudara mara.....tapiii bila kita senang..... ramai yang datang kepada kita....seperti semut mengurung gula.....namun....tak semua manusia itu suka dengan kejayaan kita.....mereka lebih suka melihat sisi kekurangan kita berbanding kelebihan.....ramai sebenarnya manusia seperti ini....ini bukan sahaja dari kalangan sahabat handai kita.....malahan saudara mara sendiri pun ada yang bersikap begini. Sedangkan adik beradik sendiri pun ada sifat cemburu.....inikan orang lain....[umpamanyalah.....kita ni manusia....harus ada kekurangan itu....] - saya berkata secara general kerana setiap manusia memang ada satu sisi kekurangan yang pasti dan wajib diperolehi....sebab Allah menjadikan manusia itu penuh dengan kekurangan......

Cubalah muhasabah diri...
ambil dari sudut positif....mungkin dia menegur kerana dia sayangkan kita.....dia tak nak tengok kita terus lalai dengan perasaan kita walau kita tak ada sekelumit niat pun ke arah nak riak ke apa.....

Ada sesetengah orang memang ada yang share sebab nak menunjuk.....ada juga yang share sebagai panduan dan pengajaran.... namun...apa pun niat kita.....harus betul dengan apa yang cuba kita sampaikan....janganlah sekecil2 apa yang kita lakukan dalam kehidupan ini....apa yang kita miliki......kita nak share dengan semua orang.....mungkin ada yang suka....dan kebanyakkan harus tak suka.....

Manusia ni ada bermacam jenis sisi pandangan mereka tersendiri dan saya salah sorang daripadanya. Kadang2 saya suka melihat perkongsian yang bermanfaat..... kadang2 saya suka melihat sesuatu yang sweet....lucu.....dan ada ketika saya suka menjamu mata untuk sesuatu yang kita impikan. Ada ketika...kita post sebab nak appreciate pemberian orang pada kita.....dan kebanyakkannya share untuk berkongsi happiness....... tetapi....apa pun tujuan kita....bersederhanalah.....ada juga menggunakan medium ini untuk meluahkan apa yang dirasa.....rasa marah...rasa ketidakpuasan hati dan bermacam2 rasa......=)))... sekali lagi bersederhanalah.....

Saya menulis melalui pengalaman..... jika terlalu nak menceritakan.....kadang2 tak ramai yang sudi nak mengetahuinya...... maka dari situ...akan hadir sifat dengki khianat.....sakit hati dan semua yang negatif....

Pertimbangan itu perlu....dari semua sudut.....

Kadang2 kita share...kita nak luahkan rasa sedih kita....tapiii kita tak tahu.....di kalangan mereka ada yang sedang memandang sinis pada kita...... kadang2 kita nak share happiness kita....tapiii kita tak tahu ada yang sedang mencebik bibir pada kita......

Kalau kita ambil langkah untuk meneruskan dengan apa yang kita lakukan sebelum ini tanpa menghiraukan teguran tersebut.....jangan pula cuba membangkitkan hashtag yang menyindir....... itu tandanya.....kita seorang yang tidak boleh menerima teguran.... kita seorang yang ego.....itu pendapat saya lahh.....

Macam2 perangai manusia sekarang ni....makin moden...makin banyak pula fitnah disana sini..... tak ada apa yang patut kita banggakan untuk zaman sebegini....melainkan....selalu bermuhasabah diri dan berdoa agar kita dijauhkan dari fitnah dunia dan fitnah akhirat........jika ada yang menegur....kita terimalah dengan hati yang terbuka.....mungkin ada hikmahNya disitu....Ada buruk dan baiknya sebenarnya.... mungkin selama ini kita tak sedar dan leka....selepas ditegur...kita boleh slow down sikit.....

So...kepada si penerima teguran....dengan cara bagaimana dia menegur..... muhasabah diri..... kadang2 orang yang paling rapat dengan kita pun tidak mampu nak menegur kita....tetapi....Allah datangkan seorang hambaNya untuk menegur kita [mungkin dengan cara yang kita tak suka]....pasti ada sebabnya.....untuk perbetulkan diri kita kah.....untuk menjadikan kita lebih baik kah.....mesti ada banyak sebab...... so...fikirkanlah....mungkin masa menerima teguran........kita ada rasa marah....geram....namun.....cuba ambil satu masa dan berfikir semula......=))

Kepada yang memeberi teguran....tak tahu apa niat dia yang sebenarnya..... mungkin itu pendapat dan pandangan dia terhadap orang tersebut.....mungkin juga dia memang berniat baik....mungkin dia ada dengar orang mengata kita dan dengan cara menegur kita begitu.....kita boleh berubah sedikit.....tak banyak sikit pun jadilah.....=))) Harap niatnya juga selaras dengan apa yang cuba dia sampaikan.....namun....penggunaan bahasa juga kena dengan bahasa yang lemah lembut....menegur tapi jangan sampai menghina....

Saya doakan...agar kita semua terhindar dari segala fitnah dunia dan fitnah akhirat...... dunia dah semakin sampai ke penghujung......jadi apa lagi yang mampu kita lakukan melainkan terus berusaha mencari kebaikkan....bukan sibukkan diri mencari kesalahan orang lain.....dan hanyut dengan permainan dunia yang sementera.....wallahulam....

Semoga Allah selalu masukkan dalam jiwa dan naluri kita.....mengingatkan pada kita.....bahawa dunia ini hanya sementara....=)))


tq google =))



Terima kasih kerana membaca entry ini!

Wednesday, December 13, 2017

HELLO DECEMBER!

Assalammualaikum sahabat2 kesayangan Ilahi.....

Pejam celik pejam celik.....kita dah sampai ke penghujung tahun 2017 dalam kalender masihi..... iaitu bulan Disember...!!!

Tapiii jujurnya....memang terlalu cepat masa itu meninggalkan kita....sehingga sehari-hari yang kita lalui itu terasa sangat singkat.
Betul.....kita perlu menghargai masa.....betul jugak.....masa itu tersangat mahal yang tidak mudah kita perolehinya kembali..... Ianya pergi meninggalkan kita dengan bermacam macam getir kehidupan yang perlu kita lalui....ada yang manis dan ada yang pahit....

Maka nikmat inilah yang perlu kita hargai....iaitu masa yang selalu kita andaikan untuk memutarnya kembali..... namun...kita tidak mampu untuk melakukannya....
Maha SuciMu Ya Allah...betapa hebatnya aturanMu ini...

Disebalik MASA itu jugak.....harus kita bersyurkur.... kerana di hadapan kita belum tahu apakah nasib perjalanan hidup kita....tetapi kita diberi peluang hari ini untuk menadah tangan dan berdoa agar nasib kita menjadi lebih baik dan baik..... selain berusaha dan terus berusaha utk memperbetulkan amal ibadat kita kerana DIA adalah matlamat hidup kita sebenarnya....

Di masa lampau menjadi pengajaran dan kenangan pahit manis kita untuk kita lebih berhati2 dalam perjuangan kita di bumi Ilahi....walau acapkali kita meninggalkan suruhanNya....namun DIA masih memberi kita peluang untuk menikmati apa yang kita nimatinya hari ini....

November dah berlalu meninggalkan kenangan pahit manis yang telah menjadi kenangan dalam hidup kita.....

Kita ini adalah pejuang....kita berjuang dengan diri kita sendiri...
Nak jadi baik...harus berusaha berubah ke arah kebaikkan....
Namun andai masih ada tersisa rasa dendam, iri hati, dengki dan seumpamanya...
saya doakan semoga Allah senantiasa melapangkan dada kita dan memelihara kita serta selalu melimpahkan hidayahNYA kepada kita semua....


Saidina Ali pernah berkata:

“Masa itu umpama pedang. Jika kamu tidak memancungnya, ia yang akan memancung kamu.”
 
Jangan biarkan waktu itu berlalu tanpa membawa kita kepada titik syurga....kerana itulah matlamat utama kita.....Semoga kita mampu mengukirkan senyuman manis penuh ikhlas dan dengan itu, kita mampu memacu diri kita ke arah yang lebih baik....InshaaAllah...


Hello DECEMBER!!! 
Moga yang baik2 mengiringi langkah kita.......




Terima kasih kerana membaca entry ini!!!







Wednesday, November 29, 2017

SAJA SAJA CERITA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Tajuk pun dah tau saja saja cerita je....
 
Dalam hujung bulan lepas sampaiiiiilah ke minggu ni.....memang kami suami isteri diuji dengan kesihatan yang kurang memuaskan.

So...seeloknyalah dan selayaknyalah...kita mereput je lah di dalam rumah....
sambil merehatkan diri sendiri.

Rutin mingguan....pepagi lepas subuh....kami keluar untuk jogging sesambil menghirup udara segar di padang polo untuk kembalikan kesegaran badan....at least seminggu sekali atau 2 kali......selalunya....lepas je jogging...kitaorang akan pergi breakfast....dan lepas tu bawa mak keluar ber window shopping dan selebihnya....kitaorang banyak rehat2 kan diri di rumah.

Awal bulan ni....en suami terkena batu karang lagi.....
Jenuh jugak tengok dia menahan sakit.....

Alhamdulillah....setelah segala usaha dilakukan....
antaranya....bagi dia minum jus lobak putih (tanpa gula) dan makan ubat yang diberikan oleh pihak hospital.....akhirnya batu karang tu hancur. Seminggu jugaklah encik suami nak sihat sepenuhnya.....

So..sekarang suami dah ok dah...cuma saya je yang masih dalam keadaan rengsa dan badan kurang sihat sepenuhnya.

Buat masa ni...aktiviti nak kemana2 tu...memang dikurangkan....atas sebab kesihatan yang kurang memberangsangkan.....[ayat nih macam ko tu retis sangat orang nak kesahhhhh.....ahahaaaaaaa....] sebab ada yang bertanyalah.......sebab tu kakak sebuk nak explain kat sini......mueheheeee...

So...kita anggaplah 2 bulan kebelakangan ni...bulan ketidaksihatan kami suami isteri. Syukur...Allah mudahkan segala2nya urusan kami.....dan sedikit demi sedikit mengurangkan rasa sakit dan rengsa yang saya alami....moga tidak memudaratkan.....dan semoga saya dan kita semua diberi kesihatan yang baik dan sempurna.....

Oh yaaaa....blog saya dah berwajah baru..... kita buat sendiri jeeee..tetiba nak tukarkan blog saya ni dengan baju baru yang lebih nampak bersih dan simple dan kemas......ecececeeee...[padahal ntah macam hapa je nak tukar theme baru macam gitu je punnnn.....=))))] jenuh ada yang terdelete lahhh apa lah....adoiyaiii..... dan akhirnya......saya berjaya....yeay.....





Terima kasih kerana membaca entry ini!










Wednesday, November 15, 2017

QUILLING CONGRATULATION CARD FOR MY NEPHEW

Hello uolls!!!

26.10.2017 - Khamis

Hari konvokesyen buat anak sedara saya di UPSI.
Yang meraikan dia...mak dan ayah dia....

Saya dengan suami tak dapat nak turut serta kerana urusan kerja yang memang tak dapat nak dielakkan.
InshaaAllah....nanti kalau ada rezeki..... masa ambik ijazah nanti... kitaorang datang....InshaaAllah.

Bila dapat tahu dia nak terus balik rumah opah tok dia....maka mak sedara terus je lah buatkan dia kad dan beli hadiah sempena konvo dia tu.....nak beli bunga......dia dah dapat banyak bunga dah....so..kita fikirkan sesuatu yang boleh dia simpan sampai bebila.....

Dulu masa saya konvo...en suami hadiahkan saya pen parker...siap ada ukir nama saya lagi.....[masa tu kawan lagi....pandai pulak dia mencari hadiah untuk saya....heheheee]- nak cite jugakkkk.....hehehe

So...ikut idea suami saya....kitaorang decide bagi dia pen...dengan ukiran nama dia....
Selain tu....mak sedara jugak gigih buatkan quilling card untuk dia....

Jom kita tengok hasil kerja tangan saya....dan hadiah yang saya bagi khas untuk anak sedara..




Dibuat khas untuk anak sedara.... harap dia sukaa....=)))
Rama-rama tetap menjadi pilihan....




Simple tapiii cantik dan menarik....
Kakak pilih color soft je.......


Ini hadiah yang kami suami isteri pilih untuk dia....
Memang tak pernah bagi pen kat dia.....


Masa bagi hadiah dan kad ni...dia semacam terkejut lah jugak.....ye lahhhh....ye lahhh....mak sedara tak pegi konvo dia....lepas tu buat bodooo je kannn..... hahahaaaa.....




Harap....pen ni digunakan sampaiiiii dia dah dapat pekerjaan yang diimpikan....
sebagai kenangan dari mak dan bapa saudara.....


Tahniah anak sedara....
Moga terus berusaha untuk mencapai apa yang diimpikan...
Mak sedara teringin nak pg ke konvo ijazah dia pulak lepas nih.......

Dah besar dah diaaa.....
Dedulu masa kecik....dialah kawan gaduh saya....
Walau mak sedara garang macam singa.....lepas tu kita baik balik...
Sampai orang kata....dia ni adik saya ke.....sebab pergi mana2 termasuk dating pun bawak dia.....ahahahaa....

Dulu....dia datang ke konvo saya......sekarang...dia sendiri dah merasai nikmat kejayaan tu.....
Moga perjalanan mencari ilmunya akan terus kekal sampai dia berjaya mencapai apa yang diimpikan....

Doa yang terbaik untuk dia.....






Terima kasih kerana membaca entry ini!



Monday, November 13, 2017

HELLO NOVEMBER!



Assalammualaikum dan salam kasih sayang.



Hello NOVEMBER!!

Sebulan lagi.....kita ke tahun 2018.
Walau dah 13 hari lewat...kakak nak hello hello jugakkkk.....=)))

Dengan musibah....kita muhasabah....
Dengan musibah.......kita bersabar....
Dengan musibah.....kita menjadi kuat....
Dengan musibah... kita belajar...
Dengan musibah....... kita tidak mudah rebah....

Apa pun perkara yang Allah kirimkan dengan jentikanNya...
PASTI ada kelebihan disebaliknya.....

Maka ketahuilah......

Tak semua yang buruk itu teruk...dan tak semua yang baik itu indah.....
Kadangkala ujian baik itu lebih besar dari ujian buruk......
Bukan meminta sesuatu yang buruk terjadi...
Tetapi...muhasabahlah diri...agar....bila keburukkan yang mendatangi kita....
ambillah ia sebagai satu cabaran.....bukan cacian dan keluhan.....
Jika kebaikkan yang datang dekat dengan kita....
Jangan mudah terus bermimpi indah.....
mungkin ia adalah cabaran yang berat untuk kita....

Sometimes, when things don't turn out for the best,
They aren't always what they seem.
If you have faith, you need to trust that the outcome has a purpose.
You just might know it until some time later. 



Hello...November.....

Apa pun cabaran dan ujian yang mendatang....
Ajari hati agar lebih sabar dan tenang...
Sesungguhnya...bukan mudah untuk menang....
di medan yang penuh dengan rintangan....

Semoga kebaikkan demi kebaikkan mengiringi jalan kita hingga ke penghujungnya....

Moga November ini lebih baik dari November sebelum =)))







Terima kasih kerana membaca entry ini!



Monday, October 30, 2017

QUILLING BIRTHDAY CARD - TEMPAHAN 2

Masih lagi dengan tempahan birthday card.
Kali ni yang menempah ex pegawai di jabatan saya. Walaupun unit berlainan....tapiii selalu jugaklah terserempak dengan beliau.....dan beberapa kali jugalah berurusan dengan beliau.... orangnya agak gila2 jugaklah.......

Walau dah berpindah ke Jabatan lain...tapiiii masih ada kesempatan jugaklah beliau nak menempah kad birthday pada saya khas untuk isteri beliau....

Katanya nak theme butterfly.....
Nak simple but sweet dan romantic.....wahhh gituuu....
Nak ada love love katanya......
Jenuh jugak saya nak fikir apa yang beliau nak tuuu....
Bagi beberapa contoh....tapiii macam tak kena dengan apa yang beliau nak....
Penyudahnya....saya cakap...saya cuba dulu hasilkan satu kad simple.....kalau beliau setuju....saya akan teruskan dengan hasil saya tu......kalau tak....saya akan try buat corak yang lain.....

Dan alhamdulillah.....beliau suka dengan hasil yang saya tunjukkan pada beliau....Simple but nice katanya....

Jom tengok hasilnya...

 Inilah hasilnya.....
Rerama jantan dan rerama betina bertemu muka dan terus bercintan cintun......
tu yang ada love love tuuuu....ahahahahaaa...[apa yg saya bayangkan lah....]

 Ok..kali ni saya memilih tona color pastel...untuk nampakkan kelembutan dan romantik gituuu....
Memula beliau nak background paper color pink....tapiii...rasanya macam tak sesuai....dan takut hasilnya nanti tak cantik.....
Untuk kes2 nak nampakkan romantik dan lembut.....elok kalau pilih color pastel...sebab ia akan kelihatan tenang dan bersih.......
Untuk nampak lebih kemas....saya letakkan border dengan 2 tona color soft pink dan light blue.....




 Dannnn.....oleh kerana ni first time encik ni order dengan saya..... dan katanya nak bagi pada isteri tercinta......jadinya....saya hadiahkan pada isteri dia bookmark nih..... juga guna tona color pastel...ni first time buat bookmark rerama ni guna tona color lembut nih....cantik jugakkkk.....hehehee....[puji diri sendiri]


Sedia nak diserahkan pada encik yang menempah....

Ok banyak jugak kisahnya dengan encik ni...Selain encik ni otaknya agak gila2 sikit.....saya rasa agak senang jugaklah nak bagi pendapat itu dan ini setiap kali nak layan permintaan dia nak buat begini dan begitu......ahahahaaa.....

Permintaannya...di depan kad...nak tulis "HAPPY BIRTHDAY" ditambah dengan angka "1437"
Yang HAPPY BIRTHDAY tu ok lah......benda tu biasa....tapiii angka tuuu..... kakak yang agak ketinggalan nih....terus tanya...."1437" tu apa..... bulan islamkah???  terus rasa macam nak ketawa macam hapa je.......sambil dalam hati berkata...."kemain alim2 gituuuu encik nihhh...."
Lepas tu...encik tu cakap..... 1437 tu secret numbers.....wahhh sangattt...sebab saya ni bukan jenis romantik2 gitu....so..memang tak tahu menahu pun pasal nombor2 nihhh.....

Nasiblah encik tu sporting....direct je encik tu bgtahu....
"1437"
(I LOVE YOU FOREVER)
Wahhhhh sangat...........terus macam ok....fahamm..... fahammm...... heheheee.....
kakak tak tahu terus jadi tahuuu.....[nampak takkkk ketinggalan zaman sangat kannn saya nihhhh........paseiii dedulu sampai sekarang....idak pulak main2 nombor mcm gitu dengan suami utk sampaikan hasrat hati.....ahahahaaaaa......]

Alhamdulillah.....encik tu suka dengan hasil tangan saya nihhh.....
Harap tak serik lah nak tempah dengan saya lagiiii.......
Tq encikkkkk....nanti order lagi okehhh......






Terima kasih kerana membaca entry ini!





Thursday, October 26, 2017

QUILLING BIRTHDAY CARD - TEMPAHAN

Hye uolls...
Hari ni saya nak share tempahan quilling birthday card dari rakan sepejabat.
Katanya...ikut suka nak buat corak macam mana pun...asalkan cantik...

Jom tengok...hasil kerja tangan saya...


untuk ke sekian kalinya....saya memilih corak bunga untuk birthday card nih. Memandangkan kakak tu nak bagi pada rakan sekerjanya yg juga seorang wanita....


Saya pernah buat corak bunga sebegini untuk kad pemberian kepada MIL saya.... dan tak pernah menghasilkannya untuk tempahan....jadinya...saya cuba sekali lagi skill tersebut untuk kad tempahan rakan sekerja saya nih....


Untuk kad saya guna glowing paper yang bewarna terang utk menyerlahkan lagi bunga tersebut....=)))






Dan inilah hasilnya.....
Kakak yang menempah kata......cantik!!!.....walaupun kakak tu bagi kepercayaan sepenuhnya pada saya untuk ikut suka hati saya nak buat corak macam mana pun.....namun...saya bukan sesuka hati nak pilih yang senang dan ikut dannnnn je..... saya pun nak jugak tengok hasil kerja tangan saya terhasil dengan cantik dan berjaya......

Alhamdulillah....
Bila setiap kali orang yang menempah kata cantik bila tgk hasil kerja tangan saya....saya rasa syukur sangat2.....dan apa yang saya buat tu rasa sangat berbaloi.....dan puas hati....

Terima kasih pada yang menempah....you know who you are.....






Terima kasih kerana membaca entry ini!

Wednesday, October 25, 2017

HAPPY BIRTHDAY TO BAIZURA, ERYN AND ME!!!

Hye uolls....
Dah beberapa minggu tak update blog.
So..hari ni ada kesempatan....kita update tentang kejadian beberapa minggu lepas.

Sebenarnya...dah beberapa bulan dah plan nak jumpanya....sampailah ke birthday makcik [eryn] 1.10.2017 [HAPPY BIRTHDAY MAKCIK!!!!]

So...minggu tu....baru lah jadi plan kitaorang untuk ber mini reunion. Kebetulan adik saya yang sorang ni nak join....nama dia zira.....dan dia tak kisah pun kalau nak join sekali dengan 2 orang adik lagi tu.....[bye dan fatin].
Kejadian tu haruslah berlaku di hari jumaat.....=))))

Kitaorang plan jumpa di Aeon Station 18.
Tempat yang menjadi pilihan
Kenny rogers roasted
[memang kalau tak SR...KRR...kalau tak... Nandos......
tak banyak pilihan...huhuhu]

Bila dah berkumpul semua....memang best...sembang macam2 perkara sambil gelak2 macam hapa je....Bestnya kalau jumpa adik2 nih.....memang hilang segala mak nenek stress..... happy habis..... sampai tak sedar orang sekeliling semuanya dah balik........ lamaaaa sangat tak berkumpul macam gitu.....memasing sibuk dengan tugasan memasing......so..kena faham lahhh...


[Gambar kanan: Faten & Zira]
Beberapa kali dah plan.....akhirnya hari tu...zira dapat join kitaorang....saya dah kenal zira ni masa memula lapor diri kat tempat saya bertugas sekarang.... kitaorang terus jadi rapat....dari zira bujang...sampailah dia dah ada anak dan lepas tu dah jarang jumpa bila zira bertukar ke Ipoh.

Saya jadi pengapit bidan terjun zira masa bertunang sampailah dah berkahwin di kedua2 belah pihak....[kemain sangat.....ahahaaaa...]....so itulah serba sedikit tentang zira yang tak pernah saya ceritakan kat dalam blog nih.......tapiii sepanjang tempoh tu...memang kitaorang selalu keep in touch..... [rapat dah macam adik beradik sendiri]...sama macam adik2 saya yang 2 orang nih.....
 
Kenapa boleh rapat ber 5  niii....sebab...memasing sejenis yang outspoken.....memang tak ada tapis2 kalau nak cakap apa pun....semuanya agak kasar sikit lahhh [kecuali zira...dia lemah lembut sikit....tapii dalam fasa memahami......hehehee].....just between kitaorang je lahhh.....dannnn....paling penting....memahami......

Memang best dapat kenal dengan insan2 yang baik nih....walau kakak lah orang yang paling tua di kalangan mereka2 ni...tapiiii selalu perasan muda sama macam depe.....hahahaaaa...[perasan sangat].



Lama jugaklah kitaorang berborak.... rasa macam masa tu cepat sangat berlalu.....
Zira balik awal sebab nak kejar masa..... tinggal kami berempat....

So...masa nilah..... Faten keluarkan semua hadiah2 untuk 3 orang manusia yang dah lama berlalu birthday nya...kecuali eryn.....hahahaa...

Memang dah awal2 belikan hadiah untuk bye...sebab birthday dia 21 Julai 2017....cumanya tak ada kesempatan nak berjumpa.....lepas tu plan dengan diaorang nak beli hadiah untuk eryn sekali....hadiah untuk makcik tuuu....faten dengan bye yang pilihkan......saya just setuju je lah dengan pilihan mereka....

Tak sangka..... saya pun dapat hadiah jugakkkkk [terkejut kakak].....sebab birthday saya palinggg lama dah berlalu....ahahahaa.....tqqq adik2....


Happy birthday makcik!!!
Makcik ni.....sejenis yang agak tegas...kalau tak kenal dia...mesti orang akan cakap dia ni sombong dan garang......memula kenal...memang rasa macam....dia ni ok ke....tak ke....tapiii.....lelama dah kenal...tetiba boleh sekepala...malah boleh jadi serapat ini.....dia boleh je dengar cerita sedih kita walaupun kita kematian kucing....[sambil nyorok muka tepi almari...bila teringat balik.....hahahaa] dannnn...sampailah hari niii....kalau stress pasal keje ke....apa ke....dedua mmg boleh je cari bahan nak release stress.....tetiba....dari marah.......boleh tetiba gelak macam hapa je......
Semoga persahabatan kita kekal sampaiiiiii ke syurga...=)))


Happy birthday hadikkkk....
Walaupun dah berjauhan.....tapiii dia ni selalu je kacau2 kita kat pejabat.....tak habis2 dengan kewangan dia.....dan rujukan utama dia haruslah makcikkk......lepas dah selesai segala mak nenek masalah dia dengan kerja dia....dia mula kacau kitaorang.....
[tak saya.....faten......hahahaaaaa]
Lepas tu.....memacam cerita...sambil tu memang ada je point dia nak kenakan orang.....[kekadang...kita pun kenakan dia jugakkkk....ahahaha.....seri lah selalunya.....] hujung2.....mesti kakak yg ketawa....
Bila ingat telatah dia..... zira yang baru first time jumpa pun kata dia ni happy go lucky..... selamba mamba dia je...... ehhh tapiii hidup harus selamba.....orang tak tahu kisah sebalik kita.....so...just show yang kita boleh teruskan hidup kita macam biasa...and I'm proud of you my hadikkk.......[sambil berdiri dan tepuk tangannnn......ahahahaaaaa....]-ni kalau dia baca tak tahuuuu lahhhh.......lariiii.....
Apa pun......kakak doakan semoga senantiasa diberi kekuatan dan dipermudahkan segala urusan
dan diberkati disepanjang usia.... lebiuuu....


3 orang yang happy dapat hadiah....

 
Awak punya hadiah kena tunggu bulan 12....dia siap request nak barang sukan....kemain sangat.....mentang mentanglah instructor aerobic....ehhh lupa...kalau sesiapa di area Batu Gajah ke Ipoh ke....Manjung ke....Sri Iskandar ke...yang nak mengikuti kelas aerobic atau zumba...boleh je contact faten nih.....memang best kalau rerobik dengan dia.....nak tahu cerita tentang dia yang nampak semacam ayu niiii.....kita cerita bln 12 nanti.....[siap kauuuuuu....ahahahaaa...]

InshaaAllah...plan akan datang....bulan 12 nanti...nak celebrate birthday faten pulak..... so..boleh lah berkumpul lagi macam gini.....


Tqqqqq...untuk sejambak ferrero rocher tuu...kakak sukaa.....[sambil sengih sampai tak nampak mata]

Last but not least....
alhamdulillah....syukur...syukur atas nikmat ini....
Moment yang sangat indah untuk di kenang....dan syukur kerana dapat mengenali mereka.

Kadang2 kita tak pernah menyangka....kita akan rapat dengan seseorang seperti mereka..... banyak moment indah bersama mereka....ada suka dan ada duka.....

Moga Allah satukan hati kita semua dalam rahmat dan kasih sayangNya...dan semoga kita berkumpul di dalam syurgaNya....
[dah kakak buat ayat macam gini.....=))))]

Hope to meet them again in December...InshaaAllah....
Love u all sampai syurga....=)))




 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini!

Tuesday, October 3, 2017

RESEPI DONUT PANDAN

Hye uolls....

Dah lama tak update resepi senang2 nih....

Hari ni kita update resepi donut pandan [yang tak berapa pandan sangatlah...utk versi saya niiii heheheee] Tapiiiii....resepi ni yang paling mudah sangat kalau nak buat donut.......
Kalau cuba resepi ni...confirm menjadilah....

Jom tengok resepinya....

Actually...resepi ni selalu je lalu lalang kat wall fb kakak.....macam terpanggil panggil untuk mencuba memandangkan.......saya ni sejenis suka yang senang2....so...kita cuba je lah......

RESEPI DONUT PANDAN

Bahan 1:

1 paket yis kering
2 sudu susu pekat manis
2 sudu gula pasir
1 cawan air suam
1/2 cawan perahan pati pandan

Campurkan bahan ini dan biarkan kembang
[bagi yis tu kembang ok]

Bahan 2

4 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin/butter [saya guna butter]
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam

Ramaskan bahan-bahan 2 ini hingga jadi macam serbuk roti, kemudian campurkan bahan 1 tadi dan gaul rata, Air dimasukkan sedikit demi sedikit....kalau bancuhan tu macam keras je....tambah lagi air....sehingga adunan tak melekat di jari ok...

Masukan dlm bekas dan tutup biarkan selama 1 jam [saya biarkan dalam setengah jam sahaja].

Adunan memang lembik,tak perlu tambah tepung, lepas 1 jam tumbuk2 doh tuk keluarkan angin, kemudian canai dan terap menggunakan cetak donut.... tak ada acu donut....boleh guna botol je [lubang kat botol tuuu...]...nak buat lubang kat .tengah2 tu boleh guna straw......kretip sikit ok.....=)))

Biarkan Selama lebih kurang 15 minit, lepas tu boleh goreng,

Dan di salut gula.....saya guna gula icing je....


kakak guna acuan kecil....so...jadi mini donut lahhhh...nak besar...sila guna acuan besar...tapiii kakak suka mini2 ni...senang...sekali ngap je....=)))
Part ni...masih nampak lagi warna pandan ituuu......


After 10-15 minutes...... donut kakak dah mengembang dengan jayanya.....
Hilang terus color pandan.....[saya tak guna pewarna....]


Dannnnn...inilah hasilnya kecik besar mini donut kakak......ahahahaaa....
ada yang guna botol je....ada yang guna acuan....sesaja nak buat eksperimen sendiri....
Ni...sekali ngap je seketoiii macam tuuuu.......


Nampak tak...gebus gebas dia...dan sedap....

Kalau nak hi tea bersama keluarga....bolehlah cuba resepi yang ringkas dan mudah nih... InshaaAllah....pasti menjadi....

Selamat mencuba!!


Terima kasih kerana membaca entry ini!







Monday, October 2, 2017

OCTOBER!!

Masih belum terlambat untuk kita memperbaiki diri kita....

Jom berhijrah ke arah kebaikkan...Pintu rahmat Allah senantiasa terbuka pada manusia yang ingin berubah ke jalan kebaikkan.....

Jangan pernah penat untuk mencari jalan2 kebaikkan....kerana Allah tidak pernah merasa penat dalam memberi nikmatNya kepada kita....apatah lagi mendengar setiap rintihan kita padaNya.


Hello October!!
Semoga nikmatNya yang diperolehi membina diri ke arah yang lebih baik....

Semoga yang baik2 mengiringi langkah kita dalam menghadapi setiap ujian dan dugaan dariNya.
Kerana setiap cabaran itu....selalunya akan menjadikan kita manusia yang lebih kuat...

Terima kasih kerana membaca entry ini!